Yapı denetim firmaları devletin belirlediği ücret dışından müteahhitlerden projelerini onaylamak için kanuna aykırı ücret talep ediyor iddası

Nazilli Müteahhitler Derneği (NAMDER) yöneticileri, kanuna aykırı uygulamanın bir an önce son bulmasını istiyor.

 

(ÖZEL HABER)- Hazırladıkları projelere başlamak için belediyeye başvuran müteahhitler, yapı denetim firmalarının kanuna aykırı uygulamaları yüzünden inşaatlarına başlayamıyor. Uygulama şu şekilde işliyor; İnşaat projesini hazırlayan şirket, Çevre Şehircilik Bakanlığının havuz sistemi üzerinden otomatik olarak atadığı yapı denetim firmasına projesini sunuyor. Devletin yapı denetim firmasına ödenmesi için belirlediği ücreti resmi yollarla ödüyor. Firmanın incelemesi sonrasında proje belediyeye gönderilerek kontrolleri yapılıyor. Belediyenin kontrollerini yaptığı proje tekrar yapı denetim firmasının onayına sunuluyor. Yapı denetim firmalarının onayının ardından belediyeye gönderiliyor. Projenin belediye tarafından da onaylanmasının sonrasında şirket inşaat ruhsatı alarak çalışmalarına başlıyor.

120 BİN LİRA ÜCRET İSTENDİ
İddiaya göre, Cesur Yapı İnşaat Firması sahibi müteahhit ve iş insanı Cesur Kocaman, yeni başlayacağı inşaat projesi için atanan yapı denetim firmasının kendisinden projeyi onaylamak için devletin belirlediği ücretler dışında, maliyetlerin yüksek olduğunu öne sürerek kanuna aykırı olarak 120 bin lira talep etti. Bu talebi kabul etmeyen Kocaman, sistemden yeni bir yapı denetim firması atanmasını talep etti. Aydın’ın Didim ilçesinden atanan yapı denetim firması da Kocaman’dan yine maliyetleri öne sürerek kanuna aykırı ücret talep etti. Yaşanan bu kanuna aykırı duruma isyan eden Kocaman, sorunun bir an önce çözülerek projesine başlamak istediğini belirtti. Kocaman yaptığı açıklamada; ‘’Yapı denetim firmaları, usulsüz ödemeyi kabul etmeyen müteahhitleri sistemden yeni bir atama almaya zorluyor. Bu yüzden süreç uzuyor. Bizim de maliyetlerimizin artmasına neden oluyor’’ dedi.

ŞİKAYETLER GİDEREK ARTIYOR
Konuyla ilgili Nazilli Müteahhitler Derneği’nden (NAMDER) yapılan açıklamada; ‘’Derneğimize son günlerde yoğun şikayet var. Yapı denetim firmaları sözleşme ücretlerinin dışında kanuna aykırı olarak ek ücret istediklerine ilişkin çok sayıda şikayet alıyoruz. Yapı denetim firmalarının çoğu artık bu ek ücreti istiyor. Bunu adet haline getirmişler. Bundan öncesinde zaten devletin aldığı kararla beton numuneleri ve çip dediğimiz malzemelerin ücretlerini de bir yıldır müteahhitler ödüyor. Böyle olduğu halde yine de yapı denetimler para kazanamadıklarını iddia ederek kanuna aykırı şekilde müteahhitlerden ve mal sahiplerden para talep ediyorlar’’ ifadeleri kullanıldı.

‘’PROJELERİMİZE BAŞLAMAK İSYORUZ’’
Yapı denetim firmalarının devletten hak ettikleri ücreti aldıklarını kaydeden müteahhitler NAMDER yöneticileri açıklamalarına şöyle devam etti: ‘’Eğer zarar ettiklerine dair bir durum varsa bunu devlet güncellemeli ki resmi olsun, gayri resmi bir durum oluşmasın. Çevre Şehircilik Müdürlüğünün bu durumdan haberdar olduğunu düşünüyoruz. Kendilerine şikayet var mıdır bilmiyoruz. Hepimiz bu sorunu yaşıyoruz. Bu ücreti istiyorlar. Eğer bu ücreti ödemezsek projelerimizi geciktiriyorlar. Türkiye ekonomisinde bir inşaat projesinin gecikmesi maliyetlerimizi çok artırıyor. O yüzden biz müteahhitler olarak bir an önce projelerimize başlamak istiyoruz. Proje sahipleri maliyetleri artmasın diye kanuna aykırı olarak istenen ücreti mecburen ödemek zorunda kalıyor. Yapı denetim firmaları sanki aralarında anlaşmışlar gibi kanuna aykırı ek ücreti küçük ölçekli birçok projeden talep ediyorlar. Yaptığımız hesaplara göre çip ve beton ücretlerini müteahhitlerin ödemesiyle yapı denetim firmalarının zarar etmesi söz konusu değil. Yapı denetim firmaları 360 bin metrekareye kadar proje alabiliyor aynı teknik personeliyle birlikte.’’

KANUNA AYKIRI ÜCRET ÖDENMEZSE PROJELERE BAKILMIYOR
Yapı denetim firmalarının, müteahhitlerden kanuna aykırı ücreti artık açıkça söyleyen NAMDER yöneticileri; ‘’Eğer ücreti ödemezsek projelere bakmıyorlar. Havuzdan yeni bir yapı denetim firması talep ettiğimizde süreç daha da uzuyor. Yeni gelen firmada kanuna aykırı ücret istediği için değiştirmenin de bir anlamı olmuyor. Sürecin uzaması maliyetlerimizi büyük oranda olumsuz anlamda etkiliyor. Bizde buna dairelere satarken vatandaşa yansıtmak zorunda kalıyoruz. Yapı denetim firmaların KDV, personel gideri, yol masrafı ve ayrıca bir harç ücreti dışında başka giderleri yok’’ diye konuştu.

ÇÖZÜM BÖLGESEL SİSTEM
Bölgesel sisteme geçilerek mesafeler sınırlandırılıp bu sorun ortadan kaldırılabileceğini vurgulayan yöneticiler sözlerini şu cümlelerle tamamladı: ‘’Uzak mesafedeki bir firmanın inşaata gelip gitmesi bizim için sorun teşkil ediyor. Bizler inşaat yaparken her şeyi sırayla yapıyoruz. Firma gelmediği zaman sistemimiz işlemiyor. Mesafe sorunu çözüldüğünde projelerimiz de hızlanacaktır. Çünkü bizler günlerce yapı denetim firmalarımızın inşaata gelmesini bekleyebiliyoruz. Doğu- Batı olarak ayrılırsa işler daha da kolaylaşabilir. Biz illegal bir iş yapmıyoruz. Biz kanunun uygulanmasını istiyoruz.’’
Öte yandan geçtiğimiz temmuz ayında Aydın’daki bir yapı denetim firması müteahhitlerden kanuna aykırı ücret talep ettiği için yakalandığı ve soruşturmasının devam ettiği öğrenildi.

Kaynak  Hasan Dönmez özel Haberi