KİK KARARLARI 1’inci Hafta Örnek Öğrenci Yemek Menüsü”nün 3 çeşit/kap olarak düzenlendiği,4’üncü ve 5’inci çeşit/kap olarak verilecek ürünlere 1’inci hafta öğle yemeği örnek menüsünde yer verilmediği, personel ve öğrenci örnek menülerinde yer alan salata büfesi ve sandviç büfesi içeriği hususunda da örnek menüde net bir belirleme yapılmadığı, salata büfesi ve sandviç büfesi maliyetlerinin, birim fiyat teklif cetvelindeki hangi öğünlerin içerisinde değerlendirileceği, açıklamaya nasıl yansıtılması gerektiği hususunun da bilinmediği, anılan sebeplerden dolayı aşırı düşük açıklamasının yapılamadığı iddiaları

KİK KARARLARI

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir...” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1.Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.  

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle  “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.  

Örneğin; 1.000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 TL teklif veren bir isteklinin, 5.000 TL olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4.500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.  

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, (kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79.2.2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin normal kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, normal yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: YEMEK HİZMET ALIMI

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

Öğrenci-Personel Normal Yemek (5 Kap) = 1.614.500 öğün

Öğrenci-Personel Vegan Yemek (5 Kap) = 87.500 öğün

Öğrenci-Personel Çölyak Yemek (5 Kap) = 5.000 öğün

Personel= 146 kişi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş ve Davutpaşa Kampüsleri Yemekhaneleri” düzenlemesi,

 

“Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’de “İşin Konusu: Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü ve Davutpaşa Kampüsü yemekhanelerinde (Davutpaşa Merkez Yemekhane Binası, Kongre Öğrenci Yemek Salonu, Butik Otel Personel Yemek Salonu) öğrenci ve üniversite personeline verilen öğle ve akşam yemeği yapımı, pişirilmesi, servisi ile servis soması temizlik hizmetlerini kapsamaktadır. (Kongre ve Butik Otel Yemek Salonları’na taşımalı yemek olarak hizmet verilmektedir.)

MADDE 4 - Hafta içi olmak üzere öğle yemeği 11:30- 14:30 saatleri arasında, akşam yemeği ise 17:00-19:15 saatleri arasında verilir. Gerek görülmesi halinde yemek saatleri Kontrol Teşkilatının onayı ile değiştirilebilir. Akşam yemeğinde tüm öğrenci yemek salonları açık tutulacaktır. (Kongre Merkezi Yemek Salonu hariç)

MADDE 6 - Yemekler aşağıda belirtilen gruplar şeklinde verilecektir.

Yemek Grupları: 1. Grup Yemek: Çorbalar

2. Grup Yemek: Ana Yemekler Haftanın bir gününde, kırmızı ya da beyaz etli bakliyat yemekleri (etli kuru fasulye, tavuklu bezelye vb.) Haftanın bir gününde, kırmızı ya da beyaz etli yemekler (tavuk sote, mantarlı et sote kavurma vb.) Haftanın bir gününde, kırmızı ya da beyaz etli sebze yemekleri ( musakkalar, graten, dolmalar vb.) Haftanın bir gününde, kırmızı ya da beyaz etli yemekler (piliç şnitzel, piliç külbastı, et sote vb.) Haftanın bir gününde, köfteler (rosto köfte, ızgara köfte vb.) 2.grup yemek içerisinde vegan, çölyak yemek, salata-sandviç de olacaktır.

NOT: Yemek dağılımı planlanırken haftanın 3 günü kırmızı et, 2 günü beyaz et şeklinde olacaktır.

3. Grup Yemek: Yardımcı Yemekler Pirinç pilavı, makarna (kıymalı, peynirli veya fırında), peynirli patatesli veya kıymalı börekler, zeytinyağlı dolma ve yemekler, zeytinyağlı barbunya ve pilakiler, fasulye piyazı, kuskus pilavı, sebze kızartmaları gibi yemekler. 4. Grup Yemek: Seçmeli Yemekler Çeşitli hamur işi tatlılar (cevizli baklavalar veya fıstıklı irmik helvası, vb.), sütlü tatlılar (cevizli muhallebi, keşkül, krem şokola, aşure vb.), tahin helvası, kabak tatlısı, cevizli cezerye, hoşaf/komposto, meyve, mevsim salataları, ayran, yoğurt, cacık ve turşu vb. yemekler.

Bir sonraki uygulanacak olan aylık yemek menüsü yukarıdaki esaslar doğrultusunda yüklenici firma tarafından öneri olarak hazırlar ve en geç her ayın 20 sine kadar idareye teslim eder. İdarenin görevlendireceği menü komisyonu tarafından incelenip gerekli görülen değişiklikler ile birlikte onaylanarak yüklenici firmaya bildirilir. Menüde yapılacak olası yemek değişikliğinde ise, kontrol teşkilatının onayı alınır ve değişiklikler tutanak ile kayıt altına alınır.

MADDE 7 - Öğrencilere aşağıda belirtilen 5 grup/kap ta yer alan şekilde hizmet verilecektir.

l .Grup (l.KAP) : Çorbalar (vegan ve çölyak içinde üretim yapılacaktır.)

2 .Grup Ana yemek (2.KAP) - : Kırmızı-beyaz etli yemekler, vegan ve çölyak menü ile salata-sandviç menü

3 .Grup Yardımcı yemek (3.KAP) Pilav, makarna, börek vb. yemekler (çölyak menüye uygun pilav, makarna, börek vb verilecektir.) 4 .Grup (4.KAP) : Tatlı, meyve, salata, zeytinyağlı vb. (tek çeşit olacaktır.)

5 .Grup (5.KAP) : Yoğurt/Ayran

Öğrenci salonlarında tabldot şeklinde hizmet verilecektir.

Vegan ve çölyak menü de 5 kap yemek olarak hizmet verilecektir.

Salata - Sandviç Büfesi Hizmet Şekli

Salata Menü

1 .Çorba

2 .Salata

3 .Yardımcı Yemek ( Börek, Pilav Vb.)

4 .Tatlı, Meyve Vb. 1.Çeşit

5 .Ayran, Yoğurt 1 Çeşit

Sandviç Menü

1. Çorba

2. Sandviç

3 Yardımcı Yemek ( Börek, Pilav Vb.)

4. Tatlı, Meyve Vb. 1 Çeşit

5. Ayran, Yoğurt 1 Çeşit

MADDE 9- Öğrenci ve personel yemek salonlarında ana yemeğin seçmelisi olarak tanımlanan salata-sandviç büfesinde (çavdarlı-sade-kepekli-çekirdekli beyaz peynir/kaşar peynirli panini sandviç vb. avokado salata, ton balıklı salata, Sezar salata, beyaz peynirli yeşil salata vb.) yer alır.

MADDE 10- Yemekler; EK-l’de yer alan reçetelere uygun hazırlanır.” düzenlemeleri yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin tekliflerin elektronik ortamda alındığı “Yemek Hizmet Alımı” olduğu, ihaleye 18 isteklinin katıldığı, 05.11.2024 tarihli ihale komisyonu kararına göre ihalede 8 isteklinin çeşitli gerekçelerle değerlendirme dışı bırakıldığı, 7 isteklinin ise aşırı düşük teklif sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,  başvuru sahibinin teklifinin de beyan ettiği işletme kayıt belgesinin faaliyet konusunun uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Başvuru sahibi tarafından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı gerekçesiyle şikayet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, başvuru üzerine 18.12.2024 tarih ve 2024/UH.II-1674 sayılı Kurul kararı ile “…Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Tekhnoprom Eksport Metal ve Metal Ürünleri İthalat İhracat Limited Şirketi’nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” yönünde Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine karar verildiği,

 

Kurul kararı sonrasında anılan isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınarak 25.12.2024 tarihinde EKAP aracılığıyla tebliğ edilen yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması ve  işletme kayıt belgesinin aslının sunulmasının istendiği, anılan yazıda  “YEMEK HİZMET ALIMI işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan ettiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 30.12.2024 tarihine kadar İdaremize sunmanız ve aşırı düşük teklif açıklamalarınızı 30.12.2024 tarihine kadar sunmanız gerekmektedir.

AÇIKLAMA: İdaremizce, 18.10.2024 tarihinde ihalesi yapılan 2024/1195169 ihale kayıt numaralı Yemek Hizmeti alımı işine ait teklifinizin, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.1.2 maddesinde belirtilen hesaplamaya göre sınır değerin altında olduğu tespit edilmiştir. Teknik şartnamenin bu tebliğin ekinde sunulan örnek menüler tabloları doğrultusunda, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.2.2. - 79.2.6 - 79.3.2. – 79.3.5. maddelerinde belirtilen ilgili hususları belgelendirmek suretiyle yapacağınız yazılı açıklamalarınızı, en geç 30.12.2024 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar (saat:17.00)  ihale komisyonumuza iletilmek üzere İdaremize teslim edilmesi gerekmektedir.

Sunulması Gereken Belgeler

İşletme Kayıt Belgesi ve ekleri” ifadelerine yer verildiği,

 

Başvuru sahibi tarafından aşırı düşük teklif sorgulama yazısının uygun olmadığı gerekçeleriyle şikâyet başvurusunda bulunulduğu, idarece şikâyet başvurusunun 31.12.2024 tarihinde reddedildiği,

 

07.01.2025 tarihli ihale komisyonu kararı ile başvuru sahibinin teklifinin aşırı düşük teklif açıklaması ve işletme kayıt belgesinin aslını sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin İncir Kurumsal Hizmetler Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı görülmüştür.

 

Başvuruya konu ihaleye ait birim fiyat teklif cetvelinde öğün olarak Öğrenci-Personel Normal Yemek (5 Kap), Öğrenci-Personel Vegan Yemek (5 Kap), Öğrenci-Personel Çölyak Yemek (5 Kap) kalemlerinin bulunduğu,

 

Teknik Şartname ekinde normal yemekler için “çorba, et yemekleri, kırmızı-beyaz etli sebze-bakliyat yemekleri, köfteler, piliç şinitzel (donuk), tavuk tantuni, pilav-makarna, zeytinyağlılar, tavuk yemekleri, salata-sandviç, salatalar, tatlılar, meyveler” grupları şeklinde gramaj listeleri, vegan yemekler için vegan çorba, vegan ana yemeklerinin gramajları, çölyak içinde yemek gramaj listesi ile içeceklere ilişkin listenin yer aldığı tespit edilmiştir,

 

İdarece aşırı düşük teklif sorgulama yazısı ekinde Teknik Şartname’de de yer alan 2 haftalık personel öğle yemeği menüsü, 2 haftalık öğrenci öğle yemek menüsü, 2 haftalık öğrenci akşam yemek menüsü şeklinde menülerin gönderildiği, menülerin incelenmesi neticesinde,

 

Teknik Şartname’de “Yemekler; EK-l’de yer alan reçetelere uygun hazırlanır.” düzenlemesi yer almakla birlikte, 2 haftalık örnek menülerde yer alan vegan nohutlu patlıcan, domatesli bulgur pilavı, tavuklu türlü, et döner/patates kızartması, tavuklu patates, ayva tatlısı ve patates salatası yemeklerine ilişkin Teknik Şartname’de yemek içerik ve gramajlarının bulunmadığı,

 

Teknik Şartname’de yer alan düzenlemeler uyarınca öğrencilere 5 kap yemek verilmesi gerekirken öğrenci öğle yemeği 1’inci hafta menüsünde 4. grup (tatlı, meyve) ve 5.grup (yoğurt, ayran) yemeklere yer verilmediği,

 

Ayrıca,  Teknik Şartname’de yer alan düzenlemeye göre öğrenci ve personel yemek salonlarında ana yemeğin seçmelisi olarak salata-sandviç büfesinin yer alması gerektiği, çeşit olarak ise (çavdarlı-sade-kepekli-çekirdekli beyaz peynir/kaşar peynirli panini sandviç vb. avokado salata, ton balıklı salata, Sezar salata, beyaz peynirli yeşil salata vb.) belirlemesinin yapıldığı,

 

Salata menünün “Çorba, Salata, Yardımcı Yemek ( Börek, Pilav Vb.),Tatlı, Meyve Vb. 1.Çeşit, Ayran, Yoğurt 1 Çeşit” şeklinde olması gerektiği, Sandviç Menünün “ Çorba, SandviçYardımcı Yemek ( Börek, Pilav Vb.)Tatlı, Meyve Vb. 1 Çeşit, Ayran, Yoğurt 1 Çeşit” şeklinde olması gerektiği, ancak aşırı düşük teklif sorgulama yazısında yer alan menülerde sadece salata büfesi, sandviç büfesi olarak yer verildiği, içerik olarak herhangi bir belirlemenin yapılmadığı, menülerde yer alan çorba, salata, yardımcı yemek ( börek, pilav vb.),sandviç, tatlı, meyvelerin neler olduğunun açıkça belirtilmediği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen tespitler neticesinde, idarece sınır değerin altında teklif veren isteklilere tebliğ edilen sorgulama yazısı ekinde yer alan örnek menünün Teknik Şartname’ye uygun olarak düzenlenmediği, örnek menüde yer alan yemeklerin içeriğinin Şartname ekinde yer alan reçetelerde yer almadığı, ayrıca sandviç ve salata menülerine ilişkin açıklama istenilmekle birlikte içerik olarak herhangi bir belirlemenin yapılmadığı, öğrenci öğle yemeğinin 1’nci haftasında 4. grup ve 5.grup yemeklere yer verilmediği, söz konusu eksikliklerin isteklilerin sağlıklı bir aşırı düşük teklif açıklaması sunması imkânını ortadan kaldırdığı, nitekim 8 isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığı da dikkate alındığında, idarece açıklanan nedenler de dikkate alınarak açık ve net bir şekilde menülerin belirlenerek, ihale dokumanı kapsamında reçete ve gramajı bulunan yemeklerden seçim yapılması suretiyle iki haftalık örnek menünün sınır değerin altında teklif veren isteklilere tekrar gönderilmesi ve aşırı düşük teklif sorgulamasının yenilenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez. hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 157.733,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu tüm iddialarında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde 157.733,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, idarece açık ve net bir şekilde menülerin belirlenerek, ihale dokümanı kapsamında reçete ve gramajı bulunan yemeklerden seçim yapılması suretiyle Teknik Şartname’deki düzenlemeler de dikkate alınarak iki haftalık örnek menünün oluşturulması suretiyle sınır değerin altında teklif veren isteklilere tekrar gönderilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Toplantı No : 2025/005
Gündem No : 122
Karar Tarihi : 29.01.2025
Karar No : 2025/UH.II-379