4 ili kapsayacak dev proje! Tren hattı elektrikli sisteme geçiyor
Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars’tan geçen tren hattı 660 milyon dolarlık yatırımla elektrikli sisteme geçiyor. Dünya Bankası’nın onayladığı finansmanla yapılacak olan sistemle yolcu ve yük taşıma kapasitesi artışı, zamandan tasarruf ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları bünyesinde bulunan demir yolu taşımacılığında Doğu illerini ilgilendiren gelişme ekonomiye ve çevreye katkı sağlayacak.
Dünya Bankası'nın onayladığı 660 milyon dolarlık finansmanla Sivas'ın Divriği ilçesi ile Kars arasındaki bağlantı, 660 kilometrelik elektrikli demir yolu hattıyla genişletilecek.
Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi ile mevcut sınırlı demir yolu ağının en eski bölümlerinden biri olan Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars hattı genişletilecek. Modernize elektrikli sistemle ekonomiye ve çevreye katkı sağlayacak olan uygulama 2030’da devreye girecek.
Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada proje kapsamında, dizel motorlu trenler yerine Sivas'ın Divriği ilçesi ile Kars arasındaki bağlantının 660 kilometrelik tamamen elektrikli ve modern bir demir yolu hattıyla genişletileceği belirtildi. Dört ili kapsayan proje demir yolu güzergahında yaşayan yaklaşık 600 bin kişiyi de ilgilendiriyor. Proje yerel firmalara ve tarım işletmelerine önemli bir destek sağlayacak.
Uygulama hizmete sokulduğunda demir yolunun yük taşıma kapasitesinin, yıllık yaklaşık 750 bin tondan 20 milyon tona çıkacağı kaydedildi. Hat üzerinde seyreden trenlerin hızının artırılmasıyla ulaşım süresinin düşürülmesi, lojistik maliyetlerinin azalması ve ülkenin batısı ile doğusu arasındaki bağlantı olanaklarının iyileştirilmesi hedefler arasında.
Öte yandan hızın artması ile seyahat eden yolcu kapasitesinin de artması ön görülüyor.
Karbonsuz ulaşım
Belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun hazırlandığı uygulama ile hat üzerindeki trenler elektrikli olacak. Kömür ve dizel yakıtların kullanılmayacağı sistemde trenlerden havayı kirleten duman çıkışı olmayacak.
2030'da projenin tamamen uygulamaya girmesiyle yıllık 72 bin 332 tonluk karbon emisyonunun önlenmesi ve 2060 yılı itibarıyla bu rakamın 245 bin 835 tona çıkmasının beklendiği bildirildi.
Açıklamada, yolcu ve yük taşımacılığı için bağlantı olanaklarının geliştirilmesinin, projenin gerçekleştirileceği ve ekonomik refah açısından ulusal ortalamaların gerisinde kalan Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars illerinde önemli sosyoekonomik faydalar sağlamasının beklendiği belirtildi.
Açıklamada, bu illerin aşırı hava olaylarına da oldukça fazla maruz kaldığı, dolayısıyla taşkın, heyelan ve orman yangınları gibi olayların etkilerine dayanabilecek dirençli bir altyapıya olan ihtiyacın ön plana çıktığı kaydedildi.