KİK KARARLARI
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;
1) Verilen hizmetin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.
…
79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;
SD: Sınır değeri,
YM: Yaklaşık maliyeti,
n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,
T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,
R: Sınır Değer Tespit Katsayısını
79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.
79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir…” açıklaması,
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dâhildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dâhil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir…” düzenlemesi,
Aynı İdari Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Verilen hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin;
“Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde “Asansörlerin aylık genel bakımlarının yapılması, arıza durumunda idare tarafından temin edilecek yedek parça değişim ve işçiliğinin yapılması.” düzenlemesi,
“Yüklenicinin Sorumluluğu ve Yapılacak İşler” başlıklı 5’inci maddesinde;
“5.1. Yüklenici bu şartnamede belirtilen tüm işleri yapmak, diğer tüm aksaklıkları gidermek asansörlerin kendisinden beklenen tüm fonksiyonları asansör yönetmeliklerine ve diğer tüm standartlara göre yerine getirmesini ve asansörlerin emniyetli çalışmasını temin etmekle yükümlüdür.
5.2. Periyodik olarak T.S.E. standartlarına göre tesisin bakımı yapılacaktır.
5.3. Emniyet kontrollerinin ve ayar işlerinin yapılarak, tesisin işletilmesi ve emniyeti bakımından önemli olan aksamın temizlenmesi sağlanacaktır.
5.4. Besleme kaynaklarının işlevleri kontrol edilecektir.
5.5. Asansörde revizyon gerektiği durumlarda yüklenici tarafından idareye revizyon listesi verilecek, asansörün çalışması sakıncalı görüldüğü takdirde güvenlik için asansör işletmeden alınacak ve durum İdare yetkilisine bildirilecektir.
5.6. Tesisatta kullanılan veya kullanılacak her türlü yağ, üstüpü, bez, malzeme ve bilumum alet ve edevat yüklenici tarafından temin edilir. Yüklenici bunun için ek bir ücret talep edemez.
5.7. Kabin, kapılar, basamaklar, eşikler ve görünür yüzeylerin temiz tutulması ve tüm aksamın su nem ve tozdan özenle korunmasını sağlar.
…
5.11. Söz konusu asansörlerin aylık düzenli bakım ve onarımı işi özel imal ve bakım talimatlarında ve bu teknik şartnamede belirtildiği şekilde yapılır.
5.12. Firmalar asansörler ve asansörlere ait mekânları, sistemleri ayrıntılı bir şekilde inceleyerek varsa burada yapılması zorunlu değişiklikleri tekliflerinde dikkate alır ve buna göre teklif verirler…
…
5.14. İdare; bakım ve onarım için mahalline getirilmiş bütün malzeme ve donanımı kontrol etmeye yetkili olup gerektiğinde değiştirme veya reddetme hakkını saklı tutar. Yüklenici; kullandığı malzemenin veya yaptığı işin her zaman hesabını verebilecek şekilde kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Yüklenici; malzeme ve donanımın herhangi bir şekilde kaybına sebep olursa bu malzemeyi ve donanımı ivedilikle aynı özellik ve kalitede olmak üzere sağlamakla yükümlüdür. Bunun için idareden ayrıca bedel talep edemez…” düzenlemesi,
“Yüklenicinin Yükümlülükleri” başlıklı 7’nci maddesinde;
“7.1. Yüklenici, sözleşmenin geçerliliği süresince kullanım esnasında temel sağlık, güvenlik ve emniyet gereklerinin devamlılığını teminen her asansöre ayda bir defa periyodik bakım yapar. Küçük çaplı revizyon işlerini yapar.
7.2. Bakım yapmakla görevli personelin uğrayabileceği iş kazaları ile bu kişilerin üçüncü kişilere ve asansörlere doğrudan ya da dolaylı olarak verecekleri zararlardan yüklenici sorumludur.
…
7.5. Değişmesi gereken parça/parçaların idarenin onayı alındıktan sonra yerinden sökülmesi, yerine takılması, çalışır halde teslimi yüklenici tarafından ücretsiz yapılır.
7.6. Periyodik bakım ve onarım, parça değişimi, arızanın giderilmesi, vs. sırasında veya sonrasında, sistemde veya sistemi meydana getiren ana ya da yardımcı parçalardaki ve aksamlardaki her türlü iş ve işlemler (söküm, takım, kesim, kaynak, taşlama, delme, diş açma, malzemenin mahallinden başka bir yere götürülmesi, geri getirilmesi, hurda malzemenin İdarenin belirleyeceği ve/veya göstereceği yere nakliyesi, vs.) yüklenici firma tarafından ücretsiz olarak yapılır.” düzenlemesi,
“İş Güvenliği” başlıklı 10’uncu maddesinde;
“10.1. Yüklenici firma sözleşme kapsamında yapacağı çalışmaları 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılmış ve çıkarılacak olan tüm tüzük, yönetmelik ile genelgelere uygun olarak yapmak ve yaptırmakla tamamen sorumludur.
10.2. Yüklenici firma bakımlar esnasında her türlü can ve iş güvenliğini almakla yükümlü olacaktır. Yüklenici asansörlere müdahale yapılması, kontrolü vs. işler sırasında gerekli olan tüm iş güvenliği ekipmanlarını bulundurmak, kullanma eğitimini vermek ve kullandırmakla yükümlüdür.” düzenlemesi,
“Genel Hükümler” başlıklı 13’üncü maddesinde;
“…13.2. Bölgede bulunan yetkili A TİPİ muayene kuruluşuna ilk muayenenin yapılması, bununla ilgili muayene ücretinin yüklenici tarafından ödenmesi ve organizasyonu yükleniciye aittir.
Bu iş kapsamında EK’te özellikleri sunulan kapalı spor salonu, Akçakoca yerleşkesindeki turizm MYO ve merkez kampüsteki ilave yemekhane binasındaki hidrolik asansörlerin yağ değişimleri iş kapsamında yüklenici tarafından şartnamesinde belirtilen yağlar alınarak ücretsiz bir şekilde değiştirilecektir. Kullanılacak olan yağın teknik şartnamesi aşağıda bildirilmiştir. İdare ile birlikte mütalaa edilerek uygun yağ seçiminde bulunulacaktır. Değişimi yapılacak olan hidrolik yağların ücreti, taşınması nakliyesi ve değişimi için yükleniciye ilave ücret ödenmeyecektir.
…
Not: Ek’li listede bulunan 5 adet mavi etiketli 2 adet sarı etiketli ve 1 adet kırmızı etiketli asansörlerin eksiklerinin giderilmesi ve yetkili muayene kurulusuna muayene ettirilmesi ve bu esnadaki muayene ücretlerinin ödenmesi ve organizasyonu yükleniciye aittir. Yapılan eksikler için yükleniciye ilave ücret ödemesi yapılmayacaktır…” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 12 (oniki) aydır…” düzenlemesi yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil giderler” başlıklı 25’inci maddesinde, sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuatı gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinin teklif fiyata dâhil olan diğer giderler arasında sayıldığı,
Teknik Şartname’de yer alan düzenlemeler incelendiğinde, asansörlerin aylık genel bakımlarının yapılacağı, arıza durumunda yedek parçaların idare tarafından temin edileceği, ancak değişim ve işçilik giderlerinin yüklenicinin sorumluluğunda olduğu, hidrolik asansörlerin yağ değişimleri kapsamında kullanılacak yağlar dâhil tesisatta kullanılacak her türlü yağın, üstüpü, bez, malzeme ve bilumum alet ve edevatın yüklenici tarafından temin edileceği, bakım yapmakla görevli personelin uğrayabileceği iş kazaları ile bu kişilerin üçüncü kişilere ve asansörlere doğrudan ya da dolaylı olarak verecekleri zararlardan da yüklenicinin sorumlu olduğu, periyodik bakım ve onarım, parça değişimi, arızanın giderilmesi vs. sırasında veya sonrasında, sistemde veya sistemi meydana getiren ana ya da yardımcı parçalardaki ve aksamlardaki her türlü iş ve işlemlerin (söküm, takım, kesim, kaynak, taşlama, delme, diş açma, malzemenin mahallinden başka bir yere götürülmesi, geri getirilmesi, hurda malzemenin idarenin belirleyeceği ve/veya göstereceği yere nakliyesi vs.) yüklenici tarafından yapılacağı, yüklenicinin tüm iş güvenliği ekipmanlarını bulundurmak, kullanma eğitimini vermek ve kullandırmakla da yükümlü olduğu, periyodik bakımların en az iki personelle yürütüleceği, ayrıca merkez kampüs ve merkeze bağlı yerleşkelerdeki asansörlerin bulunduğu binalarda resmi ziyaretçi ve idare organizasyonlarında organizasyon boyunca yetkili bir adet personelin bulundurulacağı, diğer yandan, asansörlerin bölgede bulunan yetkili A Tipi muayene kuruluşuna ilk muayenelerinin yapılması ve organizasyonuna ait giderlerin de yükleniciye ait olduğu anlaşılmıştır.
Yapılan incelemede, ihaleye teklif veren 3 istekliden sadece TK Asansör San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin sınır değerin altında kaldığı ve idarenin 20.12.2024 tarihli ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve/veya numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerinin verilmesi/kurulumların yapılması/aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulması” konulu yazısında “…aşırı düşük teklif açıklamalarınızı 27.12.2024 tarihine kadar sunmanız gerekmektedir.” ifadesine yer verildiği, söz konusu yazı ekinde “Aşırı Düşük Teklif” konulu başka bir yazının da yer aldığı, bu yazıda “…sunmuş olduğunuz teklifiniz aşırı düşük sınır değer altında kalmıştır. İdari Şartname’nin 33. maddesinin kriterlerini göz önüne alarak, sunmuş olduğunuz aşırı düşük teklifinizin savunmasını en geç tebliği tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde idaremize teslim etmeniz hususunda” ifadesine yer verilerek aşırı düşük teklif açıklamasının sunulmasının talep edildiği, teklifte önemli olduğu tespit edilen “önemli maliyet bileşenleri” belirlenmeden açıklama istenildiği görülmüştür.
Yukarıda yer verilen söz konusu düzenlemelerden, aşırı düşük teklif sorgulamasının yapıldığı ihalelerde, idareler tarafından sınır değerin altında teklif veren isteklilerden aşırı düşük teklif açıklamasının istenileceği, sınır değerin altında teklif veren isteklilere gönderilecek olan aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’nci maddesinde yer alan hükümler ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde yer alan açıklamalar uyarınca, “teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenleri”ne yer verilmesinin ve isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olan bahse konu önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.
Aşırı düşük teklif açıklaması talep yazısında “önemli maliyet bileşenleri”nin belirlenmemesinin, ihale konusu işin niteliği ve ihale dokümanı kapsamında yapılan düzenlemeler dikkate alındığında, başvuruya konu ihalede aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulmasına ve sunulan açıklamaların da sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine imkân tanımadığı anlaşılmaktadır.
Netice itibariyle, Teknik Şartname’de yer alan maliyet unsurları dikkate alınarak “önemli maliyet bileşenleri”nin belirlenerek açıklama istenilmesi gerekirken, idare tarafından “teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenleri”ne yer vermeksizin aşırı düşük teklif açıklamasının sunulmasının talep edildiği, dolayısıyla aşırı düşük teklif sorgulamasının kamu ihale mevzuatına uygun şekilde yapılmadığı anlaşıldığından, idare tarafından teklifte önemli olduğu tespit edilen maliyet bileşenlerinin açık ve tereddütte mahal vermeyecek şekilde belirlenerek aşırı düşük teklif sorgulamasının yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
|
İHALE KARARLARI İHALEDANIŞMANI
İhale hizmet Konularımız
ihale Referanslarımız