Toplantı No : 2020/001
Gündem No : 31
Karar Tarihi : 08.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-25
BAŞVURU SAHİBİ:
İzzet ATALAY,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2019/542402 İhale Kayıt Numaralı “Servise Hazır Yemek Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 25.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Servise Hazır Yemek Alımı” ihalesine ilişkin olarak İzzet Atalay’ın 11.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.12.2019 tarih ve 55665 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.12.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2019/1660 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) Şikayete konu ihalenin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, Yönetmelikler ve diğer Kanunlara göre istenilen şartları taşımadığı, şöyle ki "Sınır Değere Sapma” oranına bakıldığında, ihale üzerinde bırakılan Rukiye Dinçsoy’un vermiş olduğu teklif fiyatının, idarenin yaklaşık maliyet tutarından %53,9 daha düşük olduğu, idarenin bir önceki yıl 30.11.2018 tarihinde yapılan 2018/548984 sayılı 40 000 öğün 3 çeşit servise hazır yemek alımı ihalesinde ihale üzerinde bırakılan Murat Acıyan’ın birim fiyatının 9,89-TL olduğu, toplam 395.600,00-TL verdiği, TÜFE’de (2003=100) 2019 yılı bir önceki ayına göre %10,56 artış gerçekleştiği, bir önceki yıla göre enflasyon oranında artış yapılmış olsa 9,89x40.000=437.138,00 TL olması gerektiği, ayrıca 2020 yılında yemek çeşit sayısı 3’den 4’e çıkarıldığı halde %20 aşağı çekilerek teklif verildiği, ihale iş günü olan 01.01.2020 - 31.12.2020 takvim yılında hafta sonları, ulusal ve dini bayram tatilleri çıkarıldığı zaman tam iş günü olarak 250 gün olduğu, ihale öğün bedeli 40.000/250 = günlük 160 olduğu, dokümandaki düzenlemeye göre işçilik hesaplamaları yapıldığı, gıda mühendisinin kısmi süreli ve günlük 3 saat haftada 15 saat olarak asgari ücretten hesaplandığı, aynı şekilde tüm çalışanların ücretlerinin kısmi çalışma süreli ve asgari ücret üzerinden hesaplandığında ve 2020 yılında asgari ücrete gelecek zam oranı da dikkate alınarak hesaplama yapıldığında, maliyetlerin en alt tutar üzerinden yapılması durumunda dahi birim fiyatın 12,72-TL olduğu, bu fiyatlara isletme karlılığı ve vergi yükümlülükleri eklenmesi halinde tutarın daha yüksek olacağı, EKAP üzerinden hesaplanan sınır değerin 11,36 TL olduğu, teklif verilen tutar ile Teknik Şartname’de belirtilen yemeklerin yapılmasının ticari hayatın olağan akışına tamamen aykırı olduğu,
2) İhale tarihinde isteklilerin teklifleri söylendikten sonra belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığının kontrolü olarak sadece Murat Acıyan’ın evraklarına bakılıp, geçici teminat mektubunun tarihinin süresinin eksik olduğu söylenerek diğer teklif sahiplerinin hiçbir evrakına detaylı bakılmaksızın oturumun kapatıldığı, eşit muamele ilkesinin açıkça ihlal edildiği, ihale bırakılan Rukiye Dinçsoy’un iş deneyim belgesi olarak özel sektör sözleşmesi olduğu söylenip geçildiği, bu sözleşmenin 4734 sayılı Kanun ve Yönetmeliklere göre düzenlenip-düzenlenmediği, imzalarının olup-olmadığı, fatura toplamlarının sözleşme ile uyup-uymadığı, faturalarının onaylı olup olmadığı ve sözleşmeye dayalı olarak sosyal güvenlik kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin teklif kapsamında sunulup-sunulmadığı, istekli tarafından sigortalı hizmet listelerinin sunuldu ise işin süresinin tamamını kapsayıp-kapsamadığı sonuç olarak is deneyimini tevsik edip etmediğine bakılmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
(2) (Değişik: 12/06/2015-29384 R.G./4. md.) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;
1) Verilen hizmetin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.
c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.
(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.
(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan, açık ihale, belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (b), (c) ve (f) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birinin kullanılması zorunludur.
(5) Aşağıdaki işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.
a) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ve Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihaleleri.
b) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri.
c) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihaleleri.” hükmü,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: Servise Hazır Yemek Alımı
b) Miktarı ve türü:
Servise Hazır 40000 öğün yemek alımı
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
c) Yapılacağı yer: Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İlgili mevzuat gereğince ödenecek vergi, resim, haraç ve benzeri giderler ile ulaşım ve her türlü sigorta giderleri teklif fiyatına dahildir. Elektrik, su, doğalgaz vb. masraflar m2 hesabına varsa sayaca göre hesaplanarak firma tarafından ödenecek olup teklif fiyata dahil olan masraflara eklenecektir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.
Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi ilgili mevzuat çerçevesinde idare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.
33.2. İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.
…” düzenlemesi,
Teknik Şartname’de “İŞİN KONUSU:
MADDE 1:
Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne gıda malzemesini satın alma, bu malzemeyi hazırlama, yemek pişirme, yemek taşıma, yemek servisi ve servis sonrası hizmetlerinin alımıdır.
HİZMETİN TANIMI:
MADDE 2: Seydişehir ve Ereğli İlçelerindeki meslek yüksekokulları ve fakültelerde 01.01.2020 – 31.12.2020 tarihleri arasında öğretimin sürdüğü dönemlerde öğle ve akşam yemeği (II. Öğretim öğrencileri için) ve öğretimin olmadığı dönemlerde öğle yemeği olarak aşağıda gösterilen toplam öğün sayıları uyarınca yemek pişirilmesi, servisi ve servis sonrası temizlik hizmetlerinin yapılmasıdır.
…
MADDE 7: Yemek mönüleri; firma sorumlusu, depo sorumlusu, aşçıbaşısı ve diyetisyeni/gıda mühendisi tarafından hazırlanacaktır.
İŞÇİ:
MADDE 28: Firma; aşağıda sıralanan ve ilgili bilgileri bulunan birimlerde mutfak, yemekhaneler ve bulaşıkhanelerde hizmetlerin rahat sürmesini sağlayacak sayıda personeli çalıştırmakla sorumludur. Ayrıca firma teknik personel olarak diyetiysen veya gıda mühendisi ile aşçı çalıştıracaktır.
…
MADDE 45: Hizmetin yürütülmesi için çalıştırılacak personelin günlük çalışma saatlerini firma iş yasasına göre ayarlayacaktır. Firma gerek duyarsa vardiyalı sistem ile işçi çalıştırabilir. Yemeğin hazırlanışı, pişirilmesi, servisi, servis sonrası temizlik hizmetlerini hafta içi ve hafta sonu Pazar günü saat 05:00 ile 20:00 arasında olacaktır. Saat 05:00’ten önce mutfak veya yemekhanelere giriş kesinlikle olmayacaktır. Saat 20:00’den sonra yerleşkelerden kesin çıkış yapılacaktır. Diğer zamanlarda firma mutfak veya yemekhanelere girmek isterse (örneğin ilaçlama yaptırmak için) idareyi bilgilendirerek izin alması gerekmektedir.
MADDE 46: Çalışacak personelin iş esnasında giyeceği kıyafetler tek tip olacak ve firma tarafından karşılanacaktır. Kıyafet şeklini ve rengini idare belirleyecektir.
MADDE 47: Üretim yapan ve serviste çalışan personel, işleri sırasında mutlaka tek kullanımlık bone (özel şapka da olabilir), maske ve eldiven kullanacaktır. Bu personel kısa kollu iş kıyafeti giymiş ise tek kullanımlık kolluk takacaktır. Bununla ilgili tüm masraflar ve sorumluluk firmaya aittir.
MADDE 48: Firmanın tüm çalışanları açık renk özel ayakkabı giyecektir. …. Bununla ilgili tüm masraflar firmaya aittir.
DEMİRBAŞLAR:
MADDE 49: Üniversite demirbaşına kayıtlı yemek pişirme ve servis malzemeleri (benmariler, masa ve sandalyeler) firmaya tutanak karşılığı sağlam olarak teslim edilecektir. Sözleşme bitiminde eksiksiz ve tam olarak geri alınacaktır. Yitik demirbaş bedelleri firmadan tahsil edilecek veya firma bu malzemeleri satın alarak idareye teslim edecektir.
Firma yemek pişirme ve hazırlama işlemini Üniversitenin tahsis ettiği alanda yapacak ise (ocaklar, fırınlar, fritöz, islim tencereleri, çeşitli tezgâhlar, raflar, buzdolapları vs) firma tarafından karşılanacaktır.
MADDE 50: İdare tarafından firmaya teslim edilen demirbaşlar dışında, idare tarafından alınması gerek görülen mutfak ve yemekhane demirbaşları, servis araba ve kapları, su ısıtma, pişirme ve servis teşkilatları firma tarafından karşılanacaktır. Bu malzemelerin alınması ile ilgili idarenin yazılı isteminden en geç 5 iş günü içerisinde firma malzemeleri temin etmek ve idareye bildirmekle mükelleftir. Kalite, nicelik ve niteliği idare tarafından kabul görmeyen malzeme firma tarafından değiştirilecektir.
MADDE 51: Firma, mutfak ve yemekhanelerle birlikte teslim edilen tüm ekipmanların (yemek servis ünitesi-benmari, fırın, bulaşık makinesi, asansör gibi) bakım ve onarımından kullandığı sürece sorumludur. …
MADDE 55: Firma kullandığı her türlü temizlik malzemelerini kendisi temin edecektir.
…
FİRMANIN DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ:
MADDE 66: Mutfak ve yemekhanelerde kullanılacak elektrik, su ve yakıt giderleri firma tarafından ödenecektir.
…
MADDE 72: Firma mutfak, yemekhane, bulaşıkhane ve depoların her türlü böcek ve haşere için ilgili bakanlığın onayı ile hizmet veren yetkili bir ilaçlama firması ile sözleşme yapacak, ayda en az 1 kez düzenli olarak ilaçlama yaptıracak, yaptırdığı tüm ilaçlama işlemlerini belgelendirecek ve bir dosya oluşturacaktır. İdare bu dosyayı istediğinde kontrol edecektir. İlaçlama ile ilgili her türlü masraf firmaya aittir.
MADDE 73: Firma atık yağ toplama işi yapan ve ilgili bakanlığın onayı ile hizmet veren yetkili bir firma ile sözleşme yapacak, atık yağlarını bu firmaya teslim edecektir. Yaptığı tüm bu işleri belgelendirecektir. İdare bu dosyayı istediğinde kontrol edecektir. Atık yağ toplama ile ilgili her türlü masraf firmaya aittir.
…
MADDE 75: Merkezi olarak temin edilen suyun çeşitli nedenlerle kesilmesi veya kullanılmaz hale gelmesi durumunda firma gerekli suyu temin etmek zorundadır. Kullanacağı su TSE kriterlerine uygun olmalıdır. Bu işlemle ilgili tüm masraflar firmaya aittir.
MADDE 76: Merkezi olarak temin edilen doğalgazın çeşitli nedenler ile kesilmesi halinde üretimin devamlılığı için firma gerekli önlemi almakla yükümlüdür. Bu işlem için yapacağı tüm masraflar firmaya aittir…” düzenlemeleri yer almaktadır.
Yukarda aktarılan mevzuat maddelerinde, Kurumun, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca sınır değerin altında olan tekliflerin açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkili olduğu, ihale komisyonunun da bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alacağı anlaşılmaktadır.
İdari Şartname’de ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, en düşük fiyat esasına göre belirleneceği ve ihalenin açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacağı düzenlenmiştir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 25.11.2019 tarihinde yapılan, 01.01.2020-31.12.2020 tarihleri arasında öğretimin sürdüğü dönemlerde öğle ve akşam yemeği (II. Öğretim öğrencileri için) ve öğretimin olmadığı dönemlerde öğle yemeği olarak 40.000 öğün yemeğin pişirilmesi, servisi ve servis sonrası temizlik hizmetlerinin yapılması işine ait yaklaşık maliyetin, piyasada fiyat araştırması kapsamında 3 firmadan elde edilen fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle 693.333,33 TL olarak belirlendiği,
Söz konusu ihaleye 4 isteklinin teklif verdiği, 1 isteklinin teklifinin geçici teminat mektubu uygun olmadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı, 02.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile Rukiye Dinçsoy’un teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu, Ayşe Soylu’nun teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, doküman düzenlemeleri doğrultusunda açıklama istenilmeksizin ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi Rukiye Dinçsoy üzerinde bırakılmasına karar verildiği anlaşılmış olup, doküman düzenlemeleri doğrultusunda idarece yapılan işlemlerde bir aykırılık olmadığı sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:
(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.
…
(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.
(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.
(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.
(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.
(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır.
(g) Konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen işlerde, her bir ortak tarafından gerçekleştirilen iş kısmına yönelik tutar iş deneyim tutarı olarak kabul edilir.” hükmü yer almaktadır.
Mevzuatın yukarıda yer alan hükmünden gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde iş deneyiminin değerlendirilebilmesi için, işe ilişkin sözleşmenin, fatura örneklerinin veya yetkili makamlarca onaylı suretlerinin, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmuş olması gerektiği anlaşılmaktadır.
Başvuru konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’nci maddesinde “7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,
sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.
İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.
İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde “Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:
Bu ihalede benzer iş olarak, Kamu ve özel sektöre yapılmış malzemeli veya malzemesiz yemek hizmeti, hazır yemek üretimi, dağıtımı ve sonrası hizmet işleri kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuru konusu ihaleye 4 isteklinin teklif verdiği, isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının uygun olup olmadığı kontrolünün yapılarak 1 isteklinin teklifinin geçici teminat mektubu uygun olmadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı, bu hususun Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı ile Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılamama Gerekçelerine İlişkin Tutanakta düzenlendiği, 02.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile Rukiye Dinçsoy’un teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğuna, Ayşe Soylu’nun teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli Rukiye Dinçsoy tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla sunulan belgeler incelendiğinde, özel sektöre taahhüt edilen iş kapsamında 19.9.2018 tarihinde imzalanmış sözleşme, 6 adet fatura ve sözleşme kapsamında işçi çalıştırdığına dair SGK internet sayfası üzerinden düzenlenmiş işin süresi içerisindeki sigortalı hizmet listesinin sunulduğu görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan özel sektöre yapılmış işe ilişkin sözleşmede “Madde 1-Taraflar;
İş bu sözleşme Horozluhan Mah. Anayurt Cad. No:8 Selçuklu/Konya adresinde faaliyet gösteren müteahhit Doğancı Yapı İnşaat (Şirket) ile Şaban Cengiz Kültür Merkezi Alaylar 1 Mah. Eti Lojmanlarında faaliyet gösteren Sultani Yemek Restoran (İş Sahibi) arasında imzalanmıştır.
Madde 2-Konu;
Yemek saatleri ve kişi adedi İş Sahibi tarafından verilmek kaydı ile İş Sahibi’nin tahsis edeceği bölümü kullanmak suretiyle Şirket tarafından iş günlerinde öğle yemeği hizmeti verilmesi işidir.
…
Madde 4-Hizmet Bedeli ve Ödemeler;
İş Sahibi yukarda bahsedilen 4 çeşit yemekten oluşan 1 öğün yemek için kişi başına 5.50 +KDV ücret ödeyecektir.
Bu fiyatlar 01.01.2019 tarihine kadar geçerlidir. Yemek birim fiyatı her bir yıllık dönemler için yeniden değerleme oranlarına göre yeniden belirlenecektir.
Yemek faturaları her kesilip, İş Sahibi muhasebesine teslim edilecektir. 270.000 liraya kadar olan bedel karşılığı Doğan Yapı Seydişehir Eski Garaj Doğancı Park B-Blok 18 nolu 3+1 daire anahtar teslimi olacak şekilde işletme sahibi Rukiye Dinçsoy veya Ömer Dinçsoy’a devredilecektir. 270.000 liranın üzerindeki yemek bedeli ise 4 aylık çek veya nakit ödenecektir.
Madde 5-Süre;
Sözleşme 30.12.2019 tarihinde kadar geçerlidir. Taraflardan herhangi bir sürenin bitiminden 1 ay öncesine kadar, diğer tarafa yazılı olarak feshi ihbarda bulunmadığı takdirde, iş bu sözleşme 1 yıl uzatılmış olur. Ve uzatmalar böylece sürer gider.
…
Madde 7-Özel Şartlar;
İş bu sözleşme 19.09.2018 tarihinde tarafların yetkili temsilcileri tarafından iki nüsha olarak düzenlenip taraflarca imzalanmıştır.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan 19.9.2018 tarihli sözleşmenin 30.12.2019 tarihine kadar geçerli olduğu, taraflarca 1 ay öncesine kadar diğer tarafa yazılı olarak ihbarda bulunulmadığı takdirde sürenin 1 yıl daha uzatılmış olacağı, 1 öğün yemek için kişi başına 5.50 +KDV ücret ödeneceğinin düzenlendiği, sözleşmede tarafların kaşe ve imzalarının bulunduğu, işin süresi dahilinde 6 adet fatura (30.11.2018, 04.12.2018, 31.01.2019, 02.02.2019, 02.05.2019, 06.05.2019 tarihlerinde olmak üzere) düzenlendiği, faturaların Rukiye Dinçsoy tarafından Doğancı Yapı San. Tic. Ltd. Şti. adına düzenlendiği, fatura örneklerinde “Aslı idaremizce görülmüştür” ibaresi, kaşe ve imzanın yer aldığı, ayrıca sözleşme kapsamında işçi çalıştırdığına dair SGK internet sayfası üzerinden düzenlenmiş işin süresi içerisindeki sigortalı hizmet listesinin sunulduğu görülmüştür.
Bu kapsamda iş deneyimini tevsik için sunulan sözleşmede tarafların, işe başlama ve bitiş tarihinin, işin birim fiyatının belirtildiği, toplam bedel belirtilmemekle birlikte yukarda aktarılan Yönetmelik’in 47’nci maddesinin birinci fıkrası (e) bendi gereğince faturaların toplamının (183.800 TL) toplam sözleşme tutarı olarak kabul edileceği ve söz konusu tutarın anılan istekli tarafından teklif edilmesi gereken bedeli (79.500 TL) karşıladığı tespit edilmiş olmakla birlikte, sözleşmede işin 30.12.2019 tarihine kadar devam edeceğinin düzenlendiği ihale tarihinin ise 25.11.2019 olduğu ve ihale tarihi itibariyle işin tamamlandığına ilişkin dosya içinde herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığı dikkate alındığında, sözleşmenin ihale tarihi itibariyle hâlâ devam eden bir işe ait olduğu anlaşılmış olup, sözleşmenin bu haliyle iş deneyimini tevsik amacıyla kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Rukiye Dinçsoy’un teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.