Sermaye artırım işlemlerini tamamlayın
Nakit sermaye artışında faiz indirimi önemli bir teşvik.
Sermaye artırımı öncesinde sermaye avansı alınması durumunda, bu tutarın faiz indiriminde dikkate alınabilmesi için, banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminin sonuna kadar, sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirilmesi gerekiyor.
Farklı görüşte olanlar var ancak ilgili Genel Tebliğ böyle söylüyor, Gelir İdaresi de uygulamayı bu şekilde yapıyor.
Danıştay Dördüncü Dairesi Tebliğ’deki açıklamayı Kanun’a aykırı bulmadı (27.12.2021 tarih ve E:2018/3367 K:2021/11010 sayılı karar), bu konudaki bir tarhiyatı kaldıran Vergi Mahkemesi kararını istinafta hukuka uygun bulup başvuruyu reddeden Bölge İdare Mahkemesi kararını bozdu (25.05.2022 tarih ve E:2019/4865 K:2022/3309).
Her ne kadar, sermaye avansının izleyen yıl sermayeye eklenmesi durumunda, sermaye artışının tescil tarihinden itibaren indirimden yararlanılabileceği yönünde Danıştay kararı bulunsa da (Danıştay Dokuzuncu Dairesi’nin 15.02.2024 tarih ve E:2022/4325 K:2024/608 sayılı kararı), gereksiz risk almayın, tebliğe uymaya çalışın.
Yurtdışı inşaat işlerinden sağlanan kazançlar için kayıtları unutmayın
Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına aktarılan kazançlar kurumlar vergisinden istisna. İstisnadan yararlanmak için, yurt dışında yapılan bu işlerden sağlanan kazançların Türkiye’ye getirilmesi zorunluluğu yok. Ancak kazancın Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi gerekiyor. Yılsonu itibariyle işlemin yapılması unutulmamalı.
Yurt dışı iştirak ve şube kazançları istisnası için transferi unutmayın
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-b maddesinde, yurt dışı iştirak ve şube kazançlarına ilişkin iki ayrı düzenleme var. Maddede yer alan düzenlemeye göre, belli koşulların sağlanması durumunda kazancın tamamı kurumlar vergisinden müstesna iken, 2023 yılında yapılan düzenlemeyle, kazancın % 50’sini vergiden müstesna yapan yeni bir düzenleme daha yapıldı.
Her iki düzenlemede de ortak bir koşul var, kazancın kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi. Transfer edilen paranın tasarrufuyla ilgili bir sınırlama yok.
Amortisman ayırma hakkını kaybetmeyin
Vergi Usul Kanunu, her yılın amortismanının ancak o yıla ait değerlemede dikkate alınacağını, herhangi bir yıl amortisman ayrılmamasının veya düşük oranda ayrılmasının amortisman süresini uzatmayacağını öngörüyor. Bu düzenleme, amortisman ayrılmamışsa veya eksik ayrılmışsa, ilgili yıl beyannamesinin düzeltilemeyeceğini söylemese de bu durum genel olarak vergi hatası olarak görülmüyor ve düzeltme yapılmıyor. Dolayısıyla ayrılmayan amortisman ancak varlık elden çıkartıldığında giderleştirilebiliyor.
Hak kaybına uğramamak için, amortismana tabi varlıkların amortismanlarının tam ve doğru olarak ayrıldığından emin olun.
Değersiz alacaklara ilişkin hesaplanan KDV’yi gelir yazın
Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı dönemde indirim konusu yapılabiliyor. Ancak şüpheli alacaklarla ilgili düzenleme çerçevesinde karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi için, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması gerekiyor.
Daha önce karşılık ayırdığınız bir alacağın içinde bu alacağa ilişkin KDV tutarı da var ve bu alacak 2024 yılında değersiz alacak haline gelmişse, indirim konusu yapılacak KDV tutarını gelir kaydetmeyi unutmayın.