KİK KARARLARI Çalıştırılacak personele ait giyim giderlerinin “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilmesi gerekirken “işçilik giderleri” kısmına dahil edildiği ve bu doğrultuda ana çiğ girdi maliyeti + işçilik maliyeti) /toplam teklif tutarı” oranının yanlış hesaplandığı, ayrıca yapılan hesaplamalarda her öğün için birim ana girdi ve işçilik birim maliyetinin toplanarak, teklif birim fiyatına bölünerek hesaplama yapıldığı,

KİK KARARLARI

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. (Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 39. md.; Değişik: 06/02/2018-30324 R.G./6. md.) Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır. (Ek cümle: 30/09/2020-31260 R.G./17. md.) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 ve 24 üncü maddeleri gereğince kadroya geçiş uygulamasına tabi olan hizmet alımları ile bu hizmetlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan hizmetler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak değerlendirilecektir.

78.1.1.  (Ek madde: 06/02/2018-30324 R.G./6. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.1.2. (Ek madde: 06/02/2018-30324 R.G./6. md.) Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetleri, 78.1.1 inci maddede yer alan koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilmez.

78.1.3. (Ek madde: 06/02/2018-30324 R.G./6. md.; Değişik madde: 30/09/2020-31260 R.G./18. md.) Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan ve niteliği gereği süreklilik arz eden park bahçe bakım ve onarım işi, çöp toplama, cadde, sokak, meydan vb. temizlik işleri, bu işlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan refüj ve yeşil alanların bakım ve onarımı, ot temizliği, çim biçimi, toprak işleme, arazi hazırlığı, fidan üretimi, dikimi ve bakımı ile ağaç budama, sulama ve bakımı, sürücülü araç/iş makinesi kiralama vb. işler ile Kurum tarafından belirlenecek diğer işler, 78.1.1 inci maddede yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilir.

78.1.4. (Ek madde: 06/02/2018-30324 R.G./6. md.) Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./19. md.) hizmet alımları ile 78.1.1 maddede belirtilen koşulları taşıyan hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerinde, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.

78.1.5. (Ek madde: 30/09/2020-31260 R.G./20. md.) İhalelerin 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine uygunluğunun tespit edilmesinde; kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olup olmadığına ilişkin değerlendirme, ilgili kısma ilişkin yaklaşık maliyet de dikkate alınarak her bir kısım için ayrı ayrı yapılır. Herhangi bir kısmın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı niteliğinde olması halinde, ihale personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilir.

78.2. (Mülga: 12/06/2015-29384 R.G./5. md.)

78.3. (Değişik: 12/06/2015-29384 R.G./6. md.; Değişik madde: 18/05/2024-32550 R.G/37. md., yürürlük: 15/06/2024) Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin ihale dokümanında, haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirtilmesi halinde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi ve her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılması zorunludur.

78.3.1. (Ek madde: 18/05/2024-32550 R.G/37. md., yürürlük: 15/06/2024) Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ve teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilen hizmet alımlarında, birim fiyat teklif cetvelinde her bir işçilik maliyeti için açılan satırda, ilgili mevzuatına göre hesaplanacak sözleşme gideri ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyetinin altında teklif sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

...

78.29. (Ek:07/06/2014-29023 R.G./48. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” açıklaması,

 

Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi

...

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı veya satış tutarı tespit tutanağı düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması ve isteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az 1/20’si kadar satış yapmış olması gerekir.

İsteklinin ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içinde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Tutanakların ilan/davet tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay veya bundan önceki üç ay içindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmesi zorunludur.

Örneğin; ilan tarihi 10.03.2024 olan ve açık ihale usulü ile yapılan bir ihalede ilan tarihinin içinde bulunduğu aydan önceki üç ay olan “01.12.2023-29.02.2024” veya bundan önceki üç ay olan “01.09.2023-30.11.2023” aralığına ilişkin tutanaklar sunulur.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.  

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle  “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için  “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.  

Örneğin; 1.000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 TL teklif veren bir isteklinin, 5.000 TL olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4.500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.  

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79.2.2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin normal kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, normal yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir.

...

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

...

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, ancak sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan açıklamanın yapıldığı tarihte geçerli olan oran ve tutarlar üzerinden hesaplanan ihale kararı damga vergisi ve sözleşme damga vergisi ile Kanunun 53 üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşan sözleşmelerde sözleşme bedelinin onbinde beşi oranındaki Kurum payı ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklaması,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “Şikayetin sonuçlandırılması” başlıklı 7’nci maddesinde “14) (Değişik: 03/05/2011- R.G. 27923/2 md) Şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararla bir hak kaybına veya zarara uğradığını ya da zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia edenler bu hususa ilişkin başvuruyu itirazen şikayet başvurusu olarak doğrudan Kuruma yaparlar.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Mamul Yemek Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

e) Miktarı: 6 Kısım Mamul Yemek Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.…”düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 6 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

Her bir kısım için ayrı ayrı kesin teminat alınarak her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Kuruluşlarda  Çalışacak Personellerin Sayısı Ve Nitelikleri Teknik Şartnamede belirtilmiştir.

SGK ve İşçilik gideri olarak;

...

3.Kısım Suluova Hacı Muammer Koca Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü İçin

2 kişi  Aşçı için Brüt asgari ücretin %30 fazlası , 2 Kişi Aşçı Yardımcısı için Brüt asgari ücretin %10 fazlası , 3 kişi Servis/Bulaşık Personeli(Brüt asgari ücret) ödenecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhale konusu işin itirazen şikayete konu edilen 3’üncü kısmına ilişkin birim fiyat teklif cetvelinin “3.Kısım Suluova Hacı Muammer Koca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Aşçı (Brüt asgari ücretin %30 fazlası)

Ay

2,00

12,000

 

 

2

Aşçı Yardımcısı(Brüt asgari ücretin %10 fazlası)

Ay

2,00

12,000

 

 

3

Servis/Bulaşık Personeli(Brüt asgari ücret)

Ay

3,00

12,000

 

 

                                                                                  I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Sabah Kahvaltısı

öğün

31.500,000

 

 

2

Öğle/Akşam Yemeği

öğün

71.250,000

 

 

3

Ara Kahvaltı(İkindi)

öğün

28.000,000

 

 

4

Ara Kahvaltı(Yatsı)

öğün

28.000,000

 

 

5

Özel Gün Menüsü

öğün

1.850,000

 

 

6

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Aşçı (Brüt Asgari Ücretin% 30 Fazlası)

gün

31,000

 

 

7

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Aşçı Yardımcısı (Brüt Asgari Ücretin% 10 Fazlası)

gün

31,000

 

 

8

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Servis/Bulaşık Personeli(Brüt asgari ücret)

gün

46,500

 

 

                                                                               II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7

 

KISIM TOPLAM  TUTARI(K.D.V Hariç)

 

şeklinde düzenlendiği görülmüştür.

 

Gıda Malzemeleri Özellikleri Şartnamesi’nde “YUMURTA (TAVUK) 1. YUMURTA: Yürürlükte olan “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliğinde” tanımlandığı gibi olacaktır. Getirilen ürünler Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği Mikrobiyolojik Kriterlerine uygun olmalıdır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun ve tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. Yumurtanın şekli muntazam olmalı, girintili çıkıntılı pürüzler olmamalıdır. Kırıldığı zaman kendine mahsus tamamen saf tabii tazelik, koku ve tadı haiz olmalıdır. Kabukları sağlam, su veya başka bir sıvı ile yıkanmamış, tavuk dışkısı bulaşmamış, temiz, kendine özgü renkte, beneksiz, kansız olmalı, yabancı madde bulunmamalıdır. Yumurtalar üzerindeki parlak cilalı kısım kaybolmamalıdır. Tabağa kırıldığında Sayfa 425 / 60 sarısı kubbeli, rengi parlak olmalı, parmakla basıldığında hemen dağılmamalıdır. 3. Yumurtalar Türk Gıda Kodeksine uygun, taze ve A sınıfı olacaktır. Kutikula ve yumurta kabuğu normal, temiz ve hasarsız olmalıdır. Hava boşluğu 5mm`den yüksek olmayacak ve hareket etmeyecektir.Yumurta akı; berrak, saydam, jel kıvamında ve yabancı madde içermemelidir. Yumurta sarısı; ışık muayenesinde merkezde yuvarlak gölge şeklinde homojen olarak görülecek, membranda yırtık olmayacaktır. Yumurtanın döndürülerek hareket ettirilmesinde merkezden belirgin şekilde ayrılmayacaktır. İçerisinde embriyo ve yabancı madde içermemelidir. 4. Çürümüş, kokmuş, ıslak, küflü, çatlak olmamalıdır. 5. Yumurtalar en az 63 gr – 72 gr ağırlığında olmalıdır.

….

SÜT (10 lt) – KUTU SÜT (1 lt ve 200ml) 1. Sütler yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği mikrobiyolojik kriterlerine ve çiğ süt bileşimine uygun olmalıdır. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliğinde belirtilen tüm hususlar dâhilinde olmalıdır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun ve tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. Kendine has tat ve renkte olmalıdır. Kötü koku ve tat olmamalıdır. 3. Pastörize ve UHT sütler 1. sınıf tam yağlı olmalıdır.

...

YOĞURT / PAKET YOĞURT(200 GR) / SÜZME YOĞURT 1. Tüm ürünler Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği mikrobiyolojik değerlerine, yoğurt ve ayran için yağ oranları ve ürün özelliklerine uygun olmalıdır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun ve tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. Yoğurtta işlenecek sütün katı madde miktarını arttırmak için çözülebilme oranı en az % 98 olan özellikleri Türk Gıda Kodeksine uygun süt tozu ile koyulaştırılmış süt kullanılabilir. 3. Yoğurt, çiğ pastörize sütlerin en az 90°de 15–30 dk. Isıtılıp, mayalanma derecesine kadar soğutulduktan sonra, yoğurt mayası katılarak kendine has ve kokusu kıvamında, yoğurt kütlelerini, canlı olarak içeren şekilde olmalıdır. 4. Kuruluş ihtiyacına göre yağlı (süt yağı % 3,5 - % 3,9), yarım yağlı (% 2 > süt yağı ≥ % 1,5) veya light (süt yağı % 1,5’dan az) yoğurt getirilecektir.

...

BEYAZ PEYNİR (YAĞLI TUZLU / TUZSUZ / EZİNE) 1. Beyaz peynir, Türk Gıda Kodeksine uygun çiğ sütlerin imalat tekniğine göre işlenmesi ve olgunlaştırılması sonucu elde edilen kendine has şekil, renk, koku, tat ve aroması olan peynirdir. Safi inek sütünden yapılmış ve diğer herhangi bir süt katılmış olmamalıdır. 2. Birinci sınıf yağlı peynirlerden olmalıdır. Düzgün, pürüzsüz, lekesiz kesitli, parlak beyaz, homojen, bozulmamış kalıplar halinde olmalıdır. Peynirlerin içi ve dışı beyaz olacaktır.

...

KAŞAR PEYNİRİ 1. Kendine özgü tat, renk olmalı, kötü koku olmamalıdır. 2. Görünüşü mükemmel olmalı, kesinlikle süngerleşmiş, delikler olmamalıdır. 3. Kabuk rengi beyaz sarımtırak olmalıdır. Temiz ve parlak olmalıdır. Kumlu, kaba, sert veya çok yumuşak ve küflü olmamalıdır. 4. Tuz miktarı 100 gram kuru maddede en az %2,5 en çok %6 olmalıdır. 5. 1 kg / 1,5 kg / 2 kg’ lık vakumlu ambalajlarda olmalıdır. 6. Kaşar peynirler eritme peynir olmayacaktır. 7. Eritme peyniri kesinlikle alınmayacaktır. 8. Kaşar peynir lezzet testinin yanı sıra erime testine tabi tutulacaktır. İstenilen erime kapasitesine sahip peynirler kabul edilecektir.

PAKET MEYVE SUYU 1.Meyve suyu kutusu neme ve dış etkilere koruma özelliğinde ışık oksijen ve tat geçirmeyecek şekilde 7 katmandan oluşacaktır. 3. Meyve nektarı kutusu en az 200 ml olacaktır. 4. Meyve suları mekanik işlemlerle meyveden elde edilen renk, tat ve koku özelliklerini gösteren ürünleri içermelidir. 5.Meyve suyu minimum %35 meyve suyu konsantresi içermelidir. 6. Meyve suyu kutuları bombeleşmemiş, deforme olmamış olacaktır. 7. Ambalaj üzerinde ürünün TSE, İSO veya HACCP belgesine sahip olduğunu gösteren işaretler bulunmalıdır. 8. Ambalajların üzerinde firma adı, adresi, net ağırlığı, üretim tarihi ve son kullanım tarihi bulunacaktır.

PAKET BAL 1. İnsan sağlığını tehdit eden hiçbir patojen mikroorganizma, parazit ve /veya parazit yumurtası bulunamaz. Clostridiumbotulinum bulunmamalıdır. Türk Gıda Kodeksine uygun olmalıdır. 2. Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde yer alan şekerleri içeremez. 3. Sakkaroz Maks 5g/100g, fruktoz+glukoz en az 45g/100g, fruktoz/glukoz oranı 1.0-1.4, suda çözünmeyen madde Maks. 0.1g/100g, serbest asitlik Maks 50 mcq/kg HMF Maks 40 mg/kg olmalıdır. 4. Kendine özgü kokuda olmalıdır. 5. Bozuk ve tağşiş edilmiş olmayacaktır. 6. Yabancı madde içermeyecek, kendine has tat, akıcılık, renk ve görünümde çiçek veya çam balı olacaktır. 7. Fermente olmuş, küflenmiş, şekerlenmiş, kristalleşmiş, anormal tatta olmayacaktır. İçinde canlı ve cansız arı, böcek ve bunların yan parçaları, artıkları, yumurta ve yavruları, nişasta, parafin, gliserin,kum, toprak gibi yabancı maddeler bulunmayacaktır. 8. En fazla %20 nem olmalıdır. 9. Poşet bal 20 gr’lık ambalajlarda olacaktır.

PAKET REÇEL 1. Pestisit kalıntıları, “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği“nin Pestisit Kalıntıları Bölümüne uygun olmalıdır. Ürünler Türk Gıda Kodeksine uygun olmalıdır. 2. Kendine özgü kokuda olmalıdır. 3. Reçeller yeni ürün ve 1. sınıf olacaktır. .

...

PAKET TAHİN-PEKMEZ KARIŞIMI 1. Sıvı Tahin-Pekmez karışım olacaktır. 2. Karışımın toplamı 40 gr olacaktır. 3. Karışımında tahin-pekmez oranı % 40 - % 60 olacaktır. 4. Ambalajlar PVC, temiz, sağlam ve daha önce kullanılmamış olacaktır. 5. Poşet ambalajlı tahin-pekmez karışımı 50 ve 100’lük ambalaj içinde teslim edilecek kutudaki sıraları arasına kağıt konacaktır.

KAKAOLU FINDIK EZMESİ 1. Kendine özgü olmalı, kötü koku olmamalıdır. 2. Tadı kendine has olmalı ve acılaşmamış olmalıdır. 3. Piyasanın en iyi kalitesi olmalıdır. Türk Gıda Kodeksine uygun olmalıdır. 4. İçine sağlığa zararsız da olsa hiçbir yabancı madde katılmış olmayacaktır. 5. Ürünlerde domuz yağı ve katkıları kesinlikle olmayacaktır. 6. Ambalajı açıldığında çikolata homojen bir yapıda olmalı ve yağı ayrılmamış olmalıdır. 7. Orijinal, insan sağlığına zarar vermeyen 15 gr’lık ambalajlarda teslim edilecektir.

ZEYTİN (SİYAH – YEŞİL - BİBERLİ YEŞİL - KIRMA YEŞİL ZEYTİN – ÇİZİK YEŞİL ZEYTİN - DİYET TUZSUZ) 1. Zeytinler; yürürlükte olan “Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği” ürün özellikleri ve kimyasal içeriklerine uygun olmalıdır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun ve tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. Bir kilogramda bulunan dane adedi 230-260 arasında olmalıdır. 3. Kendine özgü kokuda olmalı, yabancı tat ve koku içermemelidir. Kendine has yenilebilme olgunluğunda olmalı, acı, çürük, kokuşmuş, küflenmiş ve kurtlanmış olmamalı ve her türlü parazit, böcek ve bunların parçalarını ihtiva etmemelidir. 4. Gemlik tipi, olgun taneli, küçük çekirdekli, etli olacaktır. İyi terbiye edilmiş ve salamurada bekletilmiş zeytinlerden olacaktır. Asit veya başka bir madde ile acılığı giderilmemiş, sadece tuz ile salamura yapılmış, yeme olgunluğuna gelmiş olacaktır. 5. Zeytinlerdeki tuz ve pH oranları getirilen ambalajın cinsine uygun olacak şekilde Sofralık Zeytin Tebliğindeki gibi olacaktır. 6. Ambalaj içindeki zeytinlerin çeşidi, sınıfı, grubu, tipi ve stili aynı olacaktır. 7. Siyah /Yeşil Zeytinler ortam ısısında olmalıdır. 8. Zeytin taneleri tahlilinde yağ miktarı %35’den aşağı olmayacaktır. 9. Diyet zeytinlerin tuz oranı 100 gramında 3,5 gram’ı geçmeyecektir. 10. İstenildiğinde diyet için tuzsuz zeytin alınacaktır. Kuruluş ihtiyacına göre zeytin tiplerini getirtecektir. Siyah/yeşil zeytinler sağlığa zarar vermeyecek, zeytinin kalitesini bozmayacak içindeki salamuradan zarar görmeyecek özellikteki tenekeler içinde getirilecektir. 11. Bozulan ve numuneden farklı çıkan siyah/yeşil zeytinler değiştirilecektir. Zeytin alımında kutu üzerinde belirtilen süzme ağırlık esas alınacaktır. 1 kg zeytin sayıldığında 230-260 adedi geçmeyecektir. 100 gr’daki çekirdekler temizlenip tartıldığında 21 grama kadar olanlar aynen alınacaktır. 12. Ambalaj üzerindeki işaretleme Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olacaktır. Zeytinler temiz, sağlam ambalajlarda getirilecektir. Ambalajların üzerinde firma adı, adresi, net ağırlığı, üretim tarihi, kalite ve sınıfı (1.sınıf), çeşni verici diğer katkı maddelerinin ismi ve oranı ile 1 kilogramdaki dane adedi etiket üzerinde bulunacaktır. Sayfa 430 / 60 13. Taşıma Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktır. 14. Son kullanma tarihinden önce bozulan ve numuneden farklı çıkan zeytinler yapılan sözleşmeye göre değiştirilecektir. 15. Depolama Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktır. 16. Belirtilen koşulları sağlayamayan ürünler, Muayene Komisyonu tarafından teslim alınmayacaktır.

BALIK (TAZE BALIK-DONDURULMUŞ BALIK) 1. Balıklar iç organları temizlendikten sonra 150 gramın altında kesinlikle olmamalıdır. 2. Balığın %68-69 oranında yenilebilir bölümünün olması gerekmektedir. Kemiksiz ağırlığının %70-77 arasında (kemik, yüzgeç vb. dışında) olması gerekir. 3. Balıklar taze olmalıdır. Deri; kuvvetli parlak, mukoz sıvı mevcut, renk değişimi olmamış, elastiki olmalıdır. Gözler parlak, saydam, gözbebekleri siyah renkte olmalıdır. Solungaçlar parlak kırmızı renkte, mukoz sıvı mevcut olmalı, renk değişikliği olmamalıdır. Omurga balık etine sıkıca tutunmuş, ayrılacağı zaman kolayca ayrılamaz olmalıdır. Taze balıklar buzhane ürünü olmamalıdır. 4. Teslimat yapılırken dondurulmuş ürün üzerinde firma adı, üretim tarihi, son kullanma tarihi, ihracat onay numarası, gıda üretim izin belgesi, isteklinin onay numarası bulunmalıdır. 5. Dondurulmuş olarak alınan ürünlerde %20 glaze buz oranı düşürülerek net ağırlık hesaplanacaktır. 6. Sevkiyat frigrofrik araçla yapılacak, araç sıcaklığı 0-4°C arasında olacaktır. 7. Balık kasaları hijyenik koşullara uygun olmalı, üzerleri şeffaf naylon veya jelatin ile kapatılmış olmalıdır. Kasalar soğuk zincirinin kırılmaması için buz kalıplarıyla dolu olacaktır. 8. Üretici firmanın “Gıda Sicil ve Gıda Üretim İzin” belgesi bulunmalıdır. 9. Kuruluşun ihtiyaç duyması halinde, ürünler analiz için ilgili laboratuvara gönderildiğinde tetkik ücreti yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. 10. Üretim tesise giren işletme suyunun altı ayda bir mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılarak sonuçlarının kuruluşumuza bildirilmesi istenebilir. 11. Siparişler mutfak ambarından teslim alınacaktır. 12. Büyük balıklar için siparişler adet olarak verildiğinden ve balığın da belirtilen gramajlara uygun olması gerektiğinden firmanın bu koşulları sağlaması gerekmektedir. Gramaj farklılığından kaynaklanan sayı eksiklikleri karşılıklı görüşülerek siparişler eksiksiz teslim alınacaktır. 13. Ürün teslimatları, muayene komisyonu tarafından görüldükten sonra kuruluş mutfağına yapılacaktır. 14. Tüm ürünler yukarıda belirtilen özelliklere sahip olacaktır. Belirtilen özellikleri sağlayamayan ürünler, teslim alınmayacaktır. 15. Hamsiler en az 7-8 cm kalibrede olmalıdır. 16. Alabalık taze olarak getirilecektir. 17. Barbun taze, kırmızımsı ve pembemsi canlı bir görüntüsü olmalıdır. 18. Palamut fileto veya dilimlenmiş olarak teslim edilmelidir. 19. Mezgit; derisiz ve kılçıksız olarak fileto yapılıp şoklanarak elde edilmiş %100balık eti olmalıdır. 20. Uskumru; fileto yapılıp şoklanarak elde edilmiş %100 balıketi olmalıdır. 21. Somon balığı denizde yetiştirilmiş cinsi olmalıdır. Kılçıksız, fileto olmalıdır. 22. İstavritler en az 14-15 cm kalibrede olmalıdır. 23. Pangasius balığı fileto, taze veya dondurulmuş olarak teslim edilmelidir. 24. Levrek; taze olarak getirilecektir. 25. Çupra; taze olarak getirilecektir. 26. Bu şartnamede yazılı olmayan hususlar için Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

KURU KAYISI 1. Yeni sene ürünü, piyasanın en iyisi ve 1. kalitede olacaktır. Türk Gıda Kodeksine uygun olacaktır. 2. Rengi açık sarı, lezzeti kendine has olacaktır. 3. İçinde canlı cansız kurt, böcek, bunların kalıntıları ve yumurtaları bulunmayacaktır. 4. Çekirdeksiz olacak, taneler üzerinde çil, benek, kuş yeniği bulunmayacaktır. Taneler yapışmış olmayacaktır. 5. Komposto yapıldığında taneler dağılmayacaktır. 6. Ambalajı ürünü taşıma ve saklama süresinde iyi bir durumda tutacak özellikte, hava ve rutubet geçirmeyecek, insan sağlığına zarar vermeyecek iyi malzemeden yapılmış olmalıdır. Piyasa teamülü 500 gr/ 1 kg/ 5 kg/ 10 kg’lık orijinal ambalajlarda olmalıdır. Ürünler net ağırlık üzerinden teslimalınacaktır. Ambalaj miktarı kuruluşun ihtiyacına göre sipariş sırasında belirtilecektir.

KURU ÜZÜM 1. Yeni sene ürünü olup, piyasanın en iyi cinsinden (tercihen Sultani) ve 1. kalitede olacaktır. Türk Gıda Kodeksine uygun olacaktır. 2. Rengi sarı, tadı doğal ve lezzetli olacaktır. 3. İçerisinde çekirdek bulunmayacaktır. 4. Küflenmiş, ezilmiş, kurtlanmış ve acımış olmayacaktır. 5. Bekleme ve şekerlenmeye bağlı topaklanma olmayacak, Muayene sırasında elle ovalandığında taneler birbirinden ayrılacaktır. 6. Rutubet miktarı % 16’dan fazla olmayacaktır. 7. Ambalajı ürünü taşıma ve saklama süresinde iyi bir durumda tutacak özellikte, hava ve rutubet geçirmeyecek, insan sağlığına zarar vermeyecek iyi malzemeden yapılmış olmalıdır. Piyasa teamülü 500 gr/ 1 kg/ 5 kg/ 10 kg’lık orijinal ambalajlarda olmalıdır. Ürünler net ağırlık üzerinden teslim alınacaktır. Ambalaj miktarı kuruluşun ihtiyacına göre sipariş sırasında belirtilecektir.

FINDIK İÇİ 1. İyi cins, iyi gelişmiş, iyi kavrulmuş fındık içinden, yeni sene mahsulü ve 1. kalitede olacaktır. Türk Gıda Kodeksine uygun olacaktır. 2. Fındık içleri temiz ve sağlam olacaktır. Fındık içlerine has koku, lezzet ve sertlik derecesinde bulunacaktır. 3. Küflü, çürük, ekşi, kurtlu, kurt yenikli, bayat, ıslak, rutubetli, bayat, tabii hal ve rengini değiştirmiş, tozlu, taşlı, topraklı, çamurlu, taneleri ezilmiş ve ufalanmış olmayacaktır. 4. Dış ve iç kabuklardan tamamen ayrılmış olacaktır. 5. Kırık tane miktarı %1’e kadar fireli olarak kabul edilecektir. 6. Nem oranı %5’i geçmemelidir. 7. Ambalajı ürünü taşıma ve saklama süresinde iyi bir durumda tutacak özellikte, hava ve rutubet geçirmeyecek, insan sağlığına zarar vermeyecek iyi malzemeden yapılmış olmalıdır. Piyasa teamülü 500 gr/ 1 kg/ 5 kg/ 10 kg’lık orijinal ambalajlarda olmalıdır. Ürünler net ağırlık üzerinden teslim alınacaktır. Ambalaj miktarı kuruluşun ihtiyacına göre sipariş sırasında belirtilecektir.

PATLICAN 1. Piyasada mevsimine göre satılan, iyi cins, sıkı yapılı, taze, körpe ve tabii rengini almış kemer patlıcanlardan olacaktır. 2. Çürük, ezik, pörsük, kartlaşmış, eti liflenmiş, odunsu yapıda, çekirdekleri beyazlığını ve yumuşaklığını kaybetmiş, çekirdeklerinin rengi sararmış, ham, acı ve gün vurmuş olmayacaktır. 3. Patlıcanlar orta büyüklükte en aşağı 200 gram olacaktır. Küçük boy patlıcanlar teslim alınmayacaktır. 4. Karnıyarık için boyu 20 cm - 25 cm kadar, çapı 5-6 cm kadar olan patlıcanlar kabul olacaktır. 5. Üzerinde yabancı tat ve koku, anormal dış ıslaklık, yabancı madde bulunmayacaktır. 6. Yeşil renkli patlıcanlar kesinlikle alınmayacaktır.

TAZE FASULYE 1. Piyasada satılan iyi cins Ayşe kadın ve Sırık fasulyelerden olacaktır. 2. Kabuğu bütün, taze, körpe, sağlam, temiz ve çeşide özgü renkte, elle kolayca kırılacak durumda, düzgün şekilli, gevrek, tohumları küçük ve seyrek olacaktır. 3. Katiyen kılçıklı olmayacaktır. 4. Çamurlu, ıslak, pörsük, sararmış, kartlaşmış, odunlaşmış, sertleşmiş ve çürük olmayacaktır. 5. Böcek ve hastalık zararları, kara leke yanığı hastalığının izleri, dolu yarası ve çürüklük izleri dahil hiçbir leke bulunmayacaktır. 6. Üzerinde yabancı tat ve koku, anormal dış ıslaklık ve yabancı madde bulunmayacak, ambalajlı olacaktır.

KÜLTÜR MANTARI 1. Taze kültür mantarları dış etkenlerden zarar görmemiş, günlük, tamamen beyaz renkte, en iri boyda, düzgün şekilli, diri, çok sıkı dokulu, sert, sağlam, bütün, olgun, temiz, taze görünüşlü, kendine has tat ve kokuda, beyaz renkte olacaktır. 2. Yumuşamış, gevşemiş, kararmış, parçalanmış, kurtlanmış, beyazlığını kaybetmiş, esmerleşmiş, küflenmiş, donmuş, ezik, çürük, kötü kokulu, çamurlu, topraklı, gübreli, buruşmuş, pörsük, böcekli, larvalı, kurtlu, kurt yenikli, kemirici izleri ve berelenmeler bulundurmayacaktır. 3. Mantarlar; iyi gelişmiş olacak, üzerinde parazit ve hastalıklarla, soğuktan oluşan zararlar bulunmayacaktır. 4. Üzerlerinde yabancı madde, anormal dış nem, yabancı koku ve tat içermeyecektir. 5. Üzerinde kimyasal veya organik gübre ve ilaç kalıntıları bulunmayacaktır. 6. Mantarlar birbirini ezmeyecek şekilde paketlenerek getirilecektir. 7. Teslim edilen partideki mantarlar çeşit, tip, sınıf, boy ve orijin bakımından tek bir örnek olacaktır. 8. Mantarlar üzerinde kesinlikle toprak bulunmayacaktır. Tamamen temiz olarak teslim alınacaktır.

SARIMSAK 1. Yeni mahsul ve iri taneli olacaktır. 2. Küçük taneli, çürük ve ezik olmayacaktır. 3. Bütün, sıkı, sağlam, don ve güneşten zarar görmemiş çeşidi kendine özgü renkte, başları düzgün şekilde, iyice temizlenmiş, kusursuz ve dişleri sıkı olacaktır. 4. Küf izleri, dıştan görülebilir filizlenme belirtileri olmayacaktır. 5. Kökü baş kısmının hemen dibinden ve düzgün bir şekilde kesilmiş olacaktır. 6. Çürümüş veya tüketimi engelleyecek şekilde bozulmuş sarımsaklara hiç bir şekilde müsaade edilmeyecektir. 7. Anormal dış nem, gözle görülebilen yabancı madde, yabancı koku ve tat bulunmayacaktır. 8. Küçük ve orta taneli sarımsaklar kesinlikle kabul edilmeyecektir. 9. Sarımsaklar yerli ürünlerden olacaktır. İthal ürünler kabul edilmeyecektir.

KIZILCIK / KİRAZ / VİŞNE 1. Ürünler piyasada satılan iyi cins, bütün, taze, olgun, içi kusursuz, sağlam, sıkı etli, temiz ve sapları düşmemiş olacaktır. 2. Çeşide özgü renk ve özelliklere sahip, lezzetli Napolyon kirazlardan olacaktır. 3. Ham, kurtlu, kurt yenikli, buruşuk, ezik, çürük, topraklı, bayat, bozuk, küflü, kurumuş pislikli ve çok küçük taneli olmayacaktır. 4. Ürünler; temiz, tekli kasalar içinde getirilecektir. 5. Yabancı madde, anormal dış nem, yabancı koku ve tat bulunmayacaktır. 6. VİŞNE; Piyasada mevsimine göre satılan iyi cins aşılı vişnelerden taze, etli, iri taneli ve kendine has lezzette olacaktır. 7. KIZILCIK; Piyasada mevsimine göre satılan iyi cins kızılcıklardan taze, etli, iri taneli ve kendine has lezzette olacaktır.

KAYISI 1. Piyasanın iyi cins, bütün, sağlam, temiz, olgunlaşmış, tatlı ve taze Şekerpare kayısılarından olacaktır. 2. Ürünler mümkün olduğu kadar mütecanis olacaktır. 3. Şekil, gelişme ve renk bakımından yetiştikleri bölgeye göre, çeşidin tipik özelliklerini gösterecek ve kusursuz olacaktır. 4. Ham, ezik, ekşi, yeşil, tozlu, topraklı, çürük, çok yumuşamış, ekşimiş, buruşmuş, kurtlu ve kurt yenikli olmayacaktır. 5. Yabancı madde, anormal dış nem, yabancı koku ve tat bulunmayacaktır. 6. Kayısı çekirdeklerinin içi tatlı olacaktır. Kayısılar içinde zerdali olmayacaktır. 7. Kayısılar orta ve iri boy büyüklükte olacaktır. Küçük ve cılız kayısılar kabul edilmeyecektir. 8. Temiz tekli kasalarda teslim edilecektir.

FINDIK İÇİ 1. İyi cins, iyi gelişmiş, iyi kavrulmuş fındık içinden, yeni sene mahsulü ve 1. kalitede olacaktır. Türk Gıda Kodeksine uygun olacaktır. 2. Fındık içleri temiz ve sağlam olacaktır. Fındık içlerine has koku, lezzet ve sertlik derecesinde bulunacaktır. 3. Küflü, çürük, ekşi, kurtlu, kurt yenikli, bayat, ıslak, rutubetli, bayat, tabii hal ve rengini değiştirmiş, tozlu, taşlı, topraklı, çamurlu, taneleri ezilmiş ve ufalanmış olmayacaktır. 4. Dış ve iç kabuklardan tamamen ayrılmış olacaktır. 5. Kırık tane miktarı %1’e kadar fireli olarak kabul edilecektir. 6. Nem oranı %5’i geçmemelidir. 7. Ambalajı ürünü taşıma ve saklama süresinde iyi bir durumda tutacak özellikte, hava ve rutubet geçirmeyecek, insan sağlığına zarar vermeyecek iyi malzemeden yapılmış olmalıdır. Piyasa teamülü 500 gr/ 1 kg/ 5 kg/ 10 kg’lık orijinal ambalajlarda olmalıdır. Ürünler net ağırlık üzerinden teslim alınacaktır. Ambalaj miktarı kuruluşun ihtiyacına göre sipariş sırasında belirtilecektir.

PORTAKAL / SIKMALIK PORTAKAL 1. Piyasada satılan iyi cins, dolgun, etli, sulu, tatlı, bütün, sağlam, temiz doğal rengini almış, kendisine has tatlılığı, koku ve lezzeti olan Washington, Finike veya Yafa portakallardan olacaktır. 2. Yeşil, ham, ezik, ekşi, çürük, kirli, küflü, pörsük, yumuşamış, donmuş, suyu çekilmiş, kabuğu kalın ve sertleşmiş olmayacaktır. Mekanik etkenlerden oluşan yaralanmalar ve kapanmış olsa da büyük kesikler bulunmayacaktır. 3. Sapları silme kesilmiş olacaktır. 4. Çekirdeksiz olacaktır. 5. Orijinal ambalajlı olarak sandıklarda, diyagonal şekilde dizili olacaktır. Yabancı tat, koku ve dış kısmında aşırı nem bulunmayacaktır. 6. İstenildiğinde sıkmalık portakal getirilecektir. Sıkmalık portakal tatlı, sulu olacaktır.

BUĞDAY UNU 1. Buğday Unu yürürlükte olan “Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği” özelliklerine uygun olacaktır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun, tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. Baklava, börek, bisküvi, kek, pasta, yufka, pizza, hamburger, tahıllı ekmek gibi direkt tüketilen ürünlerin ve katkılı unlar, özel işlem görmüş unlar ve irmik altı unu gibi amaca yönelik mamullerin yapımına uygun buğday unudur. 3. Kendine özgü tat ve kokuda olmalıdır. Ekstra-ekstra lüks böreklik undan, 1.kalite ve yeni sene mahsulü buğdaydan üretilmiş olacaktır. 4. Rengi beyaz olacaktır. 5. Yabancı tat ve kokuda olmamalı, acılaşma, küf, canlı, cansız parazit ve/veya artıkları, kurt, böcek, taş, kum ve yabancı unlar karışmış olmayacaktır. Nemlenme ve nemlenmeye bağlı topaklanma olmayacaktır. 6. Yaş gluten normal elastikiyette olmalıdır. 7. Buğday unlarında unun hangi amaçla kullanılacağı etikette belirtilmelidir. Etiket üzerinde maksimum kül ve minimum protein miktarları belirtilmelidir. 8. Gerekli deneme yapılıp istenilen kalite, görünüş ve kabarma sağlanan unlar kabul edilecektir. 9. Tatlı yapımı için Pastalık/Böreklik un alınacaktır. 10. Un ambalajları 25 kg’lık olacaktır

PİRİNÇ (BALDO PİLAVLIK / BASMATİ) 1. Pirinç yürürlükte olan “Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliği” özelliklerine uygun olacaktır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun, tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. Pirinç son sene mahsulü ve fabrikada temizlenip, ayıklanmış, iyi pilav olma vasfına haiz tabii renkte, tatta ve kokuda, Trakya veya Gönen BALDO cins olacaktır. Tip A olacaktır. 3. İstenildiğinde BASMATİ pirinç getirilecektir.

DOMATES / BİBER SALÇASI 1. Salçalar yürürlükte olan “Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği” özelliklerine uygun olmalıdır. 2. Kendine özgü tat, koku ve koyu kırmızı renkte olmalı, kötü kokulu olmamalıdır. 1. kalitede olacaktır.

...

MANTI 1. Piyasadaki iyi cins ve 1. Kalite ürünlerden olacaktır. Türk Gıda Kodeksine uygun olacaktır. 2. Mantı içerisinde %100 dana eti olacaktır. Soya ve soya bazlı ürünler bulunmayacaktır. 3. Mantı büyüklüğü kuruluşun isteğine göre yapılacaktır. 4. Mantılar el mantısı olarak yapılacaktır.

...

BAKLAVA 1. Piyasanın en iyi cins ve 1. kalite ürünleri olacaktır. 2. Kendine has çıtır dokusu, tadı ve kokusu olmalıdır. 3. Isırıldığında aşırı sert bir dokuya sahip olmamalıdır. 4. İçinde yabancı madde ve koku olmamalıdır. 5. Baklavalar 1.sınıf baklavalık un ile yapılmış olmalıdır. 6. Tatlı üretiminde yapay tatlandırıcı ve glikoz şurubu kullanılmamalıdır.

...

PEYNİRLİ SU BÖREĞİ 1. Börek yapımında 1.sınıf ekstra böreklik veya baklavalık un kullanılacak, peynir ve kullanılacak diğer malzemeler “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği” kriterlerine uygun olacaktır. Sayfa 444 / 60 2. Börekte kullanılacak un “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Buğday Unu Tebliğine” uygun olacaktır. İçerisinde yabancı madde karışmış unlar kullanılmayacaktır. Orijinal ambalajında bulunan unlar kullanılacaktır. Yeni sene mahsulü buğdaydan üretilmiş un kullanılacaktır. Gluteni yaş iken açık renk ve elastik olacaktır. 3. Kullanılan nişasta 1. Sınıf ekstra kalite olacaktır. Beyaz renkte homojen görünüşte toz halinde olacaktır. Acılaşmış, küflenmiş, nemlenmiş veya herhangi bir şekilde kendi niteliğini yitirmiş olmayacaktır. Yabancı tat ve koku içermeyecektir. Orijinal, insan sağlığına uygun ambalajlarda olacaktır.

...

MADEN SUYU / SODA (DOĞAL MİNERALLİ SU) 1. Maden Suyu yürülükte olan “Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmellik”’e uygun özellikte olmalıdır. Yeni çıkacak tebliğ, kanun, yönetmelik, tüzük ve eklerini de kapsamalıdır. 2. 200 ml’lik cam şişelerde, %100 doğal ve 1. kalite olmalıdır. 3. Kendine has koku ve tatta olmalıdır. 4. Ürünlerde yabancı madde kokusu olmamalıdır. 5. Ambalaj üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti no/seri no bulunmalıdır.

KABARTMA TOZU / KARBONAT 1. Türk Gıda Kodeksine uygun olacaktır 2. İçeriği sodyum Asit Pirofoasfat, E 450 a, Sodyum Bikarbonat E 500 ve nişastadan hazırlanmış olacaktır. 3. Orijinal 10 gr’ lık ambalajlar şeklinde olmalıdır. 4. İçlerinde yabancı madde, böcek veya böcek kalıntıları bulunmamalı; küflenmiş, bayatlamış ve bozulmuş olmamalıdır. 5. İstenildiğinde kabartma tozu yerine karbonat getirilecektir.

ÜZÜM 1. Mevsimine göre piyasada satılan iyi cins olgunlaşmış tatlı ve taze üzümlerden olacaktır. 2. Siparişe göre beyaz sofralık üzüm ve renkli sofralık üzüm çeşitlerinden olacaktır. 3. Çekirdeksiz olarak getirilecektir. 4. Ezik, ekşi, tabii renk ve hali değişmiş, çürük, küflü, buruşmuş, kurumuş, buruk lezzette, çok kalın kabuklu, tatsız ve piyasanın arı üzümlerinden olmayacaktır. 5. Üzümler salkım halinde olacaktır. 6. Salkımlar arasında salyangoz benzeri hayvanlar olmayacaktır. 7. İri taneli olacaktır. Dökülmüş tanelerin miktarı % 3’e kadar aynen kabul edilir. (Taneler küflü, bozuk, çürük, ekşi olmamak kaydıyla) Sayfa 59 / 60 8. Üzümler temiz ve sağlam sandıklar içinde istif edilmiş olarak alınacaktır.

KUZU İNCİK 1. Etlerin rengi pembe kırmızı arası, kıvamı sert, kendine has görünüşünde ve kokusunda olacaktır. 2. Kuzu kol ve/veya kuzu but’un uç kısımlarından çıkarılan kemikli et olacaktır. 3. Sipariş adet usulü verilecektir. Birim gramajları aynı olacaktır.

KURU NOHUT 1. Nohutlar temiz ve çeşidine özgü renkte olacaktır. Nohutlar 1.sınıf, yeteri derecede kurumuş ve yeni sene ürünü olacaktır. 2. Türk Gıda Kodeksine uygun ürünler getirilecektir. 3. Kendine özgü renk ve tatta olmalıdır. …

8. Koçbaşı Nohut alınacaktır. 200 gr nohut tartıldığında 240 adeti geçmeyecektir. 9. Delikli tane miktarı 1 kg’da 2 adedi geçmeyecektir. 10. Esmer, yeşil, kemale ermemiş, çok küçük, buruşuk, cılız tanelerle, piç ve keçi denilen taneler toplamı % 1’e kadar aynen kabul edilecektir. 11. Belirtilen koşulları sağlayamayan ürünler, Muayene Komisyonu tarafından teslim alınmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İlgili düzenlemelerden söz konusu işin 6 kısımdan oluşan Mamul Yemek Alımı işi olduğu ve itirazen şikayete konu edilen kısmın ise 3. kısım “Suluova Hacı Muammer Koca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü “ olduğu anlaşılmıştır.

 

İdarece yapılan değerlendirme neticesinde teklifi aşırı düşük olarak nitelendirilen isteklilere aşırı düşük teklif sorgulama yazısı gönderilmiştir.

 

Ahmet Kara, Mfs Yem. Tur. Tem. Bil. Gıd. İnş. Öze. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay.  Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece reddedildiği, bu kararı takiben Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay.  Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu neticesinde alınan 19.12.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile anılan isteklilerin tekliflerinin uygun bulunduğu ve ilgili kısmın Ahmet Kara uhdesinde bırakıldığı, ilgili hükümler gereğince başvuru sahibi isteklinin söz konusu karara karşılık 19.12.2024 tarihinde doğrudan itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, anılan isteklilerce sunulan Ek- H.4 malzemeli yemek sunumu hesap cetvelinin, Kamu İhale Genel Tebliği’nin eklerinde bulunan standart forma uygun düzenlendiği görülmüştür.

 

Ana çiğ girdi maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin kullanılmadığı görülmüştür.

 

Toplam tutar ve toplam maliyetler üzerinden açıklama yapılmadığı görülmüştür.

 

Çalıştırılacak personele ait giyim giderlerinin “işçilik giderleri” kısmına dahil edilmediği ve yapılan hesaplamalarda her öğün için birim ana girdi ve işçilik birim maliyetinin toplanarak, teklif birim fiyatına bölünerek hesaplama yapılmadığı görülmüştür.

 

Kamu kurumu niteliğine haiz kuruluşlar tarafından ilan edilen ve açıklamalar kapsamında kullanılan birim fiyatların mevzuatta belirlenen süreler kapsamında olduğu görülmüştür.

 

Ticaret Borsalarına ait ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatların kullanıldığı, ancak ihale tarihinin 26.11.2024 olduğu göz önünde bulundurulduğunda söz konusu tarihten önceki son 12 aya ilişkin ticaret borsası fiyatlarının kullanılabileceği, ticaret borsaları tarafından ilgili malların ortalama fiyatlarını gösteren bültenlerin yıllık, aylık, haftalık veya günlük olarak yayınlandığı ve isteklilerin kendilerine uygun olan çözümü seçme noktasında irade serbestisi bulunduğu; aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında Kayseri Ticaret Borsası bülteninin kullanılmadığı, Ahmet Kara ve Mfs Yem. Tur. Tem. Bil. Gıd. İnş. Öze. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kullanılan bültenlerin tarihlerinin mevzuatta belirlenen süreler kapsamında olduğu görülmüş, bununla birlikte Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay. Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Karacabey, Bursa ve İzmir Ticaret Borsalarının 2023 yılına ait yıllık bültenlerinin(2023 yılındaki tüm aylara ilişkin ortalama fiyatın) kullanılması suretiyle on iki aydan eski fiyatların kullanılmasının söz konusu olduğu anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin iddiasının Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay. Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden yerinde olduğu anlaşılmıştır.

 

Ahmet Kara ve Mfs Yem. Tur. Tem. Bil. Gıd. İnş. Öze. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan Ek-O.7 maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının mevzuata uygun düzenlendiği ve mevzuat gereği belirtilmesi gereken bilgilerin söz konusu belgeye aktarıldığı, tutanağın ekinde sunulması gereken belgelerin sunulduğu, tutanaklarda yer alan tabloların ilgili kısımlarının doldurulduğu ve hesaplamaların doğru yapıldığı,  söz konusu tutanaklarda yer alan ürünlere ilişkin satış miktarları incelendiğinde, örneğin pet su girdisinin satış miktarlarının sözleşme süresince söz konusu girdilerin kullanımı için öngörülen miktarın 1/20’sinden az olmadığı görülmüş, diğer girdiler için de kullanılması gereken çiğ girdi malzemelerinin 1/20’si oranında satış yapıldığına ilişkin hesaplamaların yer aldığı görülmüş olup, bununla birlikte Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay. Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan tutanaklar incelendiğinde “su 250 ml” girdisinin satış miktarının ihale konusu işte kullanılması öngörülen miktarın en az 1/20’si kadar olmadığı görüldüğünden başvuru sahibi isteklinin iddiasının Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay. Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarında, ortalama menü maliyetlerinin doğru hesaplandığı ve maliyetlerin ana girdi hesabına doğru yansıtıldığı görülmüştür.

 

Ana girdi tablosunda bulunan malzemelerin birim fiyatlarının Ek-H.4 cetveline doğru yansıtıldığı görülmüştür.

 

Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında hesaplanan işçilik maliyetlerinin  mevzuata uygun hesaplandığı, bununla birlikte Ahmet Kara ve Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay.  Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan açıklamalarda sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan açıklamanın yapıldığı tarihte geçerli olan oran ve tutarlar üzerinden hesaplanan ihale kararı damga vergisi ve sözleşme damga vergisi ile Kanunun 53 üncü maddesinin (j) bendinin 1 numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşan sözleşmelerde sözleşme bedelinin onbinde beşi oranındaki Kurum payının ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılmadığı görülmüş, bu bağlamda başvuru sahibi isteklinin iddiasının bu istekliler yönüyle yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Ahmet Kara tarafından sunulan açıklamada öğlen yemeği 2’nci gün menüsünde “ızgara köfte” üzerinden açıklama yapıldığı ancak iki haftalık örnek yemek menüsünde söz konusu öğün için “izmir köfte” yemeğinin belirlenmiş olduğu, söz konusu yemeklerin girdi türlerinin birbirinden farklı olduğu, bu haliyle Ahmet Kara tarafından sunulan aşırı düşük açıklamasının bu yönüyle yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

Ahmet Kara tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde iddia kapsamında ve örnek menüde yer alan girdilerden “kavrulmuş” olarak açıklanması gereken fındık içi girdisinin “natürel iç” olarak,  “çalı”, “horoz”, “dermason”, “şeker”, “Selanik”, “battal”, “barbunya”, “bomba” türlerinden biri ile açıklanması gereken kuru fasulye girdisinin “natürel kuru fasulye” olarak açıklandığı ve bu doğrultuda söz konusu girdilerin doküman düzenlemelerine uygun açıklanmamış olduğunun anlaşıldığı,  iddia konusu edilen diğer girdilerin ise bir kısmının doküman düzenlemelerine uygun açıklandığı, bir kısmının özelliklerinin ise işin ifası sırasında denetlenebileceği görülmüştür.

 

Mfs Yem. Tur. Tem. Bil. Gıd. İnş. Öze. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde iddia kapsamında ve örnek menüde yer alan girdilerden bir kısmının doküman düzenlemelerine uygun açıklandığı, bir kısmının özelliklerinin  ise işin ifası sırasında denetlenebileceği görülmüştür.

 

Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay. Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde iddia kapsamında ve örnek menüde yer alan girdilerden “no:3” olarak açıklanması gereken bezelye girdisinin sadece “bezelye”, “kavrulmuş” olarak açıklanması gereken “fındık içi” girdisinin sadece “fındık içi”, “çalı”, “horoz”, “dermason”, “şeker”,  “selanik”, “battal”, “barbunya”, “bomba” türlerinden biri ile açıklanması gereken kuru fasulye girdisinin sadece “kuru fasulye”, “koçbaşı” olarak açıklanması gereken nohut girdisinin sadece “nohut”, “Trakya veya gönen baldo” olarak açıklanması gereken pirinç girdisinin sadece “baldo pirinç”, “%100 dana etli” olarak açıklanması gereken “sosis”, “salam” ve “sucuk” girdilerinin sadece “sosis”, “salam” ve “sucuk” olarak, kuzu eti kemikli girdisinin “kuzu kol, but kemikli” olarak açıklanması gerekirken  “kuzu eti karkas” olarak açıklandığı, ayrıca süt ve paket üçgen peynir girdisinin “tam yağlı” olması gerekirken bu özelliğe yer verilmediği görülmüş, bu bağlamda söz konusu girdilerin ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun açıklanamadığı anlaşılmış olup, adı geçen diğer girdilerden bir kısmının doküman düzenlemelerine uygun açıklandığı, bir kısmının özelliklerinin ise işin ifası sırasında denetlenebileceği görülmüştür.

 

İhale konusu iş kapsamında çalışacak personelin yemek giderinin hesaplandığı görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen gerekçeler doğrultusunda başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarına dönük iddialarının Ahmet Kara ve Batuhan Araz Yem. Gıd. Hay.  Tem. İnş. Taah. Oto. Güv. San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 73
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.I-331

İHALE KARARLARI   İHALEDANIŞMANI

ihale Hizmetlerimiz Hk 1

İhale hizmet Konularımız

ihale Referanslarımız