Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde iş deneyimin tevsiki olarak sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihi itibarıyla ödendiğine ilişkin belgeler, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulması gerektiği anlaşılmıştır.
İdarenin göndermiş olduğu ihale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede başvuru sahibi isteklinin iş deneyim kapsamında Özgün Kimyevi Mad. Tıbbi Sağ. Hiz. A.Ş. ile yapılan “Sağlık Numunelerinin Taşınması” konulu özel sektöre gerçekleştirilen iş sözleşmesini sunduğu,
Sunulan sözleşme içeriğinde çalıştırılacak personel sayısına yer verilmemekle birlikte idarenin de şikayete cevabında da yer verdiği ilgili sözleşmenin “Yüklenicinin hak ve yükümlülükleri” başlıklı 3.2’nci maddesinde “3.2.6. “Yüklenici, Özgün’e ait sözleşme konusu hizmette, kendi personeli ile vereceği hizmet için vergi dairesi, sosyal güvenlik kurumu ve ÇSGB İŞKUR müdürlüğü nezdinde gerekli iş yeri tescil kayıtlarının yasal süreleri içinde yapacaktır. Bu işte çalışan personelin tüm özlük hakları yüklenici tarafından karşılanacak; ücret, ikramiye, sosyal yardımlar, kıdem ve ihbar tazminatı, vergi ve SGK primleri ile yasalardan veya iş sözleşmelerinden doğacak her türlü hak ve yükümlülükler yüklenici tarafından eksiksiz biçimde ve yasal sürelerinde ifa edilecektir.
3.2.8. “Yüklenici, Özgün’e verdiği tüm personelin aylık olarak düzenleyeceği SGK belgelerinin, muhtasar ve bordroların birer nüshası ile SGK’dan alınacak borcu yoktur belgeleri ile yapılan ödemelere ait dekontların/makbuzların birer kopyasını Özgün’ün yetkili birimine her ay düzenli olarak teslim etmek zorundadır.
3.2.9. “Yüklenici, Özgün tarafından kendisine bildirilen veya sözleşme konusu işin ifasını sağlayacak kadar sayıda personeli, sigortalı işlemleri ve sağlık muayeneleri yapılmış şekilde işe başlatacağını ve sözleşme süresince bu şekilde çalıştıracağını kabul ve taahhüt eder.” maddesi,
3.2.15. “Yüklenici, sözleşme konusu iş için 18 yaşın altında ve sigortasız personel ve ehliyetsiz personel kesinlikle çalıştıramaz.
3.2.16. “Yüklenici, sözleşme konusu işte çalıştıracağı tüm personeli trafik ve sürüş kurallarına uygun, güvenlik önlemlerini almış biçimde çalışmalarını sağlayacaktır. Bu husustaki tüm yasal sorumluluk yükleniciye ait olacaktır.” düzenlemelerin yer aldığı,
Bahse konu düzenlemelerin taşıma hizmetinde çalışacak personele ilişkin olduğu, aktarılan sözleşme düzenlemelerine rağmen başvuru sahibinin iddiasında yer verdiği “ilgili sözleşme özelinde çalıştırılacak personel olmadığı, çalışacak personelin hali hazırda şirketlerinde istihdam edilmiş personel olduğu”na ilişkin bilgi ve belgelerinde teklif ile birlikte sunulması gerektiği bu husustaki sorumluluğun isteklilerde olduğu ve idarenin bu konuda araştırma yapma yükümlülüğünün bulunmadığı, aktarılan Yönetmelik hükümleri gereğince personel çalıştırılan işlerde o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulması gerektiği açık olduğundan başvuru sahibinin ikinci iddiasının da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2025/002 |
Gündem No | : 29 |
Karar Tarihi | : 08.01.2025 |
Karar No | : 2025/UH.I-114 |