KİK KARARLARI
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…Araç sahibi: Araç için adına yetkili idarece tescil belgesi verilmiş veya sahiplik veya satış belgesi düzenlenmiş kişidir.
İşleten: Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır.” hükmü,
Aynı Kanun’un “İşleten ve araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibinin hukuki sorumluluğu” başlıklı 85’inci maddesinde “Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.
…
İşletilme halinde olmayan bir motorlu aracın sebep olduğu trafik kazasından dolayı işletenin sorumlu tutulabilmesi için, zarar görenin, kazanın oluşumunda işleten veya eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere ilişkin bir kusurun varlığını veya araçtaki bozukluğun kazaya sebep olduğunu ispat etmesi gerekir.
İşleten ve araç işleticisi teşebbüs sahibi, hakimin takdirine göre kendi aracının katıldığı bir kazadan sonra yapılan yardım çalışmalarından dolayı yardım edenin maruz kaldığı zarardan da sorumlu tutulabilir. Ancak, bu durumda işletici teşebbüs sahibinin sorumlu kılınabilmesi için kazadan kendisinin sorumlu olması veya yardımın doğrudan doğruya kendisine veya araçta bulunanlara yahut kazaya taraf olan üçüncü kişilere yapılması gerekir.
İşleten ve araç işleticisi teşebbüsün sahibi, aracın sürücüsünün veya aracın kullanılmasına katılan yardımcı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumludur.” hükmü,
Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin “Yüklenicinin genel sorumlulukları” başlıklı 6’ncı maddesinde “Yüklenici, işleri gereken özen ve ihtimamı göstererek planlayacak, projelendirecek (sözleşmede öngörüldüğü şekilde), yürütecek, tamamlayacak ve işlerde olabilecek kusurları sözleşme hükümlerine uygun olarak giderecektir. Yüklenici, bu sorumluluklarının yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, gereken bütün denetim, muayene ve testleri yaptıracak ve işçilik, malzeme, tesis, ekipman vb. temin edecektir.
Yüklenici, işin görülmesi sırasında ilgili mevzuatın izin vermediği insan ve çevre sağlığına zarar verici nitelikte malzeme kullanamaz veya yöntem uygulayamaz. İlgili mevzuatın izin verdiği malzeme ve yöntemler ise, öngörülmüş tedbirler alınarak ve usulüne uygun şekilde kullanılabilir. Bu yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde yüklenici, idarenin ve üçüncü şahısların tüm zararlarını karşılamak zorundadır.
Yüklenici, bu Genel Şartnamede öngörülen yükümlülük ve yasakları ihlâl ederek idareye veya üçüncü kişilere verdiği zarardan dolayı bizzat sorumludur.” hükmü,
Teknik Şartnamede “1. İŞİN KONUSU
Bu şartnamenin konusu; Şoförsüz binek araç kiralama işi ‘dir.
2. AMAÇ
Bu şartname; Şoförsüz binek araç kiralamak amacıyla düzenlenmiştir.
3. KAPSAM
Şoförsüz binek araç kiralama işi şirketimizin hizmet araçlarını kapsamaktadır.
…
6.6. Araç şoförsüz olarak kiralanacaktır. Sözleşme süresi boyunca aracın sevk ve idaresi Boğaziçi Yönetim A.Ş.’ye aittir.
…
7.6.4. 30.000 TL Onbin Türk Lirası)’na kadar olan her türlü hasar veya araç kullanımı esnasında sürücü hatasından doğabilecek her türlü masraflar, eksik olan avadanlık ve araçla ile ilgili her türlü yedek parça, sürücü hatasına bakılmaksızın YÜKLENİCİ tarafından sigorta şirketinden beyan usulü ile çözümlenecek, İDARE’ den veya sürücüden ayrıca sigorta ve kaskoya esas teşkil edecek herhangi bir evrak, belge ve ücret istenmeyecektir.” düzenlemeleri yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca, yüklenicilerin işin yürütülmesi sürecinde Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde öngörülen yükümlülük ve yasakları ihlâl etmek suretiyle, idareye veya üçüncü kişilere verdiği zarardan dolayı bizzat sorumlu olacağı düzenlenmiş olup, idarenin ise takip, gözetim ve denetim sorumluluğu bulunmaktadır.
Başvuru konusu ihalenin sürücüsüz binek araç kiralama işi olduğu, dolayısıyla çalıştırılacak şoförlerin idarenin personeli olacağı anlaşılmaktadır.
Teknik Şartnamenin iddia konusu 7.6.4’üncü maddesinde; 30.000 TL tutarına kadar olan her türlü hasarın sürücü hatasına bakılmaksızın ve araç kullanımı sırasında sürücü hatasından doğabilecek her türlü masrafın yüklenici tarafından sigorta şirketinden beyan usulü ile karşılanacağı, idareden veya sürücüden sigorta ve kaskoya esas teşkil edecek herhangi bir evrak, belge ve ücret talep edilmeyeceği düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme ile başvuru konusu şoförsüz araç kiralama işinde, araç kullanımı sırasında ortaya çıkacak herhangi bir zararda, söz konusu zararın aracı kullanan şoförün kusurundan kaynaklı olup olmadığı ayrımına yer vermeksizin, zararın belli bir tutara kadar yüklenici tarafından sigorta şirketinden beyan usulü ile karşılanması düzenlemesinin, şoförlerin idare personeli olması hususu dikkate alındığında mevzuata uygun olmadığı, her ne kadar yüklenicinin ilgili mevzuata göre alınması zorunlu olan güvenlik ve sağlık tedbirlerini almakla yükümlü olduğu açık olsa da, şikâyete konu edilen Teknik Şartname maddesinin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin genel hükümlerinin kapsamının dışına çıktığı, idarenin personelinin kusurundan doğacak zararların da yüklenicinin sorumluluğu kapsamına alındığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2025/005 |
Gündem No | : 108 |
Karar Tarihi | : 29.01.2025 |
Karar No | : 2025/UH.II-367 |
İHALE KARARLARI İHALEDANIŞMANI
İhale hizmet Konularımız
ihale Referanslarımız