4857 sayılı Kanun’un “Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri” başlıklı 53 üncü maddesinde; “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir…” hükmü,
Aynı Kanun’un “Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi” başlıklı 54’üncü maddesinde “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır…” hükmü,
Anılan Kanun’un “Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller” başlıklı 55’inci maddesinde “Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
...
j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.
k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi. süresi.” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.25. İhale dokümanında günlük olarak belli sayıda personelin idarenin iş yerinde bulunması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılan ihalelerde, 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca izne hak kazanan işçilerin izin hakları idarenin belirleyeceği takvim çerçevesinde kullandırılacak ve izin kullanan işçiler fiilen çalışan işçi sayısına dahil kabul edileceğinden, izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanması talep edilmeyecektir. İdarelerin, ihale konusu işte çalıştırılması istenen personel sayısını bu hususu dikkate alarak belirlemeleri gerekmektedir. Ayrıca idareler ve yükleniciler, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını kullanmasına ilişkin olarak 4857 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinde öngörülen yükümlülüklere uymak zorundadır.” açıklaması,
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde, “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.
1.Kısım- (Çorum Erol Olçok Eğitim Ve Araştırma Hastanesi) için çalışan personellere aylık 26 gün üzerinden günlük 19,50-TL (gidiş-dönüş) yol ücreti ödenecek olup, personel maaş bordrolarında gösterilecektir.
3. Kısım- (Uğurludağ Şehit Sami Saygı İlçe Devlet Hastanesi - Boğazkale İlçe Devlet Hastanesi - Ortaköy İlçe Devlet Hastanesi - Oğuzlar İlçe Devlet Hastanesi - Dodurga İlçe Devlet Hastanesi) için çalışan her personele yılda 270 saate kadar fazla mesai ücreti ödenecektir.
Personel için tüm giderler, taşıma, nakliye, Teknik Şartnamede belirtilen tüm diğer masraflar da teklif fiyata dahil edilecek ve bu giderler için idareden ayrı bir ücret talep edilmeyecektir.” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “İşçilerin çalışma saatleri” başlığı altında “1.10 Asgari ücretin üzerinde fazla ödeme, yol parası, ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretleri personellerin bordrolarına ve SGK işlemlerine aynen yansıtılacaktır. Bayram ve resmi tatil günlerinde yürütülen hizmet ücretlerinden tamamen yüklenici sorumlu olacaktır. Yüklenici; yüklendikleri iş gereği çalıştıracakları personellerin tüm özlük hakları, personelin işten çıkarılması durumunda doğacak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram tatil ücreti gibi benzeri tüm işçilik alacaklarından yüklenici sorumludur.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İşin kontrolünün hangi görevliler tarafından ne şekilde yapılacağı” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1.4 Yüklenici firma işten personel çıkarmalarında idareye 1 gün önceden haber verecek ve eksik eleman çalıştırılmayacaktır, yıllık izin, rapor vb. durumlarda da eksik personel bulundurmayacaktır. İzin veya rapor alan personel yerine aynı nitelikte personel ikame zorundadır.” düzenlemesi yer almaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 53 üncü maddesine göre en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verileceği, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.25’inci maddesine göre ise 4857 sayılı Kanun’un 55’inci maddesi uyarınca yıllık izin kullanan işçilerin fiilen çalışan işçi sayısına dâhil kabul edilmesi ve yıllık izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanmasının idarece talep edilmemesi ve idarece ihale konusu işte çalıştırılması istenen personel sayısının bu hususun dikkate alınması suretiyle belirlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Yapılan incelemede ihale dokümanı düzenlemelerinde, ihale konusu işte çalışacak personele ilişkin tüm özlük hakları, personelin işten çıkarılması durumunda doğacak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram tatil ücreti gibi benzeri tüm işçilik alacaklarından yüklenicinin sorumlu olduğunun düzenlendiği, Teknik Şartname’nin başvuruya konu 4.1.4’üncü maddesinde ise yıllık izin, nedeniyle göreve gelemeyen personelin yerine yüklenici tarafından personel görevlendirilmesi ve eksik personel çalıştırılmamasının istenildiği anlaşılmıştır.
Buna göre başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı nitelikte bir hizmet alımı olmadığı da dikkate alındığında, ihale konusu işte çalışacak personelin izinli olması halinde, yerine geçici olarak başka personelin görevlendirilmesinin istenilmesinin, hizmetin ifasının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesini teminen idare tarafından konulan tedbir amaçlı bir düzenleme olduğu ve söz konusu düzenlemenin tekliflerin hazırlanmasına engel olmadığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No | : 2024/047 |
Gündem No | : 43 |
Karar Tarihi | : 11.12.2024 |
Karar No | : 2024/UH.II-1640 |