KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilerin Taşınması İşi” ihalesinin 09.08.2024 tarihinde yapıldığı, EKAP üzerinden tebliğ edilen kesinleşen ihale komisyonu kararında Nimet Yıldırım-Recaibey Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Tütek Yapı İnşaat Ltd Şti. nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiğinin bildirildiği,
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.…
Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi uyarınca, taşıma yapan her araçta bir rehber personel çalıştırılacaktır. Rehber personele ait tüm giderler yükleniciye ait olacaktır.
Rehber personel için brüt asgari ücret öngörülecek, rehber personel ücreti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacaktır.
Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bu ihalede istekliler taşıma aracı ile ilgili tekliflerini “gün” üzerinden rehber personel ücretlerini ise EKAP İşçilik Hesaplama Modülü üzerinden hesaplanan İşçilik Hesabında Esas Alınacak Aylık Birim Fiyat üzerinden vereceklerdir.
İşçilik Hesabında Esas Alınacak Aylık Birim Fiyata;
İhale karar pulu ve sözleşme damga vergisine tabi olan sözleşmelerde bu giderlerin işçiliğe isabet eden tutarı,
Kısım teklif tutarı, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53 üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşanlara, bu tutarın işçiliğe isabet eden kısmı,
İlave edilerek teklif sunulacaktır.
Bu tutarların altında verilen teklifler Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.3.1. maddesi uyarınca ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi bulunmasına rağmen idare tarafından yapılan düzenlemenin dikkate alınmadığı,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.3.1’inci maddesinde “Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ve teklif fiyata dâhil giderler arasında işçilik giderine yer verilen hizmet alımlarında, birim fiyat teklif cetvelinde her bir işçilik maliyeti için açılan satırda, ilgili mevzuatına göre hesaplanacak sözleşme gideri ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyetinin altında teklif sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” ifadesinin bulunduğu,
İdareye söz konusu mevzuata uygun değerlendirme yapılması gerektiğinin bildirildiği idarenin cevap yazısında “222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamında muafiyet uygulanan özel eğitim taşıma hizmet alımı ihalelerinde karar pulu ve sözleşme damga vergisine karşılık rehber personel günlük yaklaşık maliyeti olan 816,77 TL’ye herhangi bir ekleme yapılmamaktadır denildiğinden dilekçeniz reddedilmiştir.” ifadelerine yer verilerek başvurularının reddedildiği,
Yapılan incelemede bahsedildiği gibi 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamında rehber personel için muafiyet uygulanacağı, sözleşme ve damga vergisi alınmayacağı ve 816,77 TL’ye ekleme yapılmayacağı ile ilgili bir düzenlemenin görülmediği, kaldı ki 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53 üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde 4.152.385,00 TL’yi aşan ihalelerde kurum payının tahsil edilmesinin zorunluluğunun bulunduğu, ihalenin yaklaşık maliyetinin 11.684.308,59 TL olduğu ve onbindebeş Kurum payının İdari Şartname’de “Kısım teklif tutarı, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşanlara, bu tutarın işçiliğe isabet eden kısmı ilave edilerek teklif sunulacaktır. Bu tutarların altında verilen teklifler Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.3.1. maddesi uyarınca ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesinin bulunduğu,
İdarenin cevap yazısında belirtildiği gibi 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamında bu maliyetlerin özel eğitim taşıma kapsamında olmadığı, kaldı ki onbindebeş kurum payının tahsil edilmesinin de zorunlu olduğu, ihalenin personel ücreti ile ilgili sözleşme ve genel giderler dahil teklif sunulmasının zorunlu olduğu, dahil etmeyen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, 816,77 TL teklif sunan isteklilerin tekliflerinin tebliğe ve doküman düzenlemelerine aykırı teklif sunmaları nedeniyle değerlendirilme dışı bırakılması ve düzeltici işlem belirlenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun “Teşkilat” başlıklı 1’inci bölümünün 6’ncı maddesinde “İlköğretim kurumları şunlardır:
a) Mecburi olanlar:
(1) (Mülga: 16/8/1997 - 4306/9 md.)
(2) İlköğretim okulları (gündüzlü, pansiyonlu, yatılı ilköğretim okulları ve gezici okullar),
(3) (Mülga: 16/8/1997 - 4306/9 md.)
(4) Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar,
(5) Özel eğitime muhtaç çocuklar için kurulacak okullar ve sınıflar.
b) İsteğe bağlı olanlar:
(1) Okul öncesi eğitim kurumları,
(2) Tamamlayıcı sınıflar ve kurslar.” hükmü,
Anılan Kanun’un 78’inci maddesinde “76’ncı maddenin (a, b, c, e, f, g, h, i, j) fıkralarında gösterilen gelirler veya ödenekler 77’nci maddedeki hükümler yerine getirilmek şartıyla:
a) Köy, kasaba ve şehir ilköğretim kurumlarının ve öğretmen lojmanlarının yapım, tadil, esaslı onarım, her türlü ilk tesis ve okul eşyası, ders aletleri ile arsa ve arazi istimlakleri, masraflarına,
b) Küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıklarının tedavisi, pansiyonlu ilköğretim okullarının ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderlerine sarf olunur.
Ancak, İlköğretim Müdürlükleri, ilköğretim okulları, İl Halk Eğitimi Başkanlıkları ile İlçe Halk Eğitim Merkez Müdürlüklerinde çalışan genel ve yardımcı hizmetler sınıfına dahil personelin ve bu kurumlar için gerekli bölge doktorları, sağlık memuru, hemşire, yapı işlerinde çalışan teknik elemanların aylıkları ve her türlü özlük giderleri genel bütçeden ödenir.” hükmü,
Aynı Kanun’un 83’üncü maddesinde “İlköğretimin bütün gelirleri ve 78’inci maddede belirtilen giderleri "personel masrafları hariç" her türlü resim ve vergiden ve dışarıdan ithal edilecek ders alet ve levazımı Gümrük Resminden muaftır." hükmü bulunmaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 1 numaralı alt bendinde “Bu Kanun kapsamında yapılan ihalelere ilişkin düzenlenecek sözleşmelerden, bedeli yüz milyar Türk Lirasını (Dört milyon yüz elli iki bin üç yüz seksen beş Türk Lirasını) aşanlar için yükleniciden tahsil edilecek sözleşme bedelinin onbinde beşi (İdareler ve noterler bu tutarın yüklenici tarafından Kurum hesaplarına yatırıldığını sözleşmelerin imzalanması aşamasında aramak zorundadır.)” hükmü,
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekinde yer alan “Damga Vergisine Tâbi Kâğıtlar” başlıklı 1 sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar” bölümünün “Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar” başlıklı (A) kısmında “1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler Kanunla Getirilen (Binde 7,5) Uygulanacak Olan (Binde 9,48)” hükmü,
Anılan tablonun “II. Kararlar ve mazbatalar” bölümünde “2. İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları Kanunla Getirilen (Binde 4,5) Uygulanacak Olan (Binde 5,69)” hükmü bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin “Rehber personel ve okul servis aracı şoförünün görevleri” başlıklı 15’inci maddesinde “(1) Özel eğitim öğrencileri ile yaygın eğitim hizmetlerinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin taşınmasında görevli rehber personel, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan görevlerinin yanında aşağıda sayılan görevleri de yerine getirir:
a) Okula/kuruma gelişteki ilk öğrenci/kursiyerin alındığı noktadan en son öğrenci/kursiyerin indiği noktaya kadar araçta bulunmak.
b) Refakat ettiği öğrenci/kursiyerlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde araca biniş ve inişleri ile geliş ve gidişlerine, araç içerisinde öz bakımları ile ilgili ihtiyaçlarına yardımcı olmak.
c) Öğrenci taşıma uygulaması işlemlerine ilişkin olarak servis şoförü-aile-öğrenci/kursiyer ilişkilerinde ortaya çıkan sorunları okul/kurum müdürlüğüne zamanında bildirmek.
ç) Eğitim ve öğretim saatlerinde okul/kurumda bulunmak ve sorumluluğunda olan öğrenci/kursiyerlere sağlık, beslenme, öz bakım ve temizlik konularında yardımcı olmak.
d) Sorumluluğunda bulunan öğrenci/kursiyerlerin eğitim gördüğü alanların temizliğini yapmak.
e) Millî eğitim müdürlüğü tarafından eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılması planlanan toplantılar ile halk eğitimi merkezlerince rehber personele yönelik düzenlenecek kurs faaliyetlerine katılmak.
(2) Okul servis aracı şoförleri, Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan görevlerinin yanında aşağıda sayılan görevleri de yerine getirir:
a) Aracın tam olarak durduğundan ve kurallara uygun şekilde park edildiğinden emin olmadan öğrenci/kursiyerlerin iniş ve binişlerine izin vermemek.
b) Öğrencilerin belirlenen noktalardan alınarak taşıma merkezi okul/kurumlara taşınması ve taşıma merkezi okul/kurumlardan alınıp belirlenen noktalara ulaştırılması aşamalarında öğrencinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmak.
c) Araç içi düzenine uymayan ve uyarılara rağmen düzeni bozmaya devam eden öğrenciler, kursiyerler ve refakatçiler ile ilgili Araç İçi Uygunsuzluk Formunu doldurarak okul/kurum müdürlüğüne teslim etmek.
ç) Okul servis aracının içinde hiçbir şekilde tütün ve tütün ürünü kullanmamak, bu tür ürünleri öğrencilerin görebileceği yerlerde bulundurmamak.
d) Millî eğitim müdürlüğü tarafından eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılması planlanan toplantılar ile halk eğitimi merkezlerince okul servis araç sürücülerine yönelik düzenlenecek kurs faaliyetlerine katılmak.
e) Taşıma merkezi okul/kurum müdürlüğünce düzenlenen ve takibi yapılan puantajları günlük olarak imzalamak.
f) Taşıma hizmeti sırasında görüntü ve müzik sistemlerini kullanmamak.
g) Taşıma hizmeti sırasında iletişim araçlarını kullanmamak.
ğ) Öğrencilerin araç içerisinde emniyet kemerleri takılı bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak.
h) Okul servis aracına koltuk sayısından fazla öğrenci/kursiyer bindirmemek.
ı) Araç içerisine taşıma hizmetinden faydalanacaklar dışında birinci derece yakını dâhil hiçbir kimseyi almamak, eşya ve mal taşıması gerçekleştirmemek.
i) Taşıma hizmeti esnasında yakıt alımı yapmamak.
j) Okul servis aracında; yanıcı, patlayıcı, parlayıcı ve benzeri maddeler bulundurmamak.
k) Planlama komisyonunca belirlenen güzergâh dışına çıkmamak.
l) Özel eğitim öğrencilerinin taşındığı okul servis araçlarında görevli rehber personel ile uyum içerisinde çalışmak.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…
78.3.1. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ve teklif fiyata dâhil giderler arasında işçilik giderine yer verilen hizmet alımlarında, birim fiyat teklif cetvelinde her bir işçilik maliyeti için açılan satırda, ilgili mevzuatına göre hesaplanacak sözleşme gideri ve genel giderler dâhil asgari işçilik maliyetinin altında teklif sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” açıklaması bulunmaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim Öğrencilerin Taşınması İşi
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamında Ağrı ili merkez ilçesinde bulunan öğrenci/kursiyer/velilerin taşıma merkezi okul/kurum/sınıflara 25 araç ve 25 rehber personel ile 181 iş günü taşınması hizmet alım işi
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:
Ağrı Merkez özel eğitim taşıma kapsamındaki taşıma merkezi okullar:
-Özel Eğitim Uygulama Okulu
-Özel Eğitim Anaokulu
-Selahattin Eyyübi İlkokulu
-15 Nisan İlkokulu
-Şeref Saraçoğlu İlkokulu
-Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu
-Kaymakam Özgür Azer Kurak anaokulu
-Selahattin Eyyübi Ortaokulu
-Mustafa Tekdal Ortaokulu
-Murat Kız YBO
-İpekyolu Ortaokulu
-İMKB Gazi Ortaokulu
-Serhat İlkokulu
-Önder Baydar İlkokulu
-Mehmet Metin Tekdal İlkokulu” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dâhildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dâhil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. Taşıma işinde çalıştırılacak araçlara ilişkin; sürücülere ve rehber personele ödenecek her türlü ücret, sigorta giderleri, tazminatlar, akaryakıt, araçların bakım, onarım, yağ, yağlama, yedek parça, lastik HGS etiketi, tüm vergi, sigorta, kasko vb. giderleri, ilgili kurumlardan alınacak uygunluk, güzergâh, ruhsat, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi, karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası poliçesi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümleri çerçevesinde yüklenicinin yerine getirmek zorunda olduğu yükümlüklerle ilgili her türlü gider vb. giderler sözleşme teklif fiyatına dâhildir.
Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi uyarınca, taşıma yapan her araçta bir rehber personel çalıştırılacaktır. Rehber personele ait tüm giderler yükleniciye ait olacaktır.
Rehber personel için brüt asgari ücret öngörülecek, rehber personel ücreti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacaktır.
Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bu ihalede istekliler taşıma aracı ile ilgili tekliflerini “gün” üzerinden rehber personel ücretlerini ise EKAP İşçilik Hesaplama Modülü üzerinden hesaplanan İşçilik Hesabında Esas Alınacak Aylık Birim Fiyat üzerinden vereceklerdir.
İşçilik Hesabında Esas Alınacak Aylık Birim Fiyata;
İhale karar pulu ve sözleşme damga vergisine tabi olan sözleşmelerde bu giderlerin işçiliğe isabet eden tutarı,
Kısım teklif tutarı, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşanlara, bu tutarın işçiliğe isabet eden kısmı,
İlave edilerek teklif sunulacaktır.
Bu tutarların altında verilen teklifler Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.3.1. maddesi uyarınca ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Taşıma araçlarına ödemeler fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak yapılacaktır. Bu bakımdan sözleşmenin yürürlükte olduğu tarihler arasındaki idari ve resmi tatillerde, karne tatillerinde, sömestr tatillerinde, ara tatillerde ve okulların mücbir sebeplerle tatil edildiği günlerde yükleniciye ödeme yapılmayacaktır.
Rehber personellere sözleşmenin yürürlükte olduğu tarihler arasındaki ara tatillerde, sömestr tatilinde, karne tatillerinde, idari tatillerde ve okulların mücbir sebeplerle tatil edildiği günlerde ücret ödenmeyecektir. Bunlar dışında kalan hafta sonu tatilleri ve resmi tatillerde rehber personel ücretleri ödenecektir.
Ancak ulusal bayram günleri ile resmî kutlama ve anma törenleri için idare tarafından yapılacak planlamaya bağlı olarak taşıma yapıldığında yükleniciye o güne ait hakediş ödenecektir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi bulunmaktadır.
İhaleye ilişin birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ
İhale kayıt numarası :2024/898266
A |
B |
|||||
Sıra No |
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması |
|
Miktarı |
Teklif Edilen Birim Fiyat |
Tutarı |
|
Birimi |
İşçi sayısı |
Ay/gün/saat |
||||
|
… |
|
|
|
|
|
23 |
23 NOLU SERVİS REHBER PERSONEL(Brüt asgari ücret)(Brüt asgari ücret) |
Gün |
1 |
254 |
|
|
24 |
24 NOLU SERVİS REHBER PERSONEL(Brüt asgari ücret) |
Gün |
1 |
254 |
|
|
25 |
25 NOLU SERVİS REHBER PERSONEL(Brüt asgari ücret) |
Gün |
1 |
254 |
|
|
I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç) |
|
|||||
Sıra No |
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması |
Birimi |
Miktarı |
Teklif Edilen Birim Fiyat |
Tutarı |
|
|
… |
|
|
|
|
|
23 |
23 NOLU SERVİS (Fırat Mah-Cumhuriyet Mah-Sıtkiye Mah-Şehir Merkezi) 4 KM - 13 ÖĞRENCİ - 1 ADET 10-16 KAPASİTELİ ARAÇ İLE AĞRI MERKEZ ÖNDER BAYDAR İLKOKULU-M.METİN TEKDAL İLKOKULUNA TAŞINMASI |
gün |
181 |
|
|
|
24 |
24 NOLU SERVİS (Ziyaret Köyü-Fatih Mah-Yavuz Mah-Gazi Mah-Alpaslan Mah-100. Yıl Mah-Şehir Merkezi) 17 KM - 13 ÖĞRENCİ - 1 ADET 10-16 KAPASİTELİ ARAÇ İLE AĞRI MERKEZ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULUNA TAŞINMASI |
gün |
181 |
|
|
|
25 |
25 NOLU SERVİS (Su Çatağı Köyü-Abide Mah-Fırat Mah-Şehir Merkezi) 6 KM - 13 ÖĞRENCİ - 1 ADET 10-16 KAPASİTELİ ARAÇ İLE AĞRI MERKEZ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULUNA TAŞINMASI |
gün |
181 |
|
|
|
II. ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç) |
|
|||||
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç) |
|
İhale dokümanında yer alan düzenlemelerden ihale konusu işin Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamında Ağrı ili merkez ilçesinde bulunan öğrenci/kursiyer/velilerin taşıma merkezi okul/kurum/sınıflara 25 araç ve 25 rehber personel ile 181 iş günü taşınması hizmet alım işi olduğu, işe başlama tarihinin 09.09.2024, işi bitirme tarihinin 20.06.2025 olduğu, ihalenin elektronik ortamda teklif birim fiyat üzerinden yapıldığı, ihaleye 11 isteklinin teklif verdiği, ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme neticesinde 12.08.2024 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararı ile Nimet Yıldırım- Recai Bey Tek. Gd. Tem. Yem. İml. İnş. Tah. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Tütek Yapı İnşaat Taşımacılık Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin de ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği tespit edilmiştir.
Yukarıda aktarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun “Teşkilat” başlığı altında özel eğitime muhtaç çocuklar için kurulacak okullar ve sınıflar sayıldığından, ihale konusu hizmet için anılan Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin “Rehber personel ve okul servis aracı şoförünün görevleri” başlıklı 15’inci maddesi gereğince okul servislerinde rehber personelin çalıştırılma zorunluluğu bulunmaktadır. İdare tarafından da ihale dokümanı ve teklif birim fiyat cetveli oluşturulurken bu husus dikkate alınarak taşıma yapılacak 25 ayrı güzergah için çalıştırılacak rehber personel ücreti için ayrı satır açılarak, İdari Şartname’de rehber personele brüt asgari ücret ödeneceği yönünde düzenleme yapılmış, teklif birim fiyat cetvelinde de isteklilerin rehber personel için gün bazında teklif vermeleri istenmiştir.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda birim fiyat teklif cetveli dikkate alınarak hesaplama yapıldığında, şikayete konu ihalede iş kapsamında çalıştırılacak rehber personel için brüt asgari ücret üzerinden günlük çalışma ücretinin en az 816,78 TL olduğu, bu tutara damga vergisi, sözleşme karar pulu ve Kamu İhale Kurumu payı giderlerinden oluşan ve birim fiyatın % 1,567’sine tekabül eden sözleşme giderlerinin eklenmiş haliyle teklif edilmesi gereken asgari işçilik birim fiyatının 829,57 TL olması gerektiği tespit edilmiştir.
İhale işlem dosyası kapsamında yer verilen yaklaşık maliyet hesaplamalarına ilişkin belgeler incelendiğinde, idarece ihale dokümanı düzenlemeleri ve ilgili mevzuatı uyarınca asgari işçilik tutarına eklenmesi gereken sözleşme ve genel giderler tutarı 222 sayılı Kanun’un 83’üncü maddesinde öngörülen muafiyet kapsamında karar pulu ve damga vergisinin hesaplanmadığı ve rehber personelin 1 günlük maliyetinin bu kısım için 816,76 TL olarak belirlendiği görülmüştür.
Başvuru sahibi tarafından itirazen şikayete konu edilen isteklilerin iş kapsamında çalıştırılacak rehber personel için öngörmüş oldukları teklif bedelleri incelendiğinde; Nimet Yıldırım- Recai Bey Tek. Gd. Tem. Yem. İml. İnş. Tah. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd.Şti. İş Ortaklığı tarafından 816,77 TL, Tütek Yapı İnşaat Taşımacılık Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 816,77 TL, Gökçay Taşımacılık İnşaat Temizlik İth. İhr. Sanayi Ticaret Limited Şirketi 816,77 TL, Hakse İnşaat Taşımacılık Temizlik Gıda Kömür İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 816.77 TL, Ali Yahya Oğur 816,78 TL, Kamuran Yıldırım 816,77 TL, Aryen Tur Gümrükleme İnşaat Turizm Petrol Temizlik Yemek Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi- Ağrı Sevgi Taşımacılık Turizm Tekstil Temizlik Hizmetleri Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı 816,77 TL, MCK Tur Otomotiv İnşaat Temizlik Gıda Taahhüt Sosyal Hizmetler Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 849,45 TL, Noahs Ark Travel Tur. İnş. Tem. Bilgs. San.ve Tic. Ltd. Şti. 816,77 TL, Adakale Taşımacılık Turizm İnşaat Gıda Temizlik Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 816,77 TL, Kösedağ Group Yapı Anonim Şirketi- Yusufoğlu Global Yemek Temizlik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığı 816,77 TL bedel öngörüldüğü belirlenmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda yer verilen açıklamalarından personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ve teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilen hizmet alımlarında, her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde açılan satırda, ilgili mevzuatına göre hesaplanacak sözleşme gideri ve genel giderler dahil edilmesi ve bu giderler dahil asgari işçilik maliyetinin altında teklif sunan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.
Sözleşme giderlerinin hesaplanmasında 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun “Akitlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünde “A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar: 1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler” için sözleşme bedelinin binde 9,48’i oranında damga vergisi alınacağı, “II. Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünde “2. İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları” için sözleşme bedelinin binde 5,69’u oranında karar pulu ücreti alınacağı ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereğince ödenmesi gereken Kamu İhale Kurumu payı oranının onbinde 5 olduğu hüküm altına alınmış olup, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 83’üncü maddesinde ilköğretimin bütün gelirleri ile aynı Kanun’un 78’inci maddesinde belirtilen giderlerinin "personel masrafları hariç" olmak her türlü resim ve vergiden muaf tutulduğu belirlendiğinden, şikayete konu ihalede rehber personele ilişkin asgari işçilik birim fiyatı hesaplanırken belirtilen sözleşme giderlerinin de dikkate alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, rehber personel için brüt asgari ücret üzerinden ödeme yapılacak olan başvuruya konu ihalede söz konusu personelin işçilik birim fiyatının 829,57 TL’nin altında olamayacağı ve bu tutarın altında fiyat öngören isteklilerin teklifinin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.
Bu doğrultuda yapılan tespitler neticesinde, rehber personel için söz konusu tutarın altında teklif birim fiyatı öngören başvuru sahibi istekli hariç tüm isteklilerin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Ayrıca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez. Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Başvuru sahibi tarafından 78.855,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 78.855,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
1) Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,
Oybirliği ile karar verildi.
|