KİK KARARLARI İdari Şarname’de fiyat farkı verilmeyeceği düzenlemesinin yer aldığı, ancak Teknik Şartname’de yer alan 9.3.4.1’inci ve 9.4.7’nci maddelerinde yer alan düzenlemelerden personelin yemek işi dışında farklı bir amaçla çalıştırılamayacağı, söz konusu personelin mesai saatlerinin tamamını idarede geçirecekleri, tam zamanlı olarak idarede çalıştırılacakları, bu sebeple Kamu İhale Genel Tebliği’nin 81.1’inci madde hükümleri gereğince personel için fiyat farkı verilmesi gerektiği,

KİK KARARLARI

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımlarında fiyat farkı” başlıklı 81’inci maddesinde  “81.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanıldığı hizmet alımlarında işçilik maliyetlerine ilişkin fiyat farkı hesaplanacağının ihale dokümanında belirtilmesi gerekmektedir.

81.2. 81.1 inci madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, fiyat farkı hesaplanması öngörülen hizmet alımı ihalelerinde, işte kullanılan tüm girdilere ilişkin ağırlık oranlarını gösterir sabit katsayıların işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde ve tüm katsayıların toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenmesi ve ihale dokümanında gösterilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda işin niteliği, girdilerin yaklaşık maliyet içindeki ağırlık oranı ve işlevi gibi hususlar dikkate alınarak asli unsurlar ile bunlara ilişkin ağırlık oranı katsayıları belirlenir. Asli unsur olarak belirlenmeyen diğer tüm girdilerin malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden b3 katsayısı/alt katsayısı(b3,1 b3,2, …, b3,n) kapsamında olduğu kabul edilir.

Örneğin, malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtımı hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin düzenlemelerde, işçilik (a1 ve/veya a2), nakliye varsa bu kapsamda kullanılan akaryakıt (b1) ve yemek yapımında kullanılan ana girdiler (yemek malzemeleri, kumanya vb. b3,1) asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen makine ve ekipman ile enerji gibi diğer tali girdilerin tamamının (b3,2) kapsamında olduğu kabul edilir.

Malzeme hariç yemek hazırlama ve dağıtımı hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin düzenlemelerde, işçilik (a1 ve/veya a2) ve nakliye varsa bu kapsamda kullanılan akaryakıt (b1) girdilerinin her biri asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen makine ve ekipman ile enerji gibi diğer tali girdilerin tamamının (b3) kapsamında olduğu kabul edilir…” açıklaması,

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “İşçilik maliyetlerindeki değişiklik” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İhale dokümanında   personel   sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki brüt maliyeti arasındaki fark, 5 inci madde uygulanmaksızın ödenir veya kesilir.
(2) İhale dokümanında sözleşme kapsamında çalıştırılacak personele brüt asgari ücretin belli bir yüzde fazlası oranında ücret ödenmesi öngörülmüş ise, uygulama ayında fiilen ödenen ücret üzerinden fiyat farkına esas olacak brüt maliyet bulunur ve 
  fiyat farkı, bu maliyete asgari ücretteki brüt artış oranı uygulanarak hesaplanır. Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma ücretiyle ilgili olarak bu fıkraya göre belirlenen ücret esas alınarak  fiyat farkı   hesaplanır.
(3) Uygulama ayına ilişkin aylık ücret bordrosunda belirtilen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı ile idari şartnamede idarece öngörülen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı arasında farklılık olması halinde, bu değişiklik 
  fiyat farkı  hesabında dikkate alınır.” açıklaması,

 

Aynı Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesinde “Bu Esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde  fiyat farkı  uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde bu Esaslara göre  fiyat farkı   hesaplanacağının belirtilmiş olması gerekir. Bu hizmet alımı ihalelerinde aşağıdaki hususlar çerçevesinde düzenleme yapılır.
a) Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için 
  fiyat farkı  hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.
b) Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan;
1) İhale dokümanında 
 personel  sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6 ncı maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için  fiyat farkı  hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilir.
2) Diğer hizmet alımlarında tüm girdiler için 
  fiyat farkı   hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilebilir.
(2) Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin usul ve esaslarda sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz…” 
açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde  “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: MUTFAK VE İAŞE HİZMETLERİ 12 AYLIK MALZEMELİ YEMEK HİZMET ALIMI İHALESİ

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu: MUTFAK VE İAŞE HİZMETLERİ 12 AYLIK MALZEMELİ YEMEK HİZMET ALIMI

e) Miktarı: 8 Kalem Mutfak ve İaşe Hizmetleri 12 Aylık Malzemeli Yemek Hizmet Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi - Akademi Mahallesi Yeni İstanbul Caddesi No: 313 Selçuklu KONYA”   düzenlemesi,

 

“Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak, mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır.”   düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de “1.KONU: Selçuk Üniversitesi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (Tıp Fakültesi Hastanesi) sağlık hizmet sunumu kapsamında; 12 (oniki) ay süre ile personel, hasta ve refakatçileri ile “Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği”nin, "Beslenme Türleri" başlıklı 89'uncu maddesinde tanımlanan diğer yararlanıcılara idarenin mutfağında malzemeli yemek pişirme, servis ve dağıtım ile sonrası hizmetlerin yaptırılması işidir.

1.KAPSAMI:

İşbu yemek hizmet alımı işi;

Yemek hazırlanması ve pişirilmesine yönelik gıda maddeleri ve servis malzemelerinin temini, depolanması, hazırlanması, pişirme, servis edilmesi, servis atıklarının toplanması, bulaşıkların toplanması ve yıkanması, çöp ve diğer atıkların toplanması ve atılması, yemek hazırlanan ve dağıtımı yapılan alanların (hasta odaları ve klinik alanlarında yemek verilen personelin yemek yediği alanlar hariç) hijyen kurallarına göre temizlenmesi, sağlıklaştırılması ve ilaçlanması, bakımlarının düzenli yapılması,  

Selçuk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (Tıp Fakültesi Hastanesi) bünyesinde sağlık hizmetinden yararlanan hasta ve refakatçileri (en fazla 1 kişi) ile bu alanda görevli personel ve diğer görevlilere yönelik, hastalarda tedavi, çalışanlarda ise çalışma durumuna göre sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği ve/veya ara öğün verilmesi, iş ve işlemlerini kapsar…

6.1.HİZMETİN YAPILMA ŞEKLİ (İŞ AKIŞI)

6.1. Rasyonların hazırlanması

6.1.1.Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 12 Aylık yemek ihtiyacı, her türlü malzeme ve işçilik dahil, hastane mutfağında hazırlanması, pişirilmesi, dağıtımı ve dağıtım sonrası hizmetleri (Bulaşık yıkama, Mutfak, Yemekhaneler ve bağlı birimlerin bakım ve temizliği vb.) işi, tamamen yükleniciye ait olmak üzere yapılacaktır.

6.1.2. Yemek haftanın 7 günü, resmi ve dini bayramlar dahil tüm günlerde, her hasta ve bir refakatçisine sabah kahvaltısı, öğle-akşam yemekleri; normal mesaiye gelen personel kapsamında; tüm sağlık personeli, yardımcı sağlık personeli, memur, hizmetli personel, sözleşmeli personel, bağlı döner sermaye saymanlığı personeli, tüm yüklenici firma personelleri, ambulans acil hasta ve nakil görevlileri, staj için gelen öğrenciler ve geçici görevle gelen personeller, hastane bünyesinde bulunan Toplum Ruh Sağlığı Birimindeki Hastalar, Diyaliz, Serebral Palsi, kardiyoloji yoğun bakım ve anjiyografi birimindeki hastalar, resmi yazıyla iaşe edilen toplantı ve konferans misafirlerine öğle yemeği, nöbetçi personele öğle-akşam yemekleri ve gece kahvaltısı olarak verilecektir. Ayrıca diyet yemek alması uygun görülen hastaya diyet yemeği ve ara öğün verilecektir. Personelin, personel rasyonlarında belirtilmek kaydıyla ilgili hekim raporunu ibraz etmek koşuluyla diyet yemeğinden faydalanması sağlanacaktır.

6.1.3.Hastane idaresi bir gün sonraki öğünler için; personel, hasta ve refakatçi sayılarını en geç 15.30 ‘a kadar hazırlayacaktır. Yüklenici idarenin hazırladığı yemek sayılarını iaşe birimi ile irtibata geçerek öğrenmek zorundadır. Yemekhanelerde yemek bittiği veya yemeğin yetmediği durumlarda, dağıtılmış olan yemek miktarı bir önceki haftanın ortalamasından (hafta içi gün ise resmi tatiller hariç hafta içi ortalaması, hafta sonu gün ise hafta sonu ortalamasından) düşük olmamalıdır. Yüklenici bu duruma mahal vermemek için gerekli önlemleri almalıdır.

6.1.4. Yemek sayıları Cuma günleri 3 günlük (Cumartesi-Pazar-Pazartesi), resmi tatillerde ise tatil süresini ve tatili takip eden ilk iş gününü kapsayacak şekilde çıkarılacaktır.

...

6.4.Yemek Servis Saatleri

6.4.1.Yatan Hasta Servis Saati

Sabah kahvaltısı

06.00-07.30

Sabah Ara       Öğün

09.00-09.30

Öğle Yemeği

11.45-13.30

Öğle Ara        Öğün

14.30-15.00

Akşam Yemeği

16:30-18.00

Akşam Ara Öğün

20.30-21.00

6.4.2.Öğle yemeği saat 10:30; akşam yemeği saat 16:00; hasta ve personel için çıkarılacak olan sabah kahvaltıları saat 16:00 da servis edilmek üzere kontrol edilecektir. Muayene kabul komisyonu tarafından gerekli kontrol yapıldıktan ve “servise uygundur” onayı alındıktan sonra öğle yemeği saat 11:45’de servise başlanıp saat 13:30’da sona ermek üzere, akşam yemeği saat 16:30’da servise başlanıp saat 18:00’da sona ermek üzere düzenlenecektir.

6.4.3. Muayene Kabul Komisyonu tarafından dağıtımına onay verilmeyen yemekler servis edilmeyecektir. Yemek dağıtımı diyetisyenler tarafından kontrol edilecektir.

6.4.4. Hasta ve hasta refakatçisine dağıtılacak olan kahvaltılar saat 06:00’da hazır olup servise başlanacak, saat 07:30 da kahvaltı sona erecektir.

6.4.5.Belirlenen yemek dağıtım saatleri dışında hasta yatışlarında hekimin uygun görmesi durumunda yemek dağıtım saatlerine bakılmaksızın hasta ve refakatçilerine yemek verilecektir.

6.5. Yemekhane Kapasitesi ve Öğün Saatleri

6.5.1.Yemekhaneler saat 08:00’de bulaşıklar yıkanmış ve gerekli temizlik yapılmış olarak birgün sonraya teslim edilecektir.

6.5.2.Yemekler mutfaktan yemekhanelere kapaklı kaplarla sevk edilecektir. Yemek servis saatleri iş akışına göre idare tarafından değiştirilebilir. Ayrıca, Ramazan ayında oruç tutan personel ve hasta refakatçilerinin akşam yemeği ve kahvaltı öğünleri için iftar ve sahur saatlerinde yemek hizmeti almaları sağlanacaktır.

6.5.3.Her yemekhanenin öğle ve akşam yemek servis saatleri aşağıda verilmiş olup, yemekhanelerde bu saat dilimlerinde hizmet verilecektir.

Yemekhaneler

Kapasite

Öğle Yemeği Saati

Akşam Yemeği Saati

B1 yemekhanesi

184 kişi

11:45-13:30

-

B2 yemekhanesi

192 kişi

11:45-13:30

17:00-18:30

Ameliyathane

42 kişi

11:45-14:00

-

Öğretim üyeleri

168 kişi

11:45-13:30

-

6.5.1.Yemekler Yemek Dağıtım ve Sonrası Hizmetler Kontrol Teşkilatı’nca kontrol edilecek, kontrolde uygun görülmeyen yemekler servise sunulmayacak; kabul edilmeyen yemeğin yerine muadil bir yemek, yüklenicinin kendi imkanlarından yararlanılarak temin edilecek ve kontrolü yapılıp uygun görüldükten sonra tüketim için sunulacaktır.

6.5.2.Yemeklerin sıcaklık kontrolü mutfakta ve dağıtım yerlerinde probe termometre ile kontrol edilecektir.

9.2.Asgari Personel Sayısı:

9.2.2.Yüklenicinin yemek pişirme dağıtım, servis yapma, kapları toplama ve yıkama işleri için yeterli sayıda personel bulundurması zorunludur. Personel sayısından dolayı hizmetin aksaması durumunda İdarenin personel sayısının artırılması talebini Yüklenici derhal yerine getirmek zorundadır.

9.2.3.İşin yürütülmesi esnasında çalıştırılacak personel sayısı ve unvanları aşağıda belirtilmiştir.

 

Kadro Unvanı

Sağlıklı

Engelli

Gıda Mühendisi veya Diyetisyen (Üretim Sorumlusu)

1

-

Aşçıbaşı

1

-

Aşçı

2

-

Aşçı Yardımcısı

8

-

Kasap

2

,_

Depocu

2

 

Meydancı

2

-

Bulaşıkçı

6

2

Çöp Toplama

3

 

Servis Personeli

 40

1

9.3.4.Personelin Maaşı, Ödenmesi:

       9.3.4.1.Hiçbir surette personele yürürlükteki asgari ücretin altında ödeme yapılamaz. Hastane yemek lezzetinin değişmemesi için hastane bünyesinden emekli olmak veya istifa etmek suretiyle ayrılıp Yüklenici firmada çalışmak isteyen aşçılar en az iki asgari ücret ile çalıştırılacaktır…

      9.4.7.Yüklenici, işçilerini hastane yemek işi dışında farklı bir amaçla çalıştırmayacaktır. İşçiler, iş kanunu ve ilgili mevzuatta yer alan hükümler çerçevesinde, bir günü haftalık tatil günü olmak üzere, yüklenici tarafından hazırlanacak çalışma çizelgesine göre, Kontrol teşkilatının onayı alınarak çalıştıracaktır.

        …

        11.YÜKLENİCİNİN SORUMLULUKLARI

         11.1.Yüklenici; Haftanın yedi günü; kahvaltı, normal yemek ve diyet yemekleri hazırlıklarının yapılması ve öğle ve akşam yemeklerinin (diyet yemekler dahil) hastane mutfağında pişirilmesi,

       11.2.Hazırlanan kahvaltı ve pişirilen ara öğünlerin dağıtım yerlerine nakli; hasta, refakatçi ve personele yerine ve/veya yerinde dağıtımı, sunulması,…” düzenlemeleri,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 12’nci maddede “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 12 (Onİki) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

“Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14’üncü maddesinde “14.1. Yüklenici, gerek sözleşme süresi, gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz.

14.2. Bu sözleşme kapsamında yapılacak işler için fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak, mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.

14.3. Sözleşmede yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden hizmet alımı ihalelerinde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Fiyat farkı hesabı” başlıklı 5’inci maddesinde yer alan formüller kullanılarak fiyat farkı hesaplanması gerektiği, söz konusu formüllerde yer alan fiyat farkı hesaplamasında kullanılacak olan katsayılardan (a1) katsayısının haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6’ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı, (a2) katsayısının haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını, (b1) katsayısının akaryakıtın ağırlık oranını, (b2) katsayısının diğer katı veya sıvı yakıtların ağırlık oranını, (b3) katsayısının malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını ve (c) katsayısının ise makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı ifade ettiği anlaşılmıştır.

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Fiyat farkı hesabı” başlıklı 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasında ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenerek ihale dokümanında gösterilmesinin ve her sabit katsayı için dördüncü fıkraya göre hesaplamaya esas endeksin belirlenmesinin zorunlu olduğu, katsayıların belirlenmesinde öncelikle a2, b1, b2, b3 ve c katsayıları belirlendikten sonra bunların toplamı birden çıkarılarak bulunan sayının a1 katsayısı olarak alınacağı,

 

Anılan Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında, bu Esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde, bu Esaslar’a göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmiş olması gerektiği, ayrıca aynı fıkranın (a) bendinde sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan bu hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesinin zorunlu olduğu, sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan ve ihale dokümanında  personel  sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında ise sadece 6’ncı maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için  fiyat farkı  hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi gerekmektedir.

 

Ayrıca, Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda aktarılan açıklamalarında fiyat farkı hesaplanması öngörülen hizmet alımı ihalelerinde, işte kullanılan tüm girdilere ilişkin ağırlık oranlarını gösterir sabit katsayıların işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde ve tüm katsayıların toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenmesi ve ihale dokümanında gösterilmesi gerektiği, bu kapsamda işin niteliği, girdilerin yaklaşık maliyet içindeki ağırlık oranı ve işlevi gibi hususlar dikkate alınarak asli unsurlar ile bunlara ilişkin ağırlık oranı katsayılarının belirleneceği, asli unsur olarak belirlenmeyen diğer tüm girdilerin malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden b3 katsayısı/alt katsayısı (b3,1 b3,2, …, b3,n) kapsamında olduğunun kabul edileceği belirtilmiştir.

 

Başvuruya konu ihalenin “Mutfak ve İaşe Hizmetleri 12 Aylık Malzemeli Yemek Hizmet Alımı İhalesi” olduğu, söz konusu ihaleye ait birim fiyat teklif cetvelinin “Kahvaltı, Diyet Kahvaltı,R1 Yemeği,R2,R2 Dm Yemeği, Normal Yemek ( Öğle - Akşam ),Diyet Yemeği ( Öğle Akşam ), Ara Öğün, Çocuk Menüsü” kalemlerinden oluştuğu, işçilikle ilgili kalemlere yer verilmediği, İdari Şartname’nin 46’ncı maddesinde fiyat farkı hesaplanmayacağı düzenlemesinin yer aldığı, işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 12 (oniki) ay olduğu,

 

Söz konusu ihalenin idarenin mutfağında yemek hazırlanması ve pişirilmesine yönelik gıda maddeleri ve servis malzemelerinin temini, depolanması, hazırlanması, pişirme, servis edilmesi, servis atıklarının toplanması, bulaşıkların toplanması ve yıkanması, çöp ve diğer atıkların toplanması ve atılması, yemek hazırlanan ve dağıtımı yapılan alanların (hasta odaları ve klinik alanlarında yemek verilen personelin yemek yediği alanlar hariç) hijyen kurallarına göre temizlenmesi, sağlıklaştırılması ve ilaçlanması, bakımlarının düzenli yapılması, Selçuk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (Tıp Fakültesi Hastanesi) bünyesinde sağlık hizmetinden yararlanan hasta ve refakatçileri (en fazla 1 kişi) ile bu alanda görevli personel ve diğer görevlilere yönelik, hastalarda tedavi, çalışanlarda ise çalışma durumuna göre sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği ve/veya ara öğün verilmesi, iş ve işlemlerini kapsadığı,

 

Teknik Şartname düzenlemeleri incelendiğinde, iş kapsamında toplam 70 personelin çalışacağı, personele yürürlükteki asgari ücretin altında ödeme yapılamayacağı, yüklenicinin işçilerini hastane yemek işi dışında farklı bir amaçla çalıştıramayacağı, yemeğin haftanın 7 günü, resmi ve dini bayramlar dahil tüm günlerde, her hasta ve bir refakatçisine sabah kahvaltısı, öğle-akşam yemekleri; normal mesaiye gelen personel kapsamında; tüm sağlık personeli, yardımcı sağlık personeli, memur, hizmetli personel, sözleşmeli personel, bağlı döner sermaye saymanlığı personeli, tüm yüklenici personelleri, ambulans acil hasta ve nakil görevlileri, staj için gelen öğrenciler ve geçici görevle gelen personeller, hastane bünyesinde bulunan toplum ruh sağlığı birimindeki hastalar, diyaliz, serebral palsi, kardiyoloji yoğun bakım ve anjiyografi birimindeki hastalar, resmi yazıyla iaşe edilen toplantı ve konferans misafirlerine öğle yemeği, nöbetçi personele öğle-akşam yemekleri ve gece kahvaltısı olarak verileceği, yatan hasta servis saatinin 06.00’da başlayıp 21.00’da bittiği, yüklenicinin sorumlulukları kapsamında haftanın yedi günü; kahvaltı, normal yemek ve diyet yemekleri hazırlıklarının yapılması ve öğle ve akşam yemeklerinin (diyet yemekler dahil) hastane mutfağında pişirilmesi görevlerinin bulunduğu tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan tespitler neticesinde, ihale dokumanı kapsamında çalışan personelin haftalık çalışma saatinin tamamını idarede geçireceğinin anlaşıldığı, bu çerçevede 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın 7’nci maddesinde yer alan ve sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan ihale dokümanında  personel  sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6’ncı maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için  fiyat farkı  hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verileceği açıklamalarına göre ihale dokumanı kapsamında fiyat farkı düzenlemelerine yer verilmesi gerekirken, fiyat farkı verilmeyeceği yönündeki düzenlemelerin mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu anlaşılmıştır.

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 121
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.II-378