KİK KARARLARI Sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan açıklamanın yapıldığı tarihte geçerli olan oran ve tutarlar üzerinden hesaplanan ihale kararı damga vergisi ve sözleşme damga vergisi ile KİK payının ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklanmadığı,

KİK KARARLARI

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. …” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilir. Ancak, söz konusu makine, teçhizat ve diğer ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemez. İşin niteliğinin gerektirdiği hallerde, kendi malı olması gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipman fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir. İdari şartnamede, fiyat dışı unsur olarak belirlenen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısı, niteliği ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilir. Fiyat dışı unsur değerlendirmesi yapılabilmesi için, kendi malı olduğunu gösteren belgeler ile teknik kriterleri tevsik eden belgelerin teklif ile birlikte sunulması gerekir. Kendi malı makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin fiyat dışı unsurun, fiyat ve fiyat dışı unsurlar dahil hesaplanan toplam değerlendirme puanı içindeki ağırlığı yüzde biri geçemez. Söz konusu oranı arttırmaya veya azaltmaya ya da alım konusuna göre farklı oranlar belirlemeye Kurum yetkilidir. (2) İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile isteklinin kendi malı sayılır…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

 b) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ihalelerde ikinci fıkranın (a) veya (b) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.

(5) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif açıklama istenilmeksizin reddedilecek tekliflere ilişkin alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı veya satış tutarı tespit tutanağı düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4’üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması ve isteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az 1/20’si kadar satış yapmış olması gerekir.

İsteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Tutanakların ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmesi zorunludur.

Örneğin; ilan tarihi 10.03.2024 olan ve açık ihale usulü ile yapılan bir ihalede ilan tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay olan “01.12.2023-29.02.2024” veya bundan önceki üç ay olan “01.09.2023-30.11.2023” aralığına ilişkin tutanaklar sunulur.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, ancak sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan açıklamanın yapıldığı tarihte geçerli olan oran ve tutarlar üzerinden hesaplanan ihale kararı damga vergisi ve sözleşme damga vergisi ile Kanunun 53 üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşan sözleşmelerde sözleşme bedelinin onbinde beşi oranındaki Kurum payı ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Sürücüsüz Araç Kiralama Hizmet Alım İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

e) Miktarı:

87 Adet Sürücüsüz Araç Kiralama Hizmet Alım İşi ( 24 Ad. Açık Kasa Kamyonet (Çift Kabinli 4X2), 1 Adet Minibüs, 1 Ad. Binek (SUV), 47 Adet Hafif Ticari Araç, 8 Ad. Binek (Sedan), 1 Ad. Pick-Up (Çift Kabinli 4X4) ve 5 Ad. Pick-Up (Çift Kabinli 4X2) 12 (Oniiki) Ay Süre ile Şoförsüz/Yakıtı İdaremize Ait Olmak Üzere Kiralanması )

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: MARSU Genel Müdürlüğü istasyon yerleşkesine teslim edilecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Araçların tüm tamir, bakım ve onarım (lastik, cam dahil), yedek parça ve sarf malzemeleri, fenni ve egsoz muayeneleri, trafik masrafları, gezici servislerle yapılacak hizmet bedeli (tamir, bakım, yolda kalma halinde çekici temini), yapıştırılacak olan logo yazı ve folyo giydirme bedeli, her türlü nakliye giderleri ile teknik şartnamede belirtilen bütün giderler ile ihale dokümanında belirtilen bütün giderler teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38’inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. “ düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 12 (Onİki) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Genel Şartlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “Araçlar dizel motorlu olacaktır.

Araçlar sürücüsüz ve akaryakıtı İdare tarafından karşılanacaktır.

…Seyahat edeceği mahallin, iklim ve yol koşullarına uygun kışlık – yazlık lastik kullanılacaktır. Araçların kaporta, tavan ve tabanı, camları, kapıları, koltuk ve döşemeleri, ısıtma-soğutma sistemleri tamamen sağlam olacaktır.

Araçların tamamında sadece İdarenin belirlediği logo ve amblem olacaktır.  

Hizmet araçlarının İdare’ye teslimi, denetim ve muayene işlemlerinin yapılması ve gereken donanımlarının montajının yapılabilmesi amacıyla (araç takip sistemi, logo vb. ) işe başlama tarihinde gerçekleştirilecektir. Araç takip cihazları idare tarafından takılacak olup, logo (aracın arkasına Alo 185, sağ ve sol kapıda Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yazısı ve resmi hizmete mahsustur yazıları) yüklenici tarafından yaptırılacaktır.

Kiralanacak olan araçların ağır hasar (pert) kayıtları veya kilometresi ile oynanmış olmayacaktır. Yüklenicinin teslim edeceği araçların kullanılmış olması durumunda tramer kayıtlarına göre ağır hasar bulunmadığını İdareye ibraz edecektir.

Bütün araçlarda Karayolları nizamnamesine uygun yedek lastik, avadanlığı veya lastik tamir kiti olacaktır.

Şartnamede belirtilen araçlar yüklenici firma envanterinde bulunmalı veya mülkiyeti yükleniciye ait olmayan her bir aracın sahibi ile yüklenici arasında yazılı sözleşme yapılmalıdır.

Yüklenici, kendine ait araçlar için araç ruhsatlarının aslı veya noter onaylı suretlerini, kiralanan araçlar için kira sözleşmesi ve ruhsat fotokopilerini işe başlatılmadan önce idareye sunmalıdır. (Kira sözleşmelerinde araçların bu ihale kapsamında çalıştırılacağı belirtilecektir.)

Araçlar; İdarenin Makine İkmal Atölyesi MARDİN adresinde kabul işlemi yapılacaktır.

İl dışı görevlerde kullanılacak araçlar Hızlı Geçiş Sistemine (HGS) uygun olacak, geçiş ücretleri ve dolumu idare tarafından sağlanacaktır.

Tüm araçlar MARSU Genel Müdürlüğü hizmet alanında (Kırsal mahallelerde ve şehir merkezinde) çalışacaktır.

Yüklenici, yükümlülüklerini yerine getirirken İdare’nin onayı ile sorumlu bir vekil görevlendirecektir. Sözleşmenin imzalanmasından sonra yetki belgesi ile birlikte yetkili temsilcisinin (yüklenici vekili) adı, soyadı, adres ve telefonları İdare’ye bildirilecektir.

Tamir, bakım-onarım, yedek parça, oto lastiği, akü vb. tüm giderler ile sözleşmenin uygulanmasına ait vergi, resim, sigorta, ulaşım ve araç muayene işlemleri gibi giderler yükleniciye aittir.

Araçların periyodik bakımları yüklenici tarafından haftasonu yaptırılması esas alınacaktır. Bakıma tabi tutulan işlemler kuruma ibraz edilecektir. Periyodik bakım veya onarım için yüklenici tarafından görevlendirilen personel/personeller tarafından götürülüp getirilecektir. Görevlendirilen personel/personeller için ayrıca ücret ödenmeyecektir.

Periyodik bakım dışındaki bakım onarım işlerinin 1(bir) tam mesai gününü geçmesi durumunda, aynı gün yüklenici, idarenin talebi üzerine şartnameye uygun olarak aynı marka ve model veya idarenin uygun göreceği benzeri bir aracı tahsis edecektir. Aksi takdirde o günler için araç kirası (çalışmadığı günler kadar) ödenmeyecek olup, çalışmadığı her gün için ayrıca 0,06 (Onindealtı) cezai işlem uygulanacaktır.

Araçların rutin bakım işlemleri (Yağ değişimi) Yüklenici tarafından takip edilecek olup bakım yapılacağı günler İdareye en az 1 gün önceden bildirilecektir.

Hizmet süresi sonunda araçların olağan yıpranmasından dolayı herhangi bir hak talep edilmeden yüklenici tarafından teslim alınacaktır.

Araçların her hangi bir yer ve zamanda hareket edemeyecek durumda kalması halinde (trafik kazası, arıza vs.), yüklenici teknik şartnamede belirtilen özelliklere sahip araçları 3 gün içerisinde değiştirmek zorundadır.

Araçların işin yapıldığı süre içerisinde KASKO ve zorunlu trafik sigortası olacaktır. Yapılması yüklenici sorumluluğundadır.

Kasko poliçelerinde; ihtiyari mali mesuliyet teminatı tefriksiz olacaktır. Ferdi kasko sigortası teminatı sürücü ve yolcuları da kapsayacaktır. Tüm teminatlar (hırsızlık dahil) % 100 sigorta esasına göre verilecek olup hiçbir teminatta hiçbir muafiyet, koasürans ve amortisman kesintisi uygulanmayacaktır (Yangın, çalınma veya çalınmayı teşebbüs, çarpma veya çarpılma, terör, sel, su baskını, deprem, sigara yanığı yetkili olmayanlarca aracın çekilmesi, kıymet, kazanma, enflasyon koruma). Sözleşme süresi içerisinde kasko sigortasının yaptırılmasında, geç yaptırılmasından, teminatların eksik yatırılmasından veya istenilen teminat tutarlarının yaptırılmamasından doğacak her türlü yükümlülük yükleniciye ait olacaktır.

Araçlarla ilgili Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, birden fazla sürücünün kullanımını kapsayacak şekilde (kiralama kaskosu) Tam Kasko Sigortası, Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç muayene ve egzoz muayene ücretlerinin yanı sıra burada sayılmayıp halen yürürlükte olanlar ile bundan sonra yürürlüğe girecek benzeri yasal sorumluluklar Yükleniciye aittir.

Mevsim koşulları dikkate alınarak lastik değiştirilmesi gereken durumlarda, idarenin talebi gerekmeksizin; araçlara, yazlık veya kışlık lastik, yüklenici tarafından en geç 5 (Beş) gün içerisinde taktırılacaktır.

Bakım eksikliği ve arızadan dolayı ortaya çıkacak her türlü kazadan ve eksiklikten doğacak her türlü hukuki sorumluluk ile üçüncü şahıslara ve İdare mensuplarına verilecek zarar ve ziyandan yüklenici sorumludur.

Teslim edilecek araçların yakıt depoları dolu olarak idarece teslim alınıp sözleşme bitiminde dolu olarak yükleniciye teslim edilecektir.

0 km araçlar sunulacaksa, distribütörden araçlar tedarik edilene kadar muadil araçlarla sözleşme başlatılacak en geç 75 gün içerisinde asıl araçların teslimi yapılacaktır. İhale kapsamında kiralanan araçlar yerine gelecek ikame araçlar en fazla 10 yaşında olacak. “ düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Kiralanacak araç miktarları” başlıklı 4’üncü maddesinde “

Sıra No:

TAŞITIN CİNSİ

TOPLAM (Adet)

1

Minibüs

1

2

Açık Kasa Kamyonet Çift Kabinli 4x2

24

TOPLAM

25

” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Kiralanacak araçların teknik özellikleri” başlıklı 5’inci maddesinde “5-1 Minibüs (1 Adet);

Kasa Tipi: Minibüs

En az 2020 model ve üzeri olacaktır.

Motor Hacmi: En az 1,800 cc motor hacmine sahip olacaktır.

Yakıt Cinsi: Dizel

Koltuk Sayısı: En az 14+1 kişilik olacaktır.

Donanım: 1- Manuel şanzımanlı

2- Yolcu bölümü dâhil klimalı olacak

3- En az Sürücü ve ön yolcu hava yastığı olacaktır.

4- ABS fren sistemine sahip olacaktır.

5- Yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon olacaktır.

6- Uzaktan kumandalı merkezi kilit sistemi olacaktır.

7- Arka tarafta oturacak Yolcular için en az bir tarafı Sürgülü kapı olacaktır.

8- Yedek kontak anahtarı olacak.

...

5.2 Açık Kasa Kamyonet Çift Kabinli (4X2) (24 Adet);

Kasa Tipi: Çift kabin (Açık Kasa)

En az 2020 model ve üzeri olacaktır.

Motor Hacmi: En az 1790 cc en fazla 3500 cc motor hacmine sahip olacaktır.

Yakıt Cinsi: Dizel

Koltuk Sayısı: En az 5 koltuk (sürücü dahil) olacak.

Taşıma kapasitesi en az 1000 kg olacaktır.

Aktarma: iki tekerlekten tahrikli olacaktır (4x2)Donanım:

1- Manuel şanzımanlı

2- Klimalı olacak.

3- Sürücü ve ön yolcu hava yastığı olacaktır.

4- ABS fren sistemine sahip olacaktır.  

5- Yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon olacaktır.

6- Uzaktan kumandalı merkezi kilit sistemi olacaktır.

7- Yedek kontak anahtarı olacak...” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru konusu ihaleye ilişkin birim fiyat teklif cetveli aşağıda yer almaktadır.

 

2. Kısım (Açık Kasa Kamyonet(Çift Kabinli 4X2), Minibüs)

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Açık Kasa Kamyonet Çift Kabinli 4x2 (24 Adet X 12 Ay = 288 AdetxAy)

adet x ay

288,000

 

 

2

Minibüs (1 Adet X 12 Ay = 12 AdetxAy)

adet x ay

12,000

 

 

Kısım Toplam Tutarı(K.D.V Hariç)

 

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “Sürücüsüz Araç Kiralama Hizmet Alım İşi” olarak belirtilmiş olduğu, açık ihale usulü ve e-teklif alınmak suretiyle 23.12.2024 tarihinde ihalenin gerçekleştirildiği, bahse konu ihalede 15 adet ihale dokümanının indirildiği, 25.12.2024 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararında, ihalenin şikâyet konusu 2’nci kısmına 7 istekli tarafından e-teklif verildiği, 2 isteklinin teklifinin geçici teminatının uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin İnterteks Oto. Akar. İnş. San. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı ve başvuru sahibi Şentur Tur. Taş. Araç Kir. ve Kur. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesinde ifade edildiği üzere, ihale komisyonu tarafından, verilen tekliflerin değerlendirilmesinden sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olduğunu belirlediği tekliflerin reddedilmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıların yazılı olarak isteneceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca ihale komisyonunca, anılan maddede belirtilen hususlar kapsamında yapılan yazılı açıklamalar dikkate alınmak suretiyle aşırı düşük tekliflerin değerlendirileceği belirtilmiş olup bu değerlendirme neticesinde, aşırı düşük teklif açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği belirtilmiştir.

 

Bu çerçevede, Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, ihale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği, bu kapsamda idarece aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verileceği, belirtilen hizmet alımı ihalelerine ilişkin olarak aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi yönünde ayrıntılı açıklamalara yer verildiği anlaşılmaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2’nci maddesinde isteklilerin aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini hangi yöntemleri kullanarak açıklayabileceklerine ilişkin açıklamalara yer verildiği,  bu çerçevede, hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük teklif sahibi istekliler tekliflerini;

Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri,

Merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatlar,

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen fiyatlar,

Ticaret borsası fiyatları,

Toptancı hal fiyatları,

Özel veya münhasır hak sahibi kuruluşların uyguladığı fiyatlar,

İsteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin fiyatlar,

İsteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesiyle oluşan emsal bedel ile açıklayabileceklerinin açıklandığı anlaşılmıştır.

 

İhalenin şikâyet konusu 2’inci kısmında teklifi sınır değerin altında kalan İnterteks Oto. Akar. İnş. San. ve Tic. A.Ş.ye EKAP üzerinden 23.12.2024 tarihinde tebliğ edilen “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve/veya numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerinin verilmesi/kurulumların yapılması/aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulması” konulu yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, bahse konu yazıda “…Sürücüsüz Araç Kiralama Hizmet Alım İşi işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan ettiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurul ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartname’nin 7.9’uncu maddesine uygun olarak, 27.12.2024 tarihine kadar İdaremize sunmanız, ve aşırı düşük teklif açıklamalarını 27.12.2024 tarihine kadar sunmanız gerekmektedir.

Açıklama

Ekler:

1- Araç Kira ve Amortisman Bedeline İlişkin Bilgiler

2- Kasko ve Trafik Sigortasına İlişkin Bilgiler

3- Motorlu Taşıtlar Vergisine İlişkin Bilgiler

4- Araç ve Egzoz Muayene Bedeline İlişkin Bilgileri

5- Lastik Bedeline İlişkin Bilgileri

6- İhale ile İlgili Masraflara İlişkin Bilgileri...” ifadelerine yer verildiği ve teklifte önemli görülen bileşenlere ilişkin 6 adet girdinin açıklama istenen iş kalemleri olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Akabinde teklifi sınır değerin altında kalan istekli tarafından 24.12.2024 tarihinde idareye aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulduğu;

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan belgeler incelendiğinde; açıklama kapsamında belge içeriğinde “Şirketimiz Adıyaman Binek-Ticari, Gaziantep Ağır Ticari Ford Yetkili Satıcısı ve Yetkili servisidir. Aynı zamanda kendi bünyemizde bir sigorta şirketimiz yer almakta olup, altı farklı sigorta şirketinin acenteliğini yürütmektedir.

Araç kiralama şirketlerinin ana girdileri olan; Bakım, sigorta ve lastik tedarikini kendimiz yaptığımızdan girdi maliyetimizin düşük olması piyasa fiyatlarına nazaran daha rekabetçi olmamızı sağlamaktadır.

Özetleyecek olursak, teklifimizin aşırı düşük değil, 2. Kısım için belirlemiş olduğunuz yaklaşık maliyet tutarı olan 29.927.000,00 TL’sinin sehven fazla olduğu kanaatindeyiz.

Yukarıda anlatılan açıklamalar ışığında verdiğimiz fiyat teklifi aşırı düşük değildir ve bu şekilde değerlendirilmemelidir.

Muhtelif kamu kurumları ve özel şirketlerle de çalışmakta bulunan, uzun dönem ve günlük kiralama hizmeti veren şirketimizin;

Hali hazırdan Mardin Büyükşehir Belediyeniz bünyesinde çalışan 95 aracın yanı sıra aşağıda anılan referanslarımız bu işi rahatlıkla yapabileceğimizin göstergesidir.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde 25 araç

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde 60 araç

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde 52 araç

İdarenize sunar, gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz” ifadelerine yer verildiği, yazı ekinde de kasko değer listesi beyanına ilişkin tabloya yer verildiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan tespitler neticesinde, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2’nci maddesinde isteklilerin aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini açıklama yöntemlerine sayma suretiyle yer verildiği, söz konusu açıklama yöntemlerinin ise; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri, merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatlar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen fiyatlar, ticaret borsası fiyatları, toptancı hal fiyatları, özel veya münhasır hak sahibi kuruluşların uyguladığı fiyatlar, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin fiyatlar ve isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesiyle oluşan emsal bedel şeklinde olduğu, bahse konu istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında mevzuatta sayma yoluyla açıklanan yöntemlerle bir aşırı düşük teklif açıklamasının yapılmadığı, anılan isteklinin açıklama kapsamında yalnızca yukarıda belirtilen açıklama kapsamında yer alan beyanının yer aldığı, açıklama içerisinde “Araç kiralama şirketlerinin ana girdileri olan; Bakım, sigorta ve lastik tedarikini kendimiz yaptığımızdan girdi maliyetimizin düşük olması piyasa fiyatlarına nazaran daha rekabetçi olmamızı sağlamaktadır” ifadelerinin yer aldığı görülmekle birlikte, idarece önemli teklif bileşeni olarak belirlenen ve açıklama istenen 6 kalemin maliyetlerine dayanak teşkil edecek bir belgelendirme yapılmadığı, sonuç itibarıyla teklifi sınır değer altında kalan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının sadece beyana dayandırıldığı, beyanda yer verdiği ifadelere dayanak olacak herhangi bir bilgi ve belgeyi açıklama kapsamında sunmadığı anlaşılmış olup, bu yönleriyle aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 80
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.I-338


İHALE KARARLARI   İHALEDANIŞMANI

ihale Hizmetlerimiz Hk 1

İhale hizmet Konularımız

ihale Referanslarımız