ihale sözleşme Tasarı’nın 16.1.2’nci maddesinde yer alan özel aykırılık hallerini düzenleyen tablonun 1 numaralı aykırılık halinde, sürücülü araçlar için, sürücülerin araç başında bulunmamasının bir özel aykırılık hali olduğu, ilk sözleşme bedeli üzerinden kesilecek ceza oranının binde 1 olduğu, 2 numaralı aykırılık halinde araçların tamir bakım vb. nedenlerle 1 günden fazla sefer dışı kalması durumunun düzenlendiği, ancak sözleşme bedeli üzerinden kesilecek ceza oranının “1” olarak belirtildiği, aykırılık sayısının ise 20 olarak belirtildiği, anılan hususa ilişkin olarak 2 numaralı özel aykırılık halinde kesilecek ceza oranının hangi oranda olacağının düzenlenmediği, bu hususun anılan aykırılık halinde hangi oranda ceza kesileceği konusunda çelişki yaratacağ

İHALE BÜLTENİ

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Tip sözleşmeler” başlıklı 5’inci maddesinde “Bu Kanunun uygulanmasında uygulama birliğini sağlamak üzere mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Tip Sözleşmeler Resmi Gazetede yayımlanır.

İdarelerce yapılacak sözleşmeler Tip Sözleşme hükümleri esas alınarak düzenlenir. Mal ve hizmet alımlarında, Kurumun uygun görüşü alınmak kaydıyla istekliler tarafından hazırlanması mutat olan sözleşmeler kullanılabilir.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sözleşme tasarısı” başlıklı 17’nci maddesinde “(1) İdare, sözleşme tasarısını bu Yönetmeliğin ekinde yer alan tip sözleşmeyi esas alarak hazırlar.

(2) Tip sözleşmede boş bırakılan veya dipnota alınan hususlar, işin özelliğine ve sözleşme türüne (götürü bedel/birim fiyat) göre 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmayacak şekilde düzenlenir.

(3) İdare, tip sözleşmede düzenlenmeyen, ancak işin özelliğine göre düzenlenmesine gerek duyulan hususları, 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla, maddeler halinde düzenleyerek “Diğer Hususlar” bölümüne ekleyebilir.

(4) İhalelerde, Kurumun uygun görüşü alınmak kaydıyla istekliler tarafından hazırlanması mutat olan sözleşmeler kullanılabilir.

(5) Cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshine ilişkin hususlarla ilgili olarak sözleşme tasarısı dışındaki diğer ihale dokümanında yapılan düzenlemeler dikkate alınmaz.” hükmü,

 

Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme’nin “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1.  İhale konusu işin niteliği ve özelliğine göre işin sözleşmesine uygun olmayan haller ve idare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir. Cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshine ilişkin hususlar bu Sözleşmenin 16, 24, 25, 26, 27, 28 ve 29 uncu maddelerinde düzenlenmiştir. Bu hususlara ilişkin olarak söz konusu maddeler dışındaki ve ihale dokümanındaki diğer düzenlemeler sadece 16.1.1 inci madde kapsamında değerlendirilir.

16.1.1. Bu sözleşmenin 16.1.2 nci maddesinde yer alan özel aykırılık ve 16.1.3 üncü maddesinde yer alan ağır aykırılık halleri dışında, sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak ceza oranı, ilk sözleşme bedelinin [bu kısma % 1’den fazla olmamak üzere oran yazılacaktır.]’dır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu oran % 50 artırımlı uygulanır.

16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan özel aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. 26.1.Tabloda yer verilen özel aykırılıklardan herhangi birinin ilgili aykırılık için aynı satırda belirtilen sayıya ve toplam özel aykırılık halinin de… 26.2 sayısına ulaşması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

Özel Aykırılık Halleri

 

Aykırılık Hali

İlk Sözleşme Bedeli Üzerinden Kesilecek Ceza Oranı

Aykırılık Sayısı26.3

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

16.1.3. Aşağıdaki tabloda yer alan ağır aykırılık hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

Ağır Aykırılık Halleri 26.4

 1

 

2

 

3

 

….

 

….

 

 

16.1.4. Bu sözleşme kapsamında kesilecek cezaların toplam tutarı hiçbir durumda ilk sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının ilk sözleşme bedelinin % 30’unu geçtiğinin anlaşılması durumunda bu orana kadar ceza uygulanır ve 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

16.1.5. Bu sözleşmenin 16.1.2 nci ve 16.1.3 üncü maddelerinde yer verilen aykırılıklar kapsamında somut fiillere yer verilmemesi halinde, söz konusu maddelerde yer alan cezalar ve/veya fesih yaptırımları uygulanamaz. Ayrıca, aynı aykırılığın 16.1.2 nci ve 16.1.3 üncü maddelerde birlikte sayıldığı hallerde, sözleşme uygulamasında 16.1.3 üncü madde dikkate alınır.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. Yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesi gereğince en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için ilk sözleşme bedeli üzerinden 16.1.1 inci maddede belirtilen ceza oranında (kısmi kabul öngörülmüşse süresinde tamamlanmayan kısmın ilk sözleşme bedeli üzerinden) gecikme cezası uygulanır. Yapılacak ihtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Gecikmenin yol açtığı aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir.

16.3.1. İşin tamamının ya da varsa kısmi kabule konu kısmının süresinde bitirilmemesi haline ilişkin olarak 16.1.2 nci veya 16.1.3 üncü maddelerde yapılan düzenlemeler uygulanmaz.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” hükmü,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 24 (YirmiDört) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. İşin yapılacağı yer/yerler: Bu madde boş bırakılmıştır.

10.2. İşyerinin teslimine ilişkin esaslar ve işe başlama tarihi: İşyeri teslimi yapılmayacak ve sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 (Yedi) gün içinde işe başlanacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İhale konusu işin niteliği ve özelliğine göre işin sözleşmesine uygun olmayan haller ve idare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir. Cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshine ilişkin hususlar bu Sözleşmenin 16, 24, 25, 26, 27, 28 ve 29 uncu maddelerinde düzenlenmiştir. Bu hususlara ilişkin olarak söz konusu maddeler dışındaki ve ihale dokümanındaki diğer düzenlemeler sadece 16.1.1 inci madde kapsamında değerlendirilir.

16.1.1. Bu sözleşmenin 16.1.2 nci maddesinde yer alan özel aykırılık ve 16.1.3 üncü maddesinde yer alan ağır aykırılık halleri dışında, sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak ceza oranı, ilk sözleşme bedelinin On Binde 3'dır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu oran % 50 artırımlı uygulanır.

16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan özel aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. Tabloda yer verilen özel aykırılıklardan herhangi birinin ilgili aykırılık için aynı satırda belirtilen sayıya ve toplam özel aykırılık halinin de 30 sayısına ulaşması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

          Özel Aykırılık Halleri

 

 

 

Aykırılık Hali

 

İlk Sözleşme
Bedeli
Üzerinden
Kesilecek
Ceza
Oranı

 

Aykırılık
Sayısı

 

 

1

 

Sürücülü araçlar için, sürücülerin araç başında bulunmaması aykırılık hali olarak kabul edilecektir.

 

Binde
1

 

20

 

 

2

 

Araçların tamir bakım vb. nedenlerle 1 günden fazla sefer dışı kalması aykırılık hali olarak kabul edilecektir.

 


1

 

20

 

16.1.3. Aşağıdaki tabloda yer alan ağır aykırılık hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

          Ağır Aykırılık Halleri

 

1

 

Sözleşmede belirtilen tüm araçların işe başlatılmaması durumu ağır aykırılık hali olarak kabul edilecektir.

 

 

 

16.1.3.1. Sözleşmenin feshine yol açan ağır aykırılık hali nedeniyle ayrıca ilk sözleşme bedelinin %2?si oranında ceza uygulanacaktır. Ağır aykırılık hallerine ilişkin bu madde dışında ceza oranı belirlenmiş olması halinde söz konusu düzenleme dikkate alınmayacak ve ilk sözleşme bedelinin %2'si oranı dışında ceza uygulanmayacaktır.

16.1.4. Bu sözleşme kapsamında kesilecek cezaların toplam tutarı hiçbir durumda ilk sözleşme bedelinin % 30?unu geçemez. Toplam ceza tutarının ilk sözleşme bedelinin % 30?unu geçtiğinin anlaşılması durumunda bu orana kadar ceza uygulanır ve 4735 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

16.1.5. Bu sözleşmenin 16.1.2 nci ve 16.1.3 üncü maddelerinde yer verilen aykırılıklar kapsamında somut fiillere yer verilmemesi halinde, söz konusu maddelerde yer alan cezalar ve/veya fesih yaptırımları uygulanamaz. Ayrıca, aynı aykırılığın 16.1.2 nci ve 16.1.3 üncü maddelerde birlikte sayıldığı hallerde, sözleşme uygulamasında 16.1.3 üncü madde dikkate alınır. …” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Usulsüz, aykırı işlemler ve cezai şartlar” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. Hak ve menfaat devri: Yüklenici, idarenin yazılı izni olmadan sözleşme ile ilgili hak ve menfaatlerini devredemez.

8.2. Araç değişikliği: Yüklenici, idarenin onayı olmadan araç değiştiremez. Değiştirilen araç, sözleşme hükümlerine uygun olmalı ve onaya sunulmadan çalıştırılamaz.

8.3. İşe Gelmeme Durumları: İşe çıkmayan sürücüden her bir gün için 1 günlük yevmiye kesilir.  İşe gelmeme gün sayısı 3 günü geçtiğinde, her bir gün için iki kat yevmiye kesintisi uygulanır.

8.4. İzinsiz Çıkışlar: Araçların mesai saatlerinde izinsiz dışarıya çıktığı tespit edildiğinde, her bir araç için Günlük sözleşme bedelinin %0.06'sı oranında ceza kesilir.

8.5. Göreve Gitmeme: Göreve gitmeyen her araç için yevmiye kesintisi yapılır, sonraki günlerde gitmemesi halinde her gün için 2 Günlük yevmiye kesilir.

8.6. Yakıt Sistemi Değişikliği: Sözleşme süresi içinde aracın yakıt sisteminde değişiklik yapılması halinde, her bir gün için sözleşme bedelinin %0.06'sı oranında ceza uygulanır ve araç değiştirilir.

8.7. Tamir ve Bakım: Araçların tamir veya bakım nedeniyle 2 gün sefer dışı kalması halinde 1 Günlük yevmiye kesilir. 1 günden fazla süren tamir ve bakım durumlarında geçici araç temin edilmezse, çalışılmayan her gün için 2 yevmiye kesilir.

8.8. Şartnameye Uygunsuzluk: Şartnameye uymayan taşıt veya şoför çalıştırılmadığından, 2 Günlük yevmiye tutarında ceza kesilir.

8.9. Görev Yeri Değişikliği: İdare, sürücü ve taşıtın görev yerini değiştirme yetkisine sahiptir. Yüklenici, idarenin uygun bulmadığı taşıt ve sürücüleri 5 gün içinde değiştirmezse, gecikilen her gün için 2 günlük yevmiye cezası uygulanır.

8.10 Cezaların kesilmesi: Hizmet süresi içinde belirlenen cezalar o ayın hakedişinden kesilir. Cezai uygulama için idare tarafından tanzim edilmiş olan tutanak yeterlidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinin 16.1.2 numaralı bendinde, cezaya konu olacak aykırılık hallerinin, bunlara ilişkin ceza oranlarının ve tekrarlanabilecek asgari ceza sayısının ilgili bentte bulunan tablo kapsamında idarece belirlenmesi; aynı maddenin 16.1.3 numaralı bendinde ise 4735 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin idarece feshedileceği aykırılık hallerinin yine idarece belirlenebileceği, bu bağlamda başvuru konusu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.2 numaralı bendinde özel aykırılık hallerine ilişkin tabloya yer verildiği, ilgili tabloda 2 adet özel aykırılık halinin (Sürücülü araçlar için, sürücülerin araç başında bulunmaması aykırılık hali olarak kabul edilecektir. - Araçların tamir bakım vb. nedenlerle 1 günden fazla sefer dışı kalması aykırılık hali olarak kabul edilecektir.) belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Teknik Şartname’nin usulsüz, aykırı işlemler ve cezai şartları düzenleyen 8’inci maddesinde ise izinsiz çıkışlar, göreve gitmeme, yakıt sistemi değişikliği, tamir ve bakım, şartnameye uygunsuzluk ve görev yeri değişikliği başlıkları altında bir takım cezai müeyyidelerin belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sözleşme Tasarısı” başlıklı 17’nci maddesinin beşinci fıkrasında; cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshine ilişkin hususlarla ilgili olarak sözleşme tasarısı dışındaki diğer ihale dokümanında yapılan düzenlemelerin dikkate alınmayacağının hüküm altına alındığı, öte yandan şikâyete konu ihaleye ait Teknik Şartname’nin “Usulsüz, aykırı işlemler ve cezai şartlar” başlıklı bölümünde ise ceza ve müeyyidelere ilişkin düzenlemelere yer verildiği görülmüştür. Ancak anılan Yönetmelik’te de belirtildiği üzere cezalar, aykırılık halleri ve sözleşmenin feshi ile ilgili hususlarla ilgili olarak Sözleşme Tasarısı dışındaki düzenlemelerin dikkate alınmayacağının açıkça düzenlendiği, başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Anılan Tasarı’nın 16.1.2’nci maddesinde yer alan özel aykırılık hallerini düzenleyen tablonun 1 numaralı aykırılık halinde, sürücülü araçlar için, sürücülerin araç başında bulunmamasının bir özel aykırılık hali olduğu, ilk sözleşme bedeli üzerinden kesilecek ceza oranının binde 1 olduğu, 2 numaralı aykırılık halinde araçların tamir bakım vb. nedenlerle 1 günden fazla sefer dışı kalması durumunun düzenlendiği, ancak sözleşme bedeli üzerinden kesilecek ceza oranının “1” olarak belirtildiği, aykırılık sayısının ise 20 olarak belirtildiği, anılan hususa ilişkin olarak 2 numaralı özel aykırılık halinde kesilecek ceza oranının hangi oranda olacağının düzenlenmediği, bu hususun anılan aykırılık halinde hangi oranda ceza kesileceği konusunda çelişki yaratacağının açık olduğu, dolayısıyla başvuru sahibinin bu husustaki iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Toplantı No : 2024/039
Gündem No : 31
Karar Tarihi : 09.10.2024
Karar No : 2024/UH.I-1275