Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 28.10.2024 tarihli ihale komisyonu kararında, yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması sonucunda ihalenin Vizyon İç ve Dış Ticaret A.Ş. üzerinde bırakıldığının ifade edildiği, ihale konusu volümetrik infüzyon pompa setinin; perfüzyon enjektörü, uzatma hattı (line) ve volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazı olmak üzere üç malzemeden oluştuğu, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sadece iki ürüne ilişkin yerli malı belgesi sunulduğu, ürün grubunda yer alan volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazına ilişkin yerli malı belgesi sunulmadığı, bu nedenle adı geçen istekli lehine fiyat avantajı uygulanamayacağı,
Şikâyet başvurularının idarece reddedilme gerekçesinin mevzuata aykırı olduğu, zira volümetrik infüzyon pompa setinin hangi mal kalemlerinden meydana geldiğine ilişkin detayların Teknik Şartname’de düzenlendiği, bu düzenlemelerden volümetrik infüzyon pompa setinin, Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 61’inci maddesinde belirtildiği gibi niteliği itibarıyla birbirini tamamlayan ve teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerinden oluştuğunun anlaşıldığı, bu mal kalemlerinin ihale komisyonu kararında ifade edildiği gibi sadece perfüzyon enjektörü ile uzatma hattı malzemelerinden ibaret olmadığı, Teknik Şartname’ye göre volümetrik infüzyon pompa setinin; perfüzyon enjektörü, uzatma hattı ve volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazından meydana geldiği, volümetrik infüzyon pompa setinin, sadece perfüzyon enjektörü ile uzatma hattı malzemelerinden ibaret olması durumunda bu iki malzemenin herhangi bir cihaza ihtiyaç duymadan kendilerinden beklenen işlevi yerine getirmelerinin gerektiği, oysa perfüzyon enjektörü ile uzatma hattının, volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazı olmadan herhangi bir işlevi yerine getirmesinin mümkün olmadığı, yerli malı fiyat avantajı uygulanabilmesi için bu üç ürünü birlikte kapsayan tek bir yerli malı belgesinin veya bu üç ürün için ayrı ayrı düzenlenmiş yerli malı belgelerinin birlikte sunulmasının gerektiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sadece perfüzyon enjektörü ve uzatma hattına ait yerli malı belgesi sunulduğu, seti oluşturan ürünlerden volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazına ilişkin yerli malı belgesi sunulmadığı, bu sebeple anılan isteklinin yerli malı teklif eden istekli olarak kabulüne ve lehine fiyat avantajı uygulanmasına imkân bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:
…
c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.
…
e) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir. ...” hükmü,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.
(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.
(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.
(4) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilebilir. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.
…
(6) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.
(7) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” hükmü,
Yerli Malı Tebliği’nin “Belgelendirme” başlıklı 7’nci maddesinde “… (5) Her ürün için ayrı ayrı belge verilebileceği gibi, birden fazla ürün için tek yerli malı belgesi düzenlenebilir. Bu durumda her bir ürün ile ilgili bilgiler yerli malı belgesinde yer alır. … ” açıklaması,
Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: VOLÜMETRİK İNFÜZYON POMPA SETİ ALIMI
b) Türü: Mal alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
…
d) Kodu: 970.03.02.06.02 Tıbbi Malzeme Alımları
e) Miktarı: 1 KALEM VOLÜMETRİK İNFÜZYON POMPA SETİ (20000 ADET )
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: KIRKLARELİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ SARF DEPO” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Fiyat avantajı uygulanması:” başlıklı 35.3’üncü maddesinde “35.3.1. Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş ) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1. 1-Teklif edilen malın ithal veya yerli malı olduğu belirtilecektir, yerli malı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilecektir. Yerli Malı Belge Numaraları -yeterlilik bilgileri tablosunda- açıklanacak/beyan edilecektir.
2- Diğer tüm hususlar Teknik Şartname, Genel Hususlar ve Sözleşme Tasarısında belirtildiği gibidir. Hüküm bulunmayan hallerde; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Sözleşmeler Kanunu, Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliği, Kanunlara dayanılarak çıkarılan yürürlükteki ikincil mevzuat ( Uygulama yönetmelikleri, tebliğler vb.) ile yürürlükteki Sağlık Bakanlığı Genelgeleri hükümlerine göre ve söz konusu işin teknik şartnamesinde belirtilen hükümler çerçevesinde hareket edilecektir.
3- Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2022/2 sayılı Tıbbi Cihazlarla İlgili Mal ve Hizmet Alımı İşlemleri Hakkında Genelge hükümleri geçerlidir. …” düzenlemesi yer almaktadır.
Birim fiyat teklif cetveli aşağıda yer verildiği gibi düzenlenmiştir.
|
A1 |
B2 |
|||
Sıra No |
Mal Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması |
Birimi |
Miktarı |
Teklif Edilen Birim Fiyat (Para birimi belirtilerek) |
Tutarı (Para birimi belirtilerek) |
1 |
Volümetrik İnfüzyon Pompa Seti Tekli |
adet |
20.000 |
|
|
Toplam Tutar (K.D.V Hariç) |
|
Teknik Şartname’de “1. Setin enjektör kapasitesi 50 ml, şeffaf olmalıdır.
…
7. Line, 150 cm, +/- 5 olmalıdır
…
12. Ürüne ait onaylı UBB kodu olmalı ve SGK onaylı olmalıdır.
…
İhale'yi alan firma yukarıdaki malzemelerle ile birlikte toplam 150 sete 1 adet aşağıda özellikleri bulunan volimetrik infüzyon enjektör pompa cihazı kullanıma bırakılmalıdır.
…
58. Cihaz, teslim tarihinden itibaren 24 ay süreyle üretim hatalarını içeren garanti kapsamındadır.
59. Cihazın minimum 10 yıl süreyle gerekli olan yedek parçalarının temini ve tamir ile çalışabilir olmasının ve gerekli teknik servis hizmeti gerektiğinde veya periyodik bakımlarda sağlanacağı taahhüt edilmelidir. …” düzenlemelerine yer verilmiştir.
İhale dokümanında yer alan bilgilerden ihalenin konusunun 20.000 adet volümetrik infüzyon pompa seti alımı olduğu, ihale kapsamında 150 adet pompa setine karşılık bir adet voIümetrik infüzyon enjektör pompa cihazının da temin edileceği, söz konusu ihalede yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında yüzde on beş oranında fiyat avantajı uygulanacağı anlaşılmaktadır.
İhale üzerinde kalan istekli tarafından teklif mektubunun eki yeterlik bilgileri tablosunun mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin bilgiler kısmında, “Tek kullanımlık steril plastik şırınga” ürününe ait 08.04.2024 tarihli ve 20241083128235 numaralı yerli malı belgesi ile “Uzatma (Normal ve Basınca dayanıklı) (hattı)” ürününe ait 13.11.2023 tarihli ve 20231083120838 numaralı yerli malı belgesinin bilgilerinin beyan edildiği görülmüştür. (Başvuru sahibi Hakan Bahçıvan tarafından yeterlik bilgileri tablosunda yerli malı belgesi beyan edilmemiştir.)
İhale işlem dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde, Teknik Şartname'de sarf malzeme karşılığı talep edilen "volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazı"nın 10 yıl süre ile yedek parça temini ve tamirinin istendiği görülmüş olup söz konusu cihazın ihale kapsamında temin edilip edilmeyeceği (cihazın mülkiyetinin idarede olup olmayacağı) hususunda tereddüt hâsıl olduğundan 26.11.2024 tarihli ve E-13983960-101.01.02-62302 sayılı Kurum yazısı ile ilgili idareden bilgi talebinde bulunulmuştur.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin E-73912978-949-261255639 sayılı yazısında, ihalenin konusunun sarf malzeme alımı olduğu, cihazların (infüzyon pompası) hastanelerinin envanterine girmediği ve sözleşme bitiminde firmaya iade edildiği belirtilmiştir.
İhale dokümanı düzenlemeleri, idarenin şikâyet başvurusuna cevabı ve söz konusu yazıda belirtilen hususların bir arada değerlendirilmesi sonucunda, alımın konusunun “volümetrik infüzyon pompa seti” olduğu, söz konusu setin enjektör ile uzatma hattından oluştuğu, 150 adet pompa setine karşılık talep edilen “volümetrik infüzyon enjektör pompa cihazı”nın sözleşme bitiminde iade edileceği anlaşılmış olup ihale kapsamında temin edilecek enjektör ile uzatma hattına ilişkin yerli malı belgesi sunan istekli lehine yerli malı fiyat avantajı uygulanmasına yönelik idare işleminin mevzuata aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2024/047 |
Gündem No | : 16 |
Karar Tarihi | : 11.12.2024 |
Karar No | : 2024/UM.I-1615 |