KİK KARARLARI yeterlik kriteri olarak belirlenen belgelerin, iş ortaklığı olarak teklif sunulması halinde tek ortak tarafından beyan edilmesinin yeterli olduğuna ilişkin düzenlemenin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38’inci maddesine aykırı olduğu iddiaları

KİK KARARLARI

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (ı) bendinde yeterlik kriteri olarak belirlenen belgelerin, iş ortaklığı olarak teklif sunulması halinde tek ortak tarafından beyan edilmesinin yeterli olduğuna ilişkin düzenlemenin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38’inci maddesine aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

 

 

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun “Yetki belgesi alma zorunluluğu ve taşıma hizmeti” başlıklı 5’inci maddesinde “Taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapılabilmesi için Bakanlıktan yetki belgesi alınması zorunludur.” hükmü,

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) A türü yetki belgesi: Otomobille ticari ve tarifesiz olarak, kamu kurum ve kuruluşlarının yurtiçi taşıma hizmeti veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) A1 Yetki Belgesi: Yurtiçi tarifesiz yapacaklara, ... verilir.

(2) B türü yetki belgesi: Otobüsle yurtiçi ve/veya uluslararası yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır: ...

b) B2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz yapacaklara, ... verilir.

...

(4) D türü yetki belgesi: Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır: ...

b) D2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz olarak yapacaklara, ...

ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak,  taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir.

...

(8) K türü yetki belgesi: Yurtiçi eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, ... verilir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

ı) İhale konusu işin ya da malın satış faaliyetinin yerine getirilebilmesi için ilgili mevzuat gereğince alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat, faaliyet belgesi vb. belgeler:

 

 

 

Belge Adı

Açıklama

Ortak Girişimlerde

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Yetki Belgeleri

1- A1 yetki belgesini Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan etmesi gerekmektedir.

2- K1 yetki belgesini Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan etmesi gerekmektedir.

3- B2 veya D2 veya D4 yetki belgelerinden birini Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan etmesi gerekmektedir.

Tek ortağın sunması yeterlidir.

…” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat alıntılarından; ihale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin istekliler tarafından sunulmasına ilişkin ilan ve idari şartnamede düzenleme yapılabileceği, ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin iş ortaklığında her bir ortağının söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunmasının zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

 

İncelemeye konu taşıt kiralama ve servis hizmet alımı ihalesine ait İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde istekliler tarafından A1 ve K1 ile B2 veya D2 veya D4 yetki belgelerinden birinin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesinin ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak belirlendiği ancak ortak girişimlerde anılan belgelerin tek ortak tarafından sunulmasının yeterli olduğuna yönelik düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 45
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.I-304


İHALE KARARLARI   İHALEDANIŞMANI

ihale Hizmetlerimiz Hk 1

İhale hizmet Konularımız

ihale Referanslarımız