KİK KARARLARI Ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olarak belirlenen. Şti. ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen Muhittin Korkmaz tarafından sunulan geçici teminat mektubunun standart forma uygun olmadığı, sunulan teminat mektuplarında KİK051.2/EKAP no.lu standart formunun son paragrafında yer alan teminat mektubunun haczedilemeyeceğine ve üzerine ihtiyati tedbir konulamayacağına dair ibarenin bulunmadığı, teminat mektuplarının tutar ve süre yönünden yeterli olmadığı,

KİK KARARLARI

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3'ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla, danışmanlık hizmeti ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu değildir.” hükmü,

 

 “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinin ikinci fıkrasında “32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teminatlar” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

(9) Gerekli görüldüğünde, teminat mektuplarının teyidi idarelerce, ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden ya da ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veyahut yetkilendirilmiş merkezi kuruluşların internet sayfaları üzerinden yapılabilir. Resmi yazışma yoluyla yapılan teyitlerde, bankanın veya sigorta şirketinin en az iki yetkilisinin imzasının bulunması gerekir. ...” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “... (6) Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

 (9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

...

 (11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü,

 

  Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(2) Geçici teminat mektupları Kurumla “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan kuruluşlardan alınır. İlgilinin talebi halinde, kuruluş tarafından Ek-1’de yer alan “Geçici Teminat Mektubu Bilgileri Formu” düzenlenerek kendisine verilir. Geçici teminat mektupları, elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebilir. Ancak düzenlenen geçici teminat mektubuna kuruluş tarafından ayırt edici bir numara verilerek mektuba ilişkin bilgilerin EKAP’a aktarılması ve verilen ayırt edici numaranın istekli tarafından e-teklif kapsamında EKAP üzerinden gönderilmesi gerekir. Geçici teminat mektuplarına ilişkin bilgilerin, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre merkezi takas kuruluşu olarak faaliyet gösteren kuruluşlar dâhil yetkilendirilmiş merkezi bir kuruluş tarafından EKAP’a aktarılması durumunda da düzenlenen mektupların bu fıkraya uygun olarak alındığı kabul edilir.

(3) Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.” hükümleri,

 

 İdari Şartname’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 24’üncü maddesinde “24.1. Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 60 - Altmış (rakam ve yazıyla) takvim günüdür. …” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde  … 26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 11.03.2025 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir. …” düzenlemeleri yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin “Kırklareli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 2025 Yılı Personel Servis Taşımacılığı” işi olduğu, tekliflerin elektronik ortamda alındığı bahse konu ihaleye 6 isteklinin katıldığı, 4 geçerli teklifin belirlendiği ihalede başvuru sahibinin teklifinin geçerli teklifler arasında 3 üncü sırada yer aldığı görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, isteklilerin teklif ettikleri bedelin %3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat sunması gerektiği, geçici teminat olarak teminat mektubu kullanılması durumunda, teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması ve mektuba ilişkin ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi gerektiği, istekliler tarafından geçici teminat mektubu dışında teminat sunulması durumunda ise teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgelerin bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. nin teklifi kapsamında Takasbank tarafından elektronik ortamda düzenlenen M101012495947320R referans numaralı teminat mektubunu beyan ettiği, EKAP’ta yer alan bilgilerden 80.000,00 TL tutarındaki teminat mektubunun geçerlilik tarihinin 11.03.2025 olduğu,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen Muhittin Korkmaz’ın teklifi kapsamında 50.000,00 TL tutarında nakdi teminat sunduğu, buna ilişkin Kırklareli Deftardarlığı Muhasebe Müdürlüğünce düzenlenen muhasebe işlem fişinin yeterlik bilgileri tablosuna yüklediği, belgeden Muhittin Korkmaz tarafından Kırklareli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü muhasebe birimi tahsilat hesabına 50.000,00 TL tutarındaki nakdi teminatın tahsil kaydının yapıldığı, açıklama kısmında bahse konu ihaleye ilişkin ihale kayıt numarası belirtilerek yatırılan tutarın geçici teminata ilişkin olduğu bilgisine yer verildiği görülmüştür.

 

Bu çerçevede EKAP üzerinden yapılan sorgulamada, Seren Turizm Sey. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. nin beyan ettiği geçici teminat mektup tutarının isteklinin teklif bedeli dikkate alındığında yeterli olduğu, mektubun geçerlilik tarihinin İdari Şartname’nin 26’ncı maddesinde belirtilen 11.03.2025 tarihinden önceki bir tarih olmadığı, bahse konu teminat mektubu Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca elektronik ortamda düzenlenen bir belge olduğundan kamu ihale mevzuatının aradığı şekil şartlarını karşıladığının kabul edilmesi gerektiği, Muhittin Korkmaz tarafından sunulan nakdi teminata ilişkin belgenin yeterlik bilgileri tablosuna yüklendiği, söz konusu teminat tutarının isteklinin teklif tutarı dikkate alındığında yeterli olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin adı geçen isteklilere ilişkin aksi yöndeki iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 124
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.II-381