İhale Kararları (Sayıştay - 3 Eylül 2024)

İhale Kararları

Uygulama ayı rayiçlerine göre fiyat tespitinin ticaret odasından alınan rayiçlere göre yapılması gerekip, firmalardan alınan teklifler bu kapsamda değerlendirilemez. Ancak, firmalardan alınan tekliflerin ortalaması kamu idaresi rayicinden daha düşükse, kamu zararından bahsedilemez

Sözleşmede fiyat farkı Esaslarına aykırı olarak temel endeksin ihale tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki ay olarak belirlenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verilmesi.

Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye bağlanan işin sözleşmesi ve projesinde öngörülen eksilen imalat kalemleri için ihale tenzilat oranında indirim uygulanıp yeni oluşan imalat kalemleri için daha düşük bir indirim oranı uygulanması sonucunda kamu zararına sebebiyet verilmesi.

Yer teslimi yapılmış olmakla birlikte herhangi bir imalatı gerçekleşmeyen ve yapımı tamamlanmayan yapım işinde, mücbir sebeplerle sözleşmenin idarece feshi nedeniyle yükleniciye 4735 sayılı Kanunun 24'üncü maddesinin son fıkrası kapsamında tazminat ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verilmesi.

Sözleşmede belirlenen iş bitim tarihinden önce feshedilen işlerde ihtar tarihi ile fesih tarihi arasında geçen süre için gecikme cezası kesilmesi mevzuata uygun değildir.

İş kalemine ilişkin hesaplanan revize birim fiyatın, resmi analiz ve rayiçler kullanılarak hesaplanan fiyatın üstünde olması dolayısıyla kamu zararına sebebiyet verilmesi.

Sözleşme eki birim fiyat tarifinde yer alan imalat için yeniden yeni birim fiyat yapılmak suretiyle ödeme yapılması sonucu kamu zararına sebebiyet verilmesi.

Ticaret Odasınca onaylı olmayan proforma faturalar esas alınarak yeni birim fiyat tespitinin mevzuata aykırı olduğu ancak yüklenici firmanın yeni iş kalemlerine ilişkin taşeron firmadan almış olduğu faturalar esas alınarak kamu zararına hükmedilemeyeceği

Uygulama ayı rayiçlerine göre yeni birim fiyat tespitinde, malzemenin temin edildiği firmanın merkezinin bulunduğu yerin ticaret ve sanayi odasınca, toplam imalat miktarı dikkate alınarak rayiç tespit edilmesi gerektiği.

işin yapıldığı yer ve zamanda piyasada geçerli rayiç fiyatın anlaşılması gerekir. Ancak, yeni birim fiyata konu mal, işin yapıldığı yerde satılmıyorsa veya malın başka bir yerden temini daha ekonomik ise, o yerin odasına rayiç tespiti yaptırılabilir veya faturanın rayice uygunluğu onaylatılabilir.