İDARE İLE İHALE ÜZERİNE BIRAKILAN İSTEKLİNİN SÖZLEŞME İMZALAMASI
KİK’e göre yapılan tüm ihaleler sözleşmeye konu edilir. İdare tarafından hazırlanan sözleşme ihale yetkilisi ve yüklenici tarafından imzalanır.
İhaleyi Alan Yüklenicinin ortak girişim olması halinde tüm ortakların imzasının bulunması gerekir.
Kamu ihale inşaat sözleşmesinin imzalanabilmesi için hem idarenin hem de isteklinin üzerine düşen bazı görev ve sorumluluklar vardır. KİK m. 44 “sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu” başlığı altında isteklinin, KİK m. 45 ise “sözleşme yapılmasında idarenin görev ve sorumluluğu” başlığı altında idarenin görev ve sorumluluklarını düzenlemiştir.
İhale üzerinde kalan istekliden KİK m. 43 hükmü gereğince ihale bedeli üzerinden hesaplanmak suretiyle % 6 oranında kesin teminat alınır ve sözleşme kesin teminat alındıktan sonra imzalanır.
KİK m. 44/1 hükmünde belirtildiği üzere ihalede teklif verebilmek için alınan teklif bedelinin en az % 3’üne tekabül eden geçici teminat ise sözleşme imzalandıktan sonra iade edilir. KİK m. 44/2’de ise isteklinin sözleşmeyi imzalamaması halinde geçici teminatının gelir kaydedileceği belirtilmektedir.
Bu hükme göre ekonomik olarak en avantajlı teklifi veren ikinci istekli bir üst başlıkta belirtilen sürelere uymak koşulu ile sözleşmeye davet edilir.
Bu isteklinin de sözleşmeyi imzalamaması halinde geçici teminatı gelir kaydedilir ve buna ek olarak ihale iptal edilir.
İdare ise KİK’te öngörülen sürelere riayet ederek sözleşmenin imzalanması için gerekli işlemleri yerine getirmelidir.
Geçen içerisinde sözleşme imzalanması için davet edilmeyen istekli sürenin bitimini izleyen günden itibaren en geç beş gün içinde noter aracılığıyla çekeceği ihtarname ile idareye on gün süre tanıyarak teklifinden vazgeçtiğini bildirebilir. Vazgeçtiğini bildiren istekliye geçici teminatı iade edilir ve istekli teminat vermek için yapmış olduğu masraflarını belgeleyerek idareden talep edebilir