İhaleyi alan İş Sahibinin Tam Tazminat Karşılığı Sözleşmeyi Feshi
İş sahibi, TBK hükmünde yer alan "İşsahibi, eserin tamamlanmasından önce yapılmış olan kısmın karşılığını ödemek ve yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi feshedebilir." düzenlenmesi uyarınca sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.
Bu hükme dayalı olarak sözleşmenin feshi için sözleşme konusu taşınmaz yapı inşasının tamamlanmamış olması gerekmekte, fesih hakkının kullanılması için haklı bir sebebe de ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yargıtay kararlarının bazılarında, iş sahibinin bir neden belirtmesi halinde, artık sözleşmenin bir nedene bağlanması nedeniyle TBK göre feshedilemeyeceği karara bağlanmıştır258. Bu şekilde tanınan fesih hakkıyla adeta iş sahibinin keyfi şekilde sözleşmeyi sonlandırmasına izin verilmiştir.
Ancak, TBK hükmü gereği sözleşmenin feshi sebebiyle iş sahibi tam tazminat ödemekle sorumlu tutulmuştur.
Uygulamada tam tazminatın ne olacağının hesaplanması "toplama" ve "kesinti metoadu" adıyla birbirinden farklı iki yöntem kullanılarak hesaplanmaktadır.
Sözleşmenin tazminat ödemek suretiyle feshi halinde, sözleşmenin ileriye etkili şekilde sona erdirilmesinin gereği olarak, yüklenici, taşınmaz yapıyı o anda inşa edildiği haliyle iş sahibine teslim etmekle yükümlüdür.
İş sahibinin tek taraflı irade beyanının karşı tarafa ulaşmasıyla sözleşme feshedilmiş kabul edilir. Ancak kanun koyucu hakkaniyeti sağlamak adına da, fesih hakkının kullanılması halinde, taşınmaz yapının tamamlanmış kısmının sözleşmede kararlaştırılan bedelinin ve yüklenicinin tüm zararının tazmin edilmesi zorunluluğunu getirmiştir.