İhale, tekliflerin belirli inşaat işlerini yürütmek üzere ilgili müteahhitlerden davet edilme sürecidir.
Adalet, açıklık, basitlik ve hesap verilebilirliğin kilit değerlerini benimsemeli ve gözetmeli, ayrıca riskin taraflara en iyi şekilde değerlendirilmesinde ve yönetilmesinde risk payının projenin başarısı için temel olduğu fikrini pekiştirmelidir.
Kuruluşlar veya bireyler yeni bir tesise sahip olmak istediklerinde veya mevcut bir inşaat tadilatını veya bakımını yapmak istediklerinde, bir tür satın alma işlemine dahil olacaklardır. Bu yeni tesisi tedarik etmek için hepsi bir çözüm olarak bulunmayan çeşitli farklı yöntemler vardır. Tamamen yeni bir bina satın alınabilir, örneğin veya mevcut alan kiralanabilir. Bu nedenle, bu makalenin sonraki bölümlerinin yalnızca inşaat seçeneğine devam etmek için karar alındıktan ve kaydedildikten sonra geçerli olacağı varsayılmaktadır.
inşaat ihale yöntemi
En yaygın kullanılan iki ihale yöntemi, tek aşamalı seçici ihale veya iki aşamalı seçici ihaledir. Her ikisi de, firmaların tekliflerinin önceden onaylanmış veya geçici bir listeye davet edilmesini içerir, çünkü bunlar finansal dayanım, tecrübe, yetenek ve yeterlilik gibi genel kriterlerde belirli asgari standartları karşılamaktadır. İhalenin rekabet unsuru, fiyat ve kalite temelinde sağlanır. İkisi arasındaki ana fark, iki aşamalı süreçte yüklenicinin projenin planlamasında daha erken bir aşamada yer alması, ihalelerin asgari bilgi ve ikinci aşamada işveren ekibi tarafından sunulmasıdır. Tercih edilen istekliyle birlikte kesin şartnameyi geliştirecektir. Bu yöntem daha karmaşık projelerde tercih edilmektedir.
İhale sürecindeki her faaliyetin zaman ve maliyet açısından bir etkisi olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu nedenle, gereksiz bilgi gereklilikleri ile katılımcıları fazla yüklememek ve yapılması gereken işle ilgili olanlar üzerinde yoğunlaşmamak ekonomik bir anlam ifade eder. Rekabetçi mali baskılarla karşı karşıya kalan çoğu müteahhit, ihale etmek istedikleri işler hakkında kendi değerlendirmelerini yapacaklar ve ilgili prosedürlerin aşırı karmaşık veya zahmetli olarak algılandığı kişiler için teklif vermeye daha az eğilimli olacaklar. Ayrıca, hazırlık maliyetleri genel giderlerine dahil edildiğinden, bunlar sonuçta daha yüksek fiyatlar şeklinde aktarılacaktır. Bu bilgilerin hazırlanması, işveren ekibi için daha yüksek danışmanlık maliyetlerine de yansıyacaktır.
inşaat ihale kriterleri
İhale ilkesi, belirli kriterler uygulanarak değerlendirildiği için gerçek rekabete ulaşılmasını sağlamaktır. Bu kriterler, teklif tutarlarıyla ilgili basit bir değerlendirme veya tamamlanan projenin yaşam döngüsü boyunca öngörülen maliyetlerin dikkate alınması dahil olmak üzere daha karmaşık finansal değerlendirme içeren finansal konular olarak ifade edilebilir. Ayrıca zaman ve önerilen yöntemler veya kapasite düzeyleri gibi finansal olmayan diğer faktörleri de ele alabilir; veya bazen her ikisinin bir karışımı - toplu olarak “kalite / fiyat dengesi” veya “matris” olarak adlandırılır.
inşaat ihale kanunu
ihale mevzuatı bu kavramı en 'ekonomik açıdan avantajlı' seçeneğin değerlendirilmesi olarak tanımlamaktadır. Bununla birlikte, bunun sağlanabilmesi için, her isteklinin eşit olarak teklif verebilmesi, yani aynı bilgiyi almaları gerektiği anlamına gelmelidir - ve en önemlisi, bu bilginin, doğru bir şekilde değerlendirmelerine izin vermek için yeterli içerik ve doğrulukta olması gerekir. etkileri ve buna göre teklif.
Kamu sektöründe, adil ve şeffaf prosedürlerin izlenmemesi, müteakip bir sözleşmede otomatik zorluklara neden olabilir. Bu, hasara veya sözleşmenin bir kenara bırakılmasına veya her ikisine de neden olabilir. Bu, özel sektörde eşit olarak geçerli olmasa da, yalnızca sürecin kendisini takip etmeyi kolaylaştırmak için bu ilkelere bağlı kalmanız mantıklıdır.