Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Personel durumuna ilişkin belgeler” başlıklı 40’ıncı maddesinde “(1) İhale konusu işin niteliği esas alınarak, çalıştırılması öngörülen personelin sayısı ve nitelikleri dokümanda belirtilir. Ancak, idare tarafından ihaleye katılım ve yeterlik kriteri olarak, personel çalıştırıldığına, çalıştırılacağına veya personelin sayısı ya da niteliklerine ilişkin belge istenemez.
(2) Çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresi ile bunları tevsik edecek belgelere ilişkin düzenleme teknik şartnamede yapılır…” hükmü,
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İşin yürütülmesi için gerekli personel ve araçlar” başlıklı 10’uncu maddesinde “Sözleşmenin imzalanmasından sonra yüklenici, üstlenmiş olduğu işin önemine ve iş programına uygun olarak, işlerin yapılması için gerekli her türlü yardımcı tesisleri hazırlamak, her türlü malzemeyi, ekipmanı ve personeli sağlamak ve ihzaratla ilgili önlemleri almak zorundadır.
…
Yüklenici, işin sözleşme süresi içinde bitirilmesi için, gerekli miktarda malzeme ve ekipman ile yeterli sayıda personeli her an iş başında bulunduracaktır. Aksi halde yüklenici, bu hususta kendisine yapılacak tebligat tarihinden başlamak üzere on (10) gün içinde bunları istenen sayı ve miktara çıkarmak zorundadır.
Sözleşmede, işyerinde çalıştırılması gereken personel sayısının belirtildiği hallerde, yüklenici, belirtilen sayıda personeli işyerinde bulundurmak zorundadır…” hükmü,
Anılan Şartname’nin “İdare ve Kontrol Teşkilatının itiraz hakkı” başlıklı 11’inci maddesinde “İdare ve kontrol teşkilatı, yükleniciden çalıştırılmasında veya işyerinde bulunmasında engel durumu olduğunu tespit ettiği, uygunsuz davrandığı veya görevlerini yerine getirmekte yetersiz olduğu kanısında olduğu veya işyerinde çalıştırılmasında sakınca gördüğü her kademe ve nitelikteki elemanların (teknik ve idareci personel, hizmetli, işçi ve diğerleri) ve alt yüklenicilerin iş başından veya işyerinden uzaklaştırılmasını talep etme hakkına sahiptir. Yüklenici, bu talebi idare veya kontrol teşkilatı tarafından yapılacak tebligat üzerine ve verilen süre içinde yerine getirmek zorundadır. Yüklenicinin bu yükümlülüğü verilen süre içinde yerine getirmemesi halinde, söz konusu kişiler idare veya kontrol teşkilatı tarafından uzaklaştırılır veya uzaklaştırılmaları sağlanır. Uzaklaştırılmaları istenilenler, idarenin veya kontrol teşkilatının izni ve onayı alınmaksızın bir daha işlerde görev alamaz. Yüklenici, uzaklaştırılan kişilerin yerine en kısa zamanda uygun nitelikli başkalarını getirmek zorundadır…” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.26. 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası gereğince hizmet alımına dayanak teşkil edecek sözleşme ve şartnamelere; işe alınacak kişilerin belirlenmesi ve işten çıkarma yetkisinin kamu kurum, kuruluşları ve ortaklıklarına bırakılması, hizmet alım sözleşmeleri çerçevesinde ya da geçici işçi olarak aynı iş yerinde daha önce çalışmış olanların çalıştırılmasına devam olunması yönünde hükümler konulmayacaktır. İdarelerce, çalışan personel açısından denetim, sadece teknik şartnamede istenen kriterlere göre ve Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde idareye verilen yetki ve sorumluluklar çerçevesinde yapılacak olup, ihale dokümanında, anılan Kanun maddesine ve ilgili mevzuata aykırı şekilde, işe alınacak veya işten çıkarılacak personelin idarece belirleneceğine yönelik düzenlemelere yer verilmeyecektir…” açıklaması,
Teknik Şartname’nin “V-FİRMANIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ” başlıklı kısmının “D-PERSONEL” bölümünde “Yüklenici çalıştıracağı personelini 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı kanun hükümlerine göre çalıştıracaktır, işçi seçiminde ve çıkarılmasında idarenin bilgisi olacaktır, işe başlaması kararlaştırılan işçilerin başladığı gün itibari ile her türlü sigorta işlemleri ve özlük hakları ile ilgili kayıtların yapılması yüklenici tarafından sağlanacaktır.
…
3-Firma çalıştıracağı personelin kimliklerini, görevlerini belirleyen listeyi ve personele ait yukarıdaki kimlik, güvenlik ve sağlık bilgilerini içeren dosyaları resmi olarak işe başlayacağı tarihten bir gün önce idaremize verecektir. Yüklenici ihtiyacı olan personeli idarenin bilgisi dâhilinde gerekli belgeleri tamamladıktan sonra çalıştırmalı ve yine idarenin bilgisi olmadan işten personel çıkarmamalıdır. Yüklenici işveren sıfatıyla çalıştırdığı işçilerine karşı muamele ve iş mevzuatından doğan görevlerinden doğrudan doğruya sorumludur. Yüklenici firma çalıştıracağı personelle ilgili her bir çalışan için Üniversitemiz yetkili biriminden PAYDAŞ kimlik kartı çıkartacaktır. Tüm masraflar yüklenici tarafından karşılanacaktır. Çalışan tüm personel oluşturulan kimlik kartlarını yanında bulundurmak zorundadır Ayrıca yüklenici firma adına çalışan personel hakkında işin ifası sırasında olabilecek herhangi bir suç durumundan yüklenici firma sorumlu olacaktır. İhale başlangıcında verilen personel listesinde daha sonra olabilecek değişiklikler hakkında idare bilgilendirilecek, idarenin değiştirilmesini talep ettiği personel olursa iki gün içerisinde personel değişikliği yapılacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.
Hizmet İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Personel durumuna ilişkin belgeler” başlıklı 40’ıncı maddesinden ihale konusu işin niteliğine göre çalıştırılması öngörülen personel sayısı ve niteliklerinin dokümanda belirleneceği, fakat idarece ihaleye katılım ve yeterlik kriteri olarak personel çalıştırıldığına, çalıştırılacağına veya personelin sayısı ya da niteliklerine ilişkin belge istenemeyeceği, çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresi ile bunları tevsik edecek belgelere ilişkin düzenlemelerin ise teknik şartnamede yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İdare ve Kontrol Teşkilatının itiraz hakkı” başlıklı 11’inci maddesinden ise idarenin ve kontrol teşkilatının; çalıştırılmasında veya işyerinde bulunmasında engel durumu olduğunu tespit ettiği, uygunsuz davrandığı veya görevlerini yerine getirmekte yetersiz olduğu kanısında olduğu veya işyerinde çalıştırılmasında sakınca gördüğü her kademe ve nitelikteki elemanların ve alt yüklenicilerin iş başından veya işyerinden uzaklaştırılmasını yükleniciden talep etme hakkına sahip olduğu, dolayısıyla idarenin sözleşmenin yürütülmesi aşamasında istihdam edilmiş personel üzerinde belli hak ve yetkilere sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Teknik Şartname kapsamında işçi seçiminde ve çıkarılmasında idarenin bilgisinin olacağı, personel listesinde olabilecek değişiklikler hakkında idarenin bilgilendirileceği, idarenin değiştirilmesini talep ettiği personelin iki gün içerisinde değiştirileceği yönünde düzenlemelere yer verildiği görülmüştür.
Başvuru sahibi tarafından, ilgili Teknik Şartname düzenlemesinin işe alınacak ve işten çıkartılacak personelin idarece belirleneceğine ilişkin olduğunun iddia edildiği, ancak ilgili düzenlemenin personel değişikliği durumunda idarenin bilgilendirilmesine ve idarenin değiştirilmesini talep ettiği personelin iki gün içerisinde değiştirilmesine ilişkin olduğu, söz konusu düzenlemenin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin idarelere tanıdığı çalıştırılacak personel üzerindeki belli hak ve yetkilere ilişkin olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
|