4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “…Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:
a) İflas eden, tasfiye halinde olan, işleri mahkeme tarafından yürütülen, konkordato ilân eden, işlerini askıya alan veya kendi ülkesindeki mevzuat hükümlerine göre benzer bir durumda olan.
b) İflası ilân edilen, zorunlu tasfiye kararı verilen, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunan veya kendi ülkesindeki mevzuat hükümlerine göre benzer bir durumda olan.
c) Türkiye'nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olan.
d) Türkiye'nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan.
e) İhale tarihinden önceki beş yıl içinde, mesleki faaliyetlerinden dolayı yargı kararıyla hüküm giyen.
f) İhale tarihinden önceki beş yıl içinde, ihaleyi yapan idareye yaptığı işler sırasında iş veya meslek ahlakına aykırı faaliyetlerde bulunduğu bu idare tarafından ispat edilen.
g) İhale tarihi itibariyle, mevzuatı gereği kayıtlı olduğu oda tarafından mesleki faaliyetten men edilmiş olan.
h) Bu maddede belirtilen bilgi ve belgeleri vermeyen veya yanıltıcı bilgi ve/veya sahte belge verdiği tespit edilen.
i) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılan.
j) 17 nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen.
Kurum, dördüncü fıkranın; (c) bendi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının uygun görüşünü alarak sosyal güvenlik prim borcunun kapsamı ve tutarını; (d) bendi ile ilgili olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının uygun görüşünü alarak vergi borcu kapsamına girecek vergileri; tür ve tutar itibariyle belirlemeye yetkilidir.
Bu madde kapsamında istenen belgelerden hangilerinin taahhütname olarak sunulabileceği Kurum tarafından belirlenir. Gerçeğe aykırı hususlar içeren taahhütname sunulması veya ihale üzerinde kalan istekli tarafından taahhüt altına alınan durumu tevsik eden belgelerin sözleşme imzalanmadan önce verilmemesi halinde bu durumda olanlar ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale üzerinde kalan isteklinin sözleşmeye davet edilmesi” başlıklı 67’nci maddesinde “(1) Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen sürelerin bitimini, ön mali kontrol yapılması gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandığı tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde ihale üzerinde bırakılan istekliye, tebliğ tarihini izleyen on gün içinde kesin teminatı vermek suretiyle sözleşmeyi imzalaması hususu bildirilir. Yabancı istekliler için bu süreye oniki gün ilave edilir.
(2) Sözleşmenin imzalanacağı tarihte, sözleşme imzalanmadan önce ihale sonuç bilgileri Kuruma gönderilmek suretiyle ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının teyit edilmesi zorunludur.
(3) Mücbir sebep halleri dışında, ihale üzerinde kalan istekli, yasal yükümlülüklerini yerine getirerek sözleşme imzalamak zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde, ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilerek Kanunun 58 inci maddesi hükümleri uygulanır. Ancak, ( )… Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında taahhüt altına alınan durumu tevsik etmek üzere idareye sunulan bilgi ve/veya belgelerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlar içermesi halinde, ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilmekle birlikte, hakkında Kanunun 58 inci maddesi hükümleri uygulanmaz.” hükmü,
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 19’uncu maddesinde “İşyerinde, işin başlamasından kabul belgesinin verilmesine kadar her türlü araç, malzeme, ihzarat, makine ve taşıtlar ile sözleşme konusu hizmet işinin korunmasından yüklenici sorumludur.
Yüklenici, kazaların, zarar ve kayıpların meydana gelmesini önlemek amacı ile gereken bütün önlemleri almak ve kontrol teşkilatı tarafından, kaza, zarar ve kayıp ihtimallerini azaltmak için verilecek talimatların hepsine uymak zorundadır.
Yüklenici, işin devamı süresince iş yerinde yapılacak çalışmalarda her türlü güvenlik önlemini almak zorundadır. İş sahasında veya çevresindeki bölgede, yeterli güvenlik önleminin alınmaması nedeniyle doğabilecek hasar ve zararın ödenmesinden yüklenici sorumludur. Ayrıca yüklenici, işyerinde kullanılan ekipmanın neden olabileceği kazalardan korunma usullerini ve önlemlerini çalışanlara öğretmek zorundadır. Bu konularda gerek kontrol teşkilatı tarafından istenen ve gerekse yüklenicinin kendi arzusu ile uyguladığı güvenlik ve koruma önlemlerine ilişkin giderlerin tümü yükleniciye aittir.
Hizmet türüne göre sigorta gerektiği takdirde uygulanacak sigorta türü veya türleri ve teminat limitleri günün koşullarına uygun olmak şartıyla sözleşmesinde veya eklerinde belirtilir.
Düzenlenen sigorta poliçelerinde, idare işveren sıfatıyla, yüklenici ise işi gerçekleştiren sıfatıyla ve varsa alt yükleniciler yer almalıdır. Kıymetler tam değer üzerinden sigorta ettirilmelidir.
Sözleşmesinde istenilmiş olması halinde, sigortalara ilişkin limitlerin işe başlama tarihinin yıl dönümündeki güncel değerlere yükseltilmesi zorunludur.
Yüklenici, idarelerce istenen söz konusu sigortalara ilişkin poliçeleri ve ödeme kanıtlarını, iş fiili olarak başlamadan önce idareye vermek zorundadır. Sigortalar tamamlanmadığı sürece avans ve hakediş ödemesi yapılmaz...” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: Bağlı Sağlık Tesisleri 8 Kısım Malzemeli Yemek Hizmet Alımı
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
8 Kısım Malzemeli Yemek Hizmet Alımı
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Fatih Devlet Hastanesi , Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğü, Ahi Evren Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Maçka Ömer Burhanoğlu F.T.R. Hastanesi, Yavuz Selim Kemik Hast. ve Reh. Hastanesi, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ile Düzköy İlçe Devlet Hastanesi, Vakfıkebir Devlet Hastanesi ile Şalpazarı ilçe Devlet Hastanesi, Tonya Devlet Hastanesi, Ataköy Ruh ve Sinir Hast. Hastanesi, Of Devlet Hastanesi ile Çaykara İlçe Devlet Hastanesi, Sürmene Devlet Hastanesi ile Köprübaşı İlçe Devlet Hastanesi” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.
20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 8 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;
İstekliler bir veya birden fazla kısma teklif verebileceklerdir. İsteklilerin teklifleri kısım bazında ayrı ayrı değerlendirilecektir. İsteklilerin üzerinde kalan kısımların her biri için ayrı ayrı sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması” 21’inci maddesinde “…21.2.1.
1-Yüklenici işin yapıldığı mutfak ve yemekhaneleri kapsayacak şekilde (bina, makine, teçhizat, diğer ekipman ve dahili dekorasyon vb.) yangın, infilak, dahili su, duman, hırsızlık, savaş, terör ve benzeri kaynaklanan sorumluluklar için Yangın Paket Sigortası yaptıracak olup; teminat limiti aşağıda belirtildiği gibi
Sigorta Teminat Limitleri
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü Kampüsü Mutfak 1.000.000,00 Yemekhane 400.000,00
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü Mutfak 450.000,00 Yemekhane 300.000,00
Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi Mutfak 500.000,00 Yemekhane 300.000,00
Arsin İlçe Devlet Hastanesi - Yemekhane 50.000,00
Fatih Devlet Hastanesi Mutfak 750.000,00 Yemekhane 350.000,00
Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi - Yemekhane 100.000,00
Ahi Evren Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mutfak 650.000,00 Yemekhane 300.000,00
Maçka Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Mutfak 500.000,00 Yemekhane 250.000,00
Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi Mutfak 550.000,00 Yemekhane 300.000,00
Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Mutfak 600.000,00 Yemekhane 300.000,00
Düzköy İlçe Devlet Hastanesi - Yemekhane 50.000,00
Vakfıkebir Devlet Hastanesi Mutfak 500.000,00 Yemekhane 250.000,00
Şalpazarı İlçe Devlet Hastanesi - Yemekhane 50.000,00
Tonya Devlet Hastanesi - Yemekhane 120.000,00
Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Mutfak 350.000,00 Yemekhane 200.000,00
Of Devlet Hastanesi Mutfak 600.000,00 Yemekhane 300.000,00
Çaykara İlçe Devlet Hastanesi - Yemekhane 50.000,00
Sürmene Devlet Hastanesi Mutfak 500.000,00 Yemekhane 250.000,00
KöprüBaşı İlçe Devlet Hastanesi - Yemekhane 50.000,00
İl Sağlık Müdürlüğü Merkez Kampüsü - Yemekhane 75.000,00
İl Sağlık Müdürlüğü Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Kampüsü - Yemekhane 75.000,00
Türk Lirası olacaktır.
Söz Konusu ihalede Gıda zehirlenmeleri için her hastaneye 3. kişilere karşı Mali Sorumluluk Sigortası ihale uhdesinde kalan yüklenici tarafından yapılacaktır. Söz konusu sigorta poliçesinde; Her Hastanede ayrı ayrı olmak üzere Kişi Başına Beden Zararı için: 50.000,00 TL, Kaza Başı Bedeni Zararlar için:2.500.000,00 TL, Senelik Azami Tazminat Tutarı: 10.000,000,00 TL olacağı baz alınarak sigorta poliçesi hazırlanacaktır.
Üçüncü Şahıslara açılacak talepleri ve her türlü gıda zehirlenmeleri teminata dahildir. İbaresi poliçede açıkça yazılacaktır.
İhale uhdesinde kalan yüklenici sözleşme imzalanma aşamasında veya işin başlangıç tarihinde (işin süresini kapsayacak şekilde) ilgili sigorta poliçesini ve poliçenin bedel makbuzunun aslını veya noter tasdikli suretini idareye verecektir. Poliçelerinin süresi işe başlayış tarihinden, iş bitirme tarihine kadar aralıksız olacak ve her birim için ayrı olarak poliçe kesilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve düzenlemelerine göre hizmet türüne göre sigorta gerektiği takdirde uygulanacak sigorta türü veya türleri ve teminat limitleri günün koşullarına uygun olmak şartıyla sözleşmesinde veya eklerinde belirtileceği, sözleşmesinde istenilmiş olması halinde, yüklenicinin istenen söz konusu sigortalara ilişkin poliçeleri ve ödeme kanıtlarını, iş fiili olarak başlamadan önce idareye vermesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.
Sözleşme Tasarısı’nın “İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması” 21’inci maddesinin 21.2.1’inci alt maddesinin 1 numaralı bendinde, ihale uhdesinde kalan yüklenicinin sözleşme imzalanma aşamasında veya işin başlangıç tarihinde (işin süresini kapsayacak şekilde) ilgili sigorta poliçesini ve poliçenin bedel makbuzunun aslını veya noter tasdikli suretini idareye vereceği düzenlemesine yer verildiği görülmektedir.
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 19’uncu maddesinde yüklenicinin, idarelerce istenen sigortalara ilişkin poliçeleri ve ödeme kanıtlarını, iş fiili olarak başlamadan önce idareye vermek zorunda olduğunun belirtildiği, Sözleşme Tasarısı’nın “İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 21’inci maddesinde yüklenici tarafından ilgili sigorta poliçelerinin sözleşme imzalanma aşamasında veya işin başlangıç tarihinde idareye verileceğinin belirtildiği görülmüştür.
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 19’uncu maddesi ve Sözleşme Tasarısı’nın “İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 21’inci maddesinde yer alan bahse konu düzenlemeler bir arada değerlendirildiğinde söz konusu poliçelerin işin başlangıç tarihinde de sunulabileceği, bahse konusu düzenlemenin işin esasına etkili herhangi bir aykırılık oluşturmayacağı ve Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 19’uncu maddesinde yer alan hükümlerle uyumlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple, başvuru sahibinin 1’inci iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2024/047 |
Gündem No | : 46 |
Karar Tarihi | : 11.12.2024 |
Karar No | : 2024/UH.II-1643 |