Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İhale üzerinde bırakılan istekliden, evraklarını onaylayan muhasebecisinden, vergi dairesinden, kurumlar vergisi beyannamesi verip vermediği, bu beyanname vermesine müteakip ayrıca düzeltme beyanı verip vermediği, düzeltme beyanının gerekçesinde, ”enflasyon düzeltmesi” ifadesine yer verip vermediği, eğer enflasyon düzeltmesi gereği yeni beyan verdiyse, parasal kıymet sayılan banka kredileri ve/veya 3 ile başlayan kodlu hesapların rakamlarında düzeltme yapıp yapmadığı, eğer kaydırma yapmışsa buna ait belgelerin talep edilmesi ayrıca isteklinin kısa vadeli yabancı kaynaklar kaleminde, isteklinin gerçek borcuna yer verip vermediğinin tespit edilmesi için ilgili muhasebeciden, banka şube müdürü veya yetkili imzasını taşıyan “findeks raporunun” istenilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 35’inci maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;
a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,
b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,
her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.
(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;
a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,
b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar.
(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;
a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),
b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,
ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile hakediş gelirleri gösterilmelidir.
(4) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
…
(7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuata göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir…” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.
(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.
(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.
…
(5) e-teklifler EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanır ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde teklif mektubu eklerinin her bir kısım için ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise yeterlik bilgileri tablosunun her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.
…
(8) Tekliflerin açılması ve değerlendirilmesine ilişkin tutanaklar EKAP üzerinde hazırlandıktan sonra, çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır ve her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.
(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır…” hükmü,
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 19’uncu maddesinde “(1) e-teklifler, istekliler tarafından EKAP üzerinden hazırlanır. İlan ve ihale dokümanında, EKAP üzerinden sorgulanması mümkün olmayan katılım ve yeterlik belgelerinin Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulacağı yönünde düzenleme yapılır.
(2) e-teklifler, istekliler tarafından EKAP üzerinden hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir…” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “(1) e-tekliflerin açılması ve ilk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Ancak bu durumda her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.
(2) Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 23 üncü madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya belgelerinin eksik olduğu ya da geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilenlerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve buna ilişkin kayıt yapılır.
(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.
(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.” hükmü,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 01/01/2025-31/12/2026 tarihleri arasında olmak üzere (24 ay) toplam 2571 işçi (2515 işçi + 56 engelli işçi) ile Genel Temizlik Hizmet alımı işi.
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı: 01/01/2025-31/12/2026 tarihleri arasında olmak üzere (24 ay) toplam 2571 işçi ( 2515 işçi + 56 engelli işçi) ile Genel Temizlik Hizmet alımı işi.
01.01.2025-31.12.2026 (24 Aylık) tarihleri arasında olmak üzere;
Adana Havalimanı 84 işçi (81 işçi + 3 engelli işçi), Adıyaman Havalimanı 37 işçi, Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı 35 işçi, Amasya Merzifon Havalimanı 14 işçi, Ankara Esenboğa Havalimanı 135 işçi (131 işçi + 4 engelli işçi), Antalya Havalimanı 85 işçi (82 işçi + 3 engelli işçi), Balıkesir Koca Seyit Havalimanı 44 işçi (43 işçi + 1 engelli işçi), Balıkesir Merkez Havalimanı 20 işçi (19 işçi + 1 engelli işçi), Batman Havalimanı 29 işçi, Bingöl Havalimanı 23 işçi, Bursa Yenişehir Havalimanı 40 işçi, Çanakkale Havalimanı 34 işçi, Denizli Çardak Havalimanı 50 işçi (48 işçi + 2 engelli işçi), Diyarbakır Havalimanı 99 işçi (96 işçi + 3 engelli işçi), Elazığ Havalimanı 51 işçi (49 işçi + 2 engelli işçi), Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı 50 işçi (48 işçi + 2 engelli işçi), Erzurum Havalimanı 54 işçi (52 işçi + 2 engelli işçi), Gaziantep Havalimanı 105 işçi (102 işçi + 3 engelli işçi), Genel Müdürlük Merkez Binası 70 işçi (68 işçi + 2 engelli işçi), Gökçeada Havalimanı 7 işçi, Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı 37 işçi, Hatay Havalimanı 50 işçi (48 işçi + 2 engelli işçi), Hava Trafik Kontrol Merkezi 61 işçi (59 işçi + 2 engelli işçi), Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı 27 işçi, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı 30 işçi, İstanbul Atatürk Havalimanı 162 işçi (157 işçi + 5 engelli işçi), İzmir Adnan Menderes Havalimanı 110 işçi (107 işçi + 3 engelli işçi), Kahramanmaraş Havalimanı 41 işçi, Kapadokya Havalimanı 30 işçi, Kars Harakani Havalimanı 46 işçi, Kastamonu Havalimanı 22 işçi, Kayseri Havalimanı 61 işçi (59 işçi + 2 engelli işçi), Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı 12 işçi, Konya Havalimanı 50 işçi (48 işçi + 2 engelli işçi), Malatya Havalimanı 35 işçi, Mardin Prof. Dr. Aziz SANCAR Havalimanı 28 işçi, Muğla Dalaman Havalimanı 64 işçi (62 işçi + 2 engelli işçi), Muğla Milas Bodrum Havalimanı 50 işçi (49 işçi + 1 engelli işçi), Muş Sultan Alparslan Havalimanı 36 işçi, Ordu Giresun Havalimanı 53 işçi (51 işçi + 2 engelli işçi), Rize Artvin Havalimanı 53 işçi (51 işçi + 2 engelli işçi), Samsun Çarşamba Havalimanı 44 işçi, Siirt Havalimanı 21 işçi, Sinop Havalimanı 27 işçi, Sivas Nuri Demirağ Havalimanı 40 işçi, Şanlıurfa GAP Havalimanı 46 işçi, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 22 işçi, Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı 33 işçi, Tokat Havalimanı 43 işçi, Trabzon Havalimanı 106 işçi (103 işçi + 3 engelli işçi), Uşak Havalimanı 9 işçi, Van Ferit Melen Havalimanı 56 işçi (54 işçi + 2 engelli işçi) olmak üzere toplam 52 mahal için 2.571 işçi (2.515 işçi + 56 engelli işçi) ile Genel Temizlik Hizmeti Alınması
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:
Genel Müdürlük Merkez Binası/ANKARA
Adana Havalimanı/ADANA
Adıyaman Havalimanı/ADIYAMAN
Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı/AĞRI
Ankara Esenboğa Havalimanı/ANKARA
Hava Trafik Kontrol Merkezi/Esenboğa-ANKARA
Antalya Havalimanı/ANTALYA
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı/BALIKESİR
Balıkesir Merkez Havalimanı/BALIKESİR
Batman Havalimanı/BATMAN
Bingöl Havalimanı/BİNGÖL
Bursa Yenişehir Havalimanı/BURSA
Gökçeada Havalimanı/ÇANAKKALE
Çanakkale Havalimanı/ÇANAKKALE
Denizli Çardak Havalimanı/DENİZLİ
Diyarbakır Havalimanı/DİYARBAKIR
Elazığ Havalimanı/ELAZIĞ
Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı/ERZİNCAN
Erzurum Havalimanı/ERZURUM
Gaziantep Havalimanı/GAZİANTEP
Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı/HAKKARİ
Hatay Havalimanı/HATAY
Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı/IĞDIR
Isparta Süleyman Demirel Havalimanı/ISPARTA
İstanbul Atatürk Havalimanı/İSTANBUL
İzmir Adnan Menderes Havalimanı/İZMİR
Kahramanmaraş Havalimanı/KAHRAMANMARAŞ
Kars Harakani Havalimanı/KARS
Kastamonu Havalimanı/KASTAMONU
Kayseri Havalimanı/KAYSERİ
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı/KOCAELİ
Konya Havalimanı/KONYA
Malatya Havalimanı/MALATYA
Mardin Havaliman/MARDİN
Amasya Merzifon Havalimanı/AMASYA
Muğla Milas Bodrum Havalimanı/MUĞLA
Muğla Dalaman Havalimanı/MUĞLA
Muş Sultan Alparslan Havalimanı/MUŞ
Kapadokya Havalimanı/NEVŞEHİR
Ordu Giresun Havalimanı/ORDU
Samsun Çarşamba Havalimanı/SAMSUN
Siirt Havalimanı/SİİRT
Sinop Havalimanı/SİNOP
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı/SİVAS
Şanlıurfa GAP Havalimanı/ŞANLIURFA
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı/ŞIRNAK
Rize Artvin Havalimanı/RİZE
Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı/TEKİRDAĞ
Tokat Havalimanı/TOKAT
Trabzon Havalimanı/TRABZON
Uşak Havalimanı/UŞAK
Van Ferit Melen Havalimanı/VAN” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.
…
7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
7.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.
a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,
b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H) sunmaları gerekmektedir.
Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;
a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),
b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50'den küçük olması,
ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi
gerekir.
Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.”
Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.
Kamu İhale Kurulu’nun 25/04/2024 tarihli ve 2024/DK.D-77 sayılı “Kamu ihale mevzuatı uyarınca aranılan bilanço oranlarının hesaplanmasında enflasyon düzeltmesine tabi bilanço verilerinin esas alınması” konulu Kurul kararı ile “4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ve ilgili ihale uygulama yönetmelikleri çerçevesinde ekonomik ve malî yeterliklerin belirlenmesine ilişkin olarak bilanço veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde, bilançosu enflasyon düzeltmesine tabi aday veya istekliler tarafından sadece enflasyon düzeltmesi yapılan bilançoların sunulması ve idareler tarafından bilanço oranlarının hesaplanmasında enflasyon düzeltmesi yapılan bilanço veya eşdeğer belgelerdeki tutarların esas alınması gerektiğine” karar verilmiştir.
Başvuruya konu ihalenin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Satın Alma ve İkmal Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “2024/1169406 İhale Kayıt Numaralı 01/01/2025-31/12/2026 Tarihleri Arasında Olmak Üzere (24 Ay) Toplam 2571 İşçi (2515 İşçi + 56 Engelli İşçi) İle Genel Temizlik” işi olduğu, bahse konu ihalenin 24.10.2024 tarihinde açık ihale usulü ile elektronik ihale olarak gerçekleştirildiği, ihalede 29 adet ihale dokümanının EKAP üzerinden indirildiği, 07.11.2024 tarihli ihale komisyonu kararına göre ihaleye 8 isteklinin teklif verdiği, bu isteklilerden Ayşah İnşaat Temizlik Sağlık San. Tic. Ltd. Şti., Ağaoğlu Danışmanlık İç ve Dış Tic. Ltd. Şti., Özbaşaran Grup Temizlik San. Tic. Ltd. Şti.nin geçici teminatı uygun olmadığı, Esin Grup Yemek İnşaat Temizlik San. Tic. Ltd. Şti.nin teklif mektubunun imzalamaya yetkili olmayan kişi tarafından imzalandığı ve geçici teminatı uygun olmadığı ve Wilco İnsan Kaynakları ve Hizmet A.Ş. tarafından sunulan iş deneyim belgesinin uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, idarece hesaplanan sınır değer tutarının altında kalan geçerli teklif sahibi istekli olmadığı, ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi Yenigün Temizlik ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Dolunay Kurumsal Bilgi İşlem Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan istekli Yenigün Temizlik ve Servis Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 2.023.843.819,50 TL teklif verilen ihaleye ilişkin yeterlik bilgileri tablosunda; bilanço değerlendirmesi için 2023 yılı esas alınarak “0,96927524” cari oran, “0,15213887” öz kaynak oranı ve “0,30908151” kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranı bilgilerinin yer aldığı görülmektedir.
Anılan istekliye ait ve EKAP üzerinden ulaşılan 2023 yılına ait bilanço incelendiğinde; bilanço oranlarının yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgilerle aynı olduğu, bilanço tutarlarının ihalelerde gerekli oranları sağladığı tespit edilmiştir.
Yapılan incelemede, elektronik ortamda yapılan ihaleye katılan isteklilerin ekonomik ve mali yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlamadıklarına yönelik incelemenin, istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgiler ile Gelir İdaresi Başkanlığı ile Kamu İhale Kurumu bünyesinde kurulan Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) arasındaki entegrasyon çerçevesinde temin edilen bilgilerin karşılaştırılması sonucunda, başka bir ifadeyle EKAP'taki bilgiler üzerinden teyidi şeklinde gerçekleştirildiği, dolayısıyla bu verilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan veriler olduğu, bu kapsamda anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan entegrasyon kapsamında EKAP’a aktarılan veriler ile uyumlu olduğu anlaşılmıştır.
Yukarıda aktarılan hususlar bir arada değerlendirildiğinde, söz konusu ihalenin elektronik ortamda gerçekleştirildiği, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler üzerinden değerlendirme yapılacağı, anılan istekli tarafından bilançoya ilişkin olarak beyan edilen bilgilerin EKAP üzerinden teyit edilen bilgiler ile uyumlu olduğu ve İdari Şartname’de istenilen bilanço kriterlerinin sağlandığı anlaşıldığından başvuru sahibinin bu husustaki iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
|