Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihalenin 1 ve 2'nci kısımlarının rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal edildiği, ihalenin 1'inci kısmına 7 isteklinin teklif sunduğu, 5 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, 1 isteklinin teklifinin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu ve geçerli tek teklifin bulunduğu, ihalenin 2'nci kısmına 5 isteklinin teklif sunduğu, 3 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve yaklaşık maliyetin altında 2 geçerli teklif bulunduğu, ihalede rekabet ortamının oluştuğu, teklifi herhangi bir nedenle geçersiz olan teklif bulunmadığı, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin en düşük geçerli teklif olduğu, bu nedenle geçerli ve en düşük teklif sahibi taraflarının üzerinde ihalenin bırakılması gerektiği, idare takdir yetkisini 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Temel ilkeler" başlıklı 5'inci maddesine uygun kullanmadığı ve ihalenin iptali kararının iptaline karar verilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,
“Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,
Aynı maddenin gerekçesinde ise “Tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi nedenlerle, ihale yetkilisinin onayından önceki herhangi bir aşamada ihale komisyonunun kararı üzerine idareye uluslararası mevzuata paralel bir şekilde ihaleyi iptal etme yetkisi verilerek, buna ilişkin hükümler düzenlenmiştir.” ifadesi,
“İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “…İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.
İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.
İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır…” hükmü,
“Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi” başlıklı 41’inci maddesinde “İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil olmak üzere, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilir.
İhale kararının ihale yetkilisi tarafından iptal edilmesi durumunda da isteklilere gerekçeleri belirtilmek suretiyle bildirim yapılır.
İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren; 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz.” hükmü,
“Kuruma itirazen şikâyet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinde “İdareye şikâyet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınanlar itirazen şikâyete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir…” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 64’üncü maddesinde “(1) İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum gerekçeleriyle birlikte bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez…” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın; a) Adı: Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne Bağlı Kuruluşların 2025 Yılı (01/01/2025-31/12/2025 Tarihleri Arası) Mamul Yemek Alımı, Dağıtım ve Servis Hizmetleri Alımı” düzenlemesi,
“Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu kararı üzerine İdare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.
34.2. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum, bütün isteklilere gerekçesiyle birlikte derhal bildirilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuruya konu ihalenin “Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne Bağlı Kuruluşların 2025 Yılı (01/01/2025-31/12/2025 Tarihleri Arası) Mamul Yemek Alımı, Dağıtım ve Servis Hizmetleri Alımı İşi” olduğu ve 2 kısım şeklinde gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.
25.11.2024 tarihli ihale komisyonu kararına göre,
İhalenin 1’inci kısmına ilişkin olarak;
İhaleye 7 isteklinin teklif sunduğu, ihale komisyonunca yapılan değerlendirmeler neticesinde 5 isteklinin teklifinin yeterlik kriterlerine uygun olmadığı tespit edilerek teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, başvuru sahibi Altıntat Yem. Yem. Ltd. Şti.nin (230.366.691,26TL) teklifi ile Katmışlar Yem. İnş. Taah. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin (232.631.647,46TL) geçerli kabul edildiği, söz konusu isteklilerden Katmışlar Yem. İnş. Taah. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin yaklaşık maliyet tutarının (232.601.475,19 TL) üzerinde olduğu gerekçesiyle Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.3’üncü maddesinde yer alan açıklamalar çerçevesinde uygun görülmediği,
İhalenin 2’nci kısmına ilişkin olarak; ihaleye 5 isteklinin teklif sunduğu, ihale komisyonunca yapılan değerlendirmeler neticesinde 3 isteklinin teklifinin yeterlik kriterlerine uygun olmadığı tespit edilerek teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, yaklaşık maliyet tutarının (29.871.211,84TL) altında olan başvuru sahibi Altıntat Yem. Yem. Ltd. Şti.nin (29.304.243,18TL) teklifi ile Katmışlar Yem. Ltd. Şti.nin (29.603.456,28TL) teklinin geçerli kabul edildiği anlaşılmıştır.
İhale komisyonu kararında “Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesindeki temel ilkelerden “rekabet” ilkesinin sağlanması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması sorumluluğu çerçevesinde komisyonumuzca yapılan değerlendirmede; ihalenin 1. kısmında geçerli tek teklifin, 2. kısmında ise geçerli iki teklifin kalması nedeniyle yeterli rekabetin oluşmadığı sonucuna varıldığından…” ihalenin iptaline karar verildiği ve söz konusu kararın ihale yetkilisi tarafından onaylandığı görülmüştür.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine göre ihale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbest olsa da idarelere Kanun ile verilen bu takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı kullanılması gerekmektedir.
Söz konusu takdir yetkisi, tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanun’un temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti ve tesis edilen iptal işleminin gerekçelerinin açıkça ortaya konulması gibi nedenlerle sınırlandırılmıştır.
4734 sayılı Kanun uyarınca ihalenin iptaline yönelik incelemenin iptal gerekçeleri ile sınırlı olduğu,
İhalenin iptal gerekçesi olarak belirtilen tek hususun “Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesindeki temel ilkelerden “rekabet” ilkesinin sağlanması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması sorumluluğu çerçevesinde komisyonumuzca yapılan değerlendirmede; ihalenin 1. kısmında geçerli tek teklifin, 2. kısmında ise geçerli iki teklifin kalması nedeniyle yeterli rekabetin oluşmadığı sonucuna varıldığından…” şeklinde olduğu anlaşılmıştır.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan incelemede, ihalenin 1 ve 2’nci kısımlarında iki geçerli teklifin bulunduğu, ihalenin 1’inci kısmında bu geçerli tekliflerden birinin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu gerekçesiyle idarenin takdir yetkisi kapsamında ekonomik açıdan avantajlı teklif olarak kabul edilmediği, kamu ihale mevzuatı kapsamında açık ihale usulü ve kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilen hizmet alımı ihalelerinde rekabet ortamının ve kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanımı vb. açısından bulunması gereken asgari geçerli teklif sayısına ilişkin bir sınırlamanın bulunmadığı, dolayısıyla yalnızca geçerli teklif sayıları üzerinden ihalenin iptaline ilişkin ihale komisyonunca yer verilen gerekçelerin idarenin ihalenin iptaline ilişkin takdir yetkisi kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından, idarece ihalenin 1 ve 2’nci kısımlarına ilişkin iptali kararının iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2024/048 |
Gündem No | : 58 |
Karar Tarihi | : 18.12.2024 |
Karar No | : 2024/UH.I-1709 |
İhale Danışmanlık Hizmetlerimiz