Yargıtay İhale kararları (28 Ağustos 2024)

Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan işlerin muhakkak surette kamu ihale kanunu hükümlerine göre yapılması, kamu ihale kanununa uymadan yapılan iş bedellerinin idare yararına olması ve idarece kullanılması halinde yapıldığı tarihteki mahalli rayiçlere göre imalat bedellerinin ödenebileceği.
 

Geçici kabulü yapılan işlerde, idarece gecikmeye bağlı cezai şart talep edileceğine yönelik kayıt düşülmemişse veya yükleniciye ihtarda bulunulmamışsa, bu ceza kabul yapılmakla ortadan kalkacağından, talep edilmesinin mümkün olmadığı.
 

Sözleşmelerde işin süresinin iş günü olarak belirlenmesi halinde, süre uzatımı, gecikme cezası, ifaya ekli ceza vb. uygulamalarda, cumartesi ve pazar günleri ile tatiller dahil edilmeden yer teslimi yapılan güne iş günü olarak işin süresi eklenmelidir.
 

Yüklenici tarafından teslim edilen eser, iş sahibi idaresince kullanılıyorsa, kullanıldığı açıkça anlaşılıyorsa, iş sahibi idarenin geçici kabule yanaşmaması hakkın kötüye kullanılması anlamına gelir ve işin geçici kabule hazır olduğu ve geçici kabulün yapılması gerektiği anlaşılır.
 

Hakedişlerin geç ödenmesi süre uzatımı sebebidir. Hakedişlerin geç ödenmesinden dolayı ne kadar süre uzatımı verileceğine yönelik ikincil mevzuatta düzenleme bulunmamakla birlikte, Yargıtay kararına göre, hakedişlerin geç ödenmesinden dolayı verilecek süre uzatımının günlük bedel ile gecikilen hakediş tutarının orantılanması üzerinden hesaplanması gerektiği ifade edilmektedir.
 

Yapım işlerinde idarece sözlü talimat da verilmiş olsa, yapılan iş bedellerinin iş artışına kadar olan kısmının sözleşme hükümlerine göre, iş artış oranını aşan kısmının ise idareye yararlı olması halinde mahalli rayiç bedellerine göre ödenmesi gerektiği.
 

Yüklenici kusurundan kaynaklı sözleşmenin feshedildiği ve kesin teminatın gelir kaydedildiği hallerde, kesin teminat tutarının yüklenici alacağından mahsup edilmesi mümkün değildir.
 

Sözleşmede kararlaştırılan bedelin, iş bedelinin alınmaması halinde taşeronun işe devam etmesinin beklenilemeyeceği, sözleşmede aksine bir düzenleme yoksa, sözleşmenin feshi halinde ifaya ekli cezai şartın talep edilemeyeceği.
 

Sözleşme fesihlerinin soyut ve dayanaksız kanaatlere dayandırılması mümkün değildir ve sözleşme fesihlerinde davanın feshin neticeleri itibarıyla açılması gerekmektedir, sözleşmenin feshinin iptali yönünde dava açılması doğru değildir.
https://www.ihalekik.com/sozlesme-fesihlerinin-soyut-ve-dayanaksiz-kanaatlere-dayandirilmasi-mumkun-degildir-ve-sozlesme-fesihlerinde-davanin-feshin-neticeleri-itibariyla-acilmasi-gerekmektedir-sozlesmenin-feshinin-iptali-yonunde-dava-acilmasi-dogru-degildir

Kamu İhale Kanununun 17 inci maddesinde yazılı yasak fiil veya davranışlarda bulunan kişiler hakkında yasaklama kararı verilebilecekken, bu kişilerin geçici teminatlarının gelir kaydedilmesinin mümkün olmadığı.