Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere özel sektöre düzenlenen iş deneyimi belgesi sunduğu, ancak mevzuata uygun olmadığı şöyle ki;
Sunulan sözleşmenin mevzuata uygun olmadığı, sözleşmeyi imzalayanların firma yetkilileri olmadığı, sözleşmede verilecek hizmetin niteliği, miktarı ve tutarının belli olmadığı, sözleşmede tarafların yükümlülüklerinin açıkça belirtilmediği, sözleşmenin ıslak imzalı veya noter onaylı olmadığı, sözleşme kapsamında kesilen faturaların karşılığında ödemelerin gerçekleştirilmediği, kesilen fatura tutarları ile sözleşmede yazılı bedellerin uyumlu olmadığı,
Özel sektör iş deneyim belgesi olarak kullanılan sözleşmenin damga vergisinin mevzuat gereği en geç ihale ilan tarihinde yatırılmış olması gerekmesine rağmen zamanında yatırılmadığı, geç ödenen damga vergisinin geçerli kabul edilmeyeceği,
Özel sektör iş deneyim belgesine konu işin personel çalıştırılmadan yerine getirilmesinin mümkün olmadığı, söz konusu sözleşme ile birlikte sözleşme kapsamında çalışan personellere ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin de sözleşme ile birlikte idareye teslim edilmesi gerektiği, yeterlilik bilgileri tablosunda SGK kayıtlarının yer almadığı ve idareye de sunulmadığı iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:
(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, (yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihi itibarıyla ödendiğine ilişkin belgeler, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.
(b) Yurt dışında gerçekleştirilen işlerde, o ülkenin resmi kurumları tarafından düzenlenmiş iş deneyimini gösteren belgeler veya sözleşme ve bu sözleşmeye bağlı olarak düzenlenen fatura örnekleri veya fatura örneğinin o ülkenin yetkili makamları tarafından onaylı suretleri ya da fatura dengi belgeler iş deneyimini gösteren belgeler olarak kabul edilir. Bu kapsamda sunulan belgelerin, o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi, sözleşmede; iş sahibinin adı ve soyadı veya unvanı, işin yapıldığı yer ve iş tanımı, yüklenicinin adı ve soyadı veya ticaret unvanı, sözleşme bedeli ve tarihi ile işin bitim ve/veya kabul tarihinin gösterilmesi zorunludur.
(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.
(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.
(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.
(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.
(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır.
…” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: Personel Servis Taşıma Hizmet Alımı
b) Türü: Hizmet Alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu: Personel Servis Taşıma Hizmet Alımı
e) Miktarı: 16+1 Koltuk Kapasiteli Araç Sayısı 53 Adet
45+1 Koltuk Kapasiteli Araç Sayısı 5 Adet
16+1 Koltuk Kapasiteli Araç Sayısı 53 Adet
45+1 Koltuk Kapasiteli Araç Sayısı 5 Adet
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü İle Zaman Ve Çizelgede Bulunan Güzergah Hattında Bu İş Yapılacaktır.” düzenlemesi ,
“İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.
7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri, sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.
İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.
…
7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya Özel Sektörde Personel Taşıma Servis Hizmeti veya Öğrenci Taşıma Servis Hizmeti Benzer İş Olarak Kabul Edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen bilgi ve belgelerden, başvuruya konu ihalenin Diyarbakır Cezaevi Müdürlüğü tarafından pazarlık usulüyle (21-c) gerçekleştirilen “Personel Servis Taşıma hizmeti” ihalesi olduğu, ihalede 14 adet ihale dokümanı edinildiği ve 10 istekli tarafından teklif sunulduğu, 11.12.2024 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararı ile ihalenin Sınırlı Sorumlu Diyarbakır Öğrenci ve Personel Servisçileri Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi - Alora Taşımacılık Organizasyon Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Yeşiloksijen Proje İnş. Taşımacılık Gıda Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.
İdari Şartname’nin yeterlik kriterlerine ilişkin yedinci maddesinde, teklif edilen bedelin % 25'ten az olmamak üzere ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği belirtilmiştir.
İhale üzerinde bırakılan Sınırlı Sorumlu Diyarbakır Öğrenci ve Personel Servisçileri Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi - Alora Taşımacılık Organizasyon Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının pilot ortağı olarak belirlenen Sınırlı Sorumlu Diyarbakır Öğrenci ve Personel Servisçileri Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, yeterlik bilgileri tablosunda “iş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler” sütununa 1156664-607-00001 Bistex Sözleşme.pdf ,sözleşmeye ait damga vergisi ödendisi.pdf., 1156664-607-00009/ 00008/00007/ 00006/00005/ 00004/ 00003 numaralı faturalarla ilgili bilgi girişinde bulunulduğu görülmüştür.
Sunulan sözleşme ve ekleri incelendiğinde; Bistex Tekstil A.Ş. ile imzalanmış, konusu “…personelinin işe geliş gidişlerinde kolaylık sağlamak amacıyla, servis kiralanması işi” olan bir sözleşme sunulduğu, sözleşmenin süresinin 6 ay olduğu (12.09.2022-06.03.2023), sözleşmenin “kapsam ve genel şartlar” başlıklı maddesinde “…sürücüler ağırbaşlı tecrübeli kişilerden seçilecektir. Her araç için taşıyıcı firma sabit şöforler belirleyecektir…” düzenlemesinin yer aldığı, sözleşme bedelinin 953.523,89 TL olarak sözleşmede yer aldığı, faturaların toplamının kdv hariç sözleşme bedeli toplamına eşit olduğu (179.550,00 TL + 157.949,99 TL+ 8.505,00 TL+ 109.350,00 TL +161.595,00 TL+169.290,00 TL = 953.523,89 TL ) servis güzergâhlarının Diyarbakır il güzergâhları içerisinde olduğunun belirtildiği, sözleşmenin taraflarca 09.09.2022 tarihinde imzalandığı görülmüş olup, belge ekinde işe ilişkin e-fatura örneklerine yer verildiği, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ve EKAP üzerinden ulaşılabilen sözleşmeye ait damga vergisinin ödendiğine ilişkin 21.03.2023 tarihli internet vergi dairesi ödeme alındısı ( vergi türü-damga vergisi) nın da yer aldığı, çalıştırılacak personele yönelik SGK dökümlerine ilişkin bilgi ve belgelerin ise yer almadığı, sunulan sözleşmenin ıslak imzalı olduğu, noter onayının bulunmadığı görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyimini tevsik etmek üzere özel sektöre düzenlenen personel servis taşıma işine ilişkin ıslak imzalı sözleşme sunduğu, yukarıda yer verilen yönetmelik hükmünde noter onayı bulunmasına ilişkin bir zorunluluğun yer almadığı bu haliyle geçerli olduğu, sözleşmede verilecek hizmetin niteliği, miktarı ve tutarının tarafların yükümlülüklerinin yer aldığı, sözleşmenin kesilen fatura tutarları toplamının sözleşme bedeline eşit olduğu, sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihine kadar olan sürede ödenmiş olduğundan başvuru sahibinin bu yöndeki iddiaları uygun bulunmamıştır.
Bununla beraber, iş deneyimine konu sözleşmede “…Her araç için taşıyıcı firma sabit şöforler belirleyecektir .” düzenlemesi ve işin personel servis taşıma işi olduğu dikkate alındığında, personel çalıştırılmasının öngörüldüğü ancak yeterlik bilgileri tablosunda sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin yüklenmediği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda yer verilen hükümlerinde söz konusu gerekliliğinin açıkça düzenlendiği tespit edildiğinden başvuru sahibinin bu husustaki iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No | : 2025/002 |
Gündem No | : 22 |
Karar Tarihi | : 08.01.2025 |
Karar No | : 2025/UH.I-106 |