ihale alan Firmalara TAŞERON olarak Çalışmak için Teklif Veren Firmaların Alt Taşeron sözleşmelerinde Dikkat etmeniz gerekenler

Yüksek Bedelli ihale alan Firmalara TAŞERON olarak Çalışmak için Teklif Veren Firmaların Alt Taşeron sözleşmelerinde Aşağıda Bilginize sunmuş olduğumuz hususları mutlaka  Avukatlarınız  ile görüşerek imza altına  alın

Aşağıda Bilginize sunmuş olduğumuz ALT TAŞERON SÖZLEŞLERİNDE ANA YÜKLENİCİ FİRMALARIN ALT TAŞERONLARA DAYATMIŞ OLDUĞU HUSUSLAR OLUP, Danışmanlığını yaptığımız firmların haklarını korumak amaçlı sözleşmelerde yaşadıkları sorunlara karşı açmış olduğumuz davalardan örnekler alınarak kaleme alınmıştır

  1. İhalenin alt yüklenici çalıştırılabilir olup olmadığını  araştırın
  2. ALT TAŞERON SÖZLEŞMELERİ 4735 Sayılı İhale sözleşmesinin maddelerinde oynamalar yapılarak ALT TAŞERON SÖZLEŞMESİ Kullanmayınız
  3. ALT TAŞERON SÖZLEŞMESİ çok detaylı ve Taşeronun yapacağı işleri kapsayan bilgiler kapsamında özel hazırlanmalı
  4. Yapmış olduğunuz Alt Taşeron Sözleşmelerinin İhaleyi yapan  idare  verilip verilmediğinin takibini yapın
  5. SGK iş yeri bildirlerini yaparken işin bilgilerini içeren  hususları belirterek  vermenizi önemle belirtmek isteriz
  6. Ana Yükleinicini Yapmış olduğu Hakedişleri takibe alın,
  7. Yüklenicinin, 3. Kişilere olan borçlarından dolayı gelebilecek temlikleri(icraları) Yapacağınız sözleşmelerde özellikle ayrı bir madde de kendi yaptığınız işleri koruyacak şekilde düzenlemeye özen gösterin

 

                                                                                   SÖZLEŞME MADDELERİNDE DİKKAT EDiLECEK  HUSUSLARA AİT ÖRNEKLER

Alt Yüklenici

ALT YÜKLENİCİ FİRMA YÜKLENİCİ FİRMAYA……….TL DEĞERİNDE İPOTEK GETİRECEKTİR.GEÇİCİ KABUL ONAYINDAN SONRA BU İPOTEĞİN YARISI KALANI İSE KESİN KABUL ONAYINDAN SONRA ALT YÜKLENİCİ FİRMAYA TESLİM EDİLECEKTİR.

 YÜKLENİCİ İLK HAKEDİŞ BEDELİNDEN

…………. TL

…………. TL

…………. TL

…………. TL OLMAK ÜZERE    

TOPLAM: …………. TL  KESECEKTİR.

------ YÜKLENİCİ FİRMAYA ÇIKMIŞ OLAN SÖZLEŞME DAMGA VERGİSİ, İHALE KARAR PULU, KİK PAYI ÖDEMELERİNİN -------------- TL PEŞİN VERECEK OLUP KALANI İSE -------------- tarihine kadar ÖDENECEKTİR.

------ YÜKLENİCİ FİRMAYA ÖDENEN NET HAKEDİŞLERDEN ALT YÜKLENİCİ FİRMA HESABINDAN NET OLARAK ÖDENEN HAKEDİŞ BEDELİ ÜZERİNDEN %6  KESİN  TEMİNAT  KESİNTİSİ  , %3 GEÇİCİ TEMİNAT KESİNTİSİ YAPACAKTIR.

------ ALT YÜKLENİCİ FİRMA YÜKLENİCİ FİRMA YAPILACAK İŞ İÇİN  BORÇLANDIRMAYACAKTIR.

------ YAPILAN HAKEDİŞLERDE YÜKLENİCİ FİRMANIN ELEMANIDA BULUNACAKTIR YAPILAN İMALATI YERİNDE GÖRECEKTİR.

------ YÜKLENİCİ FİRMANIN PROJE MÜDÜRÜ BU İŞTE ÇALIŞACAK OLUP ALT YÜKLENİCİ TARAFINDAN MAAŞI ÖDENECEKTİR.

Ödeme yeri ve şartları

Alt Yüklenicinin hakedişi ------- Daire Başkanlığı'nca Yükleniceye ödenen net ödeme tutarı kadar ödenir.

Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması

Alt Yüklenici, --- maddesi uyarınca, İdareye bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve unvanları belirtilen teknik personeli iş programına göre iş yerinde bulundurmak zorundadır.

Yüklenici aşağıda sayı ve unvanları belirtilen şantiye teknik personelini işin başından sonuna kadar bulundurmak zorundadır.

Adet

Pozisyonu

Mesleki Ünvanı

Mesleki Özellikleri

1

Şantiye Şefi

İnşaat Mühendisi veya Mimar

En Az --Yıl Deneyimli

2

Saha Şefi

İnşaat Mühendisi

En Az -- Yıl Deneyimli

 Yüklenici aşağıda sayı ve unvanları belirtilen teknik personeli, iş yerinde işin gereğine göre bulundurmak zorundadır.

Adet

Pozisyonu

Mesleki Ünvanı

Mesleki Özellikleri

1

Saha Mühendisi

Makine Mühendisi

En Az --- Yıl Deneyimli

1

Saha Mühendisi

Elektrik Elektronik Mühendisi veya Elektrik Mühendisi ve Elektronik Mühendisi

En Az --- Yıl Deneyimli

       

 

Yüklenici, yukarıda adet ve mesleki unvanı belirtilen teknik personeli idareye süresinde bildirmediği veya iş programına göre iş başında bulundurmadığı takdirde;

1-

(Mesleki ünvan) için

TL/Gün

 

Mühendis İçin

---TL/Gün

ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir. Bu cezalar, yüklenicinin cezalı çalıştığı süre içerisinde yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde de uygulanır.

Teknik personelin idareye bildirilmesi ve iş yerinde bulundurulmasıyla ilgili hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.

Alt Yüklenici, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda cinsi, çeşidi, adedi ve kapasitesi belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorundadır.

Alt Yüklenici tarafından ihale konusu işte kullanılacak olan ve bu sözleşmenin eki “Yerli Malı Kullanılacak Makine, Malzeme ve Ekipman Listesi”nde belirtilen makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması zorunludur. Ancak, her durumda 4734 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi uyarınca ilgili Bakanlıklar tarafından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listelerde yer alan makine, malzeme ve ekipman yerli malı olacaktır.

Gecikme halinde uygulanacak cezalar ve sözleşmenin feshi

Bu sözleşmede belirtilen süre uzatımı halleri hariç, Alt Yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde en az 10 gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikme cezası uygulanır.

Alt Yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her gün için ilk sözleşme bedelinin %0.-- oranında gecikme cezası uygulanır.

İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatı gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı hiç alacak ve hak talep edemez.

Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar

Alt Yüklenici tarafından feshedilmesine durumunda Alt yüklenici herhangi bir hak talep edemez vermiş olduğu teminat gelir kaydedilerek işe yüklenici tarafından devam edilir. Yüklenici devam edemediği takdirde yüklenici firmaların(ortak girişim yapılan 2 firma ) zararları hesaplanır Alt yüklenici firmadan tahsil edilir.

Alt Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları

Alt Yüklenicinin sözleşme konusu işte çalıştıracağı personelle ilgili sorumlulukları ve buna ilişkin şartlarda, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.

Alt Yüklenici, tüm giderleri kendisine ait olmak üzere çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede; çalışanların iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve zorunlu olması halinde diğer sağlık personeli tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması, çalışanların sağlık gözetiminin yapılması, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hâle getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının izlenmesi, denetlenmesi ve uygunsuzlukların giderilmesi gibi iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınması zorunlu tedbirler yüklenicinin sorumluluğundadır.

GÜVENLİK: Taşeron işlerinde 4857 sayılı İş Kanunu, 7/7583 sayılı işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü, 7/8602 sayılı yapı işlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine göre her türlü güvenlik önlemlerini almakla yükümlüdür. Taşeron firma; çalışanlarının ya da üçüncü kişilerin uğrayacağı zararları, herhangi bir ihtar veya ihbar gerek kalmaksızın derhal ve defaten tazmin etmekle yükümlüdür. Müteahhit firma, herhangi bir nedenle taşeron firmanın vermiş olduğu zararı tazmin etmek yükümü ile karşılaşır ise; bu nedenle uğrayacağı her türlü zararı ayrıca ihtar ve ihbara gerek kalmaksızın, taşeronun hakkedişinden kesecektir. Taşeronun çalıştıracağı personelin SSK girişleri işe başlamadan önce şantiye şefliğine bildirilecek ve daha sonra işe başlanacaktır. İşçi SSK giriş ve primler ile her türlü resmi harç ve vergiler taşerona aittir. Ülkemizin şu anki durumunu göz önünde bulundurularak 65 ve üzeri olan personelin çalıştırılması sokağa çıkma yasağından dolayı yasaktır.

TEMİNAT: Taşeron ---- TL teminat senedi verecektir. Bu senet iş bitimi taşerona iade edilecektir.

METRAJ: Tüm işlere ait metrajlar m2 bazında olup, birim fiyatlarda detaylandırılmış kalemlerin yarım olması durumunda bu kalemler için hak ediş hazırlanmayacaktır. Yaptığı metraj kadar hakkediş düzenlenecektir. Dış cephede boşluk düşülmeyecek olup iç mekanda yapılan imalatlarda boşluk düşülecektir.

BİRİM FİYAT: Birim fiyatlar ayrı ayrı fiyatlandırılmış olup her farklı imalat kendi birim fiyatları ile çarpılıp hesaplanacaktır.

Taşeron firma işyerini görüp inceleyerek işi almıştır. Birim fiyata her türlü işçilik, makine, ekipman, işçi maaş ve SSK giderleri, vergiler, genel giderler, yatay ve düşey taşımalar taşerona aittir. KDV muafiyet belgesi olduğu işçin faturaya KDV ilave edilmeyecektir.

ÖDEMELER: Aylık hakkediş şeklinde olup Yapılan işin % 10 bedeli içeride tutularak ödenecektir. İşlerin tamamı bittikten sonra ve SSK ilişiksizlik belgesi getirildikten sonra kesintiler ödenecektir.

İŞİN SÜRESİ: Taşeron işi projeden sorumlu kişi ile yapılacak iş programına paralel olarak yapmakla yükümlüdür. İş programına uyulmaması ve işin taşeron firma tarafından geciktirilmesi halinde her gün için %0,5 oranında nefaset miktarı hak edişinden kesilecektir.

TEKNİK ŞARTLAR:

A. Taşeron haftalık iş programı yaparak proje sorumlusundan onay alacaktır.

B. Taşeron çalıştıracağı işçilerin onaylarını ve alt taşerona iş vermesi durumunda proje sorumlusundan onay alarak işe başlatacaktır.

C. Müteahhit sözleşmedeki işlerde artış ve eksilme yapabilir. Bu sözleşmeyle taşeron bunu kabul etmiş sayılacaktır.

 11.ÖZEL ŞARTLAR:

A. Taşeron, proje müdürünün belirttiği ve işin gerektirdiği miktarda teknik eleman, kalifiye usta, yardımcı ve işçilerini işin başında bulundurmak zorundadır. Kontrollük ve müteahhitlikçe, çalışması sakıncalı görülen elemanlar taşeron firma tarafından derhal işten çıkarılacaktır. Şantiyede onaysız ve evraksız personel çalıştırılmayacağından, taşeron firma personelinin işe girmeden önce tüm yasal işlemleri ve belgeleri tamamlanması zorunludur. Taşeron firma çalıştıracağı tüm personelin; SSK girişleri, güvenlik soruşturmaları ve belgelerinin bir suretini proje müdürlüğüne ibraz edilecektir.

           

 

B-Taşeron proje müdürlüğü tarafından hazırlanan iş programına uymakla yükümlüdür.

C. Taşeron kullanacağı tüm araç gereçleri ve bunlara ait sarf malzemelerini kendisi karşılayacaktır.

D.  Taşeronun iş bu sözleşme gereğince imalat ve montaj yaptığı süre içinde, mevcut diğer imalatlara ve üçüncü şahıslara zarar vermemeyi taahhüt etmiş olup; aksi halde diğer imalatlara ve üçüncü kişilere vermiş olduğu zarar hak edişinden kesilecektir.

E Taşeron işin sorumlusu olarak; işin başında kendisi veya belirleyeceği kişi bulunmak zorundadır.

G. Taşeron SSK bildirgelerini ve ödeme makbuzlarının bir suretini müteahhit şirket muhasebesine teslim edecektir.

 

İŞİN SÜRESİ: Taşeron işi, proje müdürlüğünün hazırladığı iş programına paralel şekilde yapmakla yükümlüdür. Taşeron firma hazırlanan programa ve şantiye şefliğinin ihtarlarına rağmen işi geciktirdiği ya da sözleşme şartlarına uymadığı takdirde müteahhit dilerse sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir. Bu durumda taşeron firmanın yapmış olduğu hak ediş , müteahhit’ e irat kaydedilir.

 

DEVİR VE CİRO YASAĞI: Taşeron bu sözleşme ile yüklenmiş olduğu işi müteahhit ve işveren firmanın onayı olmadıkça hiçbir şart dahilinde, üçüncü gerçek ve tüzel kişilere devir ve ciro edemez. Aksi takdirde, müteahhit dilerse sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkına sahiptir. Bu maddeye aykırı olarak işin devri halinde, taşeron firmanın tüm hak edişi, müteahhit firmaya irat kaydedebilir. Taşeron işin belirli kısımlarını kendi sorumluluğu altında ve işverenin yazılı onayını alarak alt taşeronlara verebilir. Müteahhit firmanın bilgisi dışında işin kısmen dahi üçüncü kişilere devredilmesi halinde, taşeron -.......TL cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

 

İŞİN FESHİ: Taşeron firmanın sözleşme kurallarına uymaması ve müteahhit firmanın talebi doğrultusunda işi yapmaması halinde, müteahhit tarafından sözleşme tek taraflı olarak feshedilebilir.