Yargıtay İhale Kararları
Geçici kabul yapılmış ancak bir takım eksiklikler belirlenmiş ve bu eksiklikler zamanında tamamlanmamış ise eksik işlerin bedeli üzerinden sözleşmedeki gecikme cezası oranının uygulanması
Sözleşmenin ekleri arasında teknik şartname sayılmış olup sözleşmenin ekleri tarafları bağladığı gibi mahkemece de resen dikkate alınmalıdır. Teknik şartnamede imalatta kullanılacak malzemenin temini için idare tarafından ocak yeri gösterilmeyeceği, yüklenicinin her türlü malzemenin temin edeceği yeri dikkate alarak teklif vereceği hükmü bulunduğundan, yüklenicinin kırmataş nakline yönelik isteminin reddi
Geçici kabul eksikliklerinin giderilmesi için verilen sürenin bittiği tarih ile yüklenicinin işleri tamamlayamayacağına dair dilekçe tarihi arasındaki süre için gecikme cezası hesaplanması hatalıdır
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca birim fiyatlar yılın tamamında geçerli olmak üzere saptandığından, birim fiyatlara ayrıca endeks ilavesi yapılamayacağı
İhtar süresi sözleşmenin feshedilemeyeceği süre olup gecikme cezası istenebilecek süre de bununla sınırlıdır. Buradan hareketle mahkemece 10 gün yerine 28 gün üzerinden gecikme tazminatına hükmedilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır.
Süre uzatımının hatalı verildiği gerekçesiyle gecikme cezası kesilemez. İdarenin süre yönünden bir zararı var ise bu konuda yetkili elemanlarına rücu etmek hakkı saklıdır.
Yüklenicinin gecikme cezasından sorumlu tutulabilmesi için gecikmenin tamamen kendi kusurundan kaynaklanması gerekir
Gecikme cezası tahakkuk ettirilebilmesi için ihtar zorunluluğu olduğundan, gecikme cezası kesilecek tarihin başlangıcı ihtarnamenin çekildiği tarihtir.
Sözleşmedeki protesto çekmeye gerek kalmaksızın gecikme cezası kesilebileceği hükmü karşısında ve iş sahibi gecikme cezası miktarınca ödemeden kaçındığından, ihtirazi kayıt ileri sürmeksizin teslim alma nedeniyle ifaya ekli cezanın düştüğünü kabul etmek mümkün değildir.
Gecikme cezasının istenebilmesi için sözleşmede açıkça kararlaştırılmış olmadıkça, gecikmiş ifanın çekincesiz olarak kabul edilmemesi gerekir. Ancak idare malın teslimi üzerine mal bedelini cezai şart alacağı kadar eksik ödemekle, ihtirazi kaydı dermeyan etmiş sayılır
Geçici kabul tutanağında cezai şart isteme hakkının saklı tutulduğuna dair bir beyan yoksa, cezai şart isteme hakkı düşer.
Feshedilen sözleşmede gecikme cezasının on günlük ihtar süresinden fazlası için uygulanamayacağı.
Sözleşme konusu iş hiç teslim edilmemiş ve bu nedenle sözleşme feshedilmiş ise kesilebilecek cezanın sözleşmede belirlenen ihtar süresiyle sınırlı olduğu.
Yapım işlerinde gecikme cezasının gecikilen her takvim günü için kesilmesi gerekir.
Kısmi kabul öngörülmeyen bir sözleşmede, teslim tarihi ve miktarının sözleşmenin ifası sırasında idarece belirlendiği ve yüklenicinin bu doğrultuda edimini ifa ettiği, sorunsuz teslim edilen yahut teslimi henüz istenmeyen mal bedellerini de kapsayacak şekilde gecikme cezası uygulanmasının hakkaniyete aykırı olduğu.
Kamu ihalelerinde, kural olarak, sözleşme imzalanana kadarki süreçte ortaya çıkan uyuşmazlıkların görülme yeri idari yargı, sözleşme imzalandıktan sonra ortaya çıkan uyuşmazlıkların görülme yeri ise adli yargıdır.
Gecikme cezası oranı yazı ve rakamla farklı olarak yazılmış ise yazılı metne itibar edilmesi gerekir. İdari şartname sözleşme tasarısından önce olduğundan idari şartnamedeki yazılı ifadeye göre ceza uygulanmalıdır.
Sözleşmenin bir maddesinin yorumu yapılırken sözleşme metninde yer alan söz ve deyimlerin muğlak ve müphem olması hâlinde sözleşmenin bütünü göz önünde tutulmalı ve sözleşme metninin lafzından ziyade tarafların gerçek ve farazi iradeleri araştırılarak sonuca gidilmelidir.