4734 sayılı Kanun un “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.” hükmü,
Anılan Kanun’un “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinin birinci fıkrasında “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.
(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.
(3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında “(1) Süreler;
…
b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirildiği tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi,
…
izleyen günden itibaren başlar.
(2) Tatil günleri sürelere dahildir. Sürenin son gününün tatil gününe rastlaması halinde, süre tatil gününü izleyen ilk iş gününün bitimine kadar uzar. Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayet başvurularının, ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılması zorunludur.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “... (4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü,
Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “… (1) A türü yetki belgesi: …
(4) D türü yetki belgesi: Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bu belgelere 24 üncü maddenin ikinci fıkrasının (m) bendindeki şartları haiz otomobiller de kaydedilebilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
a) Dl yetki belgesi: Ticari ve tarifeli olarak yapacaklara,
b) D2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz olarak yapacaklara,
c) D3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak;
1) Kendi personelinin,
2) Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,
3) Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin,
taşımasını yapacaklara,
ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara,
verilir.
(5) F türü yetki belgesi: …” hükümleri,
Anılan Yönetmelik’in “Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları” başlıklı 14’üncü maddesinde “(4) D türü yetki belgeleri için başvuranlardan:
…
ç) D4 yetki belgesi için başvuranların:
1) En az, 1 adet otobüsle asgari kapasiteye ve tüzel kişiliklerin 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
2) 7 nci maddenin birinci fıkrasındaki gereklilikleri sağlaması şarttır. .
3) (Mülga:RG-31/12/2018-30642 4.Mükerrer) (…)
4) Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak üzere D4 yetki belgesi düzenlenemez. Düzenlenmiş olan yetki belgelerinde geçerli bir hattının bulunması şarttır.
5) Bu bent kapsamında adlarına D4 yetki belgesi düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler, merkezi adresini, faaliyette bulundukları ilin dışındaki bir ile taşıyamazlar.
6) Sadece 1 adet otobüsle D4 yetki belgesi alacak olan gerçek kişiler için yetki belgesi ücretinde % 75 indirim uygulanır.
7) Servis taşımaları faaliyetinde bulunmak üzere D4 yetki belgesi talep edenler için, (2) ve (4) numaralı alt bentlerde yer alan hükümler ile 24 üncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan hüküm aranmaz. Ancak, bu alt bent kapsamında faaliyet gösteren/gösterecek firmaların, yolcu toplama noktalarının 41 inci maddenin onikinci fıkrasına uygun olması ve bu noktaların yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her bir taşıt için ayrı ayrı olmak üzere, her bir il için 3’ten fazla olmaması şarttır. Ancak, bu fıkra kapsamında öğrenci taşımacılığı faaliyeti yürütecekler için, yolcu toplama noktası sayısında sınır uygulanmaz.” hükümleri yer almaktadır.
İhale İlanı’nın “İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler” başlıklı 4’üncü maddesinde “…4.1.1.3. İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgeler,
Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi …” düzenlemesi,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: KIRKLARELİ E TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU 2025 YILI PERSONEL SERVİS TAŞIMACILIĞI
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
PERSONEL SERVİS TAŞIMACILIĞI - 730 Adet TAM SEFER , 251 Adet YARIM SEFER
PERSONEL SERVİS TAŞIMACILIĞI - 730 Adet TAM SEFER , 251 Adet YARIM SEFER
…” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
…
ı) İhale konusu işin ya da malın satış faaliyetinin yerine getirilebilmesi için ilgili mevzuat gereğince alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat, faaliyet belgesi vb. belgeler:
Belge Adı |
Açıklama |
Ortak Girişimlerde |
Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi |
B2 - D2 - D4 - D4 ve S Plaka olması |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
…
7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;
7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) bendinde yer alan belgelere ilişkin bilgilerin ayrı ayrı beyan edilmesi zorunludur. (ı) bendinde yer alan belgelere ilişkin bilgilerin ise ortakların bir tarafından beyan edilmesi yeterlidir. …” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “İşin konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “Kırklareli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çalışan personelin; 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 7’nci maddesi ile Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliğinin 5-a maddesi gereğince zamanında iş başında bulunmalarını temin etmek amacıyla bu şartnamede belirtilen esaslar dâhilinde Ceza İnfaz Kurumu ile Kurum idaresinin belirleyeceği güzergâhlara götürülüp getirilmesidir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan ihale dokümanı düzenlenmelerinden, başvuruya konu ihalenin personel servis taşımacılığına ilişkin olduğu, bahse konu ihaleye katılım aşamasında isteklilerin İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (ı) bendinde sayılan Servis Taşımacılığı Yetki Belgelerinden birini ve bununla birlikte S plakaya ilişkin belgeleri sunması gerektiği, Servis Taşımacılığı Yetki Belgelerinin B2 - D2 - D4 - D4 olarak sayıldığı ancak S plakayı tevsik edici belgelere ilişkin bir belirleme yapılmadığı, söz konusu belgeleri ihaleye katılanların iş ortaklığı olması durumunda ortaklardan birinin sunmasının yeterli olduğu anlaşılmıştır.
Başvuru sahibinin, İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (ı) bendinde istenilen belgelerin iş ortaklıklarında tek bir ortak tarafından sunulmasına ilişkin düzenlemelerin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38’inci maddesine aykırı olduğu iddiasının ihale dokümanına itiraz niteliğinde olduğu, ihale dokümanının mevzuata aykırılık teşkil ettiği ileri sürülen düzenlemelerinin farkına varıldığı veya farkına varılması gereken tarihin ihale dokümanın indirildiği tarih olduğu, başvuru sahibinin ihale dokümanını 10.12.2024 tarihinde EKAP üzerinden indirdiği, ihale dokümanına ilişkin olarak şikâyet süresi içinde herhangi bir başvuruda bulunulmadığı, başvuru sahibinin ihale tarihinden sonra 25.12.2024 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu görülmüş olup söz konusu iddianın süre yönünden reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Öte yandan, ihale dokümanı düzenlemelerine ilişkin olarak süresi içerisinde herhangi bir şikayet/itirazen şikayet başvurusu bulunmadığından ihale dokümanının bu haliyle kesinleştiği ve teklif değerlendirme işlemlerinin mevcut düzenlemeler esas alınarak yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bu doğrultuda başvuru sahibinin İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (ı) bendinde düzenlenen yeterlik belgelerinin değerlendirilmesine yönelik iddialarının incelenmesinden;
Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. nin teklifi kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve geçerlilik tarihi 10.08.2027 olan D2 yetki belgesinin yeterlik bilgileri tablosuna yüklediği,
S plakaya ilişkin olarak Kırklareli Belediyesi tarafından düzenlenen “S2 Personel Servis Aracı İzin Belgesi” nin teklif dosyası kapsamında yeterlik bilgileri tablosuna yüklendiği, belgede işletici-şöfore ait bilgiler kısmında Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. nin ünvanına yer verildiği, araca ait bilgiler kısmında yer alan aracın S plakalı olduğu, belgenin 01.11.2024 - 31.12.2024 tarihleri aralığında geçerli olduğu bilgilerine yer verildiği görülmüştür.
Muhittin Korkmaz’ın teklifi kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve geçerlilik tarihi 28.03.2027 olan D4(S) yetki belgesinin yeterlik bilgileri tablosuna yüklediği, belgenin Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendinin 7 nci alt bendi kapsamında düzenlenen D4 yetki belgesi olduğu,
S plakaya ilişkin olarak yeterlik bilgileri tablosuna araç ruhsatının yüklendiği, ruhsatın Muhittin Korkmaz adına kayıtlı kullanım amacı personel servisi-ticari olan S plakalı araca ilişkin olduğu görülmüştür.
Yukarıda aktarılan tespit ve değerlendirmeler neticesinde, Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından S plakaya ilişkin sunulan Personel Servis Aracı İzin Belgesinden aracın S plakalı olduğunun anlaşıldığı ve belgenin ihale tarihinde (12.12.2024) geçerli olduğu, Muhittin Korkmaz tarafından sunulan araç ruhsatından aracın S plakalı olduğunun anlaşıldığı, İdari Şartname de “S plaka” nın tevsiki için aranılan belgelere ilişkin bir belirleme yapılmadığından söz konusu belgelerin yeterli kabul edilmesi gerektiği, ayrıca İdari Şartname’de iddia edilen şekilde model yılının yeterlik kriteri olarak belirlenmediği de görüldüğünden, başvuru sahibinin Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Muhittin Korkmaz tarafından İdari Şartname’nin 7.1 inci maddesinin (ı) bendi gereğince S plakayı tevsiken sunduğu belgelere ilişkin iddialarının yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.
Servis Taşımacılığı Yetki Belgesine ilişkin olarak; Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Muhittin Korkmaz tarafından sunulan yetki belgelerinin geçerli ve güncel belgeler olduğu, başvuru sahibinin adı geçen isteklilerce sunulan Servis Taşımacılığı Yetki Belgesine ilişkin iddialarının da yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No | : 2025/005 |
Gündem No | : 124 |
Karar Tarihi | : 29.01.2025 |
Karar No | : 2025/UH.II-381 |