4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “…İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.” hükmü,
Anılan Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur.
…
İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur: …
e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri…” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 30’uncu maddesinde, “(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede yer alır. Bu düzenlemelerde, işin niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Bu yükümlülüklere ilişkin olarak yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiğinin teknik şartnamede açıkça düzenlenmesi zorunludur.
(2) Bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idarelerce belirlenmesi zorunlu olan mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda istenecek belgelere teknik şartnamede yer verilemez.” hükmü,
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.
Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödenecek olan; vergi (kdv hariç) resim, harç, ulaşım, işin teknik şartname ve idari şartnameye uygun yürütülmesinde yapılacak tüm masraflar, her türlü sigorta vb. giderler teklif fiyata dahildir.
a) Yemek yapımında kullanılacak her türlü malzeme, Ulaşım ve hizmetin yerine getirilebilmesi için çalıştırılacak her türlü işçilerin iş kanununa göre ödenecek tüm hak ve alacaklar, çalışan işçilerin belirlenen sürelerde resmi olarak periyodik sağlık kontrolü, hizmetin yürütülmesinde işçinin kıyafet gideri, yol gideri makine ekipman amortismanı ile malzeme giderleri teklif fiyata dahil ve yüklenici firmaya aittir.
b) Temizlik sarf giderleri ve işin yapılması ile ilgili her türlü malzeme giderleri teklif fiyata dahil ve yüklenici firmaya aittir.
c) Yemekhanelerde kullanılacak doğalgaz, elektrik, su ve ısınma giderleri ile abonelik giderleri teklif fiyata dahil ve yüklenici firmaya aittir.
d) İş ve işyerlerinin korunmasına ilişkin sorumluluk Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 19 uncu maddesinde düzenlenen esaslar dahilinde yükleniciye aittir. Oluşacak herhangi bir zehirlenme durumunda tüm sorumluluk yüklenici firmaya aittir.
e)Yemek dağıtım için kullanılacak aracın yakıt ve tüm giderleri teklif fiyata dahil ve yüklenici firmaya aittir.
f) Yemekhanelerden alınan numuneler için analiz ücreti teklif fiyata dahil ve yüklenici firmaya aittir.
g)-Yemekhanelerde firma ve personelin hatasından kaynaklanacak her türlü kaza, yangın ve benzeri durumlarda zarar yüklenici firmaya aittir.” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “Kullanılması Gereken Kişisel Koruyucu Donanımlar” başlığı altında “1-Yüklenici firma hiçbir ikaz ve ihtara gerek kalmaksızın lüzumlu emniyet tedbirlerini zamanında almak ve kazalardan korunma usul ve esasları personeline öğretmekle yükümlüdür. Bu itibarla taahhüdün ifasına ihmal dikkatsizlik ve tedbirsizlik ile ehliyetsiz işçileri kullanmaktan veya herhangi bir sebeple doğabilecek kazalardan firma sorumludur. Ayrıca firma faaliyette bulunduğu yerlerde yangınla ilgili her türlü emniyeti sağlamak ve uygulamak zorundadır. Yemekhanelerde Yangın ve Besin Zehirlenmelerine karsı Yüklenici tarafından sigorta yaptırılacaktır. İhale üzerinde kalan yüklenici sigorta poliçesini idareye ibraz etmek zorundadır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yapılan incelemede İdare tarafından 24.10.2024 tarihli ve 05.11.2024 tarihli zeyilnameler ile ihale dokümanında bazı değişiklikler yapıldığı ve söz konusu değişikliklerin EKAP üzerinden başvuru sahibi dahil doküman alanlara tebliğ edildiği, tekliflerin en son yapılan değişikler kapsamında hazırlanması gerektiği belirlenmiştir.
Bu kapsamda Teknik Şartname’nin “Kullanılması Gereken Kişisel Koruyucu Donanımlar” başlığı altında başvuruya konu düzenlemede ihale üzerinde bırakılan yüklenicinin faaliyette bulunduğu yerlerde yangınla ilgili her türlü emniyeti sağlamak ve uygulamakla zorunda olduğu, yemekhanelerde yangın ve besin zehirlenmelerine karşı sigorta yaptırması ve sigorta poliçesinin idareye ibraz edilmesinin istenildiği buna göre söz konusu maddede işin yürütülmesi aşamasındaki yükleniciye ilişkin (ihale üzerinde bırakılarak sözleşme imzalanan istekli) yükümlülüklerin belirtildiği, bu durumda bahse konu belgenin sözleşmenin uygulanması aşamasında yüklenici tarafından sunulması gerektiği anlaşılmış ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
www.ihalekik.com / www.ihaledanismani.com
Toplantı No | : 2024/045 |
Gündem No | : 36 |
Karar Tarihi | : 27.11.2024 |
Karar No | : 2024/UH.II-1548 |