KİK KARARLARI
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.
Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinde “(1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;
a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.
b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.
…
(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 7 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur. ...” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. ...” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dâhil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 ve 24 üncü maddeleri gereğince kadroya geçiş uygulamasına tabi olan hizmet alımları ile bu hizmetlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan hizmetler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak değerlendirilecektir.
78.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.
…
78.5. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinin birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilmesi ve ihale üzerinde bırakılan istekli ile birim fiyat sözleşme imzalanması zorunludur.
78.5.1. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasında “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında, ihale konusu işin niteliği dikkate alınarak işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemleri bulunması halinde, bu kalemlerin kapsamındaki işler dahil, ihale konusu işin yerine getirilmesi için çalıştırılacak asgari personel sayısının ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, işçi sayısı yerine, yaptırılacak işi oluşturan iş kalemi veya kalemleri üzerinden teklif alınabilir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu çerçevede, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında, idarece birim fiyat teklif cetveli hazırlanırken işçi sayısı üzerinden teklif alınması uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri bulunup bulunmadığı belirlenecektir. Buna göre, işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunması halinde, idare bu iş kalemi/kalemleri için teklife esas alınacak birimi, “işçi sayısı” yerine, o iş kalemini/kalemlerini oluşturan unsurları dikkate almak suretiyle kendisi belirleyerek birim fiyat teklif cetvelinde ait olduğu iş kaleminin/kalemlerinin “birim” sütununa yazacaktır.
78.5.2. İşçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunduğu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarının ihale dokümanında, ihale konusu işin tamamı için çalıştırılması öngörülen asgari toplam personel sayısı belirlenecek, ayrıca bu sayının içinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen her bir iş kalemi kapsamında çalıştırılacak olan asgari personel sayısı da belirtilecektir. Bu ihalelerde, asgari işçilik maliyetinin ihale konusu işte çalıştırılacak toplam personel sayısı üzerinden hesaplanması zorunludur.
78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.
78.7. İdarelerce yaptırılacak işin niteliği dikkate alınarak, çalıştırılacak personel için brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası ücret belirlenebilecek; ancak “brüt asgari ücretin işverene maliyetinin (%) fazlası” şeklinde bir belirleme yapılmayacaktır. Tekliflerin eşit şartlarda değerlendirilmesi amacıyla, istekliler tarafından yaşlılık aylığı veya emekli aylığı bağlanmış olan personel çalıştırılacağı belirtilmiş olsa dahi işveren paylarının hesabında bu hususlar dikkate alınmaz.
78.8. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü ve yılbaşı günü) yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi, fazla çalışmalar için ise aynı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücret üzerinden; idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası öngörülmüş ise bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ile fazla çalışma yapılacak hallerde toplam fazla çalışma saati ihale dokümanında belirtilecektir.
…
78.21. Yukarıda sayılan hususlardan teklif fiyatına dâhil olacaklar idari şartnamede düzenlenecek, teknik şartnamede ise bunların uygulanması ilgili hükümlere yer verilecektir. Teknik şartnamede, teklife dâhil olacak masraflara yer verilmeyecek, idari şartnamede yer alan hükümlerle çelişecek bir düzenleme yapılmayacaktır.
78.22. Brüt asgari ücret veya üzerinde ücret ödenmesi öngörülen personelin varsa nakdi yol ve yemek bedeli dahil aylık (78.12 nci maddeye göre gün üzerinden teklif alınan hallerde günlük) ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü ve yılbaşı günü) yapılacak çalışmalara ilişkin ücretler ile engelli işçi ücreti gibi ayrı ayrı hesaplanması gereken her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılması, malzeme giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca, ayni teklif verileceği belirtilen yemek ve yol giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi esastır. Ancak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunduğu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesinin birim fiyat teklif cetvelinde, bu iş kalemi/kalemleri kapsamındaki işlerde çalıştırılmak üzere ihale dokümanında asgari sayısı belirtilen personele ilişkin maliyetlere işçilik kaleminde değil, ait olduğu iş kalemi içerisinde yer verilecek ve istekliler de tekliflerini buna göre sunacaklardır.
Bununla birlikte, söz konusu personelin fazla çalışma yapması ve/veya ulusal bayram ve/veya genel tatil günlerinde çalıştırılması öngörülüyor ise, 78.8. maddesine göre çalışılacak gün ve personel sayısı ile toplam fazla çalışma saati belirlenirken, bu personel de dikkate alınmak suretiyle maliyet hesaplaması yapılarak ulusal bayram ve genel tatil günleri iş kalemi ile fazla çalışma iş kalemine dahil edilecektir.
…
78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.
78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.
b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.
c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.
ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir. ...” açıklaması,
Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.
79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.
…
79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dâhil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur. …” açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 4. Bölge Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ne Bağlı Gar ve İstasyonlarda Temizlik ile Kalorifer ve Sıcak Su Kazanlarının Yakımı Hizmetlerinin Satın Alınması İşi.
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
…
e) Miktarı: 56 işçi ile 12 ay süreyle hizmet satın alınması
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: TCDD 4.Bölge Müdürlüğüne bağlı (Bostankaya, Çetinkaya, Demirdağ, Erzincan, Erzurum, Kars, Palandöken, Samsun, Gelemen, Havza+ Hacıbayram, Amasya+Kayabaşı, Turhal+Zile, Artova, Yıldızeli, Şarkışla+Sarıoğlan, Kars Lojistik Şefliği ve Divriği ) Gar Müdürlükleri ve İstasyon Şefliklerinde” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti: İşçilik maliyeti için teklif verilirken yürürlükte bulunan Brüt Asgari ücretin %25 fazlası, sözleşme gideri ve genel giderler dâhil teklif verilecektir. Aksi yönde teklif verilmesi halinde teklif, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde 54 işçi ile 837 gün çalışacak olup bu giderler dahil edilerek teklif verilecektir.
25.3.2. Yemek ve yol giderleri: Sözleşme süresince aylık 26 gün üzerinden 147,00 TL Yemek, 63,00 TL Yol bedeli teklif fiyata dahil edilecektir.
25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Kısa vadeli sigorta prim oranı %2,25” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme bedeline dâhil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin Vergi (İhale kararı damga vergisi, Sözleşme damga vergisi, Teklifin Kanunda belirtilen limite eşit veya üzerinde olması halinde KİK. Payı) resim, harç, ulaşım, Sigorta giderleri sözleşme bedeline dahil olup; İşçilik maliyeti için teklif verilirken yürürlükte bulunan Brüt Asgari ücretin % 25 fazlası verilecektir.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde 54 işçi ile çalışılacak olup; 837 gün fazla ödeme yapılacaktır. Sözleşme süresince her ay 26 gün üzerinden Brüt 147,00 TL Yemek, 63,00 TL Yol Parası nakdi olarak verilecek olup bu ödemeler maaş bordrosunda belirtilecektir. (Yol ve Yemek ücretlerine ilişkin olarak; Sözleşmenin uygulanması aşamasında Fiili olarak çalışılan günler için yol ve yemek ücreti verilecektir. İşçinin işe geldiği günler hesabında işe devam kontrol cetvelleri esas alınacaktır. Yıllık ücretli izin, Hafta tatili, Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri, Hastalık, İstirahat, Rapor, Refakat, Doğum, Düğün, Ölüm, 1/2 günden fazla İdari izinli sayılan günler ve her ne sebeple olursa olsun işe gelinmeyen günler için yol ve yemek ücreti ödenmeyecektir. Bu hususlar Kontrol teşkilatı tarafından devamlı incelenecek bordro ile devam kontrol cetvelleri karşılaştırılacak, iki belgenin birbiri ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecektir.) Yukarıda belirtilen tüm giderler sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından Yükleniciye ödenecektir.” düzenlemesi,
“İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 21’inci maddesinde “21.1. İş ve işyerlerinin korunması ile işin ve/veya işyerlerinin sigortalattırılmasına ilişkin sorumluluk Genel Şartnamenin 19 uncu maddesinde düzenlenen esaslar dâhilinde yükleniciye aittir.
21.2. Sigorta türleri ile teminat kapsamı ve limitleri:
21.2.1. Ferdi Kaza Sigortasının Kapsamı ve Teminat Tutarı:
Ferdi Kaza - Ölüm : (En Az) 168.750,00TL
Ferdi Kaza - Sürekli Sakatlık : (En Az) 168.750,00TL
Mali Mesuliyet Sigortası
Şahıs Başına : (En Az) 277.343,00TL
Kaza Başına Bedeni Zararlar : (En Az) 277.343,00TL
Maddi Zararlar : (En Az) 277.343,00TL
İşveren Mali Mesuliyet : (En Az) 339.843,75TL” düzenlemesi,
“Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları, ilgili mevzuatın bu konuyu düzenleyen emredici hükümleri ve Genel Şartnamenin Altıncı Bölümünde belirlenmiş olup, Yüklenici bunları aynen uygulamakla yükümlüdür.
22.2. Yüklenici, tüm giderleri kendisine ait olmak üzere çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede; çalışanların iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve zorunlu olması halinde diğer sağlık personeli tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması, çalışanların sağlık gözetiminin yapılması, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hâle getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının izlenmesi, denetlenmesi ve uygunsuzlukların giderilmesi gibi iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirler yüklenicinin sorumluluğundadır.” düzenlemesi,
“Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde “… 36.9.Yüklenicinin İş Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerinden doğan mükellefiyetleri gereğince; ikaza gerek kalmaksızın işin niteliği, iş kolunun gerektirdiği ve işin tehlike sınıfına göre; iş kazası ve meslek hastalıklarını önleyici yaklaşımla, çalışma sahası ve işçiye yönelik her türlü güvenlik ve iş sağlığı tedbirlerini almak, bu tedbirlerin uygulamasını sağlamak ve kontrolünü yapmak; iş yerinde her türlü malzeme, araç ve teçhizatı noksansız bulundurmak ve işçilerine kullandırmakla, işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklı her türlü eğitimlerini aldırmakla yükümlüdür. Yüklenici, çalışılan iş kolunun gerektirdiği baret, emniyet kemeri, iş elbisesi, iş eldiveni, koruyucu gözlük, eldiven, maske, ayakkabı, yağmurluk vb. kişisel koruyucuları işçilerine kullandırmakla, ilk yardım malzemesi, iş güvenliği ikaz levhaları vb. iş yerinde hazır bulundurmakla ve tüm emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu itibarla yerine getirilmesinde gerek ihmal ve dikkatsizlik tedbirsizlikten ve gerekse ehliyetsiz işçileri kullanmaktan veya her hangi bir sebepten meydana gelecek kazadan kusuru olması halinde tamamen Yüklenici sorumludur. Altı aydan fazla süren asıl işveren–alt işveren ilişkisinin bulunduğu hallerde; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 22 nci maddesine göre İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulacak; faaliyetlerin yürütülmesi ve kararların uygulanması konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlanarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarınca verilen kararlar uygulanacaktır.
…
36.15. Yüklenici firma, çalışanlarının ya da üçüncü kişilerin uğrayacağı zararları herhangi ihtar veya ihbara gerek kalmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür. Bu nedenle Yüklenici mali mesuliyet sigortalarını ve çalıştırdığı personellerinin ferdi kaza sigortalarını yaptıracaktır. Bu giderler teklif fiyata ve sözleşme bedeline dâhildir. …” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “Konu” başlıklı 1’inci maddesinde “İş bu teknik şartname ekleriyle bir bütün olup, İdarenin 4. Bölge Müdürlüğü Erzurum, Erzincan, Divriği, Kars, Demirdağ, Çetinkaya, Bostankaya, Samsun, Palandöken, Samsun Kalın Hattında Bulunan İşyerleri, Sarıoğlan, Yapı, Şarkışla Gar/İstasyon ve Bunlara Bağlı Diğer Demiryolu Müştemilatının 01.01.2025 (Dâhil)-31.12.2025 (Dâhil) Tarihleri Arası 56 İşçi (Taşeron) Personel İle Temizlik Hizmet Alım Ve Kalorifer-Sıcak Su Kazanları Hizmetinin yerine getirilmesi işi.” düzenlemesi,
“Hizmetin Tarifi ve Yapılma Şartları” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.3. Aylık periyotlar halinde tesislerin haşere ve kemirgen hayvanlara karşı mücadele edilmesi hizmetleri de bu hizmet kapsamında değerlendirilecektir.
5.4. Günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık yapılacak temizlik işi için gerekli her türlü temizlik makinesi ve aparatlar şartnamede belirtilen şartlara uygun olacaktır.
5.5. Binalarda oluşabilecek hamam böceği, fare, sinek gibi tüm zararlı haşerelere karşı uygun ilaçlama yapılacaktır. Bu mücadele gerektiğinde idarenin isteği üzerine tekrarlanacaktır.
5.6 İlaçlama iş ve işlemleri de yapılabileceğinden ilaçlama işi Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilecektir.
YÜKLENİCİ’nin Halk Sağlığı Alanında Haşerelere karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip olması durumunda ilaçlamanın yüklenici tarafından, YÜKLENİCİ’nin bu izin belgesine sahip olmaması durumunda ilaçlama YÜKLENİCİ tarafından anılan izin belgesine sahip olanlara yaptırılacaktır. YÜKLENİCİ ilgili belgelerin aslını veya noter onaylı suretini ibraz edecektir. …” düzenlemesi,
“Temizlik Hizmetlerinde Çalıştırılacak Personel Adedi ve Hizmetin Yapılma Şekli” başlıklı 6’ncı maddesinde “… 6.4.7. Haşere ve Kemirgen hayvanlara karşı mücadele hizmetleri: Bu hizmetler; İstasyon büro ve müştemilatları, WC ve Banyolar, Soyunma alanları, Ofis katları, Teknik mahaller, Tesisat galerileri gibi, İDARE’ ye ait bütün alanlar ile çevredeki muhtelif altyapılar ve kanalizasyon rögarları v.b. mahalleri kapsar.
Haşere ve Kemirgen hayvanlara karşı mücadele hizmetleri, aşağıda belirtilen belgelere sahip firma tarafından yapılabilecektir.
a) Sağlık bakanlığınca verilen İlaç Uygulama İzin Belgesi,
b) Tarım Bakanlığınca verilen Serbest Ziraat Mühendisliği Belgesi,
c) Tarım Bakanlığınca verilen Fümigasyon Ruhsatı,
d) TSE Belgesi,
Haşere hizmetleri aylık periyotlar halinde yapılacak olup, periyot dışında talep halinde 1 gün içerisinde istenen müdahale yapılacaktır. Aylık ilaçlama raporlaması her ay hakediş ekinde İDARE’nin ilgili Müdürlüğü’ne verilecektir.
İlaçlama hizmeti verilmesine ilişkin, işi yapacak YÜKLENİCİ firmanın hizmet yeterliliği yoksa, dışarıdan hizmet alarak bu hizmeti yerine getirecektir. Bunun için ayrıca herhangi bir ücret talep etmeyecektir.” düzenlemesi,
“Yüklenicinin Sorumlulukları” başlıklı 18’inci maddesinde “… 18.3. Personelin nitelikleri ile işe başlama ve işten ayrılma durumlarında idareden gerekli onaylarının alınması … -YÜKLENİCİ 4857 sayılı iş kanununun 30. maddesinde belirtilen usul ve esaslar dâhilinde özürlü işçi çalıştıracaktır.
Yüklenici, personelini “Postalar Halinde Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre çalıştıracaktır.
Gece vardiyası, 7,5 saatten fazla olmayacaktır. …
18.4. Yüklenici Personeli İle İlgili Yasal Mevzuatın Uygulanması …
YÜKLENİCİ personeline eğitim masrafları YÜKLENİCİ tarafından karşılanacaktır. …
18.5. İş Emniyeti ve Güvenlik Önlemleri …
YÜKLENİCİ, çalışılan iş kolunun gerektirdiği baret, emniyet kemeri, iş elbisesi, iş eldiveni, koruyucu gözlük, eldiven, maske, ayakkabı, yağmurluk vb. kişisel koruyucuları işçilerine kullandırmakla, ilk yardım malzemesi, iş güvenliği ikaz levhaları vb. işyerinde hazır bulundurmakla ve tüm emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu itibarla yerine getirilmesinde gerek ihmal ve dikkatsizlik, tedbirsizlikten ve gerekse ehliyetsiz işçileri kullanmaktan veya herhangi bir sebepten meydana gelecek kazadan tamamen YÜKLENİCİ sorumludur.
…
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 22. nci maddesine göre İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulduğunda YÜKLENİCİ faaliyetlerin yürütülmesi ve kararların uygulanması konusunda İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarınca verilen kararları uygulayacaktır.
a.) İSG Eğitim; (Personel işe başlamadan bu eğitim tamamlanacak ve personel bu eğitimi almış olarak işe başlayacaktır.) Eğitim belgesi İdareye teslim edilecektir.
b.) TCDD 551 nolu Demiryolu Alt Yapısında Yüklenici tarafından yürütülen işlerin emniyeti ile ilgili Genel Emir hakkındaki eğitimin yaptırılması zorunludur. Yüklenici sözleşmeyi imzaladıktan sonraki 1 ay içerisinde eğitim almamış personel için; 4. Bölge Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ ne TCDD 551 nolu Demiryolu Alt Yapısında Yüklenici tarafından yürütülen işlerin emniyeti ile ilgili Genel Emir hakkındaki eğitimi talep edecektir.)
c.) YÜKLENİCİ tarafından İDARENİN belirleyeceği 10 personel için Yüksekte Çalışma Eğitimi yaptırılacaktır.
…
18.6. YÜKLENİCİ firma, çalışanlarının ya da üçüncü kişilerin uğrayacağı zararları herhangi ihtar veya ihbara gerek kalmaksızın tanzim etmemekle yükümlüdür. Bu nedenle YÜKLENİCİ üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortasını ve çalıştırdığı personellerin ferdi kaza sigortalarını Sözleşme süresince her yıl kanuni artış oranına göre yaptıracaktır.
Ferdi Kaza Sigortasının Kapsamı ve Teminat Tutarı:
Ferdi Kaza- Ölüm : (En az) 168.750,00 TL
Ferdi Kaza-Sürekli Sakatlık : ( En az) 168.750,00 TL
III. Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası:
Şahıs başına : ( En az) 277.343,00TL
Kaza başına Bedeni zararlar : (En az) 277.343,00 TL
Maddi zararlar : (En az) 277.343,00 TL
İşveren Mali Mesuliyet : (En az) 339.843,75 TL …” düzenlemesi bulunmaktadır.
İhaleye ait ihale dokümanı kapsamında idarece düzenlenen birim fiyat teklif cetveli aşağıda yer almaktadır.
A1 |
B2 |
|||||
Sıra No |
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3 |
|
Miktarı |
Teklif Edilen4 Birim Fiyat |
Tutarı |
|
Birimi |
İşçi sayısı |
Ay/gün/saat |
||||
1 |
4. Bölge Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ne Bağlı Gar ve İstasyonlarda Temizlik İle Kalorifer ve Sıcak Su Kazanlarının Yakımı Hizmetlerinin Satın Alınması İşi. (Brüt asgari ücretin %25 fazlası) |
Ay |
56 |
12 |
|
|
I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5 |
|
|||||
Sıra No |
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6 |
Birimi |
Miktarı |
Teklif Edilen4 Birim Fiyat |
Tutarı |
|
1 |
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri için çalışma. |
gün |
837 |
|
|
|
II. Ara Toplam (K.D.V. Hariç)7 |
|
|||||
Toplam Tutar (K.D.V Hariç) |
|
Başvuruya konu ihalenin TCDD 4. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “4. Bölge Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğüne Bağlı Gar ve İstasyonlarda Temizlik İle Kalorifer ve Sıcak Su Kazanlarının Yakımı Hizmetlerinin Satın Alınması” işi olduğu, bahse konu ihalenin 20.12.2024 tarihinde açık ihale usulü ile e-teklif alınarak gerçekleştirildiği, ihaleye 4 geçerli teklif sunulduğu, 23.12.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile Umut Kur. Hiz. Nak. İnş. Org. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Cezahiroğlu Day. İnş. Tur. Mad. Gıda Ltd. Şti.nin tekliflerinin eşit olduğu, bunun üzerine Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesine göre anılan istekliler arasında yapılan puanlama neticesinde her iki isteklinin de toplam 2 (iki) puan aldığı, ardından anılan Yönetmelik’in 63.3’üncü maddesine istinaden yapılan kura çekimi sonucunda ihalenin Umut Kur. Hiz. Nak. İnş. Org. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin üzerinde bırakıldığı, Cezahiroğlu Day. İnş. Tur. Mad. Gıda Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Yukarıda yer verilen ihale dokümanı düzenlemelerinden, başvuruya konu ihalenin TCDD 4. Bölge Müdürlüğüne bağlı Erzurum, Erzincan, Divriği, Kars, Demirdağ, Çetinkaya, Bostankaya, Samsun, Palandöken, Samsun Kalın hattında bulunan işyerleri, Sarıoğlan, Yapı, Şarkışla Gar/İstasyon ve bunlara bağlı diğer demiryolu müştemilatının 01.01.2025(dâhil)-31.12.2025(dâhil) tarihleri arası temizlik hizmeti ile kalorifer ve sıcak su kazanlarının yakımı hizmetlerinin yerine getirilmesi işine ilişkin olduğu, ihale konusu iş kapsamında 56 işçinin brüt asgari ücretin %25 fazlası üzerinden 12 ay süreli çalıştırılacağı, ulusal bayram ve genel tatil günleri için çalışmalarının ise 837 gün olarak birim fiyat teklif cetvelinde belirtildiği görülmüştür.
İhale işlem dosyası incelendiğinde; ihale konusu işin yaklaşık maliyetinin 27.432.438,87 TL ve idarece hesaplanan sınır değer (karsız yaklaşık maliyet) tutarının 26.416.422,57 TL olduğu, asgari işçilik maliyetinin KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak 26.416.422,57 TL (sözleşme ve genel giderler dahil) şeklinde hesaplandığı, yüklenici kârı (%4) olarak toplam 1.016.016,30 TL’nin eklendiği görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan Umut Kur. Hiz. Nak. İnş. Org. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, 1 no’lu iş kalemi “4. Bölge Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ne Bağlı Gar ve İstasyonlarda Temizlik İle Kalorifer ve Sıcak Su Kazanlarının Yakımı Hizmetlerinin Satın Alınması İşi.(Brüt asgari ücretin %25 fazlası)” için 25.525.879,68 TL (37.984,94x56x12), 2 no’lu iş kalemi “Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri için çalışma” için ise 890.542,89 TL (1.063,97x837) olmak üzere toplamda 26.416.422,57 TL teklif verdiği,
- Yine söz konusu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen Cezahiroğlu Day. İnş. Tur. Mad. Gıda Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, 1 no’lu iş kalemi için 25.525.879,68 TL (37.984,94x56x12), 2 no’lu iş kalemi için ise 890.542,89 TL (1.063,97x837) olmak üzere toplamda 26.416.422,57 TL teklif verdiği, bu haliyle anılan istekliler tarafından ihale konusu işte çalıştırılacak personele ilişkin teklif edilen tutarın ihale tarihinde geçerli olan asgari ücret esas alınarak hesaplanması gereken sözleşme ve genel giderler dâhil asgari işçilik maliyetini karşıladığı, ayrıca anılan istekliler tarafından verilen tekliflerin (26.416.422,57 TL), başvuruya konu ihaledeki sınır değer (26.416.422,57 TL) ile aynı tutarda olduğu anlaşılmıştır.
Yukarıda aktarılan mevzuat, ihaleye ait doküman düzenlemeleri ile yaklaşık maliyet çalışmaları incelendiğinde, başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı ihalesi niteliğinde olduğu, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının sınır değer olarak kabul edileceği ve söz konusu ihalelerde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında KİK İşçilik Hesaplama Modülü’nün kullanılmasının zorunlu olduğu, dolayısıyla başvuruya konu hizmet alımı ihalesinde idarece tekliflerin değerlendirilmesi, isteklilerce teklif hazırlanması ve istekliler tarafından aşırı düşük teklif açıklaması yapılması durumunda KİK İşçilik Hesaplama Modülü’nün kullanılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutarın, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirleneceği, bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak %7 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı ekleneceği, bu tutarın, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyetin hesaplanacağı, tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücretin dikkate alınacağı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli teklif eden isteklilerin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
- Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.30’uncu maddesi (ç) bendi uyarınca; ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden %4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderlerin teklif bileşeni olarak kabul edileceği anlaşılmaktadır.
EKAP işçilik modülü üzerinden yapılan hesaplamada sözleşme ve genel giderler dâhil brüt asgari ücretin %25 fazlası üzerinden hesaplanan 1 aylık işçilik maliyetinin 37.984,94 TL, ulusal bayram ve genel tatil günleri maliyetinin 1.063,97 TL olduğu, toplam işçilik maliyeti olan 26.416.422,57 TL’nin (37.984,94x56x12 + 1.063,97x54x15,5) altında teklif verilmemesi gerektiği anlaşılmıştır.
İdari Şartname’nin 25’inci maddesi uyarınca, sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinin teklif fiyatına dâhil olduğu, teklif fiyata dâhil olan diğer giderlerden olan işçilik maliyeti için teklif verilirken yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %25 fazlası, sözleşme gideri ve genel giderler dâhil teklif verileceği, aksi yönde teklif verilmesi halinde teklifin ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacağı, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde ise 54 işçi ile 837 gün çalışacak olup bu giderlerin dâhil edilerek teklif verileceği, yemek ve yol giderleri için sözleşme süresince aylık 26 gün üzerinden 147,00 TL yemek, 63,00 TL yol bedelinin teklif fiyata dâhil edileceği, birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde ise “4. Bölge Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ne Bağlı Gar ve İstasyonlarda Temizlik İle Kalorifer ve Sıcak Su Kazanlarının Yakımı Hizmetlerinin Satın Alınması İşi.(Brüt asgari ücretin %25 fazlası)” satırı ile “Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri için çalışma.” satırının açıldığı ve ihale dokümanının bu haliyle kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibinin iddiasında belirtilen Teknik Şartname düzenlemelerine bakıldığında, ihale konusu iş kapsamındaki binalarda oluşabilecek zararlı haşerelere karşı yüklenici tarafından (yüklenicinin kendisinin veya yüklenicinin çalıştıracağı Halk Sağlığı Alanında Haşerelere karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip olanların) ilgili mevzuata uygun olarak ilaçlama yapılacağı, ihalede çalıştırılacak personelin eğitim masraflarının yüklenici tarafından karşılanacağı, bu çerçevede personele işe başlamadan “İSG Eğitimi” tamamlattırılacağı, personelin bu eğitimi almış olarak işe başlayacağı, yüklenici tarafından yürütülen işlerin emniyeti ile ilgili TCDD 551 no’lu Demiryolu Alt Yapısında Genel Emir hakkındaki eğitimin yaptırılmasının zorunlu olduğu, ayrıca yüklenici tarafından idarenin belirleyeceği 10 personel için yüksekte çalışma eğitiminin yaptırılacağı, yüklenicinin üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortasını ve çalıştırdığı personellerin ferdi kaza sigortalarını sözleşme süresince her yıl kanuni artış oranına göre yaptıracağı,
- Yine Sözleşme Tasarısı’nda yer alan düzenlemeler uyarınca, iş ve işyerlerinin korunması ile işin ve/veya işyerlerinin sigortalattırılmasına ilişkin sorumluluğun Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 19’uncu maddesinde düzenlenen esaslar dâhilinde yükleniciye ait olduğu, yüklenicinin, çalışanlarının ya da üçüncü kişilerin uğrayacağı zararları herhangi ihtar veya ihbara gerek kalmaksızın tazmin etmekle yükümlü olduğu, bu nedenle yüklenicinin mali mesuliyet sigortalarını ve çalıştırdığı personellerinin ferdi kaza sigortalarını yaptıracağı anlaşılmıştır.
Yapılan incelemede, Teknik Şartname’de belirtilen haşere ve kemirgenlerle mücadele giderleri, “Demiryolu Emniyet Kuralları (551) Eğitimi” bedeli, 10 personel için yüksekte çalışma eğitim bedeli ile personele verilecek kişisel koruyucu donanım giderlerinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.30’uncu maddesi uyarınca sözleşme ve genel giderler kapsamında olduğu; Sözleşme Tasarısı’nda belirtilen sigorta giderlerinin ise teklif fiyata ve sözleşme bedeline dâhil olduğu, bu kapsamda kesinleşen ihale dokümanı düzenlemelerine göre isteklilerin teklif verebileceği anlaşılmıştır.
|
İHALE KARARLARI İHALEDANIŞMANI
İhale hizmet Konularımız
ihale Referanslarımız