İhale konusu işlerde asgari işçilik uygulaması kapsamında dikkate alınacak sigortalı hizmet bildirimleri, işin başlangıç tarihinden bitiş tarihine kadar yapılan bildirimlerdir.
Bu durum da işin başlangıç ve bitiş tarihlerinin doğru tespit edilmesini zorunlu kılmaktadır. SSİY 110/6’ya göre işin fiili başlama ve bitiş tarihlerinin, işverence resmi makamlardan alınacak belgelerle kanıtlanarak ispatı istenebilir. Değinilen bu tarihlerin resmî belgeler ile kanıtlanamadığı durumlarda, ihale makamının bildirmiş olduğu tarihler nazara alınarak işlem tesis edilir. O halde işin başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirlenmesi için ihale konusu işin sözleşme tarihi, geçici ve kesin kabul tarihleri ihale makamından temin edilecektir.
Ancak bu belgelerde yer alan tarihlerin sosyal güvenlik hukuku açısından bağlayıcılığı olmadığı kabul edilmektedir İhale konusu işin başlangıç tarihi kural olarak Kanun 11/2’de belirtildiği üzere en geç iş yerinde sigortalı çalıştırılmaya başlandığı tarihte düzenlenip Kuruma verilmesi gereken iş yeri bildirgesindeki tarihtir.
Ancak bu bildirgenin işverenin beyanına dayanması sebebiyle aksinin kanıtlanmasının mümkün olduğu ve aksi kanıtlanmadığı sürece esas alınabileceği unutulmamalıdır. İhale konusu işlerde asgari işçilik uygulamasında işin bitiş tarihi kural olarak işin kesin kabulünün ya da geçici kabulünün noksansız olarak yapıldığı tarih, eğer işin geçici kabulünde eksik kalan hususlara dair ek süre verilmiş ise bu eksikliklerin tamamlandığı tarih, ihale konusu işe dair sözleşmenin feshi halinde ise fesih uyarınca işin yapımının durduğu tarih olarak kabul edilmektedir.
İhale konusu işin bitiminden sonra şantiyenin toplanması, taşınması ve benzer sebepler için yapılan sigortalı hizmet bildirimleri asgari işçilik tespitinde nazara alınmaz.
Bu durum SSİY 112/1’de “ihale konusu işlerde kesin kabulün ya da geçici kabulün noksansız yapıldığı, özel nitelikteki inşaat işyerlerinde de inşaatın bitirildiği tarihe kadar Kuruma bildirilmiş olan işçilik miktarı dikkate alınır. İşin başlangıç tarihinden önce ve bitim tarihinden sonra Kuruma bildirilmiş olan sigorta primine esas kazanç tutarları ile gün sayıları araştırma işleminde dikkate alınmaz. Ancak, aksine tespit yoksa iptali de yapılmaz.” şeklinde açıklanmıştır.
SSİY 110/6’ya uygun düşen yukarıdaki tarihlerin esas alınması yerine, Kurum tarafından Genelge ile farklı bir uygulamanın benimsendiği görülmektedir. Genelgede “işin fiili başlangıç ve bitiş tarihlerinin, işverence ihale makamlarından alınacak belgelerle kanıtlanması istenebilir. Bu tarihlerin resmî belge ile kanıtlanamaması hâlinde, aksine bir tespit olmaması durumunda yüklenici tarafından Kuruma müracaat tarihi işin başlama tarihi olarak kabul edilir.
İşverence Kuruma yapılan başvuruda, dilekçe tarihi beyan edilen tarihten itibaren bir ay içerisinde ise beyan edilen tarih, değilse dilekçenin Kuruma verildiği tarih işin bitiş tarihi olarak kabul edilir.” şeklinde açıklamada bulunulmuştur.