ihale itiraz süreçlerinde gözden kaçırabileceğiniz husus

 idareye yapılacak şikâyetlerde ihaleyi yapan idareye elden veya posta yoluyla ya da EKAP üzerinden e-imza kullanılarak (e-şikâyet ile) yapılır. EKAP üzerinden yapılan başvurularda bildirim tarihi başvuru tarihi sayılır. Başvuruların idarelerin EKAP’ta yer alan bildirim kutusuna ulaştığı tarih, bildirim tarihi olarak kabul edilir. EKAP üzerinden iş günü ve mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın şikâyet başvurusunda bulunulabilir; ancak, başvurunun EKAP tarafından idareye bildirimi iş günlerinde ve 9.00-18.00 saatleri (yarım mesai günlerinde 9.00-13.00)  arasında yapılır.

 

Toplantı No : 2023/030
Gündem No : 25
Karar Tarihi : 24.05.2023
Karar No : 2023/UY.II-791

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kırşehir Özel İdaresi Plan Proje Yatırım  ve İnşaat Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/264795 İhale Kayıt Numaralı “Kırşehir Mucur TOBB Anaokulu Yapım İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kırşehir Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından 13.04.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kırşehir Mucur Tobb Anaokulu Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 27.04.2023 tarih ve 90734 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2023/580 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir. 

KARAR:

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

Başvuru dilekçesinde özetle;

            Bahse konu ihalede sunmuş oldukları Yeterlik Bilgileri Tablosunda iş deneyimi belgesine ilişkin olarak “Çiçekdağı Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü” tarafından düzenlenen EKAP’a kayıtlı 17055-Y-KAİ-l-l numaralı iş bitirme belgesini beyan ettikleri, ancak idarece yapılan değerlendirme sonucunda idarenin belge talep yazısına istinaden beyan etmiş oldukları iş deneyim belgesine ilişkin “Özel İş bitirmelerde noter onaylı sözleşmeler, yapı ruhsatı-kullanım belgesi- Faturalar v.b” belgelerinin idareye sunulmaması gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bunun üzerine idareye şikâyet başvurusunda bulundukları, idareye yapmış oldukları şikâyete verilen cevabi yazıda söz konusu belgelerin Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinin 45’inci maddesinin (b) bendi ve 50’nci madde gereğince istenildiği ifade edilerek şikâyet başvurularının reddedildiği, ancak idarece yapılan bu işlemin mevzuata uygun olmadığı, İdari Şartnamenin 7’nci maddesinde iş deneyimine ilişkin olarak istenilen yeterlik kriteri belgesinin Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan ettikleri, İdari Şartnamenin 7.5.5’inci maddesindeki “Bu Şartnamenin 7’nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.” düzenlemesine göre idarece anılan 7’nci maddede belirtilen belgeler dışındaki belgelerin teklifinin değerlendirilmesinde dikkate alınamayacağı, ayrıca bu hususta iş deneyim belgesini düzenleyen kurumdan idarenin herhangi bir talebi olmadığı, bu nedenle sadece Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan ettikleri iş deneyim belgesi üzerinden değerlendirme yapılması gerektiği, iş deneyim belgesine ilişkin olarak başka bir belge sunulmasına gerek olmadığı, tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri” hüküm altına alınmış, dördüncü fıkrasında ise başvuru dilekçelerinde bulunması zorunlu hususlar beş bent halinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda, başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller, başvuru dilekçelerinde belirtilmesi zorunlu hususlar arasında sayılmış ve anılan maddenin onbirinci fıkrasının (c) bendinde süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmayan başvuruların reddedileceği hükme bağlanmıştır. 

Aynı Kanun’un “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar. İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikâyetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.” hükmü,

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 5’inci maddesinde “…2) EKAP üzerinden yapılan tebligatlarda bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Tebligatın ilgililere ait EKAP’ta yer alan bildirim kutusuna ulaştığı tarih, bildirim tarihi olarak kabul edilir. EKAP üzerinden tebligat işlemleri iş günü ve mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın her zaman gerçekleştirilebilir. Ancak, tebligatın EKAP tarafından ilgililere bildirimi   her koşulda iş günlerinde ve 9.00-18.00 saatleri arasında yapılır ...” hükmü,         

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “1) İdareye şikâyet süresi; ihale sürecindeki şikâyete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmü,


Aynı Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Süreler;

c) İdarenin işlem veya eylemlerine karşı yapılacak başvurularda şikâyete yol açan durumun farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi,

 ...” hükmü        Anılan Yönetmelik’in “Kurul tarafından alınacak kararlar” başlıklı 21’inci maddesinde “Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde ihalenin iptalini veya düzeltici işlem belirlenmesini gerektirecek hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir.” hükümleri yer almaktadır.           İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “Şikâyet başvuru süresi” başlıklı 13’üncü maddesinde “Başvurular idareye yapılacak şikâyetlerde ihaleyi yapan idareye elden veya posta yoluyla ya da EKAP üzerinden e-imza kullanılarak (e-şikâyet ile) yapılır. EKAP üzerinden yapılan başvurularda bildirim tarihi başvuru tarihi sayılır. Başvuruların idarelerin EKAP’ta yer alan bildirim kutusuna ulaştığı tarih, bildirim tarihi olarak kabul edilir. EKAP üzerinden iş günü ve mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın şikâyet başvurusunda bulunulabilir; ancak, başvurunun EKAP tarafından idareye bildirimi iş günlerinde ve 9.00-18.00 saatleri (yarım mesai günlerinde 9.00-13.00)  arasında yapılır.” açıklaması yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat gereği, idareye yapılacak şikâyet başvurularının ihaleyi yapan idareye elden veya posta yoluyla ya da EKAP üzerinden e-imza kullanılarak (e-şikayet ile) yapılacağı, EKAP üzerinden yapılan başvurularda bildirim tarihinin başvuru tarihi sayılacağı, başvuruların idarelerin EKAP’ta yer alan bildirim kutusuna ulaştığı tarihin bildirim tarihi olarak kabul edileceği, EKAP üzerinden iş günü ve mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın şikayet başvurusunda bulunulabileceği; ancak, başvurunun EKAP tarafından idareye bildiriminin iş günlerinde ve 9.00-18.00 saatleri arasında yapılacağı anlaşılmıştır.

Şikâyete konu ihalede idare tarafından başvuru sahibi Mehmet Macit İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.ye EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan belgeler kapsamında “…, Özel iş bitirmelerde noter onaylı sözleşmeler, yapı ruhsatı-kullanım belgesi-v.b” sunulması amacıyla 13.04.2023 tarihli ve 1 sayılı “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması talebine ilişkin belge talep yazısı” gönderildiği, söz konusu yazıda “… internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9’uncu maddesine uygun olarak, 17.04.2023 tarihine kadar İdaremize sunmanız gerekmektedir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

EKAP üzerinden belge talep yazısının 13.04.2023 tarihinde başvuru sahibi istekliye tebliğ edildiği, başvuru sahibi tarafından idareye söz konusu yazının tebliğ tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde (en geç 24.04.2023 tarihi mesai bitimine kadar) e-şikâyet başvurusunda bulunması gerektiği anlaşılmıştır. EKAP üzerinden yapılan sorgulama neticesinde, başvuru sahibi tarafından EKAP üzerinden e-imza kullanılarak (e-şikâyet ile) idareye şikâyet başvurusu yapıldığı, şikâyet başvuru tarihi ve saatinin “24.04.2023, 23:13:48” olduğu, idareye bildirimin ise “25.04.2023 09:00:00”da yapıldığı görülmüştür.

Yukarıda yer verilen hususlar çerçevesinde, başvuru sahibinin EKAP üzerinden e-imza kullanılarak (e-şikâyet ile) idareye 24.04.2023 tarihinde saat 18.00’a kadar başvuruda bulunulması gerekirken aynı gün mesai saati bitiminden sonra şikâyet başvurusunda bulunduğu ve idareye 25.04.2023 tarihinde şikâyet başvurusunun bildirildiği, bir başka ifadeyle 25.04.2023 tarihinde şikâyet başvurusunda bulunduğu, dolayısıyla idareye şikâyet başvurusunun mesai saatleri dışında yapıldığı anlaşılmış olup 13.04.2023 tarihli belge talep yazısına yönelik olarak idareye süresinde başvurulmadığı anlaşıldığından söz konusu iddiaların süre yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.        

    Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,Başvurunun reddine  Oybirliği ile karar verildi.