KİK İhale Kararları- İş Ortaklığı tarafından ihale teklif dosyasında güvenlikle ilgili alt yüklenici firma evrakının ihale aşamasında sunulmadığı

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.

 

 

 

 

Şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır.

Şikayet başvuruları idareye, itirazen şikayet başvuruları Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır...” hükmü,

 

Aynı maddenin onbirinci fıkrasının (c) bendinde “Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir.” hükmü yer almaktadır.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) Şikayet başvuruları idareye, itirazen şikayet başvuruları ise Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır.

(2) Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir;

a) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin; adı, soyadı veya unvanı ve adresi ile faks numarası.

c) Başvuruya konu olan durumun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih.

(8) Ortak girişim adına yapılacak şikâyet veya itirazen şikâyet başvurularının, pilot ortak/koordinatör ortak veya temsil yetkisi verilen özel ortak ya da ortakların tamamı tarafından yapılması zorunludur. Bu başvurulara, ortak girişim beyannamesinin veya sözleşmesinin, özel ortak tarafından yapılan başvurularda ayrıca özel ortağa temsil yetkisi verildiğine ilişkin belgenin eklenmesi gerekir...” hükmüne,

 

Anılan Yönetmelik’in “Ön inceleme konuları ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemler” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) Başvurular öncelikle;

b) Başvuru ehliyeti,

c) Başvurunun süresinde yapılıp yapılmadığı,

ç) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin; adı, soyadı, unvanı, adresi, imzası ile başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgelerin ve imza beyannamesinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneğinin bulunup bulunmadığı,

yönlerinden sırasıyla incelenir.

 (4) Yapılan ön inceleme sonucunda, bir aykırılığın tespit edilmesi halinde bu hususa ilişkin ön inceleme raporu düzenlenir.” hükmüne,

 

 Aynı Yönetmelik’in “Ön inceleme konularına aykırılık üzerine alınacak kararlar” başlıklı 17’nci maddesinde ise “(1) 16’ncı maddenin birinci fıkrası bakımından bir aykırılığın tespiti üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine karar verilir.” hükmüne yer verilmiştir.  

 

 

 

 

 

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 5’inci maddesinin dördüncü fıkrasında “Ortak girişim adına yapılacak şikayet veya itirazen şikayet başvurularının, pilot ortak/koordinatör ortak veya temsil yetkisi verilen özel ortak ya da ortakların tamamı tarafından yapılması zorunludur. Temsil yetkisine sahip olmayan özel ortak tarafından şikayet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru süresinin sonuna kadar pilot/koordinatör ortağın şikayete katılması veya özel ortağa temsil yetkisi vermesi gerekmektedir. Şikayet başvurularının pilot ortak/koordinatör ortak tarafından yapılması halinde ortak girişim beyannamesinin veya sözleşmesinin, temsil yetkisi verilen özel ortak tarafından yapılması halinde ise ortak girişim beyannamesi veya sözleşmesi ile temsile yetkili olunduğuna dair belgenin şikayet dilekçesine eklenmesi zorunludur. Bu belgelerin şikayet dilekçesine eklenmemesi veya temsil yetkisine sahip olmayan özel ortak tarafından şikayet başvurusunda bulunulması halinde eksikliklerin giderilmesi için başvuru süresinin sonuna kadar beklenir. Ancak aday veya isteklinin başvuru belgeleri veya teklif zarfı içerisinde bu belgelerinin bulunması durumunda, dilekçe ekinde söz konusu belgeler sunulmamış olsa da başvuru usulüne uygun olarak yapılmış bir başvuru olarak kabul edilir.” açıklamasına,

 

Anılan Tebliğ’in 11’inci maddesinin dördüncü fıkrasında “Ortak girişim adına yapılacak şikayet veya itirazen şikayet başvurularının, pilot ortak/koordinatör ortak veya temsil yetkisi verilen özel ortak ya da ortakların tamamı tarafından yapılması zorunludur. Temsil yetkisine sahip olmayan özel ortak tarafından şikayet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru süresinin sonuna kadar pilot/koordinatör ortağın şikayete katılması veya özel ortağa temsil yetkisi vermesi gerekmektedir. Şikayet başvurularının pilot ortak/koordinatör ortak tarafından yapılması halinde ortak girişim beyannamesinin veya sözleşmesinin, temsil yetkisi verilen özel ortak tarafından yapılması halinde ise ortak girişim beyannamesi veya sözleşmesi ile temsile yetkili olunduğuna dair belgenin şikayet dilekçesine eklenmesi zorunludur.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamalarından, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, istekli olabileceklerin ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı edinmiş gerçek veya tüzel kişiyi ya da bunların oluşturdukları ortak girişim ve konsorsiyumu ifade ettiği anlaşılmaktadır.

 

Ortak girişim adına yapılacak şikâyet veya itirazen şikâyet başvurularının, pilot ortak/koordinatör ortak veya temsil yetkisi verilen özel ortak ya da ortakların tamamı tarafından yapılmasının zorunlu olduğu ve bu başvurulara, ortak girişim beyannamesinin veya sözleşmesinin, özel ortak tarafından yapılan başvurularda ayrıca özel ortağa temsil yetkisi verildiğine ilişkin belgenin eklenmesinin gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilmesinin ön koşulu, idareye usulüne uygun olarak şikâyet başvurusunda bulunulmasıdır.

 

 

Yapılan inceleme neticesinde, bahse konu ihaleye Halk Gıda Yemek San. Tic. Turizm İnş. Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret Ltd. Şti. ile RD Turizm Gıda İnşaat San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin iş ortaklığı oluşturmak suretiyle katıldığı, 07.02.2025 tarihinde tebliğ edilen ihale komisyonu kararına yönelik olarak 17.02.2025 tarihinde Halk Gıda Yemek San. Tic. Turizm İnş. Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret Ltd. Şti.nin idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarenin şikâyete ilişkin olarak alınan kararı 25.02.2025 tarihinde Halk Gıda Yemek San. Tic. Turizm İnş. Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret Ltd. Şti. - RD Turizm Gıda İnşaat San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin iş ortaklığına bildirdiği, bunun üzerine Halk Gıda Yemek San. Tic. Turizm İnş. Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret Ltd. Şti.nin 06.03.2025 tarihinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Şikayet ve itirazen şikayet başvurusu dilekçesini EKAP üzerinden imzalayan Halk Gıda Yemek San. Tic. Turizm İnş. Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret Ltd. Şti.nin pilot ortak olup olmadığı hususunda Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı’na 07.03.2025 tarihli ve 68057 sayılı yazı yazılmıştır. Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı’nın 10.03.2025 tarihli ve 68188 sayılı cevabi yazısında “Bahsi geçen iş ortaklığında pilot ortağın R D Turizm Gıda İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi olduğu, özel ortağın ise Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Temizlik Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Tic. Ltd. Şti. olduğu tespit edilmiştir. İlgi yazınızda idare tarafından Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Temizlik Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Tic. Ltd. Şti.ne bahsi geçen tebligatın yapılmadığı durumuna ilişkin olarak EKAP'ta tebligatların pilot ortağa yapılmakta olmasından dolayı ihaleye ilişkin tebligatın Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Temizlik Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Tic. Ltd. Şti.ne gönderilmediği değerlendirilmektedir.

EKAP'ta pilot ortağın, özel ortağı iş ortaklığı adına şikayet ve itirazen şikayet başvunısu yapması için yetkilendirme imkanı bulunmamaktadır. Ayrıca mevcut durumda EKAP'ta özel ortak, iş ortaklığı adına şikayet/itirazen şikayet kaydı oluşturamamaktadır. Şikayet/itirazen şikayet başvurusu oluşturma ekranları doküman indirmiş olup olmama şartnıa bağlı olarak çalışmakta olup bu sebeple söz konusu Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Temizlik Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Tic. Ltd. Şti. itirazen şikayet başvurusunu "İtirazen şikâyet dilekçesini ortak girişim olarak mı gerçek/tüzel kişi olarak mı oluşturmak istiyorsunuz?" seçimlik alanında "gerçek/tüzel kişi" alanını seçerek gönderebilmiştir. Anılan başvuruya ilişkin olarak e-itirazen şikayet ekranlarında yer alan "Şikayet konusu ile ilgili varsa diğer bilgi ve belgeler" alanına ise herhangi bir belgenin yüklenmediği tespit edilmiştir.

Söz konusu itirazen şikayet başvurusu Halk Gıda Yemek Sanayi Ticaret Temizlik Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından gerçek/tüzel kişi seçimi ile yapıldığından dolayı tarafınızca "Ortaklık Türü Sorgulama" ekranında yapılan sorgulamada "Başvuranın statüsü "Ortaklık Girişim" olmadığı için devam edilememektedir." uyarısının alındığı tespit edilmiştir.” şeklinde ifade edilmiştir.

 

 

 

 

Sonuç olarak, EKAP üzerinden şikâyet ve itirazen şikâyet dilekçesinin özel ortak olduğu anlaşılan Halk-Gıda Yemek Sanayi Ticaret Temizlik Turizm İnşaat Kuyumculuk ve Orman Ürünleri Pazarlama Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından “gerçek/tüzel kişi” alanının seçilerek imzalandığı, idareye ve Kuruma yapılan başvurular kapsamında başvuru dilekçesi ekinde ortak girişim beyannamesinin veya sözleşmesinin, ayrıca özel ortağa temsil yetkisi verildiğine ilişkin belgenin sunulmadığı, bu konudaki sorumluluğun başvuru sahibinde olduğu, dolayısıyla idareye ve Kuruma yapılan başvuruların mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun şekil yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 


   Oybirliği ile karar verildi.

 

Toplantı No : 2025/012
Gündem No : 6
Karar Tarihi : 19.03.2025
Karar No : 2025/UH.IV-748