ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olarak hizmetin ifası
İhale ilan tarihi itibariyle yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımlarında fiyat farkı” başlıklı 81’inci maddesinde “81.1. (Değişik: 28/11/2013- 28835 R.G./ 3. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanıldığı hizmet alımlarında işçilik maliyetlerine ilişkin fiyat farkı hesaplanacağının ihale dokümanında belirtilmesi gerekmektedir.
81.2. (Ek madde: 18/05/2024-32550 R.G/40. md., yürürlük: 15/06/2024) 81.1 inci madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, fiyat farkı hesaplanması öngörülen hizmet alımı ihalelerinde, işte kullanılan tüm girdilere ilişkin ağırlık oranlarını gösterir sabit katsayıların işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde ve tüm katsayıların toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenmesi ve ihale dokümanında gösterilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda işin niteliği, girdilerin yaklaşık maliyet içindeki ağırlık oranı ve işlevi gibi hususlar dikkate alınarak asli unsurlar ile bunlara ilişkin ağırlık oranı katsayıları belirlenir. Asli unsur olarak belirlenmeyen diğer tüm girdilerin malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden b3 katsayısı/alt katsayısı(b3,1 b3,2, …, b3,n) kapsamında olduğu kabul edilir.
Örneğin, malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtımı hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin düzenlemelerde, işçilik (a1 ve/veya a2), nakliye varsa bu kapsamda kullanılan akaryakıt (b1) ve yemek yapımında kullanılan ana girdiler (yemek malzemeleri, kumanya vb. b3,1) asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen makine ve ekipman ile enerji gibi diğer tali girdilerin tamamının (b3,2) kapsamında olduğu kabul edilir.
Malzeme hariç yemek hazırlama ve dağıtımı hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin düzenlemelerde, işçilik (a1 ve/veya a2) ve nakliye varsa bu kapsamda kullanılan akaryakıt (b1) girdilerinin her biri asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen makine ve ekipman ile enerji gibi diğer tali girdilerin tamamının (b3) kapsamında olduğu kabul edilir.
Araç/iş makinesi kiralama hizmet alımı ihalelerinde kısmi ve/veya tam zamanlı şoför/operatör çalıştırılması halinde işçilik (a1 ve/veya a2), araç/iş makinelerinin yaşına ve işin süresine bağlı olarak amortisman (c) girdileri asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen bakım onarım, yedek parça, kasko ve sigorta gibi tali girdilerin tamamının (b3) kapsamında olduğu kabul edilir.
Personel taşıma hizmet alımı ihalelerinde kısmi ve/veya tam zamanlı şoför çalıştırılması halinde işçilik (a1 ve/veya a2), akaryakıt (idare tarafından karşılanmaması halinde b1), araçların yaşına ve işin süresine bağlı olarak amortisman (c) girdileri asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen bakım onarım, yedek parça, kasko ve sigorta gibi tali girdilerin tamamının (b3) kapsamında olduğu kabul edilir.
Yazılım veya bilgi yönetim sistemi hizmeti alımı ihalelerinde kısmi ve/veya tam zamanlı işçilik (a1 ve/veya a2), varsa donanım dahil makine ve ekipmanın amortisman (c) girdileri asli unsur olarak belirlenir ve asli unsur olarak belirlenmeyen bakım onarım, sigorta ve enerji gibi tali girdilerin tamamının (b3) kapsamında olduğu kabul edilir.” açıklaması,
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde “(1) 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen ve 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre Türk parası üzerinden sözleşmeye bağlanan hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkı bu Esaslara göre hesaplanır. Ancak, 4734 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan hizmetlerden; araştırma ve geliştirme, piyasa araştırması ve anket, tanıtım, toplantı, organizasyon, sergileme, mesleki eğitim, fotoğraf, film, fikri ve güzel sanatlar gibi nitelikleri itibarıyla kısa süreli hizmetler ile sigorta, muhasebe ve 4734 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde yer alan danışmanlık hizmetlerinden mali ve hukuki nitelikteki hizmetlere fiyat farkı ödenmez.
(2) 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelerin, bu Kanundan istisna olmakla birlikte birinci fıkra kapsamında fiyat farkı hesaplanabileceği öngörülen hizmet alımlarının ihale dokümanlarında bu Esaslara uygun şekilde hazırlanmış açık bir düzenleme bulunması halinde bu Esaslar uygulanabilir...” hükmü,
Anılan Esaslar’ın “Fiyat farkı hesabı” başlıklı 5’inci maddesinde “(1) Fiyat farkı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:
…
c) Diğer hizmet alımlarında; F = An x B x ( Pn-1) İn AYn Yn Gn Mn Pn = a1 + a2 —— + b1 —— + b2 —— + b3 —— + c —— İo AYo Yo Go Mo
(2) Formüllerde yer alan; a) F: Fiyat farkını (TL),
b) B: 0,90 sabit katsayısını,
c) An: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hak edişte; birim fiyatlı işlerde uygulama ayında gerçekleşen iş kalemlerinin sözleşme fiyatlarıyla çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL), götürü bedel işlerde ise uygulama ayında gerçekleşen ilerleme yüzdesiyle sözleşme bedelinin çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL), ç) Pn: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, fiyat farkı hesabında kullanılan temel endeksler ve güncel endeksler ile a1, a2, b1, b2, b3 ve c değerlerinin ağırlık oranlarını temsil eden katsayıların yukarıdaki formüle uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını,
d) a1: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı,
e) a2: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,
f) b1: Akaryakıtın ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,
g) b2: Diğer katı veya sıvı yakıtların ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,
ğ) b3: Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı
h) c: Makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı, …
j) Eo: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksleri-Madde Sepeti ve Ortalama Fiyatlar Tablosunda yer alan ve ihale tarihinin içinde bulunduğu ayda geçerli ortalama fiyatı, k) En: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksleri-Madde Sepeti ve Ortalama Fiyatlar Tablosunda yer alan ve sözleşmeye göre hizmetin gerçekleştirilmesi gereken ayda geçerli ortalama fiyatı, ifade eder.
(3) Ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenerek ihale dokümanında gösterilmesi ve her sabit katsayı için dördüncü fıkraya göre hesaplamaya esas endeksin belirlenmesi zorunludur. Katsayıların belirlenmesinde öncelikle a2, b1, b2, b3 ve c katsayıları belirlendikten sonra bunların toplamı birden çıkarılarak bulunan sayı a1 katsayısı olarak alınır.
(4) Formüldeki temel endeksler (o) ve güncel endeksler (n)’den; a) İo, İn: İşçilikle ilgili temel asgari ücreti ve güncel asgari ücreti, b) AYo: Akaryakıt ürünleri için ihale tarihindeki satış fiyatını, AYn: Akaryakıt ürünleri için uygulama ayına ait ortalama satış fiyatını, c) Go, Gn: İhale konusu hizmet kapsamında yer alan malzeme ve diğer hizmetler için fiyat farkı hesabına esas sayı veya sayıları, ç) Yo, Yn: Diğer katı ve sıvı yakıtlar için, Endeks Tablosunun 19 numaralı “Kok ve Rafine Petrol Ürünleri”, 19.1 numaralı “Kok Fırını Ürünleri”, 19.2 numaralı “Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri” sütunundaki sayılardan ilgisine göre uygun olan birini veya birkaçını, d) Mo, Mn: Makine ve ekipmana ait amortisman için, Endeks Tablosunun 28 numaralı “Makine ve Ekipmanlar b.y.s.”, 28.1 numaralı “Genel Amaçlı Makineler”, 28.2 numaralı “Diğer Genel Amaçlı Makineler”, 28.3 numaralı “Tarım ve Ormancılık Makineleri”, 28.4 numaralı “Metal İşleme Makineleri ve Takım Tezgahları”, 28.9 numaralı “Diğer Özel Amaçlı Makineler” sütunundaki sayılardan ilgisine göre uygun olan birini veya birkaçını, ifade eder. (5) Yukarıdaki endekslerden Go ve Gn için idarece; Endeks Tablosundan alt sektörler itibarıyla malzeme ve diğer hizmetlerin niteliği ve gereklerine uygun olan endeksin tespit edilerek ihale dokümanında belirtilmesi zorunludur. İdarelerin bu tespiti yapamamaları durumunda ise Go ve Gn endeksleri için Endeks Tablosunun “Genel” sütunundaki sayılar esas alınır. Ancak malzemeli yemek hizmeti alımlarında Endeks Tablosunun 10 numaralı “Gıda Ürünleri” sütunundaki sayı veya bu endeksin alt endekslerinde belirtilen sayılardan uygun olan birinin veya birkaçının ihale dokümanında belirtilmesi gerekir.
…
(7) İşin gerçekleştirilmesinde kullanılacak malzeme ve makine ile ekipmanın niteliği dikkate alınarak, fiyat farkı hesabına esas b1, b2, b3 ve c değerleri için aynı anda birden fazla endeks de belirlenebilir. Bu durumda, her bir endeksin nispi ağırlığı da belirlenir.
(8) Yukarıdaki endekslerden birinin veya birkaçının sözleşmenin uygulanması sırasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından değiştirilmesi halinde, değiştirilen endekse eşdeğer yeni bir endeks belirlenir ise bu endeks; yeni bir endeks belirlenmez ise, Endeks Tablosunun “Genel” sütunundaki sayı esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.” hükmü,
“Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesinde “Bu Esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde bu Esaslara göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmiş olması gerekir. Bu hizmet alımı ihalelerinde aşağıdaki hususlar çerçevesinde düzenleme yapılır.
a) Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.
b) Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan;
1)İhale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6 ncı maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilir.
2) Diğer hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilebilir.
(2) Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin usul ve esaslarda sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.
(3) Fiyat farkı uygulanan işlerde, zorunlu nedenler dışında, hakedişlerin uygulama ayını takip eden ay içerisinde ve uygulama ayına ait endeksler/fiyatlar belli olduktan sonra düzenlenmesi esastır. Uygulama ayına ait endeksler/fiyatlar belli olmadan hakedişin düzenlendiği hallerde, fiyat farkı hesabı hakedişle birlikte yapılmaz, uygulama ayına ait endeksler belli olduktan sonra ayrıca hesaplanır…” hükmü bulunmaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: 12 Aylık Yemekhane Hizmeti Alımı
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu: -
e) Miktarı:
8 İşçi ile 12 Aylık Süre için.
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Ankara Beytepe Şehit Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi ve Ankara Balgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İşin yapılacağı yerin görülmesi” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. İşin yapılacağı yeri ve çevresini görmek, inceleme yapmak, teklifini hazırlamak ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmek isteklinin sorumluluğundadır. İşyeri ve çevresinin görülmesiyle ilgili bütün masraflar istekliye aittir.
12.2. İstekli, işin yapılacağı yeri ve çevresini görmekle; işyerinin şekline ve mahiyetine, iklim şartlarına, işin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekli çalışmaların ve kullanılacak malzemelerin miktar ve türü ile işyerine ulaşım ve şantiye kurmak için gerekli hususlarda maliyet ve zaman bakımından bilgi edinmiş; teklifini etkileyebilecek riskler, olağanüstü durumlar ve benzeri diğer unsurlara ilişkin gerekli her türlü bilgiyi almış sayılır.
12.3. İstekli veya temsilcilerinin işin yapılacağı yeri görmek istemesi halinde, işin gerçekleştirileceği binaya ve/veya araziye girilmesi için gerekli izinler İdare tarafından verilecektir.
12.4. Tekliflerin değerlendirilmesinde, isteklinin işin yapılacağı yeri incelediği ve teklifini buna göre hazırladığı kabul edilir.
Ankara Beytepe Şehit Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi ve Ankara Balgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.
“25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.
1. İşçilik Ücretleri:
a. Aşçıbaşı olan 1 kişi için brüt asgari ücretin % 110 fazlası (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil),
b. Aşçı olan 1 kişi için brüt asgari ücretin % 70 fazlası (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil),
c. Aşçı Yardımcısı olan 2 kişi için brüt asgari ücretin % 40 fazlası (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil),
d. Garson, Bulaşıkçı ve Meydancı olarak görev yapacak 4 kişi için brüt asgari ücretin % 7 fazlası (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil),
ödenecek olup, bu giderler teklif fiyata dahildir.
İşin niteliği gereği, ulusal bayram ve tatil günlerinde çalışacak personelin gün sayıları aşağıdaki gibidir:
i. Aşçı (brüt asgari ücretin % 70 fazlası ödenecek) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil) olan işçinin çalışacağı toplam gün sayısı 15,5 gündür.
ii. Aşçı Yardımcısı (brüt asgari ücretin % 40 fazlası ödenecek) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil)olan işçinin çalışacağı toplam gün sayısı 15,5 gündür.
iii. Garson, Bulaşıkçı ve Meydancı (brüt asgari ücretin % 7 fazlası ödenecek) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil) olarak görev yapacak işçilerin çalışacağı toplam gün sayısı 31 gündür.
2. İşçilere ödenecek günlük yol ücretleri nakdi olarak günlük brüt 88,12 TRY verilecek olup bu tutarlar işçi bordrolarında gösterilecektir. Bu tutarlar, ücret bordrosunda gösterilecektir. İstekliler her bir işçi için aylık 26 (YirmiAltı) gün üzerinden teklifte bulunacaklardır. Ancak yol giderinin ödeme aşamasında, fiili olarak göreve gelinen günlerin sayısı dikkate alınacaktır.
3. Hizmet kapsamında çalışan işçilerin yemek ihtiyaçları, Yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ancak, Yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verilecektir. İstekliler de tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.
4. İşçiler için öngörülen giyim bedeli teklif fiyata dâhildir.
5. Çiğ girdiler teklif fiyata dâhildir.
6. Bu hizmetin sunulması için kullanılacak olan Elektrik (Kw/h), Su (m3) ve Doğalgaz (m3) bedelleri teklif fiyata dâhildir.
7. Yüklenici, mutfakta meydana gelebilecek yangınlara ve pişirilecek yemeklerde meydana gelebilecek besin zehirlenmelerinde kişilerin mağduriyetinin giderebilmek ve olası tazminatları karşılayabilmek için Üçüncü Kişi Mali Sorumluluk Sigortası yaptıracaktır. İhale uhdesinde kalan yüklenici firma “Üçüncü Şahıs Sorumluluk Sigortası”na ait poliçeyi sözleşmenin imzalanmasını takip eden 10 gün içinde İdare'ye verecektir.
8. Ankara Balgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne yemek dağıtımı için yapılan masraflar teklif fiyata dâhildir.
9. İşçi Sağlığı, Hijyen Eğitimi, İş Yeri Hekimliği hizmetleri İdaremiz Personeli tarafından verilecek olup istekliler bu hususlarda bir bedel öngörmeyeceklerdir.
10. İlaçlama, bakım onarım, kalibrasyon, gıda dışı sarf, demirbaş malzemelere ilişkin amortisman masrafları teklif fiyata dâhildir.
11. Teknik Şartname başta olmak üzere, ihale dokümanında maliyet unsuru olabilecek diğer tüm giderler teklif fiyata dâhildir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
İhale konusu işte çalıştırılacak personel için Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranı % 2 olarak dikkate alınacaktır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.
46.1.1. Fiyat farkı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
F = An x B x ( Pn-1)
Pn=a1+a2 İn/İo+b1 AYn/AYo+b2 Yn/Yo+b3 Gn/Go+c Mn/Mo
Formülde yer alan;
F: Fiyat farkını (TL),
B: 0,90 sabit katsayısını,
An: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hak edişte; birim fiyatlı işlerde uygulama ayında gerçekleşen iş kalemlerinin sözleşme fiyatlarıyla çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL), götürü bedel işlerde ise uygulama ayında gerçekleşen ilerleme yüzdesiyle sözleşme bedelinin çarpılması sonucu bulunan tutarı (TL),
Pn: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, fiyat farkı hesabında kullanılan temel endeksler ve güncel endeksler ile a1, a2, b1, b2, b3 ve c değerlerinin ağırlık oranlarını temsil eden katsayıların yukarıdaki formüle uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını, ifade eder.
Endeks tablosu: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan yurt içi üretici fiyat endeksi, 2003=100, CPA 2008 kısım, bölüm ve gruplarına göre tarihsel seri tablosudur.
Formüldeki sabit katsayılar ile temel endeksler(o) ve güncel endeksler(n):
Katsayı |
Endeks |
||
a1 (Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranı) |
0,2579 |
|
Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın 6 ncı maddesine göre hesaplanacaktır.
|
a2 (Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranı) |
0 |
|
|
b1 (Akaryakıtın ağırlık oranı) |
0,0017 |
AYo, AYn |
Motorin
|
b2 (Diğer katı veya sıvı yakıtların ağırlık oranı) |
0 |
|
|
b3 (Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranı) |
0,7366 |
Go, Gn |
Malzemeli yemek hizmeti alımlarında Endeks tablosunun 10 numaralı "Gıda Ürünleri" sütunundaki sayı
|
c (Makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranı) |
0,0038 |
Mo, Mn |
Endeks tablosunun 28 numaralı "Makine ve ekipmanlar b.y.s." sütunundaki sayı
|
Fiyat Farkı Açıklamaları
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda değişiklik yapan Esaslar uyarınca fiyat farkı verilecektir.
Yürürlükteki 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın 6ncı maddesine göre işçilik ücretleri için fiyat farkı verilecektir.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1. …Yükleniciye ait malzeme, araç ve personel gibi kendi ihtiyacı olan mekânlar için kullanacağı yerler, hastane fiziki imkânları çerçevesinde bedelsiz olarak verilecektir.
Mevzuat hükümlerine uymayan tüm doküman hükümleri yok hükmündedir. İdare, hizmetin ifasında yükleniciden, dokümanda düzenlenen ve mevzuata uygun olmayan hükümlerin uygulanmasını isteyemez.” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 01.01.2025; işi bitirme tarihi 31.12.2025
9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” bulunmakta olup,
Sözleşme Tasarısı’nın “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14’inci maddesinde, İdari Şartname’nin 46’ncı maddesiyle aynı düzenlemeye yer verilmiştir.
Teknik Şartname’nin “Amaç” başlıklı 1’inci maddesinde “Alım konusu hizmetin amacı; Ankara Beytepe Şehit Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi ve Balgat Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi’nin, çalışma düzeni içinde verilen sağlık hizmetlerinin 24 saat boyunca devamlılığı ve kesintisizliği esas alınarak, Hastane içerisindeki mutfakta malzeme dâhil her türlü, yemek pişirilme, dağıtımı, yemek hizmetinin sağlık tesisine bağlı birimlere ulaşımı ve servis sonrası hizmetlerin zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi, hizmetin sunumuna ilişkin teknik özelliklerin belirlenmesi ve hizmetin ifası hususlarının yerine getirilmesidir.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Hizmetin İfa Yeri” başlıklı 4’üncü maddesinde “… 4.5. Yemekler, dış birimlere yüklenicinin sağlayacağı 1 adet ticari kapalı Panelvan araba ile gönderilecektir. Araç temiz tutulacak olup tüm giderleri Yüklenici’ye ait olacaktır. Aracın günlük gidiş-geliş mesafesi ortalama 35 (OtuzBeş) kilometredir…” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Hizmetin İfa Şekli” başlıklı 6’ncı maddesinde “…6.23. Hastane yemekhanelerinde günlük olarak verilen yemekler, Balgat ADSM’de de (aynı çeşit ve miktarda) personel sayısı kadar verilecektir. Yemekler kapasiteye uygun ölçülerde Thermo-Box kutularla (üç bölmeli) ve minibüse eşdeğer araçla taşıma yapılacaktır. Thermo-box kutular yemeğin ısısını koruyacak şekilde, +100 oC ve -40 oC sıcaklığa dayanıklı olmalıdır. Soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünler ile sıcak muhafaza edilmesi gereken ürünler için farklı termo box kullanılmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanı kapsamında yer alan birim fiyat teklif cetveli standart formu aşağıda bulunmaktadır.
BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ
İhale kayıt numarası: 2024/997572
A |
B |
|||||
Sıra No |
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3 |
|
Miktarı |
Teklif Edilen4 Birim Fiyat |
Tutarı |
|
Birimi |
İşçi sayısı |
Ay/gün/saat |
||||
1 |
AŞÇIBAŞI (Yol Giderleri Dahil) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil)(Brüt asgari ücretin %110 fazlası) |
Ay |
1 |
12 |
|
|
2 |
AŞÇI (Yol Giderleri Dahil) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil)(Brüt asgari ücretin %70 fazlası) |
Ay |
1 |
12 |
|
|
3 |
AŞÇI YARDIMCISI (Yol Giderleri Dahil) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil)(Brüt asgari ücretin %40 fazlası) |
Ay |
2 |
12 |
|
|
4 |
GARSON/BULAŞIKÇI (Yol Giderleri Dahil) (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil)(Brüt asgari ücretin %7 fazlası) |
Ay |
4 |
12 |
|
|
I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç) |
|
|||||
Sıra No |
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması |
Birimi |
Miktarı |
Teklif Edilen4 Birim Fiyat |
Tutarı |
|
1 |
Aşçı Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günleri Çalışma Ücreti (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil) |
gün |
15,5 |
|
|
|
2 |
Aşçı Yardımcısı, Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günleri Çalışma Ücreti (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil) |
gün |
15,5 |
|
|
|
3 |
Garson-Bulaşıkçı Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günleri Çalışma Ücreti (Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler Dâhil) |
gün |
31 |
|
|
|
4 |
Normal Kahvaltı |
öğün |
22.000 |
|
|
|
5 |
Diyet Kahvaltı |
öğün |
6.000 |
|
|
|
6 |
Normal Yemek |
öğün |
120.000 |
|
|
|
7 |
Diyet Yemek |
öğün |
13.000 |
|
|
|
8 |
Ara Öğün |
öğün |
18.000 |
|
|
|
9 |
Rejim 1 Kahvaltı |
öğün |
120 |
|
|
|
10 |
Rejim 1 Yemek |
öğün |
120 |
|
|
|
11 |
Rejim 2 Kahvaltı |
öğün |
2.000 |
|
|
|
12 |
Rejim 2 Yemek |
öğün |
3.500 |
|
|
|
II. ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç) |
|
|||||
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç) |
|
Başvuruya konu ihalenin Ankara Beytepe Şehit Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi tarafından gerçekleştirilen “2024/997572 İhale Kayıt Numaralı 12 Aylık Yemekhane Hizmeti Alımı” işi olduğu, bahse konu ihalenin 02.09.2024 tarihinde birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği, ihalede 39 adet ihale dokümanının EKAP üzerinden indirildiği, ihaleye 22 isteklinin katıldığı görülmüş olup, 24.09.2024 tarihli ihale komisyonu kararına göre isteklilerden Mafa Elektrik İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.nin geçici teminat ve gıda üretim izin belgesi sunmadığı, Zeynel Caterıng Yemek Üretim San. Tic. Ltd. Şti. ve Dives İnşaat Gıda San. Tic. Ltd. Şti.nin geçici teminat sunmadığı, Akyol Kurumsal Yemek Hizmetleri Ltd. Şti.nin iş deneyim belgesi uygun olmadığı, Malatya Özikram Yemek Gıda San. Tic. Ltd. Şti.nin iş deneyimini tevsik eden belgelerinin, idarece istenilen asgari tutarı sağlamadığı, Ömür Cengiz’in ise teklif tutarı yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu için tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin İncir Kurumsal Hizmetler San. Tic. Ltd. Şti.nin üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise Tuğra Tabldot Yemekçilik San. Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği, başvuru sahibinin şikâyete konu ihaleye teklif vermediği görülmüştür.
İhale dokümanına göre, ihale konusu işin 1 yılık malzemeli yemek hizmeti alımı işi olduğu, ihale konusu işte çalıştırılacak personele (aşçıbaşı, aşçı, aşçı yardımcısı, garson/bulaşıkçı) yönelik düzenlemelerin ihale dokümanında yer aldığı ve söz konusu personel için birim fiyat teklif cetvelinde satır açıldığı, alıma konu hizmetin ifasında yüklenicinin yemeklerin, 1 adet ticari kapalı panelvan araba ile dış birime taşınmasında yükümlü olduğu, dağıtım mesafesi ve şatlarının belirlendiği, söz konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olmadığı, yüklenicinin kurumlarda yemek taşıma işlemi tamamlandıktan sonra şoför ve aracı kurumda bulundurulma zorunluluğunun olmadığı, yüklenicinin şoför ve aracı kendine ait diğer işlerde kullanabileceği ve şoförlerin mesaisinin tamamını idarede geçirmeyeceğinin açıkça düzenlendiği görülmektedir.
Yapılan inceleme neticesinde; şikâyete konu ihalenin personel çalışmasına dayalı bir hizmet alımı ihalesi olmadığı, ihale dokümanı kapsamında söz konusu personelin (şoför) mesaisinin tamamını idarede geçireceğine yönelik bir düzenleme yapılmadığı ve ayrıca İdari Şartname’nin 12’nci maddesi gereğince işin yapılacağı yerin ve çevresinin gezilmesi, incelenmesi ve bu kapsamda teklif hazırlanması için gerekli olabilecek tüm bilgilerin temin edilmesinin de isteklinin sorumluluğunda olduğu, düzenleme ile isteklilerin işin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekli çalışmalar ve maliyetler için gerekli hususlarda maliyet bakımından bilgi edinmiş sayılacağı dikkate alındığında, ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olarak hizmetin ifası için her isteklinin basiretli tacir olma yükümlülüğü gereğince kendi organizasyon yapısını, kullanacağı dağıtım aracının özellikleri, malzeme teminindeki kendine özgü koşullar gibi unsurları dikkate alarak teklif fiyatını belirlemesi ve öngörülemeyen giderler için de ayrıca genel giderler kapsamında bir maliyet öngörmesi gerektiği anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No | : 2024/039 |
Gündem No | : 43 |
Karar Tarihi | : 09.10.2024 |
Karar No | : 2024/UH.II-1283 |