KİK KARARLARI İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin D2 yetki belgesi olmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, söz konusu belgenin firmaların kendi adına T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen bir belge olduğu, kiralanamayacağı ve devredilemeyeceği, D2 yetki belgesi olmayan ihale üzerinde bırakılan isteklinin başka bir firma adına düzenlenen belge ile ihaleye katılmasının mevzuata aykırı olduğu iddiaları

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin D2 yetki belgesi olmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, söz konusu belgenin firmaların kendi adına T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen bir belge olduğu, kiralanamayacağı ve devredilemeyeceği, D2 yetki belgesi olmayan ihale üzerinde bırakılan isteklinin başka bir firma adına düzenlenen belge ile ihaleye katılmasının mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’na dayanılarak hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “… üü) Taşıt kartı: Bir taşıtın yalnız bir yetki belgesinde kayıtlı olduğunu ve bu yetki belgesi altında çalıştırılabileceğini gösteren belgeyi,

ddd) Yetki belgesi: Bu Yönetmelik kapsamında bir faaliyette bulunacak gerçek ve tüzel kişilere çalışma izni veren ve Bakanlıkça düzenlenen belgeyi,…ifade eder.” hükmü,

 

“Yetki belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 5’inci maddesinde “(1) Bu Yönetmelik kapsamına giren taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği, terminal işletmeciliği ve benzeri faaliyetlerde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları faaliyetlere uygun olan yetki belgesini/belgelerini Bakanlıktan almaları zorunludur.” hükmü,

 

“Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “…

(4) D türü yetki belgesi: Otobüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) D1 yetki belgesi: Tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

b) D2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

c) D3 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,

ç) D4 yetki belgesi: Taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak üzere D4 yetki belgesi düzenlenmez.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in 13’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde “b) D2 Yetki Belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş özmal otobüslerle toplam 75 adet koltuk kapasitesine ve 30.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Yetki belgelerinin devredilemeyeceği ve birleşmeler” başlıklı 22’nci maddesinde “(1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.

(2) Aşağıdaki haller yetki belgesi devri olarak kabul edilmez.

a) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir. Bu değişimin yapılabilmesi için yeni sahip ve/veya ortakların bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlaması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 2 AYLIK HASTANEMİZ ARAÇ KİRALAMA HİZMET ALIMI İŞİ

e) Miktarı:

2 AYLIK ARAÇ KİRALAMA HİZMET ALIM İŞİ

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: ALİAĞA DEVLET HASTANESİ” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesi şu şekilde düzenlenmiştir: Bu maddede istenen kalite standartlarına ilişkin diğer belgeler:

 

Belge Adı

İhale/Kısım/Kısımlar

Açıklama

Ortak Girişimlerde

D2 YETKİ BELGESİ

DİYALİZ HASTA NAKİL ARACI SÜRÜCÜLÜ, YAKITSIZ ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ ALIMI İŞİ (1 ADET)

HAFİF TİCARİ ARAÇLAR İÇİN

Tek ortağın sunması yeterlidir.

D2 YETKİ BELGESİ

SÜRÜCÜLÜ, YAKITSIZ ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ ALIMI İŞİ EVDE SAĞLIK NAKİL AMBULANSI (1 ADET)

HAFİF TİCARİ ARAÇLAR İÇİN

Tek ortağın sunması yeterlidir.

AMBULANS SERVİS UYGUNLUK BELGESİ

SÜRÜCÜLÜ, YAKITSIZ ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ ALIMI İŞİ EVDE SAĞLIK NAKİL AMBULANSI (1 ADET)

EVDE SAĞLIK AMBULANSI İÇİN

Tek ortağın sunması yeterlidir.

ÜTS

SÜRÜCÜLÜ, YAKITSIZ ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ ALIMI İŞİ EVDE SAĞLIK NAKİL AMBULANSI (1 ADET)

AMBULANSTA BULUNAN TIBBİ CİHAZ VE MALZEMELERİN ÜTS KAYDI BULUNMALIDIR.

Tek ortağın sunması yeterlidir.

 

Başvuruya konu ihalenin kısmi teklife açık olduğu, ihalenin şikayet konusu 1’inci kısmına başvuru sahibi dahil 2 istekli tarafından teklif verildiği, 18.03.2025 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin 1’inci kısmının Biricik Taşımacılık Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı, ilgili kısımda başvuru sahibi Turland Turizm İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Biricik Taşımacılık Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından kendi adına düzenlenmiş olan D2 Yetki Belgesi’nin sunulmadığı, bunun yerine 12.03.2023 tarihinde Effem Madencilik Mermer Turz. Tic. ve San. Ltd. Şti. adına düzenlenen Taşıt Kartı’nın sunulduğu, söz konusu belgede yetki belgesi türünün “D2” olarak gösterildiği, belge ekinde Biricik Taşımacılık Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Effem Madencilik Mermer Turz. Tic. ve San. Ltd. Şti. arasında imzalanan “D2 Yetki Belgesi Kiralama Sözleşmesi” başlıklı taşıt kiralama sözleşmesine yer verildiği tespit edilmiştir.

 

İdarece, Taşıt Kartı’nın, D2 Yetki Belgesi’ne sahip kişiler veya tüzel kişilerce D2 Yetki Belgesi’ne ilave olarak çıkartılması zorunlu olan bir belge olduğu ve D2 Yetki Belgesi mahiyetinde olduğu dikkate alınarak yeterlik belgesi olarak kabul edildiği anlaşılmaktadır.

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde D2 yetki belgesi; “Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara” verilecek olan yetki belgesi olarak tanımlanmış, aynı Yönetmelik’in 13’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde; D2 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş özmal otobüslerle toplam 75 adet koltuk kapasitesine ve 30.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmalarının şart olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

D2 Yetki Belgesi’nin niteliği itibariyle araca değil, taşıma işiyle iştigal eden gerçek veya tüzel kişiye ait bir belge olduğu, isteklilerin ticari yolcu taşımacılığı yapmasına ilişkin yeterliğini ölçme amacı taşıdığı ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 22’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez” hükmü gereğince, yetki belgelerinin devir alınarak veya kiralanarak kullanılamayacağı anlaşılmaktadır.

 

Dolayısıyla, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 22’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm gereğince yetki belgelerinin devir alınarak veya kiralanarak kullanılamayacağı açık olduğundan, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan başka bir tüzel kişiye ait Taşıt Kartı’nın (D2 Yetki Belgesi) idarece geçerli kabul edilmesinin mevzuata aykırı olduğu anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 50.640,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı, yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 50.640,00 TL başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Biricik Taşımacılık Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

Toplantı No : 2025/016
Gündem No : 8
Karar Tarihi : 22.04.2025
Karar No : 2025/UH.II-958