KONKORDATO İLAN EDEN FİRMANIN İHALE SÖZLEŞMESİ BU NEDENE DAYALI OLARAK FESHEDİLEMEZ, AMA BU DURUM FİRMAYA FESİH HAKKI VERİR

KONKORDATO İLAN EDEN FİRMANIN SÖZLEŞMESİ BU NEDENE DAYALI OLARAK FESHEDİLEMEZ, AMA BU DURUM FİRMAYA FESİH HAKKI VERİR

-KONKORDATO İLAN ETTİ DİYE SIRF BU NEDENE DAYANILARAK YÜKLENİCİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Konkordato ilan etti diye sırf bu nedene dayanılarak yüklenicinin sözleşmesinin feshedilmesi mümkün değildir.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Konkordato ilan eden firmaların sözleşmesinin fesih edileceğine dair bir düzenleme de yoktur.

Bu konuda 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda özel bir düzenleme olmadığı gibi 2004 sayılı Kanunun “Kesin mühletin sözleşmeler bakımından sonuçları” başlıklı 296. maddesinde, “Sözleşmenin karşı tarafının konkordato projesinden etkilenip etkilenmediğine bakılmaksızın, borçlunun taraf olduğu ve işletmesinin faaliyetinin devamı için önem arz eden sözleşmelerde yer alıp da borçlunun konkordato talebinde bulunmasının sözleşmeye aykırılık teşkil edeceğine, haklı fesih sebebi sayılacağına yahut borcu muaccel hâle getireceğine ilişkin hükümler, borçlunun konkordato yoluna başvurması durumunda uygulanmaz. Sözleşmede bu yönde bir hüküm bulunmasa dahi sözleşme, borçlunun konkordatoya başvurduğu gerekçesiyle sona erdirilemez.

…” düzenlemesi yapılmıştır.

-KONKORDATO İLAN EDEN FİRMALARA SÖZLEŞMELERİ FESHETME HAKKI VERİLMİŞTİR.

2004 sayılı İcra İflas Kanunun “Kesin mühletin sözleşmeler bakımından sonuçları” başlıklı 296. maddesinde, “…Borçlu, tarafı olduğu ve konkordatonun amacına ulaşmasını engelleyen sürekli borç ilişkilerini, komiserin uygun görüşü ve mahkemenin onayıyla herhangi bir zamanda sona erecek şekilde feshedebilir. Bu çerçevede ödenmesi gereken tazminat, konkordato projesine tabi olur. Hizmet sözleşmelerinin feshine ilişkin özel hükümler saklıdır.” düzenlemesi yer almakta olup,

Bu Maddeyle konkordatonun amacına ulaşmasını engelleyeceği anlaşılan sözleşmelerin, konkordato komiserlerince uygun görüşü ve mahkemenin onayı da alınarak feshedilmesine imkan tanınmıştır.

Anılan madde çerçevesinde yüklenicilerce kamu ihale Sözleşmelerinin feshi de talep edilebilecektir. Bu madde özel düzenleme olması ve sonraki Kanun olmasından dolayı 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre  öncelik ile uygulanması gereken bir kanundur.