4857 sayılı kanunun 2/6 m. “…Bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu iş yerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren.” Alt işveren olarak adlandırılmıştır.
Dikkat edilmesi gereken husus “bu iş işin görevlendirdiği işçilerini” belli bir iş olacak ve alt işveren sadece söz konusu işte belli sayıda işçisini çalıştıracak ve başka bir işte çalıştırmayacak
4857 sayılı kanunun 2 maddesinde yer alan tanıma göre “ işveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birimdir. Bir görüşe “göre alt işverenlik ilişkisi değerlendirirken iş yeri kavramı geniş yorumlanmalıdır.”
İş yerinde yürütülen bazı işler özellikleri gereği asıl işverenin yerinde yapılabilmesi mümkün değildir. Şöyle ki; “alt işverenlik ilişkisine dair işin o iş yerinin coğrafi anlamdaki sınırları içinde yapılması aranmamalıdır.
Bir kargo taşıma işi, coğrafi anlamda iş yeri dışında bulunsa da aslında iş yerinde gerçekleştiren iştir.
Kanunun 2/6 maddesinde alt işveren ilişkisi, sadece asıl işverenin iş yerinde çalışan işçilerle sınırlı olarak kurulacak, aynı dönemde farklı işlerde de çalıştırılan işçiler kanunun 2/6 ‘nın kapsamına girmeyecek, bunlar hakkında “… asıl işverenin müteselsil sorumluluğu söz konusu olmayacaktır.”