KİK KARARI
4734 sayılı Kanunun “Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17’nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:
a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.
e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.
Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” hükmü,
Anılan Kanun’un “İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58’inci maddesinde
“17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya bağlı bulunulan bakanlık, herhangi bir bakanlığın ilgili veya bağlı kuruluşu sayılmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve bunlara bağlı birlik, müessese ve işletmelerde İçişleri Bakanlığı; belediyeler ve bunlara bağlı birlik, müessese ve işletmelerde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilir.
Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde şirket ortaklarının tamamı hakkında, sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları halinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir.
İhale sırasında veya sonrasında bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iştirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar aynı idare tarafından yapılacak sonraki ihalelere de iştirak ettirilmezler.
Yasaklama kararları, yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarihi izleyen en geç kırkbeş gün içinde verilir. Verilen bu karar Resmi Gazetede yayımlanmak üzere en geç onbeş gün içinde gönderilir ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu kararlar Kamu İhale Kurumunca izlenerek, kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanlara ilişkin siciller tutulur.
İhaleyi yapan idareler, ihalelere katılmaktan yasaklamayı gerektirir bir durumla karşılaştıkları takdirde, gereğinin yapılması için bu durumu ilgili veya bağlı bulunulan bakanlığa bildirmekle yükümlüdür. ” hükmü yer almaktadır.
Başvuru sahibi tarafından “Müjdat Alkiş ve Ekoloji Mühendislik Ormancılık Danışmanlık Tarım Peyzaj İnşaat Nakliye Temizlik Hayvancılık Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ihaleye her ne kadar ayrı ayrı girseler de Müjdat Alkiş'in aynı zamanda Ekoloji Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.ne ortak olduğu, bu sebeple ihalede usulsüzlük yapıldığı, e- teklif işlemlerinin de aynı IP adresi üzerinden yapıldığı” iddia edilmektedir.
Bu kapsamda EKAP üzerinden yapılan incelemede, Müjdat Alkiş’in ihale dokümanını 46.******* IP numarası ile indirdiği ve 46.****** IP numarası ile teklifini gönderdiği,
Ekoloji Mühendislik Ormancılık Danışmanlık Tarım Peyzaj İnşaat Nakliye Temiz. Hayv. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına ihale dokümanının Mustafa Alkiş tarafından 176.****** IP numarası ile indirdiği ve 176.******* IP numarası ile teklifin verildiği, anılan şahsın şirketin tek ortağı ve şirket müdürü olarak şirketi münferiden temsile yetkili olduğu görülmüştür.
Buna göre anılan isteklilerin farklı IP numaraları üzerinden dokümanlarını indirdiği ve tekliflerini verenlerin farklı kişiler olduğu, Ekoloji Mühendislik Ormancılık Danışmanlık Tarım Peyzaj İnşaat Nakliye Temiz. Hayv. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin tek ortağı ve aynı zamanda şirket müdürünün Mustafa Alkiş olduğu ve Müjdat Alkiş’in şirkette ortaklığının bulunmadığı tespit edildiğinden, bu bilgiler üzerinden isteklilerin birlikte hareket ettikleri yönünde bir sonuca varılmasının mümkün olmadığı değerlendirilmiş olup söz konusu iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Toplantı No | : 2025/007 |
Gündem No | : 45 |
Karar Tarihi | : 12.02.2025 |
Karar No | : 2025/UH.II-508 |
İHALE KARARLARI İHALEDANIŞMANI