Sayıştay İhale Kararları
Sözleşme imzalandıktan sonra, mücbir sebep kapsamında sözleşmenin feshedilmesi ve fesih neticesinde, ilk 35 günlük süre içerisinde işin feshedilerek iş eksilişi kapsamında yükleniciye % 5 oranında tazminat ödenmesinin mümkün olmadığı.
Depolama sahalarının yapımı, bakımı ve işletilmesi kapsamında, büyükşehir belediyeleri tarafından hak sahibi firmalara ödenen katı atık bertaraf ücretlerinin kapsamının ne olduğuna, hangi giderlerin bertaraf ücreti içerisinde olacağına, hangi giderlerin ise bu kapsamda bulunmadığına yönelik kapsamlı karar.
Kesin teminat mektubu süresinin gerekli tedbirler alınmayarak dolmasından sonra, ihtiyaçtan dolayı yüklenici hesabına yapılan işlerin bedellerinin bütçeden ödenmesinin kamu zararına neden olduğu.
İhale yetkilisi tarafından alınan ihalenin iptaline ilişkin işlem idare mahkemesi tarafından iptal ediliyor ve danıştay tarafından da onaylanıyor. Bu süre içerisinde idare tarafından pazarlık yöntemi ile hizmetin devamlılığı sağlanıyor. İptal edilmeseydi imza edilecek sözleşme ile pazarlık yöntemi ile gerçekleştirilen ihalede imzalanan sözleşme arasındaki farkın kamu zararı oluşturup oluşturmayacağı.
Teklif mektubu eki cetvelde satır açılmayan ihalelerde, ihalede öngörülen sayıdan daha sayıda personel çalıştırılmış olması ve bunun SGK kayıtları ile tevsik edilmiş olması kamu zararı için gerekçe olamaz.
Hizmet alımlarında yeni birim fiyat tespitinin hizmet işleri genel şartnamesinin 37 inci maddesinde yazılı düzenlemelere göre belirlenmesi gerektiği, bu yöntemle belirlenmeyen yeni birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılmasının kamu zararı olabileceğıi.
Fiyat farkına yönelik hükümler değişmiş olmasına karşın, idare kusuru ile eski fiyat farkı kararnamesine göre düzenleme yapılması ve buna göre ödeme yapılması halinde kamu zararı ortaya çıkabileceği, ihale dokümanının hatalı hazırlanmış olmasıyla birlikte, bu ödemeyi yapan harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisinin de kamu zararından sorumlu olması gerektiği.
Belediye Kanunu’nun 49′ uncu maddesinde istihdam konusunda belirli sınırlamalar getirilmişse de, istihdam edilen personel ile belediye hizmetleri yerine getirilmiş olduğundan söz konusu personele yapılan ücret ödemeleri ile kamu kaynağında bir azalmanın olduğunu söylemek mümkün olamayacağından 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71’inci maddesi kapsamında oluşmuş bir kamu zararından bahsedilemeyecektir.
Bağlı olduğu idareden ayrı tüzel kişilikleri bulunmayan mahalli idareler bütçe içi işletmeleri tıpkı Döner Sermaye İşletmeleri gibi Damga Vergisi Kanunu açısından resmi daire tanımı içine girmekte olup Damga Vergisi Kanununa tabidir.
Hangi amaçla olursa olsun, Belediye şirketinin katlanmakla yükümlü olduğu giderlerin Belediye bütçesinden ödenmesi mümkün değildir.