Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir...” açıklaması,
Teknik Şartname’nin “II- VERİLECEK YEMEĞİN ŞEKLİ” başlıklı kısmında “Akademik personel, idari personel, diğer personel ve öğrenciye bir öğünde ana yemek seçmeli olmak üzere 4 grup (4 çeşit) yemek verilecektir…” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “III- ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİNİN GRUPLARI” başlıklı kısmında “a) 1. Grup Yemekler (A): Etli yemekler (haşlama et, kebap türleri, rosto vb.) köfte (kuru köfte, kadınbudu köfte, dalyan köfte vb.) parça etli kuru baklagiller veya mevsimine göre konserve, dondurulmuş taze sebzeler ya da taze sebze yemekleri (nohut, kuru fasulye, bezelye, patlıcan musakka vb.) etli dolma ve sarmalar, tavuk, hindi, balık ve işlenmiş ürünleri, dana karaciğeri gibi yemeklerdir. Ayrıca günlük üretilecek toplam 1. grup yemek miktarının (SEÇMELİ ANA YEMEK 1 VE SEÇMELİ ANA YEMEK 2 DIŞINDA) %3’ ü vejetaryen ana yemek olarak üretilip servis edilecektir. (Örnek olarak 10.000 porsiyon yemek üretilirse 300 porsiyon vejetaryen ana yemek, 4850 porsiyon Seçmeli Ana Yemek 1 ve 4850 porsiyon Seçmeli Ana Yemek 2 üretilecektir.)
…
e) Yemek Mönülerinde; planlanacak ve uygulanacak ilkeler ile mönü standartları
1- Kişiye bir öğünde ana yemek seçmeli olmak üzere 4 kap (4 çeşit) yemek ve paket içerisinde hazırlanmış toplamda 100 gr’ a denk gelecek şekilde günlük üretilmiş taze rol ekmek ile toplamda 500 ml'ye denk gelecek şekilde 250 ml’lik 2 adet ambalajlı bardak su verilecektir.
…
3- Seçmeli ana yemekler vejetaryen ana yemek hariç %50- %50 oranında üretilecek olup yemekhanelerimizde servise sunulacaktır. Yüklenici firma ile Üniversitemiz kontrol teşkilatı, yemek hizmetinden faydalanan öğrenci ve personellerin tercih ettiği seçmeli ana yemeği geçmiş dönem verilerini kullanarak diğer seçmeli ana yemekten daha fazla miktarda üretilmesi yönünde ortak karar alırsa yemek üretimi tercih edilen seçmeli ana yemeğin daha fazla miktarda üretilmesi yönünde olabilecektir…” düzenlemesi yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesinin yapılacağı ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtileceği açıklanmıştır.
Teknik Şartname’nin ilgili düzenlemelerinden bir öğünde çorba, ana yemek, pilav/makarna/börek/zeytinyağlı, salata/tatlı/meyve/içecek olmak üzere 4 çeşit yemek verileceği, ana yemek olarak 1 çeşit vejetaryen yemek ve 2 çeşit seçmeli yemek olmak üzere 3 çeşit yemek üretileceği, öğrenci ve personelin söz konusu 3 yemekten birini seçeceği anlaşılmaktadır.
Teknik Şartname kapsamında iki haftalık örnek menüye yer verildiği, ilgili menüde seçmeli olarak üretilecek yemek ve vejetaryen yemek örneklerinin yer aldığı görülmüştür.
Başvuru sahibi tarafından “örnek normal yemek menüsünün sağlıklı bir şekilde oluşturulmadığı, personele ve öğrencilere verilecek 5 çeşit yemeğin 2 çeşidin seçmeli olduğu, aşırı düşük teklif sahibi isteklilerin seçmeli yemeklerde farklı tercihlerde bulunulabileceği, dolayısıyla ilgili hususun aşırı düşük tekliflerin eşit şartlarda açıklanmasına ve değerlendirilmesine engelleyici nitelikte olduğu” iddiasında bulunulsa da, seçmeli olarak belirtilen 3 çeşit yemeğin yüklenici tarafından belli oranlarda üretileceği, bir diğer ifade ile ilgili yemeklerde yüklenicinin tercih yapma imkanının bulunmadığı, yemek tercihinin üretilmiş 3 çeşit yemek arasından personel/öğrenci tarafından yapılacağı, idarece örnek menünün seçmeli yemekler dahil tüm yemekleri kapsar şekilde düzenlendiği, aşırı düşük teklif açıklamalarının da bu menü dikkate alınarak yapılacağı, dolayısıyla aşırı düşük tekliflerin eşit şartlarda açıklanmasına ve değerlendirilmesine engelleyici bir husus bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
|