KİK KARARLARI Teknik Şartname’nin “G- Hizmete İlişkin Hükümler” başlıklı bölümünde “Madde 13- İdarenin gıda mühendisi veya diyetisyeni tarafından ilgili maddelerce belirtilen kontrolleri sağlamak için yapacağı denetimler sonucunda tutacağı tutanaklar Yüklenici için kesin delil niteliğindedir. Aynı şekilde İdarenin günlük tuttuğu çizelge ve formlar da kesin delil olarak kullanılacaktır.” düzenlemesine yer verildiği, anılan düzenlemeden idarenin sözleşme sürecinde tek taraflı kayıt ve tutanak tutacağının anlaşıldığı ancak Hizmet İşleri Genel Şartnamesi ve Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme hükümlerine göre hizmetin yürütülmesine ilişkin kayıtların/tutanakların yüklenici ile birlikte kontrol teşkilatı tarafından tutulması ve birlikte tutulacak kayıt/tutanak türlerinin neler olduğunun Sözleşme Tasarısı’nın 19.1’inci maddesinde düzenlenmesi gerektiği, Teknik Şartname’nin anılan maddesinde ise “İdarenin gıda mühendisi veya diyetisyeni tarafından tutulacaktır.” düzenlemesine yer verildiği, işin yürütülmesine ilişkin tutulacak kayıt ve tutanakların Sözleşme Tasarısı’nda açıkça düzenlenmemiş olduğu ve aktarılan düzenlemenin Sözleşme Tasarısı’nın 20.2’nci maddesinde yer alan

KİK KARARLARI

 

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 26’ncı maddesinde “Kontrol teşkilatı ve yetkileri Madde 26- Sözleşmeye bağlanan her türlü iş, idare tarafından görevlendirilen kontrol teşkilatının denetimi altında, yüklenici tarafından yönetilir ve gerçekleştirilir. Yüklenici, bütün işleri kontrol teşkilatının sözleşme ve eklerindeki hükümlere aykırı olmamak şartı ile vereceği talimata göre yapmak zorundadır.

Kontrol teşkilatının yetkileri sözleşmede belirtilir. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa kontrol teşkilatı; işlerin yürütülmesiyle ilgili olarak her türlü denetim, malzeme, işlerin ve sözleşmesinde onaya sunulması gerektiği belirtilen yüklenici personelinin onay veya reddi, ödeme miktarlarının tespiti, işlerin düzeltilmesi ve sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi konusunda talimat vermeye ve uygulamaya yetkili olup, fesih, tasfiye, süre uzatımı, iş artışı, iş eksilişi, kabul, yüklenici nam ve hesabına iş yaptırma ve alt yüklenicileri onaylama hususlarında ise idareye görüş bildirir.

Sözleşme konusu iş süreklilik gösteren bir mahiyette ise, işin yapılmasına ilişkin kayıtlar sözleşmesinde belirtilen sıklıkta tutulur ve bu tutanaklar yüklenici tarafından da imzalanır. İşlerin eksik, kötü ve sözleşmeye aykırı olarak yapılması durumunda sözleşmede belirtilen cezalar uygulanır. Cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshine ilişkin hususlarla ilgili olarak sözleşme dışındaki diğer ihale dokümanında yapılan düzenlemeler sözleşmenin uygulanmasında dikkate alınmaz.” hükmü,

 

 Anılan Şartname’nin 34’üncü maddesinde İlgili kayıtlar Madde 34- İşyerinde, işin sözleşme ve eklerine ve iş programına uygun olarak yapılmasını temin ve bunun kontrolü için idarenin sözleşmesinde belirlediği kayıtlar, yüklenici ile birlikte kontrol teşkilatı tarafından tutulur. Yüklenici bu kayıtları ve ilgili belgeleri imzalamak zorundadır. Bunlardan imzalı birer kopya yükleniciye verilir.

 

 

Yüklenici, bu belgeler ve defterleri imzalamış olmakla içindekileri ve yapılan hesapların doğruluğunu kabul etmiş olur. Bu belgeleri  imzalamaz  veya ihtirazı kayıtla imzalarsa karşı görüşlerini yazılı olarak bildirmesi için, kayıt ve belgelerin kendisine gösterildiği tarihten başlamak üzere, on (10) gün süre verilir. Bu süre içinde karşı görüşlerini yazı ile bildirmezse belgelerin ve defterlerin içinde kayıtlı hususları kabul ve imza etmiş sayılır ve bu durumu tespit eden bir tutanak düzenlenerek kayıtlara eklenir.

Sözleşme konusu iş, belli bir hizmetin dönemler halinde ( günlük, haftalık, vs ) ifa edilmesi suretiyle yapılan sürekli nitelikte bir iş ise, yukarıda sözü edilen kayıtlar bu dönemler itibariyle tutulur ve kayıtlara itiraz da kayıtların tutulduğu sırada yapılır. Bu kayıtlarda işin sözleşme ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığı, işlerdeki hata, kusur ve eksiklikler, kaç kişinin çalıştığı ve hangi makine ve ekipmanın kullanıldığı ve kontrol teşkilatı tarafından gerek görülen diğer hususlar belirtilir. Bu kayıt ve itirazlar hem hakediş ödemelerinde, hem de sözleşmenin sona erdiği tarihte kabul komisyonu tarafından gerçekleştirilecek kabul işlemlerinde esas alınır.” hükmü,

 

Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin 19.1’inci maddesine bağlı 29 numaralı dipnotta “İşin yürütülmesi sırasında Yüklenici ile birlikte Kontrol Teşkilatı tarafından tutulması öngörülecek kayıt ve tutanaklar işin niteliğine göre Genel Şartnamedeki usul ve esaslar çerçevesinde burada düzenlenecektir.” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 18’inci maddesinde “Kontrol Teşkilatı, görev ve yetkileri

18.1. İşin, sözleşme ve eklerine uygun olarak yürütülüp yürütülmediği İdare tarafından görevlendirilen Kontrol Teşkilatı aracılığıyla denetlenir. Kontrol Teşkilatı, Genel Şartnamenin Dördüncü Bölümünde belirtilen yetkileri kullanır ve görevleri yerine getirir.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın 19’uncu maddesinde “İşin yürütülmesine ilişkin kayıt ve tutanaklar

19.1.

*Yüklenici firma üniversitemiz mutfağında pişirdiği yemekleri kendi personelleri ile sıcak

olarak dağıtacaktır

*Yemek sonucunda oluşacak olan bulaşıklar yüklenici firma personelleri tarafından

yıkanacaktır.

*Yemekhanede yemekten sonra oluşacak çöpler yüklenicinin kendi personelleri tarafından

bina dışında bulunan çöp kovasına atılacaktır” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın 20’nci maddesinde “Teslim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar

20.1. Bu işte kısmi kabul yapılmayacaktır.

20.2. Sözleşme konusu iş tamamlandığında Yüklenici, (işin/ilgili kısmın) teslim alınarak kabul işlemlerinin yapılması için bu talebini içeren bir dilekçe ile İdareye başvuracaktır. Bunun üzerine (yapılan iş/ilgili kısım), her türlü masrafı Yükleniciye ait olmak üzere Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Ömer Nasuhi Bilmen Mah. Havaalanı Yolu Üzeri No:53 Yakutiye/ERZURUM adresinde ve başvuru yazısının İdareye ulaştığı tarihten itibaren 10 (On) iş günü içinde teslim alınır. Yüklenici, işin teslimi için sözleşme ve ekleri uyarınca üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle oluşan zarardan sorumludur. Süreklilik arz eden işlerde, Kontrol Teşkilatı ile Yüklenicinin, işin yapılmasına ilişkin olarak hizmetin ifa edildiği dönemler itibariyle birlikte tutacakları kayıtlar, işin o dönem içerisinde yapılan kısmının teslimi anlamına gelir. Ancak Yüklenici kayıt tutmaktan ve/veya tutulan kayıtları imzalamaktan imtina ederse Kontrol Teşkilatının kayıtları esas alınır ve bu kayıtların doğruluğu Yüklenici tarafından kabul edilmiş sayılır."

20.3. Teslim alınan işin muayene ve kabul işlemleri, "Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği" ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümlere göre işin kabule elverişli şekilde teslim edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde yapılarak kesin hesap raporu çıkarılır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “G- Hizmete İlişkin Hükümler” başlıklı bölümünde “Madde 13- İdarenin gıda mühendisi veya diyetisyeni tarafından ilgili maddelerce belirtilen kontrolleri sağlamak için yapacağı denetimler sonucunda tutacağı tutanaklar Yüklenici için kesin delil niteliğindedir. Aynı şekilde İdarenin günlük tuttuğu çizelge ve formlar da kesin delil olarak kullanılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın işin yürütülmesine ilişkin kayıtların tutulması ve tutanakların düzenlenmesine ilişkin 20’nci maddesinde konuya ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığı ancak Teknik Şartname’nin “G- Hizmete İlişkin Hükümler” başlıklı bölümünde idarenin gıda mühendisi veya diyetisyeni tarafından tutacağı tutanakların yüklenici için kesin delil niteliğinde olacağının düzenlendiği tespit edilmiş ve tutanakların idare tarafından tutulacağı anlaşılmıştır.

 

İhale dokümanına ait Sözleşme Tasarısı’nda işin yürütülmesine ilişkin kayıt ve tutanaklara ilişkin hususlarda Hizmet İşleri Genel Şartnamesi hükümlerinin geçerli olduğu, bu doğrultuda, Sözleşme Tasarısı’nda tutulması öngörülen kayıt ve tutanaklarda idarenin tek yetkili olduğu yönünde bir düzenlemenin yer almadığı, idare ile yüklenicinin bu konuda birlikte hareket edeceğinin anlaşıldığı, Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin yukarıda yer verilen maddesi uyarınca tutulacak kayıtların sözleşme tasarısında belirtilmesi gerekmekte ise de işin sözleşmeye uygun olarak yerine getirilip getirilmediğinin tespitine yönelik olarak tutulacak kayıtların, işin ifası sırasında yüklenici ve idare tarafından belirlenebileceği, bu kayıtların esas işlevinin yapılan işin sözleşmeye uygun olarak yapıldığının tespit ve tevsikine yönelik olduğu, ayrıca öngörülecek kayıt ve tutanakların, işin niteliğine göre Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’ndeki usul ve esaslar çerçevesinde düzenleneceği, hangi aşamalarda ne tür tutanakların hangi şekilde hazırlanacağına ilişkin detayların Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nde yer aldığı ve herhangi bir belirsizlik bulunmadığı, sözleşmenin ifası sürecinde ihale dokümanında belirtilen edimlerin yerine getirilmesine ilişkin her bir unsurun ve hangi tutanakların tutulacağının sayılmamasının esasa etkili bir aykırılık teşkil etmediği anlaşılmıştır.

 

Bununla birlikte, Teknik Şartname’de bu tutanakların idare personeli tarafından tek yanlı olarak tutulacağı ve yüklenici için kesin delil niteliğinde olacağı düzenlenmiş olup, anılan düzenleme Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin yukarıda aktarılan hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Dolayısıyla, her ne kadar Sözleşme Tasarısı’nda bu yönde bir düzenleme yapılmaması esasa etkili bir aykırılık teşkil etmese de Teknik Şartname’nin başvuruya konu maddesinde yer verilen ve aktarılan Şartname hükümlerine aykırı olan düzenlemenin sözleşmenin yürütümü aşamasında tereddüde ve uyuşmazlığa yol açabileceği değerlendirildiğinden, iddianın yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 95
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.II-354


İHALE KARARLARI   İHALEDANIŞMANI

ihale Hizmetlerimiz Hk 1

İhale hizmet Konularımız

ihale Referanslarımız