4734 sayılı Kamu İhale Kanun’un “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinin birinci fıkrasında “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır.” hükmü ve anılan maddenin dördüncü fıkrasında “Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinde (1) Süreler;
a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,
b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirildiği tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi,…izleyen günden itibaren başlar…” hükmü yer almaktadır.
4734 sayılı Kanun’un yukarıda yer verilen 55’inci maddesinin birinci fıkrasında, idareye şikâyet süresinin, ihale sürecindeki şikâyete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren anılan Kanun’un 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gün olduğu, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki düzenlemesinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için şikayet başvuru süresinin dokümanın satın alındığı, ihale dokümanının ilana yansıyan hükümleri için ise ilk ilan tarihini izleyen günden itibaren başlayacağı anlaşılmaktadır.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Ön inceleme konuları ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemler” başlıklı 16’ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, başvuruların süresinde yapılıp yapılmadığı yönünden inceleneceği, anılan Yönetmelik’in “Ön inceleme konularına aykırılık üzerine alınacak kararlar” başlıklı 17’nci maddesinin birinci fıkrasında ise, söz konusu Yönetmelik’in 16’ncı maddenin birinci fıkrası bakımından bir aykırılığın tespiti üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine karar verileceği düzenlenmiştir.
26.12.2024 tarihinde yayımlanan İhale İlanı’nın “Kalite ve standarda ilişkin belgelere ait bilgiler:” başlıklı 4.3.3’üncü maddesinde “ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi
TS 13075 Gıda Maddeleri Taşıma Hizmetleri hizmet yeterlilik belgesi
TS 6914 Gıda Maddeleri İmal Eden, Hazırlayan, Depolayan ve Satan Yerler İçin Genel Kurallar hizmet yeterlilik belgesini
TS 8985 Yemek Fabrikaları ve Toplu Yemek Mutfakları hizmet yeterlilik belgesi
Kalite yönetim sistem belgesi Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. İsteklilerden bu bilgilerin tevsik edilmesinin istenilmesi halinde, söz konusu belgelerin, bu belgelendirme kuruluşlarının, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekir. İhale tarihi veya bu tarihten önceki bir yıl içinde alınan teyit yazıları geçerlidir. Ancak, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir. Bu belgelerin ihale tarihinde geçerli olması yeterlidir.
İş ortaklıklarından birinin istenilen belgeye ilişkin bilgiyi belirtmesi yeterlidir.” düzenlemesi,
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.3. Kalite yönetim sistem belgesi Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. Bu belgelendirme kuruluşlarının, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekir. İhale tarihi veya bu tarihten önceki bir yıl içinde alınan teyit yazıları geçerlidir. Ancak, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir. Bu belgelerin ihale tarihinde geçerli olması yeterlidir.
İş ortaklıklarında, ortaklardan birinin istenilen belgeyi sunması yeterlidir.
Bu maddede istenen kalite standartlarına ilişkin diğer belgeler:
Belge Adı |
Açıklama |
Ortak Girişimlerde |
ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi |
|
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi |
|
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
TS 8985 Yemek Fabrikaları ve Toplu Yemek Mutfakları hizmet yeterlilik belgesi |
|
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
TS 13075 Gıda Maddeleri Taşıma Hizmetleri hizmet yeterlilik belgesi |
|
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
TS 6914 Gıda Maddeleri İmal Eden, Hazırlayan, Depolayan ve Satan Yerler İçin Genel Kurallar hizmet yeterlilik belgesini |
|
Tek ortağın sunması yeterlidir. |
…” düzenlemesi yer almaktadır.
İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesinde yer alan düzenleme ile 26.12.2024 tarihinde yayımlanan İhale İlanı’nın “Kalite ve standarda ilişkin belgelere ait bilgiler” başlıklı 4.3.3’üncü maddesindeki düzenlemelerin birbirleri ile paralel nitelikte düzenlemeler olduğu anlaşılmıştır.
Dolayısıyla itirazen şikâyet dilekçesinde yer alan 1’inci iddia kapsamında dile getirilen iddiaların farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihin, ihalenin ilan tarihi olan 26.12.2024 tarihi olduğu, 4734 sayılı Kanun’un 55’inci maddesine göre söz konusu iddiaların en geç 06.01.2025 tarihine kadar idareye yapılacak şikâyet başvurusunda dile getirilmesi gerekirken, başvuru sahibinin bahsi geçen iddiaları, 20.01.2025 tarihinde yapmış olduğu şikâyet başvurusuna konu ettiği ve bu başvuruya idarece verilen cevap üzerine Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.
Dolayısıyla, başvuru sahibinin iddialarının süre yönünden reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dahil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur. Bu şartnamelerde yerli isteklilerin katılımını engelleyici düzenlemelere yer verilemez…” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Sözleşme tasarısı” başlıklı 17’nci maddesinde “(1) İdare, sözleşme tasarısını bu Yönetmeliğin ekinde yer alan tip sözleşmeyi esas alarak hazırlar.
(2) Tip sözleşmede boş bırakılan veya dipnota alınan hususlar, işin özelliğine ve sözleşme türüne (götürü bedel/birim fiyat) göre 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmayacak şekilde düzenlenir.
(3) İdare, tip sözleşmede düzenlenmeyen, ancak işin özelliğine göre düzenlenmesine gerek duyulan hususları, 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla, maddeler halinde düzenleyerek “Diğer Hususlar” bölümüne ekleyebilir.
(4) İhalelerde, Kurumun uygun görüşü alınmak kaydıyla istekliler tarafından hazırlanması mutat olan sözleşmeler kullanılabilir.
(5) Cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshine ilişkin hususlarla ilgili olarak sözleşme tasarısı dışındaki diğer ihale dokümanında yapılan düzenlemeler dikkate alınmaz.” hükmü,
Teknik Şartname’nin “Hizmetin Yapılması” başlıklı 4’üncü maddesinde “…4.5. Yemekler renk, koku, tat, görüntü, sıcaklık gibi nitelik ve nicelik bakımından kalitesi servise uygun olmadığı takdirde idarenin onayı alınarak eşdeğer yemek o öğüne yetişecek şekilde yüklenici tarafından temin edilecektir. Yemeğin veya diğer yiyeceklerin yetmemesi durumunda, GGM’nin bildireceği miktarlar; yemek saatine kadar yüklenici tarafından karşılanacaktır. Menü listesi hazırlanırken bir bireyin günlük kalori ihtiyacı asgari 2500 cal olarak ayarlanacaktır.
…
4.14. İdare, ihtiyaç halinde günün her saati istenilen çeşit kumanya talep edebilecek, İdarenin istediği kumanya en geç 3 (üç) saat içerisinde hazırlanıp GGM ya da istenen birime yüklenici tarafından görevlendirilen kişi tarafından tutulan tutanak ile teslim edilip gerekli birimlere teslim edildiği bildirilecektir...
…
4.18. Kumanyalarda dağıtılacak Ekmek arası malzeme kurumun talebi doğrultusunda hazırlanan gıda maddeleri türlerine ve şekillerine uygun, tek kullanımlık, plastik veya köpük kaplarda ve streçlenerek paket edilecektir. Paketli ürünler paketleriyle yakalanan ve GGM’ye getirilen Yasadışı Göçmenlere GGM’ye kabul işlemleri esnasında ihtiyaç duyulması halinde ayrıca sınır dışı ve başka illeri sevk işlemleri kapsamında yolculuk süresi hesaplanarak ihtiyaç duyulan kumanya idarenin denetimi altında verilecektir.
Yapılan bu hizmet karşılığı yemek ve kumanya ayrı ayrı fatura kesilecek ve hakkedişleri bu doğrultuda düzenlenecektir.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Çalıştırılacak Personel ve Demirbaşlarla İlgili Hükümler” başlıklı 6’ncı maddesinde “…6.1.8. Yüklenici idarenin haberi olmadan personel değiştirmeyecektir. İdarece değiştirilmesi talep edilen personel (yazılı uyarılan davranışların devam etmesi halinde) derhal değiştirilecektir. Çalıştırılacak personelin kimliklerini belirleyen liste idareye işe başlama tarihinden 5 iş günü öncesinden teslim edilecektir…” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Yemeğin Pişirilmesi ve Korunması” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.7. GGM’ nin talebi halinde, bildirilen kişi sayısı kadar günlük yemek listesinde yer alan yemekleri hazırlayıp sunacaktır. Aylık yemek listesinde idarenin bilgisi dışında yapılacak öğün çeşidi değişikliği tespit edildiği takdirde; rapor altına alınan her değişiklik için yükleniciye para cezası kesilecektir…” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 10’uncu maddesinde “…10.8. Yüklenici, yılda en az 4 kere olmak şartıyla ve idare tarafından onaylanacak bir laboratuvara sunulan yemeklerin gıda tüzüğüne uygunluğunu tespit ettirip rapor sonuçlarını idareye ibraz etmek zorundadır. Ayrıca steril kaplarda günlük olarak alınan yemek örnekleri 72 saat ve etiketli bir şekilde idarenin belirleyeceği buzdolabında saklanmak suretiyle idare tarafından talep edildiğinde test edilmeye hazır olarak bulundurulacaktır. Bu testler için yapılan harcamalar yüklenici tarafından karşılanacaktır.
10.9. İdare uygun gördüğü zamanlarda yemekhanelerde verilen hizmeti denetleyerek, eksik ve bozuk malzemenin temini ve tamirini talep eder…” düzenlemesi,
“Yemek Çeşitleri” başlıklı 12’nci maddesinde “…12.9.10.Vejetaryen/Vegan gibi et yemeyen yabancılar için idarenin belirttiği sayıda hayvansal ürün içermeyen yemek hazırlanıp servis edilecektir. Yüklenici tarafından idarenin talebi karşılanmadığı taktirde gerekli cezai işlem uygulanacaktır.
…
12.12.2.Yüklenici idarenin talebi halinde GGM’de bulunan çocuklara aşağıdaki tabloya uygun menü verecek, iki menü bir kahvaltı olarak fiyatlandırılacaktır.
Sıra No |
Menü 1 |
Menü 2 |
Menü 3 |
1 |
Bisküvi (100/120 gr) |
Bisküvi (100/120 gr) |
Bisküvi (100/120 gr) |
2 |
Meyveli süt (200 ml) |
Meyve Suyu (200 ml) |
Puding (200 ml) (paket) |
3 |
Mevsim meyvesi (1 adet) |
Mevsim meyvesi (1 adet) |
Mevsim meyvesi(1 adet) |
” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncu maddesinde “…16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan özel aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. Tabloda yer verilen özel aykırılıklardan herhangi birinin ilgili aykırılık için aynı satırda belirtilen sayıya ve toplam özel aykırılık halinin de 30 sayısına ulaşması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.
Özel Aykırılık Halleri |
|
Aykırılık Hali |
İlk Sözleşme |
Aykırılık |
1 |
Yüklenici tarafından idarenin talebi kısmen veyahut tamamen karşılanmadığı taktirde (kahvaltı, yemek, ek gıdalı yemek) |
Binde |
5
|
…
16.1.5. Bu sözleşmenin 16.1.2 nci ve 16.1.3 üncü maddelerinde yer verilen aykırılıklar kapsamında somut fiillere yer verilmemesi halinde, söz konusu maddelerde yer alan cezalar ve/veya fesih yaptırımları uygulanamaz. Ayrıca, aynı aykırılığın 16.1.2 nci ve 16.1.3 üncü maddelerde birlikte sayıldığı hallerde, sözleşme uygulamasında 16.1.3 üncü madde dikkate alınır.
16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.
16.3. Yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesi gereğince en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için ilk sözleşme bedeli üzerinden 16.1.1 inci maddede belirtilen ceza oranında (kısmi kabul öngörülmüşse süresinde tamamlanmayan kısmın ilk sözleşme bedeli üzerinden) gecikme cezası uygulanır. Yapılacak ihtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Gecikmenin yol açtığı aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir.
16.3.1. İşin tamamının ya da varsa kısmi kabule konu kısmının süresinde bitirilmemesi haline ilişkin olarak 16.1.2 nci veya 16.1.3 üncü maddelerde yapılan düzenlemeler uygulanmaz.
16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanı kapsamında yer alan teknik şartnamelerde ihale konusu işin yerine getirilmesinde ihtiyaç duyulan teknik bilgi ve işin işleyişine yönelik detaylı bilgilere yer verilirken, sözleşme tasarılarında ise işin yüklenici ve iş sahibi arasında yürütümü sırasında tarafların birbirlerine karşı sorumluluk, hak ve cezaları belirlenmektedir.
Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde “Yüklenici tarafından idarenin talebi kısmen veyahut tamamen karşılanmadığı taktirde (kahvaltı, yemek, ek gıdalı yemek)” özel aykırılık hali düzenlenmiştir.
Anılan özel aykırılık hali dikkate alındığında, düzenleme içeriğinde yer alan “(kahvaltı, yemek, ek gıdalı yemek)” ifadesinden idarenin talebinin işin yürütümüne ve iş kapsamında gerçekleştirilecek yemeklere ilişkin olduğu açıkça anlaşılabilmektedir.
Yukarıda yer verilen ihale konusu işin teknik detay ve idare taleplerine ilişkin Teknik Şartname düzenlemeleri incelendiğinde, anılan düzenlemelerin keyfi uygulamalara yönelik olmadığı, ihale konusu işin sağlıklı ve düzenli yürütümüne ilişkin olduğu görülmektedir.
Yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler dikkate alındığında, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
|