idari şartnamede kalite yönetim sistem belgesi
Kalite Yönetim Sistem Belgesinin beyan edildiği, entegrasyonlar aracılığıyla belgeye erişildiğinde söz konusu belgenin Türk Akreditasyon Belgesi olduğu, söz konusu belge incelendiğinde belgenin İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yer verilen kriterleri karşıladığının görüldüğü, bu haliyle söz konusu belge için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit yazısı alınması zorunluluğun da bulunmadığı anlaşıldığından, idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin anılan Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yer alan yeterlik kriterlerini sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasında ihale mevzuatına uyarlık bulunmadığı
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihaleye teklif verildiği, ihale komisyonu kararına göre İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yeterlik belgesi olarak belirlenen Kalite Yönetim Sistem Belgesi ile teyit yazısının sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin ihalede tek geçerli teklif sahibi istekli olarak belirlenen Cansızoğlu Gıda San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı,
Sunmuş oldukları yeterlik bilgileri tablosunda, İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yeterlik belgesi olarak belirlenen ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesi ile teyit yazısına ilişkin olarak, entegrasyonlar aracılığı ile erişilen belge olan “Türk Akreditayon Belgesi Sorgulama Sonucu” başlıklı belgenin yeterlik bilgileri tablosuna yüklendiği, yüklenen bu belgenin İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde ihalede istenilen yeterlik kriterlerini sağladığı, bu nedenle ihalede istenilen yeterlik kriterleri sağlandığından tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği, ayrıca ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi ile kendi teklifleri arasında 15.222.864,00 TL tutarında bir fark bulunduğu, bu nedenlerle ihalenin uhdelerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir: …
b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için; …
8) İhale konusu işin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluğunu gösteren, uluslar arası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş kalite kontrol kuruluşları tarafından verilen sertifikalar, …
İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.” hükmü yer almaktadır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Kalite ve standarda ilişkin belgeler” başlıklı 42’nci maddesinde “(1) İşin niteliği göz önünde bulundurularak ön yeterlik şartnamesi ve idari şartnamede; kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi, hizmet yeterlilik belgesi ile deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının ve muayene kuruluşlarının kalite yeterliğine ilişkin düzenleme yapılabilir.
(2) Kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesinin Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. Bu belgelendirme kuruluşlarının, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekir. Teyit yazısı, ihale veya son başvuru tarihinde geçerli olması koşuluyla düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl süreyle kullanılabilir. Ancak Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir. …
(4) Kalite ve standarda ilişkin belgelerin ihale veya son başvuru tarihinde geçerli olması yeterlidir. Ancak, ihale ilk ilan veya davet tarihinden önce akreditasyonu geri çekilen belgelendirme kuruluşunun düzenlediği kalite yönetim sistem belgesi ve/veya çevre yönetim sistem belgesinin sunulması durumunda bu belgeler geçerli kabul edilmez. … ” hükmü,
“Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.
(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır…
(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez. …
(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır
(10) İhale komisyonu tarafından 59 uncu madde kapsamında seçilen yönteme bağlı olarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır: …
c) Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin sunulan tevsik edici belgelerin, belgenin geçerliğine ilişkin taşıması zorunlu tüm asli unsurları sağlaması kaydıyla, belgelerde bulunan bilgi eksiklikleri Kanunun 37 nci maddesi kapsamında tamamlatılabilir. Ancak asli unsurlarda eksiklik bulunması durumunda, bu belgeler sunulmamış kabul edilir. (a) ve (b) bentlerinde belirtilen işlemlere, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilinceye kadar devam edilir.…” hükmü yer almaktadır.
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “…(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.
(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.
(5) EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır. …” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kalite ve standarda ilişkin belgeler” başlıklı 74’üncü maddesinde “74.1. İdareler, ihale konusu işin niteliğini ve uygulama yönetmeliklerinin bu konuyu düzenleyen maddelerini esas alarak, ihale dokümanında kalite ve standart belgelerine ilişkin düzenleme yapabilirler. İhale konusu ile ilgisi bulunmayan veya işin niteliğinin gerektirmediği kalite ve standarda ilişkin belgelerin istenilmesi, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine aykırılık teşkil edecektir.
74.2. İdarece kalite ve standarda ilişkin belge istenmesi durumunda, standarda ilişkin tanıma (kritere), belgenin başvuru veya teklif kapsamında istenmesi halinde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede, yükleniciden istenmesi halinde ise teknik şartnamede yer verilecektir. …” açıklaması yer almaktadır.
Kamu İhale Kurumu’nun resmi internet sayfasında (www.ihale.gov.tr) 03.04.2024 tarihinde yayımlanan “EKAP’a Yüklenen Belgelerin Elektronik İhalelerde Kullanılması Hakkında” başlıklı duyuruda “EKAP kullanıcı sayfalarına yüklenen belgelerin, elektronik ihalelerde yeterlik bilgileri tablosundaki ilgili alanlar ile ilişkilendirilmek suretiyle kullanılmasına yönelik geliştirmeler 03/04/2024 tarihinde devreye alınmıştır. İlanı veya duyurusu 03/04/2024 tarihi ve sonrasında olan ihalelerde, istekliler tarafından teklifleri ile birlikte sunulacak bu belgeler, idarelerce teklif değerlendirme işlemlerinde dikkate alınacaktır.” ifadelerine yer verilmiştir.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 2025 Yılı Malzemeli Öğle Yemeği Hazırlanması, Taşınması ve Servisi Hizmet Alım İhalesi
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği …
e) Miktarı: 199.200 (YüzdoksandokuzbinİkiYüz) Öğün Öğle Yemeği
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: İstanbul Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı Barbaros Mah. Ardıç Sok. No:10 34746 Ataşehir İstanbul adresi Hizmet Binası” düzenlemesi,
“İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir. …
ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri, …
7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:…
7.5.3. Kalite yönetim sistem belgesi Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. Bu belgelendirme kuruluşlarının, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekir. İhale tarihi veya bu tarihten önceki bir yıl içinde alınan teyit yazıları geçerlidir. Ancak, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir. Bu belgenin ihale tarihinde geçerli olması yeterlidir.
İş ortaklıklarında, ortaklardan birinin istenilen belgeyi sunması yeterlidir.
Bu maddede istenen kalite standartlarına ilişkin diğer belgeler:
Belge Adı |
Açıklama |
Ortak Girişimlerde |
TS 6914 BELGESİ |
İhale tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamış ve gıda maddeleri imal eden, hazırlayan, depolayan ve satan yerlerin yapısal özellik, işletmecilik, çalışanlar ve teknik donanımla ilgili genel kuralları kapsayan hususları gösteren TS6914 Belgesi. |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
ISO9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ |
İhale tarihi itibari ile geçerlilik süresi dolmamış ISO9001:2015 Kalite Yönetimi Belgesi |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
TS 8985 HİZMET YERİ YETERLİLİKLERİNİ GÖSTERİR BELGE |
İhale tarihi itibari ile geçerlilik süresi dolmamış Hizmet Yeri Yeterliliklerini Gösterir TS 8985 Belgesi |
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
…” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuruya konu ihalenin İstanbul Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Vergi Denetim Kurulu İstanbul Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı Personeli İçin 2025 Yılı Malzemeli Öğle Yemeğinin Hazırlanması, Taşınması ve Servisi Hizmet Alım İşi” olduğu, bahse konu ihalenin 14.11.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, ihalede 17 adet ihale dokümanının EKAP üzerinden indirildiği, ihaleye 7 isteklinin teklif verdiği, 18.11.2024 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararına göre; 2 isteklinin geçici teminatı ve yeterlik belgeleri uygun bulunmadığından, başvuru sahibi istekli dahil 4 isteklinin ise İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yeterlik belgesi olarak belirlenen “Kalite Yönetim Sistem Belgesi”ne ilişkin yeterlik kriterleri sağlanmadığından söz konusu 6 isteklinin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin tek geçerli teklif sahibi istekli olarak belirlenen Cansızoğlu Gıda San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı,
İsa Araç Kiralama San. Tic. Ltd. Şti.nin ihale dokümanına yönelik 28.11.2024 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, Kamu İhale Kurulu tarafından alınan 18.12.2024 tarihli ve 2024/UH.I-1708 sayılı Kararı ile “… Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.” şeklinde karar verildiği ve idare tarafından başvuruya konu ihalenin iptal edildiği görülmüştür.
18.11.2024 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararında başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe olarak “İdari Şartnamenin 7.5.3 sayılı maddesinde "Kalite yönetim sistem belgesi Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. Bu belgelendirme kuruluşlarının, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekir." denilmektedir. Yeterlik Bilgileri tablosunda söz konusu belge ile ilgili açıklamada da ilgili belgenin sunulacağı ve teyit gerekmesi halinde teyit belgesinin de ayrı bir satırda sunulması gerektiği belirtilmiştir. Ancak Yeterlik bilgileri tablosunda yüklenici firmaya ait Kalite Yönetim Sistem Belgesi ve belgeye dair teyit yazısı da bulunmamaktadır. Söz konusu maddeye istinaden Yeterlik Bilgileri Tablosunun 7.5.3. maddesindeki belge eksikliği gerekçesiyle; İdari Şartnamenin ilgili maddesine ilişkin şartların sağlanamadığı anlaşılmıştır.” ifadelerine yer verilmiştir.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden; mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için ihale konusu işin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluğunu gösteren, uluslararası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş kalite kontrol kuruluşları tarafından verilen sertifikaların istenebileceği, bu bağlamda hizmet alımı ihalelerinde işin niteliği göz önünde bulundurularak idari şartnamede kalite yönetim sistem belgesinin yeterlik belgesi olarak belirlenebileceği, söz konusu belgenin istenilmesi halinde belgenin Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş olan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesinin zorunlu olduğu, ancak Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunluluğun bulunmadığı,
İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenleri için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler üzerinden, bu şekilde temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmıştır.
Kamu İhale Kurumu’nun 03.04.2024 tarihli duyurusunda elektronik ihalelerde EKAP kullanıcı sayfalarına yüklenen belgelerin, yeterlik bilgileri tablosundaki ilgili alanlar ile ilişkilendirilmek suretiyle kullanılmasına yönelik geliştirmelerin devreye alındığının ve ilanı veya duyurusu 03.04.2024 ve sonrası tarihlerde gerçekleşecek ihalelerde istekliler tarafından teklifleri ile birlikte sunulacak bu belgelerin, idarelerce teklif değerlendirme işlemlerinde dikkate alınacağının ifade edildiği görülmüştür.
İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (ç) bendinde istekliler tarafından aynı Şartname’nin 7.5’inci maddesinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgelerinin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerektiğinin düzenlendiği, bu hususa ilişkin olarak anılan Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde ihaleye katılan istekliler tarafından Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 42’nci maddesinin 2’nci bendinde sayılan hükümlere de yer verilerek Kalite Yönetim Sistem Belgesinin sunulmasının istenildiği, söz konusu maddenin devamında yer alan tabloda sunulabilecek belgeler arasında ihale tarihi itibari ile geçerlilik süresi dolmamış ISO 9001:2015 Kalite Yönetimi Belgesinin sunulabileceği düzenlenmiştir.
Başvuru sahibi Onur Yemekçilik Turizm İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin bilgiler” başlıklı bölümünün “Kalite ve Standartlara İlişkin Belgeler” kısmının “Kalite Yönetim Belgesi” ve “ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi” satırlarında “176099-1599-00003_Kalite ile İlgili Diğer Belgeler.doc Entegrasyonlar aracılığı ile erişilen belgedir.” beyanının bulunduğu, “Kalite Yönetim Belgesi İlişkin Teyit Yazısı” satırında ise beyana yer verilmediği görülmüştür.
Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ve entegrasyonlar aracılığıyla erişilen “Türk Akreditayon Belgesi Sorgulama Sonucu” başlıklı söz konusu belge incelendiğinde; “Türk Akreditasyon Belge Bilgileri” başlıklı bölümünde,
- TÜRKAK belge doğrulama sistemi numarası kısmının “YS-EF37-729”,
- Belgelendirme kuruluşu kısmının “EAC Belgelendirme ve Eğitim Hiz. A.Ş.”,
- Belgelendirme kuruluşu belge numarası kısmının “938/KY/530”,
- Standart adı kısmının “ISO 9001:2015”,
- Kapsam kısmının “Yemek üretimi, dağıtımı ve sunumu, catering hizmetleri”,
- Yayın Tarihi kısmının “14.10.2024”,
- Durum kısmının “Aktif”,
- Geçerlilik tarihi kısmının “13.10.2025” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
Ayrıca Türk Akreditasyon Kurumu’nun TÜRKAK Belge Doğrulama Sistemi sayfası (https://tbds.turkak.org.tr) üzerinden “YS-EF37-729” belge doğrulama numarası girilerek yapılan sorgulamada, belgenin TÜRKAK Belge Doğrulama Sisteminde yukarıda aktarılan bilgilerle kayıtlı olduğu görülmüştür.
Yapılan incelemede, başvuru sahibi Onur Yemekçilik Turizm İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda, itirazen şikayet başvurusuna konu edilen Kalite Yönetim Sistem Belgesinin beyan edildiği, entegrasyonlar aracılığıyla belgeye erişildiğinde söz konusu belgenin Türk Akreditasyon Belgesi olduğu, söz konusu belge incelendiğinde belgenin İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yer verilen kriterleri karşıladığının görüldüğü, bu haliyle söz konusu belge için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit yazısı alınması zorunluluğun da bulunmadığı anlaşıldığından, idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin anılan Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yer alan yeterlik kriterlerini sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasında ihale mevzuatına uyarlık bulunmadığı ve başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Diğer taraftan başvuruya konu ihale, Kamu İhale Kurulunun 18.12.2024 tarihli ve 2024/UH.I-1708 sayılı kararı ile iptal edildiğinden ve dolayısıyla başvuruya konu ihalede başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınmasına yönelik düzeltici işlem tesis edilmesine olanak bulunmadığı anlaşıldığından, usul ekonomisi gereği, itirazen şikayet başvurusunun reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2025/001 |
Gündem No | : 73 |
Karar Tarihi | : 02.01.2025 |
Karar No | : 2025/UH.I-67 |