Asgari işçilik uygulaması; bir işin yürütümü için gerekli olan en az sigortalı sayısına sigorta primine esas kazanç tutarına ve çalışma süresine uygun olarak işverence kuruma yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğinin tespitine yönelik bir uygulamadır. Asgari işçilik uygulamasının amacı ise prim kayıp ve kaçaklarını asgari düzeye indirerek prim tahsilâtını arttırmaktır.
Asgari işçilik SGK’nın prim matrahını tespit yöntemlerinden birisidir. İşverenin yeterli asgari işçilik bildiriminde bulunma yükümlülüğü, işverenin sosyal sigorta ilişkisinden doğan yükümlülüklerinden birisidir.
Kanun koyucu, özel bina inşaat işyerleri için ruhsat ve ruhsat niteliğindeki belgeleri verme yetkisine haiz makamlara yapı kullanma izin belgesi verilmesi aşamasında, ilgililer için SGK’ya borçlarının bulunmadığına dair belge ibraz etmeden bu belgelerin verilmemesinin takibi ve sorumluluğunu yüklemiştir.
İhale konusu işlerde de Kanun kapsamındaki kuruluşlar, ihale ile verdikleri işlerin hak ediş ödemesinde, iş bitiminde ve işverenlere ait teminatların iade edilmesi aşamasında SGK’ya borçlarının bulunmadığına dair belgenin ibraz edilmesi ile görevlendirilmiş aksi takdirde hak edişlerin ödenmemesi ve teminatların iade edilmemesi ile yetkilendirilmiştir.