KİK KARARLARI İdari Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde yer alan "İhale üzerinde kalan yüklenici hizmetin ifası sırasında İdare Tesislerinde bulunan yemek üretim yerlerinde 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 10. maddesinde belirtilen mücbir sebeplerle yemek üretimini engelleyecek koşulların oluşması durumunda öğünlerde herhangi bir aksamaya mahal vermeden yemek hizmetini yerine getirecektir. Yüklenicinin Ankara il sınırları içerisinde kendisine ait veya 24 aylık noter onaylı kiralama yoluyla edinilmiş olan üretim tesisi olacaktır.” düzenlemesi uyarınca, mücbir sebep hallerinde dahi yüklenicinin edimini yerine getirmesinin beklendiği

 

 

KİK KARARLARI

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “Mücbir sebepler” başlıklı 10’uncu maddesinde “Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir:

a) Doğal afetler

b) Kanuni grev

c) Genel salgın hastalık

d) Kısmi veya genel seferberlik ilanı

e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller

Süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Yüklenicinin kusuru dışındaki hasar ve zararlar” başlıklı 20’nci maddesinde “Olağanüstü haller ve doğal afetlerin işyerlerinde ve yapılan işlerde meydana getireceği hasar ve zararlar ile sigortalanabilir riskler sigorta kapsamında olsun veya olmasın yüklenici bu hasar ve zararlar için idareden hiç bir bedel isteyemez. Ancak bu hasar ve zararlar nedeniyle meydana gelecek gecikmeler için yükleniciye gerekli süre uzatımı verilir…” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 24 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hizmeti Alımı ve Sunumu İşi

b) Türü: Hizmet alımı

e) Miktarı:

Normal Kahvaltı (Gece Kahvaltı) 720.000 Adet

Ara Kahvaltı 18.000 Adet

Diyet Kahvaltısı 64.000

Rejim 2 Kahvaltı 15.000

Normal Yemek (Öğle ve Akşam Yemeği) 1.560.000

Diyet Yemeği (Öğle ve Akşam Yemeği) 130.000

Rejim 2 Yemek 30.000

Ara Öğünü 130.000

Ayrıntılı bilgi İdari Şartname’nin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ek Hizmet Binaları (Urankent Ek Hizmet Binası ve Ahmet Andiçen Ek Hizmet Binası)” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1İhale üzerinde kalan yüklenici hizmetin ifası sırasında İdare Tesislerinde bulunan yemek üretim yerlerinde 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 10. maddesinde belirtilen mücbir sebeplerle yemek üretimini engelleyecek koşulların oluşması durumunda öğünlerde herhangi bir aksamaya mahal vermeden yemek hizmetini yerine getirecektir. Yüklenicinin Ankara il sınırları içerisinde kendisine ait veya 24 aylık noter onaylı kiralama yoluyla edinilmiş olan üretim tesisi olacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Teknik Şartname’nin “İşin Konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “1.1 Sağlık tesislerindeki vardiyalı çalışma düzeni içinde verilen sağlık hizmetlerinde; tüm resmi ve idari tatiller dahil haftanın 7 (yedi) günü 24 (yirmi dört) saat kesintisizliği esas alınarak, malzeme dahil her türlü yemek pişirme, dağıtım, servis ve servis sonrası hizmetlerin, sağlık tesislerine bağlı birimlere zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmesine ait teknik özelliklerini, hizmetin ifasını, muayene metotlarını ve ilgili hususları kapsar.

1.2. S.B.U. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji E.A.H.’ne bağlı birimlerdeki (Andiçen Ek Hizmet Binası, Urankent Ek Hizmet Binası) sağlık tesislerindeki yatan hastalara, refakatçilere ve sağlık tesisi personeline verilecek öğünlerin aşağıda tarif edildiği üzere, temininin sağlanması ve sonraki hizmetlerin nasıl yürütüleceğini kapsar.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Hizmetin Hazırlanma, Sunum ve Sonrası” başlıklı 6 ncı maddesinde “…6.5. Taşıma a- Sağlık tesisi ana binası mutfağında pişen yemekler;

Ahmet Andiçen ek hizmet binası ve Urankent ek hizmet binasına günde 2 (iki) defa taşıma aracı ile yüklenici tarafından götürülecek, dağıtımı ve servisi sağlanacaktır… düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanı düzenlemelerinin incelenmesinden, başvuruya konu ihalenin “Dr. Abdurrahman Yurtarslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ek Hizmet Binalarında 24 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hizmeti Alımı ve Sunumu İşi” olduğu, sağlık tesislerindeki vardiyalı çalışma düzeni içinde verilen sağlık hizmetlerinde, tüm resmi ve idari tatiller dahil haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz şekilde malzeme dahil her türlü yemek pişirme, dağıtım, servis ve servis sonrası hizmetlerin, sağlık tesislerine bağlı birimlere zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmesinin öngörüldüğü ve yemeklerin sağlık tesisi mutfağında pişirilerek ana bina ve ek hizmet binalarında servise sunulacağı anlaşılmaktadır.

 

4735 sayılı Kanunda düzenlenen haliyle mücbir sebepler, yüklenicinin sözleşme konusu işi sözleşmede belirtilen şartlarda yapmasını engelleyen durumlar olup bu durumlarda hem öngörülmezlik hem de önlenemezlik şartlarının bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

Yapılan incelemede, İdari Şartname nin iddiaya konu 48.1’inci maddesinde yer alan düzenlemeden; sözleşmenin yürütülmesi sürecinde mücbir sebeplerden dolayı idarenin mutfağında yemek pişirilmesini engelleyecek koşulların oluşması durumunda, yüklenicinin öğünlerde herhangi bir aksamaya mahal vermeden hizmeti yerine getirmeye devam etmesi için Ankara il sınırları içerisinde kendisine ait veya 24 aylık noter onaylı kiralama yoluyla edinilmiş olan üretim tesisinin olmasının istenildiği, söz konusu İdari Şartname düzenlemesinin yemek pişirme, dağıtım, servis ve servis sonrası hizmetlerin 7 gün 24 saat kesintisiz şekilde sunulmasını sağlamaya yönelik olduğu, buradaki düzenlemenin 4735 sayılı Kanun’da hükme bağlanan taahhüdün bütünüyle yerine getirilmesine engel mücbir sebepleri değil, bu sebeplerden kaynaklı idare mutfağının kullanılamaması durumunu düzenlediği ve hizmetin kesintisiz bir şekilde ifa edilebilmesini amaçladığı, kaldı ki Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin yukarıda aktarılan hükümlerinde olağanüstü haller ve doğal afetlerin işyerlerinde ve yapılan işlerde meydana getireceği hasar ve zararlar nedeniyle meydana gelecek gecikmeler için yükleniciye gerekli süre uzatımının verileceğinin ifade edildiği, ayrıca işin ihale dokümanına uygun olarak kesintisiz ve sorunsuz şekilde sürdürülmesinin ve söz konusu durumu temin etmek için gerekli önlemlerin alınmasının yüklenicinin mesuliyetinde olduğu hususu da göz önünde bulundurulduğunda söz konusu İdari Şartname düzenlemesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.  

 

Bu itibarla, iddiaya konu düzenlemede mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

 

Toplantı No : 2025/006
Gündem No : 30
Karar Tarihi : 05.02.2025
Karar No : 2025/UH.II-433


İHALE KARARLARI   İHALEDANIŞMANI

ihale Hizmetlerimiz Hk 1

İhale hizmet Konularımız

ihale Referanslarımız