KİK KARARLARI
İHALE KARARI
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin 7.2’nci maddesinde yer alan kasko sigortasına ilişkin düzenleme ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin genel hükümlerinin kapsamının dışına çıkıldığı, idarenin personelinin kusurundan doğacak zararların da yüklenicinin sorumluluğu kapsamına alındığı, şoförlerin yüklenici tarafından temin edilmeyeceği ve idare personelinin araçları kullanacağı dikkate alındığında ilgili düzenlemede yüklenicinin veya idare personelinin kullanacağı araç ayrımı da yapılmadığından düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “İlkeler” başlıklı 4’üncü maddesinde “Bu Kanun’a göre düzenlenecek sözleşmelerde, ihale dokümanında yer alan şartlara aykırı hükümlere yer verilemez.
Bu Kanun’da belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez.
Bu Kanun kapsamında yapılan kamu sözleşmelerinin tarafları, sözleşme hükümlerinin uygulanmasında eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. İhale dokümanı ve sözleşme hükümlerinde bu prensibe aykırı maddelere yer verilemez. Kanunun yorum ve uygulanmasında bu prensip göz önünde bulundurulur.” hükmü,
“Hizmet sunucularının sorumluluğu” başlıklı 34’üncü maddesinde “Hizmet sunucuları taahhütleri çerçevesinde kusurlu veya standartlara uygun olmayan malzeme seçilmesi, verilmesi veya kullanılması, tasarım hatası, uygulama yanlışlığı, denetim eksikliği, taahhüdün sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirilmemesi ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan doğrudan sorumludur. Bu zarar ve ziyan genel hükümlere göre hizmet sunucusuna ikmal ve tazmin ettirilir. Ayrıca haklarında 27 nci madde hükümleri uygulanır.” hükmü,
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Yüklenicinin genel sorumlulukları” başlıklı 6’ncı maddesinde “Yüklenici, işleri gereken özen ve ihtimamı göstererek planlayacak, projelendirecek (sözleşmede öngörüldüğü şekilde), yürütecek, tamamlayacak ve işlerde olabilecek kusurları sözleşme hükümlerine uygun olarak giderecektir. Yüklenici, bu sorumluluklarının yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, gereken bütün denetim, muayene ve testleri yaptıracak ve işçilik, malzeme, tesis, ekipman vb. temin edecektir.
Yüklenici, işin görülmesi sırasında ilgili mevzuatın izin vermediği insan ve çevre sağlığına zarar verici nitelikte malzeme kullanamaz veya yöntem uygulayamaz. İlgili mevzuatın izin verdiği malzeme ve yöntemler ise, öngörülmüş tedbirler alınarak ve usulüne uygun şekilde kullanılabilir. Bu yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde yüklenici, idarenin ve üçüncü şahısların tüm zararlarını karşılamak zorundadır.
Yüklenici, bu Genel Şartnamede öngörülen yükümlülük ve yasakları ihlâl ederek idareye veya üçüncü kişilere verdiği zarardan dolayı bizzat sorumludur.” hükmü,
“İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 19’uncu maddesinde “İşyerinde, işin başlamasından kabul belgesinin verilmesine kadar her türlü araç, malzeme, ihzarat, makine ve taşıtlar ile sözleşme konusu hizmet işinin korunmasından yüklenici sorumludur.
Yüklenici, kazaların, zarar ve kayıpların meydana gelmesini önlemek amacı ile gereken bütün önlemleri almak ve kontrol teşkilatı tarafından, kaza, zarar ve kayıp ihtimallerini azaltmak için verilecek talimatların hepsine uymak zorundadır.
Yüklenici, işin devamı süresince iş yerinde yapılacak çalışmalarda her türlü güvenlik önlemini almak zorundadır. İş sahasında veya çevresindeki bölgede, yeterli güvenlik önleminin alınmaması nedeniyle doğabilecek hasar ve zararın ödenmesinden yüklenici sorumludur. Ayrıca yüklenici, işyerinde kullanılan ekipmanın neden olabileceği kazalardan korunma usullerini ve önlemlerini çalışanlara öğretmek zorundadır. Bu konularda gerek kontrol teşkilatı tarafından istenen ve gerekse yüklenicinin kendi arzusu ile uyguladığı güvenlik ve koruma önlemlerine ilişkin giderlerin tümü yükleniciye aittir.
Hizmet türüne göre sigorta gerektiği takdirde uygulanacak sigorta türü veya türleri ve teminat limitleri günün koşullarına uygun olmak şartıyla sözleşmesinde veya eklerinde belirtilir.
Düzenlenen sigorta poliçelerinde, idare işveren sıfatıyla, yüklenici ise işi gerçekleştiren sıfatıyla ve varsa alt yükleniciler yer almalıdır. Kıymetler tam değer üzerinden sigorta ettirilmelidir.
Sözleşmesinde istenilmiş olması halinde, sigortalara ilişkin limitlerin işe başlama tarihinin yıl dönümündeki güncel değerlere yükseltilmesi zorunludur.
Yüklenici, idarelerce istenen söz konusu sigortalara ilişkin poliçeleri ve ödeme kanıtlarını, iş fiili olarak başlamadan önce idareye vermek zorundadır. Sigortalar tamamlanmadığı sürece avans ve hakediş ödemesi yapılmaz.
Sigorta poliçelerinde belirlenen, yüklenicinin kusurlu olduğu hallerde, kusur nedeniyle sigortanın karşılamadığı bedeller için yüklenici idareden bir istekte bulunamaz.
Sigorta yükümlülüğünün kabul süresinin sonuna kadar olan süreçte devam edip etmeyeceği veya ne ölçüde devam edeceği, bu süreci düzenleyen madde hükümleri de göz önünde tutularak sözleşme veya eklerinde belirtilir.
Sözleşmenin feshi veya işin/hesabın tasfiyesi halinde bu sigortalar, iş yeni yükleniciye ihale edilinceye kadar devam ettirilir ve bu süreye ilişkin sigorta giderleri ilk yükleniciye ait olur. Ancak bu süre, fesih veya tasfiye tarihinden başlamak üzere üç (3) ayı geçemez.” hükmü,
“Yüklenicinin kusuru dışındaki hasar ve zararlar” başlıklı 20’nci maddesinde “Olağanüstü haller ve doğal afetlerin işyerlerinde ve yapılan işlerde meydana getireceği hasar ve zararlar ile sigortalanabilir riskler sigorta kapsamında olsun veya olmasın yüklenici bu hasar ve zararlar için idareden hiç bir bedel isteyemez. Ancak bu hasar ve zararlar nedeniyle meydana gelecek gecikmeler için yükleniciye gerekli süre uzatımı verilir.
Savaş, yurt içinde seferberlik, ayaklanma, iç savaş ve bunlara benzer olaylar veya yüklenici ve varsa alt yüklenici tarafından kullanılmadıkça bir nükleer yakıttan kaynaklanan radyasyonlar ve bunların gerektirdiği önlemler sonucunda meydana gelecek riskler gibi sigortalanması mümkün olmayan türden riskler ile idarenin işlerin tamamlanmış kısımlarını teslim alarak kullanmasından dolayı doğacak riskler idareye aittir.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 76’ncı maddesinde “ 76.4. İstekliler tarafından ilgili mevzuatı gereğince yapılması gereken sigorta giderleri, tip idari şartnamelerin ‘Teklif fiyata dâhil olan giderler’ maddesi kapsamında teklif fiyatına dâhil edilecektir. İhale dokümanında iş ve/veya işyerlerinin sigortalanmasının ayrıca istendiği durumlarda sigorta türü veya türleri ile sigorta teminatının kapsam ve limitinin belirlenmesi gerekmektedir.
Sigorta türleri belirtilmesine rağmen sigorta teminatının kapsamı ve limitinin belirlenmediği hallerde iş ve/işyerlerinin sigortalanmasının asgari limitler dâhilinde istendiği kabul edilecektir. Sigorta türü veya türlerinin belirlenmediği hallerde ise, iş ve/işyerlerinin sigortalanmasının istenmediği kabul edilmek suretiyle teklifler değerlendirilecektir.
76.5. İhale dokümanında iş ve/veya işyerlerinin sigortalanmasına ilişkin yükümlülüğün yükleniciye ait olduğu belirtilerek sigorta türü veya türleri ile sigorta teminatının kapsam ve limitinin belirlendiği ihalelerde, isteklilerden ihale aşamasında sigortaya ilişkin herhangi bir belge (taahhütname, sigorta poliçesi vb.) sunmaları istenmeyecektir. Bu durumda, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında yüklenici tarafından sigorta poliçesi sunulacağına ilişkin düzenleme teknik şartnamede yapılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: TCDD 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, ÇANKIRI MAKAS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ, DATEM VE RAY KAYNAK FABRİKASI MÜDÜRLÜKLERİNE BAĞLI İŞYERİNDE KULLANILMAK ÜZERE 50 ADET ARAÇ KİRALAMA HİZMET ALIMI İŞİ
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
…
e) Miktarı: 50 ADET ARAÇ KİRALAMA HİZMET ALIMI İŞİ …” düzenlemesi,
“Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “… 25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
- Yüklenici, sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödenecek vergiler, sözleşme bedelinin %0,569 oranındaki karar damga pulu, %0,948 oranındaki sözleşme damga pulu giderlerini teklif fiyatına dahil edeceklerdir. (İhale üzerinde kalan istekli tarafından karar damga pulu ve sözleşme damga pulu bedellerinin sözleşme imzalanmadan önce Teşekkülümüzün hesaplarına yatırılması zorunludur)
- Yüklenici işin yapılmasında oluşabilecek resim, sigorta, harç ve benzeri giderleri ile eğitim giderleri ve teknik şartnamede belirtilen diğer giderleri teklif fiyatına dahil edeceklerdir...” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “Çalışma Yeri, Süresi ve Şekli” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.3. Taşıtlar, İdarenin işçi ve memur (sözleşmeli) personeli, idarenin yetki verdiği kişiler veya idarenin başka bir yükleniciden hizmet alımı yoluyla temin ettiği sürücü/şoför/çalışan tarafından kullanılabilecektir.” düzenlemesi,
“Trafik ve Kasko Sigortaları, Motorlu Taşıt Vergileri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.1. Taşıtlar anahtar teslim olarak kiralanacağından tescil amaçlı her türlü masraf ve vergi yüklenici tarafından karşılanacaktır.
7.2. Taşıtlar full kaskolu ve maddi manevi sınırsız ÎMM’li (Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı) olacaktır. Herhangi bir kazadan dolayı yüklenicinin taşıtlarında veya kazaya karışan 3’üncü şahısların taşıtlarında yaşanacak değer kaybı ile ölüm veya yaralanmalar sonrasında ortaya çıkacak tazminatlar ile ilgili idare ve idarenin görevlendirdiği sürücülerden herhangi bir bedel talep edilmeyecektir.
Bununla ilgili oluşacak maddi ve manevi tazminatlar zorunlu trafik sigortası, full kasko ve sınırsız ÎMM dâhilinde karşılanacak şekilde düzenlenecek olup tüm sorumluluk yüklenici firmaya aittir. Full kasko birden çok kullanıcıyı içerecek şekilde olacaktır.
7.3. Tüm teminatlar (hırsızlık dahil) % 100 sigorta esasına göre verilecek olup hiçbir teminatta, hiçbir muafiyet, koasürans, amortisman kesintisi vs. uygulanmayacaktır. (Poliçe kapsamına yangın, çalınma ve çalınmaya teşebbüs, çarpma ve çarpılma, ferdi kaza ve ferdi kaza deprem teminatı, hukuksal yardım, yardım hizmet paketi, grev, lokavt, halk hareketi ve terör, sel, su baskını, deprem, sigara yanığı, yetkili olmayanlarca aracın çekilmesi dâhil olacaktır.) Sözleşme süresi içerisinde kasko sigortasının yaptırılmamasından veya eksik yaptırılmasından, sigorta taksitlerinin ödenmemesinden veya istenilen teminat tutarlarından yaptırılmamasından doğacak her türlü yükümlülük yükleniciye ait olacaktır. Taşıtlara ait kasko bedelleri sigorta ve reasürans mevzuatı hükümleri çerçevesinde yaptırılacaktır. Taşıtlarla ilgili Kasko Sigortası, zorunlu trafik sigortası, her türlü vergi ve buna benzer yasal sorumluluklar yükleniciye ait olup, zamanında yerine getirilecektir. Bu eksikliklerden dolayı doğacak, her türlü cezalar ve zararlar yükleniciye ait olacaktır...” düzenlemesi,
“Periyodik Bakım ve Tamir, Kaza, Hasar ve Çalınma Durumunda Yapılacak İşler” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. Taşıtlarla ilgili her türlü bakım ve onarım muayene işlerinde idarenin muhatabı yüklenici olacaktır ve her türlü bakım, onarım ve servis giderleri yükleniciye aittir. Yüklenici hiçbir şekilde bakım, onarım ve hasar bedellerini (îdarenin tahsis ettiği sürücülerin ehliyetsiz, alkollü veya uyuşturucu maddeli olarak yaptığı kazalar hariç) kullanıcı hatası vs. ad altında idareden talep edemez. Tüm bakım, onarım ve hasar bedelleri yükleniciye aittir…
8.7. İdarenin temin ettiği sürücünün alkollü, uyuşturucu maddeli veya ehliyetsiz olması durumunda, kaza ve hasar bedeli ilgiliden tahsil edilmek kaydıyla idare tarafından karşılanacak olup, bunun dışında kalan tüm hasar ve arıza bedelleri yükleniciye aittir.
8.8. Taşıtların kullanımı sırasında 8.7. maddede belirtilenler dışında meydana gelebilecek üçüncü şahıslara verilen zararlar da dâhil, tüm zararlardan yüklenici sorumlu olacaktır. Yasal her türlü maddi ve manevi tazminat yüklenici tarafından karşılanacaktır.
8.9. İdarenin temin ettiği ve alkollü, uyuşturucu maddeli veya ehliyetsiz taşıt kullanan sürücülerin kaza yapması durumunda da tamir süresinin 2 günden fazla süreceği servis tarafından aracın teslim alınması sırasında belirlenmesi halinde yüklenici bu aracın yerine de aynı özellikte geçici veya sürekli olarak taşıt vermek zorundadır… ” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan hükümlerden, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında yapılan sözleşmelerin uygulanmasında tarafların eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğu, ihale dokümanı ve sözleşmelerde bu prensibe aykırı maddelere yer verilemeyeceği, yüklenicinin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nde öngörülen yükümlülükleri ve yasakları ihlal ederek idareye veya üçüncü kişilere verdiği zararlardan bizzat sorumlu olduğu, hizmet türüne göre sigorta gerektiği takdirde uygulanacak sigorta türü/türlerinin ve teminat limitlerinin günün koşullarına uygun olmak şartıyla sözleşme veya eklerinde belirtileceği, sigorta türlerinin belirlendiği ancak sigorta teminatının kapsamı ve limitinin belirlenmediği hallerde sigortanın asgari limitler dâhilinde istenildiğinin kabul edileceği, sigorta poliçelerinde belirlenen yüklenicinin kusurlu olduğu hallerde kusur nedeniyle sigortanın karşılamadığı bedeller için yüklenicinin idareden bir talepte bulunamayacağı anlaşılmaktadır.
İhale konusu işin 01.04.2025 - 31.12.2026 tarihleri arasında akaryakıt giderleri idareye ait olmak üzere, 50 adet muhtelif tür ve miktarda araç kiralama hizmet alım işi olduğu, ihale konusu iş kapsamında kiralanacak araçların tamamının idarenin işçi ve memur (sözleşmeli) personeli, idarenin yetki verdiği kişiler veya idarenin başka bir yükleniciden hizmet alımı yoluyla temin ettiği sürücü/şoför/çalışan tarafından kullanılacağı, dolayısıyla araç şoförlerinin tamamının idare veya idarenin görevlendirdiği sürücülerden oluşacağı anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibinin iddiasına konu Teknik Şartname’nin 7.2’nci maddesinde, araçlara ilişkin kaskonun maddi manevi sınırsız Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı dâhil “full kasko” niteliğinde ve birden çok kullanıcıyı içerecek şekilde olmasının istenildiği, herhangi bir kaza olması durumunda kazadan kaynaklı yüklenicinin araçlarında veya kazaya karışan üçüncü şahısların araçlarında yaşanacak değer kaybı ile ölüm veya yaralanmalar sonrasında ortaya çıkacak maddi manevi tazminatların sınırsız İMM teminatı dâhil full kasko ve trafik sigortasından karşılanması gerektiği, yüklenicinin söz konusu tazminatlara ilişkin idareden ve idarenin görevlendirdiği sürücülerden herhangi bir bedel talebinde bulunamayacağına yönelik düzenleme yapıldığı görülmüştür.
Yapılan incelemede, başvuruya konu ihalede şoförsüz araç kiralama hizmeti kapsamında kiralanacak araçların idare personeli yada idarenin başka bir yükleniciden hizmet alımı yoluyla temin ettiği sürücü/şoför/çalışan tarafından kullanılacağı, araçların yakıt hariç bakım-onarım, yedek parça ve araç muayene gibi giderlerinin yüklenici tarafından karşılanacağı, işin niteliği gereği teklif fiyata dâhil giderler arasında yer alan zorunlu mali sorumluluk ve kasko sigortasının yüklenici tarafından yaptırılmasının istenildiği, araçlara ilişkin kaskonun maddi manevi sınırsız Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı dahil Full Kasko niteliğinde olması ve kapsamının birden çok kullanıcıyı içerecek şekilde yangın, çalınma ve çalınmaya teşebbüs, çarpma ve çarpılma, ferdi kaza ve ferdi kaza deprem teminatı, hukuksal yardım, yardım hizmet paketi, grev, lokavt, halk hareketi ve terör, sel, su baskını, deprem, sigara yanığı, yetkili olmayanlarca aracın çekilmesi durumlarının dahil edilmesinin; araçlara ait kasko bedellerinin ise sigorta ve reasürans mevzuatı hükümleri esas alınarak belirlenmesinin istenildiği, kaskoya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden doğacak her türlü sorumluluğunda yükleniciye ait olacağı anlaşılmıştır.
Bu bağlamda, yüklenicilerin ilgili mevzuata göre alınması zorunlu olan güvenlik ve sağlık tedbirlerini almakla yükümlü oldukları anlaşılmakla birlikte, Teknik Şartname’nin şikâyete konu 7.2’nci maddesinde kaskonun; herhangi bir kazadan kaynaklı yüklenicinin araçlarında veya kazaya karışan üçüncü şahısların araçlarında yaşanacak değer kaybı ile ölüm veya yaralanmalar sonrasında ortaya çıkacak maddi manevi tazminatları karşılayacak şekilde maddi manevi sınırsız Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı dâhil “Full Kasko” niteliğinde ve birden çok kullanıcıyı içerecek şekilde olmasının istenildiği, yüklenicinin söz konusu tazminatlara ilişkin idareden ve idarenin görevlendirdiği sürücülerden herhangi bir bedel talebinde bulunamayacağına yönelik düzenleme yapıldığı,
Teknik Şartname’nin 8’inci maddesinde sürücünün alkollü, uyuşturucu maddeli veya ehliyetsiz olması durumlarında kaza ve hasar bedelinin ilgililerden tahsil edilerek idare tarafından karşılanacağına yönelik belirleme yapıldığı görülmekle birlikte, söz konusu belirlemenin sürücünün alkollü, uyuşturucu maddeli veya ehliyetsiz olması durumlarında sadece kaza neticesinde oluşan hasara yönelik olduğu, tazmin sorumluluğuna ilişkin bir belirleme içermediği, dolayısıyla Teknik Şartname’nin şikâyete konu 7.2’nci maddesinde yer alan düzenlemeler ile sürücünün ehliyetsiz, alkollü veya uyuşturucu maddeli olarak yaptığı kazalar haricindeki tazmin sorumluluğunun tamamen yükleniciye bırakıldığı, hatta tazmin sorumluluğunda yüklenicinin idareye veya kusuru olan idare personeline rücu yolunun kapatıldığı, bu düzenleme ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin genel hükümlerinin kapsamının dışına çıkıldığı, idarenin personelinin yada idarenin görevlendireceği diğer personellerin kusurundan doğacak zararların da yüklenicinin sorumluluğu kapsamına alındığı, ihalede şoförlerin yüklenici tarafından temin edilmeyeceği, araçların idare personeli yada idarenin başka bir yükleniciden hizmet alımı yoluyla temin ettiği sürücü/şoför/çalışan tarafından kullanılacağı dikkate alındığında şikâyete konu düzenlemelerin 4735 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 4’üncü maddesinde hüküm altına alınan eşit hak ve yükümlülükler ilkesine aykırı olduğu ve isteklilerin sağlıklı teklif oluşturmasını engeller nitelikte olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez. Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin gerektiği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunduğu anlaşıldığından başvuru sahibi tarafından Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırılan 152.021,00 TL başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
1) 4734 sayılı Kanunun 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,
Oybirliği ile karar verildi.
Toplantı No | : 2025/011 |
Gündem No | : 27 |
Karar Tarihi | : 12.03.2025 |
Karar No | : 2025/UH.I-727 |
İHALE KARARLARI İHALEDANIŞMANI