Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, söz konusu ihalenin aşırı düşük teklif açıklaması kabul edilen RD Turizm Gıda İnş. San. ve Dış Ticaret Ltd. Şti.nin üzerinde kaldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise aşırı düşük teklif açıklaması kabul edilen Yaşar Yorulmaz - Pozitif Gıda Yemek Hay. İnş. İm. Paz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı olduğu, kendilerinin ise sınır değerin üzerinde üçüncü teklif olduğu, anılan istekliler tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında sunulan Ek-O.7 maliyet satış tespit tutanaklarında, ihale konusu işte kullanılması öngörüldüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım veya 1/20’si oranında da satış yapmış olması gerektiği, ancak anılan istekliler tarafından sadece kişi başına düşen gramajlar üzerinden hesaplama yapılarak Ek-O.7 belgesinin hatalı tanzim edildiği, Bardak Su (200 ml.) Ezine Peyniri (Tam Yağlı) Lavaş (70 gr.) Meyve Suyu (200 ml. – Tetrapak), Pet Şişe Su (500 ml.) Tam Buğday Poşetli Ekmek (50 gr.) Yoğurt (Tam Yağlı) ürünleri için kullanılması gereken malzemelerin 1/20’si oranında satış yapıldığına ilişkin hesaplamaların yapılmadığı, satış miktarlarının ise asgari miktarları karşılamadığı, tutanaklara “tarih” ve “sayı” verilmediği, söz konusu belgenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 8.4’üncü maddesine uygun hazırlanmadığı ve ilgili meslek mensubu tarafından da her sayfası kaşelenip imzalanmadığı, 1’inci sayfasında yer alan SMMM bilgileri ile ilgili meslek mensubunun kaşe bilgilerinin birbirinden farklı olduğu, ayrıca yürürlükteki mevzuat hükümleri gereğince adı geçen tutanağın Ek’inde sunulması gereken ilgili meslek mensubuna ait “Faaliyet Belgesi”nin de sunulmadığı, sunulmuş olsa dahi anılan belgenin geçerlilik süresinin dolduğu,
Ayrıca ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi tarafından, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79’uncu maddesinde sayma yoluyla belirlenen belgeleri mevzuata uygun olarak sunulmadığı, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.2.2.2. maddesinde; “Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.” hükmünün yer aldığı, anılan istekli tarafından sunulan açıklama dosyasında kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen birim fiyatların kullanıldığı ancak ilgili birim fiyatlarının geçerlilik tarihine ilişkin herhangi bir belirleme yapılmadığı bu nedenle anılan isteklilerin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır. ”hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.
79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.
…
79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.
79.2.2.3. Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.
79.2.2.4. Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.
79.2.2.5. Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.
…
79.2.2.7. İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ile açıklama yapılabilir.
…
Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması ve isteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az 1/20’si kadar satış yapmış olması gerekir.
İsteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.
Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
…
79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”
79.2.4. Tutanakların ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmesi zorunludur.
Örneğin; ilan tarihi 10.03.2024 olan ve açık ihale usulü ile yapılan bir ihalede ilan tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay olan “01.12.2023-29.02.2024” veya bundan önceki üç ay olan “01.09.2023-30.11.2023” aralığına ilişkin tutanaklar sunulur.
…
79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.
Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.
…
Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79.2.2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir…” açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde
2.1.İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 2025 Yılı Yolkonak ve Kadıdağı Gençlik Kampları Organizasyon Hizmet Alımı
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
1 Kalem Kamp organizasyonu Hizmet Alımı
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:
Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kastamonu Yolkonak ve Kadıdağı Gençlik Kampı tesisi.
Adres: Yolkonak Gençlik Kampı - Kadıdağı Gençlik Kampı.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Verilen hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “
Sıra No |
Açıklama |
Birimi |
Miktarı |
1 |
Yolkonak Kampı Sabah Kahvaltısı |
öğün |
55.508 |
2 |
Yolkonak Kampı Öğle Yemeği |
öğün |
43.640 |
3 |
Yolkonak Kampı Akşam Yemeği |
öğün |
43.640 |
4 |
Yolkonak Kampı Akşam Servisi |
öğün |
42.780 |
5 |
Yolkonak Kampı Genel Temizlik Hizmeti |
Dönem |
43 |
6 |
Yolkonak Kampı Güvenlik Hizmeti |
Dönem |
43 |
7 |
Yolkonak Kampı Sağlık Hizmeti |
Dönem |
43 |
8 |
Yolkonak Kampı Çevre Bakımı ve Düzenleme Hizmeti |
Dönem |
43 |
9 |
Yolkonak Kampı Teknik Destek Hizmeti |
Dönem |
43 |
10 |
Yolkonak Kampı Araç Kiralama Hizmeti |
Dönem |
43 |
11 |
Yolkonak Kampı Yapay Tırmanma Duvarı Eğitmen Hizmeti |
gün |
43 |
12 |
Yolkonak Kampı Seyahat Sağlık Sigortası |
kişi |
11.868 |
13 |
Kadıdağı Kampı Sabah Kahvaltısı |
öğün |
5.760 |
14 |
Kadıdağı Kampı Öğle Yemeği |
öğün |
4.352 |
15 |
Kadıdağı Kampı Akşam Yemeği |
öğün |
4.352 |
16 |
Kadıdağı Kampı Akşam Servisi |
öğün |
4.224 |
17 |
Kadıdağı Kampı Genel Temizlik Hizmeti |
Dönem |
16 |
18 |
Kadıdağı Kampı Güvenlik Hizmeti |
Dönem |
16 |
19 |
Kadıdağı Kampı Seyahat Sağlık Sigortası |
kişi |
1.408 |
düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “işin konusu” başlıklı 2’nci maddesinde“ Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tanzim edilen “2025 yılı Gençlik Kampları Uygulama Usul ve Esasları” çerçevesinde Kastamonu Yolkonak ve Kadıdağ Gençlik Kampları tesisinde dönemler halinde gerçekleşecek olan gençlik kamplarının yemek hizmeti, genel temizlik hizmeti, güvenlik hizmeti, sağlık hizmeti, çevre bakımı ve düzenleme hizmeti, teknik destek hizmeti, araç kiralama hizmeti, tırmanma duvarı hizmeti, seyahat sağlık sigortasının yaptırılması hizmetlerinin temini iş bu Teknik Şartnamenin konusunu oluşturur.
2025 yılı Yolkonak Gençlik Kampı, 17 Ocak - 08 Aralık 2025 tarihleri arasında 43 dönem olarak gerçekleştirilecektir.
2025 yılı Kadıdağı Gençlik Kampı, 19 Haziran - 06 Eylül 2025 tarihleri arasında 16 dönem olarak gerçekleştirilecektir.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Çalışma Şartları ve Yapılacak İşler” başlığı altında “16. Kahvaltı ve Akşam Servisinde 1’er adet 500 ml’lik kapalı ambalajlı su verilecektir.
Öğle yemeğinde 3’cr adet, Akşam yemeğinde ise 2’şer adet 200 ml’lik kapalı ambalajlı pet bardak su Tablo-2 de belirtildiği şekilde her bir kampçıya
yemekhanede verilecektir. (İnsani Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun olacaktır.)” düzenlemesi
Anılan Şartname’de “…4- Ekmek öğünlerde kişi başı 100 gr olarak servis edilecektir.”
7)-MeşrubatIar: Meyve suları ambalajlı (200 ml’lik) ve en az % 50 meyve oranına sahip olacaktır. TSE' li olacak ayrıca, soğuk olarak servis yapılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesinde ifade edildiği üzere, ihale komisyonu tarafından, verilen tekliflerin değerlendirilmesinden sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olduğunu belirlediği tekliflerin reddedilmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıların yazılı olarak isteneceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca ihale komisyonunca, anılan maddede belirtilen hususlar kapsamında yapılan yazılı açıklamalar dikkate alınmak suretiyle aşırı düşük tekliflerin değerlendirileceği belirtilmiş olup bu değerlendirme neticesinde, aşırı düşük teklif açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği belirtilmiştir.
Bu çerçevede, Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, ihale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerine ilişkin olarak aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi yönünde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Ayrıca malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin sunulması ve değerlendirilmesine ilişkin olarak ise özel açıklamalar da bulunmaktadır. Buna göre, malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere Teknik Şartname’de asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılması gerektiği öngörülmüş olup bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarlarının belirtilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Yukarıda yer verilen Tebliğ açıklamalarına göre malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde Teknik Şartname’de yer alan asgari iki haftalık örnek menünün kullanılacağı, bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarlarının belirtileceği, teklifi aşırı düşük bulunan isteklinin öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek-H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunacağı ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda yapılan açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’ten çok olmaması gerekmekte olup oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’ten çok olan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği açıklanmıştır.
Başvuru sahibinin iddiaları kapsamında İhale üzerinde bırakılan Rd Turizm Gıda İnşaat Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;
Anılan istekli tarafından idare tarafından hazırlanan örnek menülere ilişin olarak birim maliyetlerin gösterildiği hesap cetvellerinde yer alan ana öğün girdi maliyetlerini tevsik amacıyla “ticaret borsası fiyatları” ve “maliyet/satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.7)” kullanıldığı,
-Açıklamalar kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) incelendiğinde sunulan tutanakta; tarih ve sayının bulunduğu, tutanağın meslek mensubu tarafından her sayfasının kaşe ve imza altına alındığı, belge üzerinde TÜRMOB kaşesinin bulunduğu; yetkili meslek mensubu tarafından kaşeleme işleminin hem TÜRMOB hem de iletişim bilgilerini içeren kaşe ile yapıldığı, TÜRMOB kaşesinin üzerinde bulunan sicil numarasının, maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ilk sayfasında bulunan bilgiler ile uyumlu olduğu, tutanağın ekinde meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin bulunduğu, söz konusu tabloda yer alan ürünler için satışlara dayanak alınarak açıklama yapıldığı, maliyete dayalı açıklama yapılmadığı, söz konusu tutanakta her bir girdi için ayrı satır açıldığı, ortama maliyet hesabında hata bulunmadığı, toplam tutarların birbiri ile uyumlu olduğu, ilgili ürünler için ağırlıklı ortalama birim satış tutarının altında fiyat öngörülmediği, fatura bilgileri tablosunda fatura ile ilgili bilgilere yer verildiği görülmüştür.
-Diğer yandan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması ve isteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az 1/20’si kadar satış yapmış olması gerekir.” açıklaması kapsamında sunulan maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) incelendiğinde, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde belirtilen Bardak Su (200 ml.) Ezine Peyniri (Tam Yağlı) Lavaş (70 gr.) Meyve Suyu (200 ml), Pet Şişe Su (500 ml.) , Tam Buğday Poşetli Ekmek (50 gr), Yoğurt (Tam Yağlı) ürünleri için satış miktarının ihale konusu işte kullanılması öngörülen miktarların en az 1/20’si kadar olmadığı, dolayısıyla anılan Tebliğ’e uygun açıklama yapılmadığı anlaşılmıştır.
Başvuru sahibinin iddiaları kapsamında ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Yaşar Yorulmaz- Pozitif Gıda Yemek Hay. İnş. İm. Paz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;
Anılan istekli tarafından açıklamalar kapsamında, ana çiğ girdi maliyetlerini tevsik amacıyla maliyet/satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.7) açıklama yöntemi olarak kullanılmadığı, bardak su 200 ml”, pet şişe su 500 ml ürünleri fiyatının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hamidiye fiyatları ile, tahin helvası 20gr ürünü fiyatının Bursa Büyükşehir Belediyesi Besaş Halk Ekmek fiyatı ile, çay fiyatının Çaykur fiyatları ile ekmek fiyatlarının Ankara Büyükşehir Belediyesi halk ekmek fiyatları ile açıklandığı görülmüştür. Kurumca yapılan incelemede söz konusu fiyatların ilan ve ihale tarihi arasındaki güncel fiyatlar olduğu tespit edilmiş ve başvuru sahibinin bu yöndeki iddiası yerinde bulunmamıştır.
Toplantı No | : 2025/010 |
Gündem No | : 10 |
Karar Tarihi | : 05.03.2025 |
Karar No | : 2025/UH.II-648 |