İHALE KARARI
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Danışmanlık Hizmet İhaleleri ile İlgili Özel Hükümler” başlıklı 5’inci bölümünün “Tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalenin yapılması” başlıklı 52’nci maddesinde “…
Danışmanlık hizmet ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi, teknik ve malî değerlendirme olmak üzere iki aşamada yapılır. İlk aşamada teknik teklif, ikinci aşamada ise malî teklif değerlendirilir ve her iki aşama için ayrı puanlama yapılır. Teknik ve malî puan için belirlenen ağırlık katsayıları dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda toplam puan tespit edilir. Teknik ve malî puan ağırlık katsayıları, teknik puan ağırlığı daha yüksek olmak üzere hizmetin niteliği ve özgünlüğüne göre farklı oranlarda belirlenebilir.
Bu ihalelerde teknik değerlendirme kriterleri, 10 uncu Maddede belirtilen kriterlere uygun olarak belirlenir. İhale dokümanı ve davet mektubunda belirtilen bu kriterlerin belirlenmesinde; benzer nitelik ve ölçekteki sözleşmeleri yerine getirme deneyimi, iş için önerilen yöntem, organizasyon yapısı, yönetici kadrosu ile işi yürütecek teknik personelinin eğitimi ve mesleki nitelikleri esas alınır.
Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenir. Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde, idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.
İhale komisyonu ihale dokümanında ve davet mektubunda belirtilen teknik değerlendirme kriterleri ve puanlara göre teknik değerlendirme yaparak isteklilerin teknik puanlarını belirler. İhale dokümanında belirlenen asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere ait teklifler değerlendirme dışı bırakılır.
Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen veya asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere, değerlendirme dışı bırakıldığı ve malî tekliflerinin açılmadan malî tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği yazılı olarak bildirilir. Aynı tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de malî tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir.
İhale komisyonunca bildirilen tarih ve saatte öncelikle teknik değerlendirme sonuçları ile teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. İhale komisyonunca toplu halde muhafaza altına alınmış olan ve malî teklifleri içeren paket açılır. Teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin malî teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu istekliler ihale salonundan çıkarılır. Bu işlemlerden sonra, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılır ve teklif edilen fiyatlar ile yaklaşık maliyet açıklanarak bir tutanakla tespit edilir. İade edilemeyen malî tekliflere ait zarflar ihalenin sonuçlandırılmasından hemen sonra posta ile gönderilir.
Malî teklif içerisinde teklif mektubu ile geçici teminatı bulunmayan veya usulüne uygun olmayan istekliler değerlendirme dışı bırakılarak tutanakla tespit edilir. Teklif mektubu ile geçici teminatı uygun olan isteklilere ait malî puanlar belirlenir.
Bu isteklilere ait teknik ve malî puanlar ihale dokümanında belirlenen ağırlık katsayılarıyla çarpılarak toplam puanlar tespit edilir. Toplam puanı en yüksek olan istekli iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve malî teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere davet edilir. Ancak bu görüşme, ihale dokümanında yer alan şartları önemli ölçüde değiştirecek nitelikte olmamalıdır. Görüşme sonucunda şartların netleştirilerek anlaşmaya varılması halinde, bu istekliye ihale yapılır…” hükmü,
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 37’nci maddesinde “ (1) İhalelerde aday ve isteklilerden;
…
e) Tüzel kişi olması halinde, ticaret ve/veya sanayi odasından alınmış ticaret siciline tescil tarihini gösterir belgenin
istenilmesi zorunludur.
Tüzel kişilerde; aday veya isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP’tan alınır. EKAP’a kayıtlı olmayan yabancı aday/istekliler tarafından ise, ilgili ülke mevzuatı dikkate alınarak, belirtilen hususlara ilişkin gerekli belgeler ihalede sunulur.” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Teknik ve mali tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Tekliflerin değerlendirilmesi ilk aşamada teknik değerlendirme, ikinci aşamada ise mali değerlendirme olmak üzere iki aşamada yapılır.
(2) Teknik ve mali tekliflerin değerlendirilmesinde öncelikle ihale komisyonunca isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenir. Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.
(3) İhale dokümanında teknik teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.
(4) Teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede adaylardan bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak, idare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.
(5) İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde isteklilerce sunulan belgelerin, ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, isteklinin ihale tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını göstermesi gereklidir.” hükmü,
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Gerçek ve tüzel kişilerin EKAP’a kaydı” başlıklı 7’nci maddesinde “…
(5) EKAP’a kayıtlı olan; gerçek kişilerin kendileri ile vekil veya temsilcilerine; tüzel kişilerin kendileri, ilgisine göre, ortakları ve ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç)/üyeleri/kurucuları, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşme imzalamaya ve sözleşmenin yürütülmesi konusunda tüzel kişiliği temsile yetkili yönetimindeki görevliler ile vekil veya temsilcilerine ilişkin aşağıda yer alan bilgileri EKAP’a kaydetmeleri ve son başvuru veya ihale tarihinden ve sözleşme imzalamadan önce güncellemeleri zorunludur. Bu kişilerin;
a) Gerçek kişi olması halinde adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ile varsa işletme adı ve ticaret unvanı,
b) Tüzel kişi olması halinde ticaret unvanı, vergi kimlik numarası ile varsa işletme adı. Tüzel kişilerde; yönetimdeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelere/kuruculara ilişkin kayıt kapsamında ticaret sicil verileri esas alınır. Ayrıca anonim şirketlerde (tek ortaklı şirketler hariç) ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında, beyan edilen kişilere ilişkin pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımları; şirket niteliğinde olmayan tüzel kişilerde ise üyelerin veya kurucuların kaydı kapsamında Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinde yer almayan bilgileri içeren belgelerin ilgili kısımları da taranarak EKAP’a yüklenir. Yabancı aday/istekliler tarafından bu fıkrada istenen bilgi ve belgelerin beyan edilmesi/yüklenmesi bakımından, ilgili ülke mevzuatındaki karşılıkları esas alınır.
(6) Bu madde kapsamında EKAP’a kaydedilen bilgilerin eksiksiz, doğru ve güncel olması gerekmektedir. EKAP’a kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından, beşinci fıkrada belirtilen bilgilerde değişiklik yapılmasının gerektiği hallerde bu değişikliklerin, en geç değişiklik tarihini izleyen 7 (yedi) gün içerisinde ancak her durumda son başvuru veya ihale tarihinden önce, son başvuru veya ihale tarihinden sonra gerçekleşen değişikliklerin sözleşme imzalanmadan önce güncellenerek EKAP’a kaydedilmesi zorunludur.” hükmü bulunmaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.İhale konusu danışmanlık hizmetinin;
a) Adı: Diyarbakır-Mardin Demiryolu (Altyapı, Üstyapı) Etüt Proje Mühendislik ve Danışmanlık Hizmet Alımı İşi
b) Varsa kodu: 2015E01-2274-214208 Mazıdağ-Mardin Demiryolu Etüt Proje Mühendislik ve Danışmanlık Hizmet Alımı
c) Miktarı (fiziki)ve türü:
Diyarbakır-Mazıdağ yönündeki tek hat mevcut demiryolu hattının yaklaşık 34 km’lik kesimde mevcut hattın yanına ikinci hattın yapılması ve devamında Mazıdağ-Mardin arasındaki yaklaşık 44 km’lik çift hat demiryolu kesin projelerinin hazırlanması (Altyapı, Üstyapı) Etüt Proje İşi
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
ç) Yapılacağı yer: Diyarbakır-Mardin arası” düzenlemesine,
Anılan Şartname’nin “İhaleye girebilmek için gereken belgeler” başlıklı 6’nci maddesinde “6.1. Ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 49 uncu maddesine göre oluşturulan kısa listeye alınarak ihaleye davet mektubu gönderilmek suretiyle teklif vermeleri istenen adayların ihaleye girebilmeleri için aşağıdaki belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
…
2) Tüzel kişi olması halinde, teklif mektubunu imzalayanın noter tasdikli imza beyannamesi. Tüzel kişilerde; yönetimdeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelere/kuruculara ilişkin bilgiler idarece EKAP'tan alınır. EKAP'a kayıtlı olmayan yabancı istekliler tarafından ise, ilgili ülke mevzuatı dikkate alınarak, belirtilen hususlara ilişkin gerekli belgeler sunulur…” düzenlemesine,
Aynı Şartname’nin “Tekliflerin alınması, açılması ve değerlendirilmesi” başlıklı 29’uncu maddesinde “29.1. Teklifler, davet mektubunda belirtilen ihale saatine kadar İdareye (tekliflerin sunulacağı yere) verilecektir.
29.2. İhale komisyonunca, tekliflerin alınması ve açılmasında aşağıda yer alan usul uygulanır:
29.2.1. İhale komisyonunca davet mektubunda belirtilen ihale saatinde ihaleye başlanır ve bu saate kadar kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur.
29.2.2. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. Bu incelemede, zarfın üzerinde isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu, ihaleyi yapan İdarenin açık adresi ve zarfın yapıştırılan yerinin istekli tarafından imzalanıp, mühürlenmesi veya kaşelenmesi hususlarına bakılır. Bu hususlara uygun olmayan zarflar bir tutanakla belirlenerek değerlendirmeye alınmaz.
29.2.3. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. Teknik tekliflere ait zarflar açılarak, istenilen belgelerin tam olarak verilmiş olup olmadığı kontrol edilir ve durum bir tutanakla tespit olunur. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış bir sureti, imza karşılığı verilir. Mali teklifleri içeren zarflar ise isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde bir tutanağa bağlanarak açılmaksızın ihale komisyonunca toplu halde paketlenip, mühürlenerek, imzalanır ve muhafaza altına alınır. Bu aşamada, teklifi oluşturan belgelerde değişiklik yapılamaz, varsa eksik belgeler tamamlanamaz, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmeksizin, teklifler kapsamlı olarak değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.
29.2.4. İhale komisyonu öncelikle isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğini inceler. Belgeleri eksik olduğu bu Şartnamenin 29.2.3.maddesine göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen belge ve bilgilerden; başvuruya konu ihalenin “Diyarbakır-Mardin Demiryolu (Altyapı, Üstyapı) Etüt Proje Mühendislik ve Danışmanlık Hizmet Alımı İşi”ne ilişkin olduğu, T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Satın Alma ve Stok Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından belli istekliler arasında ihale usulüyle ve birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği, 06.06.2024 tarihinde gerçekleştirilen ön yeterlik değerlendirmesine 11 adayın başvurduğu, 11.07.2024 tarihinde düzenlenerek ön yeterlik başvurusunda bulunan adaylara tebliğ edilen Ön Yeterlik Değerlendirme Sonucu Tutanağı’nda adaylardan Koba Proje ve Danışmanlık A.Ş.nin Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 8.5’inci maddesi gereğince yapılan puanlamada yetersiz bulunduğu ve kısa listeye giremediği, kısa listeye alınan 10 adayın aynı tarihte EKAP üzerinden yapılan tebligat ile ihaleye teklif vermek üzere davet edildiği, anılan adayların 8’i tarafından ihaleye teklif verildiği, ihale komisyonunca yapılan değerlendirmelerde ihaleye teklif veren isteklilerden Proyapı Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş.nin İdari Şartname’nin 6.4.4’üncü maddesi gereğince Jeoloji Mühendisi görevi için önerilen personele ait diplomanın sunulmadığı, başvuru sahibi T.E.C.N.l.C. Consulting Engineers S.P.A. - Altınok Müşavirlik Mühendislik A.Ş. İş Ortaklığının pilot ortağı T.E.C.N.l.C. Consulting Engineers S.P.A.nın İdari Şartname’nin 6.1.c.2’nci maddesi gereğince ortaklık ve ortaklık oranlarını gösterir ticaret sicil gazetesinin sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, teknik teklifleri yeterli bulunan 6 isteklinin mali tekliflerinin açılacağı tarihin 15.10.2024 olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Başvuru sahibi tarafından; pilot ortaklarının EKAP’a kayıtlı olduğu, EKAP yönergesi uyarınca ticaret sicil gazetesi olmadan protokol işlemlerinin tamamlanamadığı ve EKAP’a kayıt yapılamadığı, dolayısıyla EKAP’a kayıtlı olduğu, pilot ortaklarının şirket ortakları ve ortaklık oranlarına erişilememesinde kusurlarının bulunmadığı, ön yeterlilik aşamasında bahse konu belgelerin başvuru ekinde sunulmuş olduğu ve zaten idarenin elinde bulunduğu halde söz konusu bilgi eksikliğinin idarece giderilmemesinin mevzuata uygun olmadığı iddia edilmektedir.
İhale işlem dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde; başvuru sahibinin ön yeterlik başvuru dosyasında pilot ortağı T.E.C.N.l.C. Consulting Engineers S.P.A.nın Ön Yeterlik Şartname’sinin 7.1’inci maddesinin (c) bendi gereğince sunulması gereken şirket ortakları ve ortaklık oranlarını gösterir belge olarak Roma Ticaret Sanayi Zanaat ve Ziraat Odası tarafından düzenlenmiş olan “Şirket Sermayesi Sicil Raporu”nun hem orijinal dilindeki örneği hem de noter onaylı Türkçe tercümelerinin sunulduğu, anılan belgelerde şirket ortağı olan 7 kişinin sermaye paylarına ilişkin bilgilerin yer aldığı tespit edilmiştir.
Anılan isteklinin teknik teklif dosyası incelendiğinde; dosya içeriğinde yer verilen belgelerde İdari Şartname’nin 6.1’inci maddesinin (c) bendi uyarınca sunulması gereken, şirket ortakları ve ortaklık oranlarını gösterir herhangi bir belgenin yer almadığı, idarece yeterlik değerlendirmesi kapsamında 14.08.2024 tarihinde EKAP üzerinden yapılmış olan sorgulamalarda da şirketin ortakları ve ortaklık oranlarına dair veriye ulaşılamadığı belirlenmiştir.
EKAP üzerinde yapılan incelemelerde ise, başvuru sahibi iş ortaklığının pilot ortağı T.E.C.N.l.C. Consulting Engineers S.P.A.nın EKAP’ta kaydının bulunduğu görülmüş ancak sistem üzerinde yapılan araştırmalarda anılan şirketin ortakları ve ortaklık oranlarına ilişkin olarak platforma yüklenmiş olan herhangi bir belgenin yer almadığı, ticaret sicil bilgilerine ilişkin yapılan anlık sorgulamada edinilen verilerde de şirket ortaklarına yönelik herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı, yalnızca yöneticilere ait bilgiler kapsamında şube temsilcisi Füsun Aysoy’un 24.02.2033 tarihine kadar şirketi münferiden temsile yetkili olduğu hususunun yer aldığı görülmüştür.
Ayrıca anılan iş ortaklığı tarafından özel ortağı Altınok Müşavirlik Mühendislik A.Ş.ye ait söz konusu bilgilere dair belgelere her iki dosya kapsamında da (ön yeterlik ve teknik teklif dosyaları) yer verildiği tespit edilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde tüzel kişi olan aday ve isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklarına ve halka arz edilen hisseleri haricindeki ortaklık oranlarına ilişkin bilgilerin idarece EKAP’tan alınacağı, söz konusu bilgilerin, isteklilerin EKAP’a kaydı kapsamında sisteme yükleneceği ve ihale tarihi öncesinde güncelleneceği, EKAP’a kayıtlı olmayan yabancı aday/istekliler tarafından ise söz konusu hususlara dair belgelerin kendi ülkelerindeki mevzuatın da dikkate alınarak sunulacağı anlaşılmaktadır.
Yapılan incelemeler neticesinde, başvuru sahibi T.E.C.N.l.C. Consulting Engineers S.P.A - Altınok Müşavirlik Mühendislik A.Ş. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı T.E.C.N.l.C. Consulting Engineers S.P.A.nın İdari Şartname’nin 6.1’inci maddesinin (c) bendi uyarınca EKAP’tan alınması gereken şirket ortakları ve ortaklık oranlarına dair herhangi bir bilginin sistemde bulunmadığı ve İtalya menşeili bir şirket olduğu anlaşılan pilot ortağa ait söz konusu hususları gösterir belgelerin teknik teklif dosyası kapsamında da sunulmadığı görülmüş olup, belli istekliler arasında ihale yöntemi ile gerçekleştirilen başvuruya konu ihalenin ön yeterlik değerlendirmesi ile teknik tekliflerin sunulduğu teknik ve mali yeterlik değerlendirmesinden oluşan iki aşamalı bir ihale usulü olduğu ve yeterlik değerlendirmelerine ilişkin kriterlerin her aşama için ayrı ayrı düzenlendiği göz önünde bulundurulduğunda, idarece yapılacak değerlendirmelerin aday/isteklilerin ön yeterlik ya da teknik teklif dosyaları kapsamında sunmuş oldukları belge ve bilgilerle sınırlı olduğu, bu itibarla ön yeterlik dosyasında sunulmuş belgelerin zaten idarenin elinde bulunduğu gerekçesiyle teknik teklif dosyası kapsamında da dikkate alınarak değerlendirme yapılabileceği yönünde bir çıkarım yapılmasının mevzuata aykırı olacağı açıktır.
Ayrıca, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 7’nci maddesi gereği EKAP’a kaydedilmesi/güncellenmesi gereken bilgilerden isteklilerin sorumlu olduğu hususu da dikkate alındığında, başvuru sahibi iş ortaklığının teklifinin pilot ortağın şirket ortakları ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgi ve belgelerin bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmış ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2024/039 |
Gündem No | : 52 |
Karar Tarihi | : 09.10.2024 |
Karar No | : 2024/UD.II-1296 |